Αρχαιοελληνικές αντιλήψεις για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ο Αθλητισμός στο κυπριακό Δημοτικό Σχολείο
Advertisements

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ=ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ                                                                                                                                                                           
Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα
Πώς επηρέασε η εξέλιξη του αθλητισμού τη σύγχρονη μορφή του.
ΘΕΜΑ: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ
O ελεύθερος χρόνος παιδιών σχολικής ηλικίας
Διατροφή και υγεία «Οι κακοί ζουν για να τρώνε και να πίνουν, ενώ οι καλοί τρώνε και πίνουν για να ζήσουν» ΣΩΚΡΑΤΗΣ.
Σακελλαρίου Κίμων Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ΤΕΦΑΑ, Τρίκαλα
Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ
Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ-ΠΘ
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Εισηγήτρια: Τσεμπέρη Καλλιόπη
Στάδια της έρευνας 1. Τίτλος της έρευνας 2
Ορισμός της διδασκαλίας Οι ενέργειες και οι χειρισμοί, στους οποίους προβαίνει ο εκπαιδευτικός για να βοηθήσει το μαθητή στην οικειοποίηση γνώσεων και.
Ερωτήσεις Multiple choice Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Project Α2 Ομάδα: Mushrooms Μπαρούνης Πανούλης Θέμα : Φυσιοθεραπεία, Άσκηση εφήβων και παιδιών.
Δεδομένα σχετικά με τον πόνο και τον τραυματισμό!
Στόχοι επίτευξης στη φυσική αγωγή και τη φυσική δραστηριότητα
2ο ΕΠΑΛ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΕΣ : ΑΔΑΜΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
4ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ» ΤΑΞΗ Α΄ ΟΜΑΔΑ Β΄
Αθλητισμός και γυναίκες. Ομοιότητες ανάμεσα σε αθλητές των δύο φύλων Ισχυρά παρακινούμενοι και προσανατολισμένοι στην επίτευξη Ισχυρά παρακινούμενοι και.
MYKHNAΪΚΗ ΚΑΙ ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ
Η ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ
Αρχαία Ελληνικά ΙΙ Επιλογικές παρατηρήσεις. Κομβικό σημείο: σύγκριση αρχαίων ελληνικών απόψεων και χριστιανικών για τα ίδια θέματα.
Εξάντας Ελλήνων Υγεία Να γίνουμε φίλοι του εαυτού μας. Αντώνιος Περιπατητής.
Ισότητα Φύλων Πανταζάκου Χριστίνα.
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΑΣΚΗΣΗ Εργαλείο για τη ζωή μας.
Ο ρόλος του καθηγητή Φυσικής Αγωγής στο Σχολείο Στυλιανίδης Χριστόδουλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Νομού Μεσσηνίας Καλαμάτα, Ιούνιος 2009.
Βιοκινητική αξιολόγηση αθλητικών ικανοτήτων
ΕΠΑΛ ΝΙΓΡΙΤΑΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
ΑΓΩΝ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, ΠΑΙΧΝΙΔΙ, SPORT Ευάγγελος Αλμπανίδης.
Ελεύθερος χρόνος Ελεύθερος χρόνος καλείται ο χρόνος που διαθέτει ο άνθρωπος για να αναπαυθεί , να προάγει το πνεύμα του ,να καλλιεργήσει τα ταλέντα του.
Επιθετικότητα – Βία στον Αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή
ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ph.D.
ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ Ενότητα 4: Άσκηση, ποιότητα ζωής και λειτουργικότητα στην τρίτη ηλικία Βασιλική Ζήση, Ph D Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και.
Γυμνάστρια\Γυμναστής Ορισμός: Ο γυμναστής φροντίζει για την σωματική άσκηση και καλή φυσική κατάσταση των αθλητών ή άλλων ατόμων, προτείνοντας και εφαρμόζοντας.
Ρυθμική γυμναστική Κωνσταντίνα Μάστορα ΓΠ. ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ● ΣΤΗΝ ΡΥΘΜΙΚΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ! ● 1 ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ● 2 ΤΟ ΟΜΑΔΙΚΟ(2-6)ΑΤΟΜΑ.
Οι σκοποί της Αγωγής. Αγωγή α) Σύνολο από σκόπιμες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και επιδράσεις (β) Διαδικασίες και επιδράσεις του ευρύτερου.
ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc, Med, PhD.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ;;; COX Αθλητική Ψυχολογία είναι η επιστήμη η οποία εφαρμόζει τις αρχές της ψυχολογίας στον χώρο του αθλητισμού. Συχνά.
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΜΑΘΗΜΑ 10 : ΠΑΡΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc,
Άθληση – άσκηση - Υγεία Ειμαστε Οι : Dream team Βασιλογλου Δημητρης Μαραζογλου Αλεξανδρος Καφαλιδης Χαραλαμπος Ριζος Αργυρης Χατζηκωνσταντινου πολυδευκης.
Εισαγωγή στην αθλητική επιστήμη Η γέννηση της επιστήμης υπήρξε ο θάνατος της δεισιδαιμονίας (Haxley)
Στέλιος Μητρόπουλος Α2 Εργασία για τον όμιλο φυσικής αγωγής
Υπό της φοιτήτριας : ΠΑΠΑΝΙΔΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Επιβλέπουσα καθηγήτρια :
Εργασία βιολογίας Σχολικό Έτος 2016/17 Γ. Αντώνης Α1
Φιλοσοφία-Ηθική Ευάγγελος Αλμπανίδης.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ
Ευάγγελος Αλμπανίδης Καθηγητής
ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ Ευάγγελος Αλμπανίδης.
ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΝΕΑΡΗ ΗΛΙΚΙΑ Αθλητισμός:Ευχή ή Κατάρα
ΥΓΕΙΑ & ΤΡΟΠΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ
Μάθημα: Θέματα ισότητας φύλων Καθηγήτρια: Ζήση Βασιλική
Χ΄΄Χαραλάμπους Ευανθία και μαθητές του προγράμματος erasmous
Παπαπαντελής Νικήτας Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Ο αθλητισμός και ψυχική υγεία.
Ολυμπιακή παιδεία και Αθλητική Ηθική
ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ-ΗΘΙΚΗ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Φιλοσοφία Αθλητισμού Ευάγγελος Αλμπανίδης.
Άθληση και μαθητής Η ομάδα εργασίας μας ανέλαβε να ασχοληθεί με τη σημασία της άθλησης στη ζωή των μαθητών και τις θετικές επιπτώσεις της άθλησης στη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΒΡΑΜΗΣ Ένας τρικαλινός Ολυμπιονίκης
ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ Σχολικό έτος : Τάξη ΑΟΔ Μάθημα: Ερευνητική εργασία Θέμα : « Αθλητισμός » (Νους υγιής εν σώματι υγιεί)
Μυοσκελετικά προβλήματα Φυσικοθεραπεία
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΕΜΠΕΤΣΟΣ Ph.D
ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΠΑΙΔΩΝ - ΠΡΟΕΦΗΒΩΝ - ΕΦΗΒΩΝ
Αθλητισμός στο νησί μας Αποτελέσματα Ερωτηματολογίου
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΗΘΙΚΗ Ζ΄ ΕΞΑΜΗΝΟΥ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Αρχαιοελληνικές αντιλήψεις για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό Ευάγγελος Αλμπανίδης

