Εισαγωγή στη Θεωρητική Γλωσσολογία A’ εξάμηνο ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ, Ακαδ. Έτος 2010-11 Μαρία Ιακώβου, Τομέας Γλωσσολογίας γρφ. 830 (Tε, 10.00-12.00)

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Music: Nightengale Serenade
Advertisements

ΓΛΩΣΣΑ Ορισμός Χαρακτηριστικά Παράγοντες γλωσσικής ποικιλίας
Ιστορία και Δομή της Ελληνικής
«Γραμματική Ε΄ και Στ΄ Δημοτικού»
Νόηση-γλώσσα-κόσμος Η γλώσσα είναι ένα σύνολο σημασιών και μορφών, που δηλώνουν έννοιες, με τις οποίες αναφερόμαστε στα όντα, στα πράγματα. Η γλώσσα, ως.
Γιατί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα;. Τα Πολιτιστικά προγράμματα προϋπήρχαν του θεσμού. Θετικό γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και παράδοση. Αρνητικό γιατί δεν είναι.
24/01/2012 Studying at the School of English Οι σπουδές στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ.
Μαθήτρια : Πατατούκου Μαρία Υπεύθυνη Καθηγήτρια : Θέμελη Γεωργία
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΜΗΜΑ Π 2 ΓΟΓΟΥΛΟΥ ΑΓΟΡΙΤΣΑ ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5.4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ, ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ.
Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πτυχίο Δημοσιογραφίας Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο
Οι τομείς παραγωγής της ευρωπαϊκής οικονομίας
Εγκέφαλος Τι σημαίνει εγκεφαλικός; και τι ανεγκέφαλος;
Κριτήρια επιλογής υλικού (α)
Και Αρχικό: Γεωργακή Ιφιγένεια – Τροποποίηση: Τσούτσουρας Σπύρος.
Δρ Ι.Π.Αμπελάς Ορισμός, αίτια, συνέπειες, τρόποι αντιμετώπισης
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
1.4 Η κοινωνικότητα των νέων
Σχέδιο μαθήματος “Γιάννη μου το μαντήλι σου» (Παραδοσιακό Ηπείρου) Τσερπέ Γεωργία Μαρία Δρ. ιστ. Μουσικολόγος Σχ. Σύμβουλος μουσικών ΠΕ16 Κεντρικής.
project: οψεις της ψυχολογιας
1.4 Επικοινωνία και προβλήματα – Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας
Το πρωί, πολύ πριν φέξει, ο Ιησούς βγήκε έξω και πήγε σ΄ένα ερημικό μέρος, και εκεί προσευχόταν.
ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 1ο Εισαγωγή στη Γλωσσική Τεχνολογία
Ένας φιλόσοφος του κοινού νου
ΣΥΝΟΛΑ.
Τι είναι το wiki; Wiki και φιλολογικά μαθήματα. Λεωφορείο στη Χαβάη! γρήγορα – γρήγορα!
Γλώσσα και σκέψη Με τον όρο σκέψη εννοούμε ένα μεγάλο φάσμα νοητικών διεργασιών: Επεξεργασία εννοιών, επίλυση προβλημάτων, ονειροπόληση, προγραμματισμό.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ Μάθημα 1ο Επιστημολογία της κοινωνιογλωσσολογίας Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Η εργογραφία του Ναπολέοντα Μήτση
Τμήμα Οικονομικών Επιστημών
ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ 4η Θεματική ενότητα Γλώσσα, ταυτότητα και εξουσία Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ.  Η σημερινό διάλεξη είναι μια μορφή εισαγωγής στο υποχρεωτικό μάθημα ‘ Βασικές αρχές Ανθρωπογεωγραφίας ’  Αλλά τι είναι η ανθρωπογεωγραφία.
Χαρακτηριστικά της ανθρώπινης γλώσσας (design features, Hockett 1963)