Ιστορικοί παράγοντες που επέδρασαν στην ανάπτυξη του αθλητισμού Ορμέμφυτο του Έλληνα. Επιθυμούσε να διακρίνεται, να πρωτεύει, να συγκρίνει την αξία του εαυτού του με την αξία των άλλων. Άθληση ως στρατιωτική προετοιμασία Αγώνες ως μέσο λατρείας θεών Η γενίκευση της αντίληψης για τη θεϊκή προέλευση της σωματικής ομορφιάς Άσκηση για υγεία

ΠΛΑΤΩΝ AΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

AΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ «…θεωρούσε ότι η σωματική ευεξία ως αποτέλεσμα των γυμναστικών ασκήσεων προστάτευε από τις αρρώστιες και τις σωματικές αναπηρίες, ενώ παράλληλα προέτρεπε τους μαθητές του να επιμελούνται τους εαυτούς τους επιλέγοντας τις κατάλληλες ασκήσεις και καθορίζοντας τη χρήση τους με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η υγεία» (Ξενοφών, Απομνημονεύματα ΙΙΙ, 12, ΙV, 7)

Οι σκοποί της γυμναστικής κατά τον Πλάτωνα Η υγεία Η δύναμη Το κάλλος Η επίδραση στο «θυμοειδές» Η νίκη, χωρίς να είναι αυτοσκοπός

Aπόψεις του Πλάτωνα για τον σκοπό της άσκησης Η έλλειψη κατάλληλης φυσικής αγωγής στην παιδική ηλικία έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα για την υγεία και την ανάπτυξη (Νόμοι788-789) Συνιστά την άσκηση νηπίων, παιδιών, εφήβων, ανδρών. Συνιστά τη γυμναστική για στρατιωτική προετοιμασία και απόκτηση δύναμης Συνιστά την άσκηση των γυναικών ακόμη και των εγκύων. Είναι αντίθετος με τη μονομέρεια της σωματικής άσκησης. Προτείνει την ισόρροπη ενασχόληση με μουσική και γυμναστική. (Πάλη και χορός στην παιδική ηλικία) .