Η έννοια της ποικιλίας στην ανθρώπινη γλώσσα
Ο μύθος της ομοιογένειας
Το Πορτρέτο του Εαυτού μου
Η γλώσσα είναι μορφή, όχι ύλη (Saussure) ΥΛΗ → έννοιες Περιεχόμενο ΜΟΡΦΗ → σημασίες ΥΛΗ → φθόγγοι Έκφραση ΜΟΡΦΗ → φωνήματα.
ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΜΑΘΗΜΑ Ζ ΕΞΑΜΗΝΟΥ.
«Εκφράσεις και αινίγματα με τα διάφορα μέρη του σώματος» Δημοτικό Σχολείο Πτελεού
Εκφράσεις για μέρη του σώματος
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Υποχρεωτικό μάθημα Α΄Εξαμήνου Διδάσκων: Αναπλ. Καθηγητής ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΔΕΣΠΟΤΗΣΣΩΤΗΡΙΟΣ ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
Γυμνάσιο Αγίου Νεοφύτου Φυσιογνωστικά Α΄ Γυμνασίου.
Αριστοτέλης: Γνωσιοθεωρία Μεταφυσική Ενότητα 12: Επιστήμη και αίτια / Θεωρητικές & πρακτικές επιστήμες Στασινός Σταυριανέας Σχολή Ανθρωπιστικών & Κοινωνικών.
Γλωσσική ανάπτυξη. Θεωρίες Γλωσσικής Ανάπτυξης  Οι υπέρμαχοι της θεωρίας της μάθησης- με πρωταγωνιστή τον Skinner- πιστεύουν ότι η ανάπτυξη της.
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
Δυϊκότητα/ διπλή άρθρωση Μεταθετότητα Απειρία Δημιουργικότητα
7. Λόγος – Γλώσσα – Ομιλία Επίπεδα γλωσσικής ανάλυσης Φωνητική
ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Στο προηγούμενο μάθημα είχαμε μιλήσει για το παιχνίδι, τον ορισμό του, τη σημασία του, τα είδη του παιχνιδιού κατά τον Piaget , και το.
ΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.
Διδακτική αρχαίων ελληνικών Α΄ λυκείου από πρωτότυπο κείμενο
Αριστοτέλης: Γνωσιοθεωρία Μεταφυσική
Αριστοτέλης: Γνωσιοθεωρία Μεταφυσική
Που και πως ψάχνουμε.
Τι είναι η γλωσσολογία;
ΣΑΜΕΡΧΙΛ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ ΦΟΥΡΦΟΥΡΑΣ
Διαπολιτισμικότητα και Φυσική Αγωγή
ΠEΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ:
Βασικές αρχές της σύγχρονης Γλωσσολογίας: Σωστό ή λάθος;
Εισαγωγή στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία: Κατάκτηση-Διδασκαλία Δεύτερης Γλώσσας (ειδικές εφαρμογές στη Διδασκαλία της Ελληνικής ως Δεύτερης Γλώσσας) Ε’ &
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΥΛΑΚΟΥ
Άσκηση 6 σελ.96 από το εργασία στην τάξη.
Τι σημαίνει «γνωρίζω μια γλώσσα»;;;
Θέματα Γλωσσολογίας (α)
ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι & ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
Η γλώσσα είναι μορφή, όχι ύλη (Saussure)
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Χειμερινό εξάμηνο
Λύση προβλήματος με την βοήθεια εξίσωσης. Λεκτικές προτάσεις Σκέφτομαι ένα αριθμό Το διπλάσιο ενός αριθμού Το μισό ενός αριθμού Τρία περισσότερα από κάποιο.
Music: Nightengale Serenade
Κεφάλαιο 1 Ο Πολιτισμός των Ελλήνων. Τι είναι πολιτισμός; Πολιτισμός είναι οτιδήποτε δημιουργεί ο άνθρωπος, δηλαδή η γλώσσα, η παιδεία, η θρησκεία, οι.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εισαγωγή στη Θεωρητική Γλωσσολογία A’ εξάμηνο ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ, Ακαδ. Έτος Μαρία Ιακώβου, Τομέας Γλωσσολογίας γρφ. 830 (Tε, ) Δικτυακός τόπος μαθήματος: //eclass.uoa.gr Γενική Γλωσσολογία (PHIL 281): Ιακώβου (Α-Λ)

Τι είναι η γλωσσολογία; Η επιστημονική μελέτη της γλώσσας Η επιστημονική μελέτη της γλώσσας 1. τι σημαίνει ‘επιστημονική μελέτη’ και γιατί κάποιες άλλες προσεγγίσεις δεν ήταν επιστημονικές; 1. τι σημαίνει ‘επιστημονική μελέτη’ και γιατί κάποιες άλλες προσεγγίσεις δεν ήταν επιστημονικές; 2. τι είναι ‘γλώσσα’ και ποια στοιχεία παρουσιάζει τόσο ενδιαφέροντα και ξεχωριστά ώστε μια ολόκληρη επιστήμη να έχει δημιουργηθεί γύρω από τη μελέτη της; 2. τι είναι ‘γλώσσα’ και ποια στοιχεία παρουσιάζει τόσο ενδιαφέροντα και ξεχωριστά ώστε μια ολόκληρη επιστήμη να έχει δημιουργηθεί γύρω από τη μελέτη της;

Σκεφτείτε όσο το δυνατόν περισσότερες σημασίες/ χρήσεις της λέξης «γλώσσα». Ποιες από αυτές θα ενδιέφεραν τη γλωσσολογία; Βγάζω τη γλώσσα μου σε κάποιον/ βγάζω γλώσσα Βγάζω τη γλώσσα μου σε κάποιον/ βγάζω γλώσσα Μου βγαίνει η γλώσσα Μου βγαίνει η γλώσσα Δεν βάζω γλώσσα μέσα μου Δεν βάζω γλώσσα μέσα μου Η γλώσσα μου πάει ροδάνι Η γλώσσα μου πάει ροδάνι Η γλώσσα του στάζει μέλι/ φαρμάκι/ κόβει και ράβει Η γλώσσα του στάζει μέλι/ φαρμάκι/ κόβει και ράβει Φάε/ δάγκωσε/ κατάπιε τη γλώσσα σου Φάε/ δάγκωσε/ κατάπιε τη γλώσσα σου Έχω κάτι στην άκρη της γλώσσας μου/ με τρώει η γλώσσα μου Έχω κάτι στην άκρη της γλώσσας μου/ με τρώει η γλώσσα μου λύνεται/ δένεται η γλώσσα μου λύνεται/ δένεται η γλώσσα μου Κακές γλώσσες Κακές γλώσσες Γλώσσα του παπουτσιού/ της φωτιάς Γλώσσα του παπουτσιού/ της φωτιάς Γλώσσα (ψάρι) Γλώσσα (ψάρι) Η γλώσσα των λουλουδιών/ του σώματος/ του χορού/ του χρήματος Η γλώσσα των λουλουδιών/ του σώματος/ του χορού/ του χρήματος ελληνική/ ξένη/ δεύτερη/ μητρική/ φυσική γλώσσα ελληνική/ ξένη/ δεύτερη/ μητρική/ φυσική γλώσσα Γλώσσα των νέων/ της ιατρικής/ του λαού/ της εποχής Γλώσσα των νέων/ της ιατρικής/ του λαού/ της εποχής Μιλάμε άλλη γλώσσα Μιλάμε άλλη γλώσσα Οι γλώσσες θεωρούνται σήμερα προσόν Οι γλώσσες θεωρούνται σήμερα προσόν

Και οι μέλισσες μιλάνε…

Ποια από όλες τις «γλώσσες» ενδιαφέρει τη γλωσσολογία; Γλώσσα ως σύστημα επικοινωνίας που υπάρχει και μαθαίνεται φυσικά (δεν κατασκευάζεται) από τα μέλη μιας κοινωνίας Γλώσσα ως σύστημα επικοινωνίας που υπάρχει και μαθαίνεται φυσικά (δεν κατασκευάζεται) από τα μέλη μιας κοινωνίας Γλώσσα ως το φυσικό σύστημα επικοινωνίας που χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο και έχει ως βάση τον έναρθρο λόγο Γλώσσα ως το φυσικό σύστημα επικοινωνίας που χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο και έχει ως βάση τον έναρθρο λόγο

Η γλωσσολογία μελετά τη γλώσσα. Ποια γλώσσα; Δεν υπάρχει μόνο μία γλώσσα για όλο το ανθρώπινο γένος, η οποία να αποτελεί αντικείμενο της Γλωσσολογίας. Η Γλωσσολογία δεν περιορίζεται σε μία συγκεκριμένη γλώσσα από τις χιλιάδες των γλωσσών που μιλιούνται στον κόσμο, αλλά ούτε και θέτει ως σκοπό της τη μελέτη καθεμίας από αυτές χωριστά. Η Γλωσσολογία μελετά τη γλώσσα ως φαινόμενο και σκοπός της είναι να καθορίσει αν υπάρχουν και ποια είναι τα γενικά, καθολικά χαρακτηριστικά αυτού του φαινομένου.

Τι σημαίνει «γνωρίζω μια γλώσσα»;;; Φθόγγοι (ήχοι) Φθόγγοι (ήχοι) Λέξεις (φθόγγοι + σημασίες) Λέξεις (φθόγγοι + σημασίες) Κανόνες Κανόνες – Περιορισμένο μήκος – Πεπερασμένος αριθμός – Παραγωγή και κατανόηση άπειρου αριθμού προτάσεων – Προϊόν γλωσσικής κατάκτησης