Aπόψεις του Πλάτωνα για τον σκοπό της άσκησης Συνιστά τη σύμμετρη και αμφιμερή άσκηση. Κάνει σαφή διάκριση της υπερβολικής άσκησης και της φιλογυμναστίας. Η πρώτη δεν προάγει την υγεία. Είναι αντίθετος στον υπερβολικό συναγωνισμό κατά την παιδική ηλικία. Η γυμναστική δεν πρέπει να στοχεύει στην επίτευξη εξαιρετικών επιδόσεων αλλά στην πρόληψη νόσων

Απόψεις του Πλάτωνα για τον υγιεινό σκοπό «..η γυμναστική ….προληπτική των νόσων διαιτητική» «…η γυμναστική αποβλέπει στην ευεξία και προλαμβάνει την καχεξία» «Η γυμναστική αποδίδει στο σώμα τη φυσική χάρη» Το σώμα στην περίπτωση της παραμέλησής του παρουσιάζει δύο ανεπιθύμητες πλευρές: την ασχήμια και την αρρώστια

Σκοποί της άσκησης κατά τον Αριστοτέλη Ευεξία Σωματικό κάλλος, αποφυγή της σωματικής ασχήμιας Ισχύς Καλλιγένεια

Ο Αριστοτέλης για τον σκοπό της γυμναστικής Ανθρώπινη ευδαιμονία=εύ πράττειν και εύ ζειν (Πολιτικά 1332α) «γυμναστική …αποβλέπουσα εις την εξασφάλιση της υγείας και της κατά φύσιν ευεξίας» (Πολιτικά 1335β) Η γυμναστική είναι απαραίτητη γιατί προάγει την αρετή του θάρρους και την ηθική δύναμη του ατόμου «αν και κανείς από μας δεν κατηγορεί έναν που γεννήθηκε με σωματικά μειονεκτήματα, κατηγορούμε αυτούς που η σωματική τους ασχήμια οφείλεται σε αμέλεια και έλλειψη άσκησης» (Νικ. Ηθικά 114)

Ο Αριστοτέλης για τον υγιεινό σκοπό της γυμναστικής Μέχρι της εφηβικής ηλικίας συστήνει τη χρήση ελαφροτέρων ασκήσεων και αποφυγή κάθε ειδικής και επιβεβλημένης διατροφής Η επίδοση επηρεάζεται από την κληρονομικότητα Η σκληρή προπόνηση των αθλητών λειτουργεί ενάντια στην υγεία τους και δυσχεραίνει την τεκνοποιία Αντίθετος με την αθλητική εξειδίκευση

Παραινέσεις του Ισοκράτη «Να ασκείς το σώμα όχι με σκοπό να βελτιώσεις τη δύναμή σου αλλά για να αποκτήσεις την υγεία σου. Αν τηρείς τον παραπάνω κανόνα τότε θα πετύχεις να θεραπεύεις και τους πόνους» (Ισοκράτης προς Δημόνικον 14-18)

Απόψεις του Λουκιανού (2ος αι. μ.Χ) Απόψεις του Λουκιανού (2ος αι. μ.Χ) «οι γυμναζόμενοι φθάνουν σε βαθύ γήρας υγιείς» «…μακροβιότεροι είναι οι άνδρες οι οποίοι ασκούνται και ακολουθούν υγιεινή δίαιτα» «ούτε αρρώστια ούτε κάματος μπορεί εύκολα να προσβάλλει και να καταβάλλει ένα ασκημένο σώμα» (Ανάχαρσις, 25-26)

Υγιεινές απόψεις του Πλουτάρχου (50-120 μ.Χ.) «Καλού γήρατος θεμέλιον, είναι η σωματική ευεξία που αποκτά κανείς από παιδί» «Η υγεία δεν αγοράζεται με απραξία και τεμπελιά» «Διάλεξε τον καλύτερο τρόπο ζωής και μέσα από τη συνήθεια να τον κάνεις ευχάριστο» (Υγιεινά Παραγγέλματα 123)

«Υγιεινολόγος» Γυμναστής Είναι γνώστης της ειδικής σημασίας των γυμνασίων και των βοηθητικών γυμναστικών μέσων. Ελέγχει την πορεία της άσκησης και καθορίζει τη διάρκειά της Είναι γνώστης της θεωρίας των κράσεων Κατέχει τη φυσιογνωμική τέχνη Διακρίνει τις σωματικές διαθέσεις, αποτρέπει επικίνδυνες ασκήσεις Επιλέγει την κατάλληλη δίαιτα Φιλοστράτου, Γυμναστικός 25& 46-53. Γαληνού, Υγιεινά Β 130

Κριτική των αρχαίων ενάντια στον αθλητισμό Επικριτές: Ξενοφάνης, Ευριπίδης, Αριστοτέλης, Ισοκράτης, Διογένης… ΑΙΤΙΕΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΩΝ Οι τιμές που αποδίδονταν στους νικητές των αθλητικών αγώνων Η αθλητική επίδοση δεν προσέφερε σημαντικά πράγματα στο κοινωνικό σύνολο Οι πνευματικές ικανότητες υπερτερούν της σωματικής ισχύος.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ (Πλάτων, Αριστοτέλης) Γίνεται για πρώτη φορά λόγος για σχέση της υγείας με την άσκηση Προτείνεται η σύμμετρη άσκηση Αρχή της θεραπευτικής χρήσης της άσκησης Υγιεινολόγος γυμναστής Πρώτες διαπιστώσεις για τα κακά της υπερβολικής άσκησης

ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