Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δεδομένα σχετικά με τον πόνο και τον τραυματισμό!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δεδομένα σχετικά με τον πόνο και τον τραυματισμό!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δεδομένα σχετικά με τον πόνο και τον τραυματισμό!
Αλμασίδης Αντώνης. Γκαπριντασβίλι Νανά. Κάκαρη Βαρβάρα. Κάκαρη Χρυσούλα.

2 ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ!
ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ! Η σωματική άσκηση, εάν πραγματοποιείται με κατάλληλο τρόπο, έχει θετικά αποτελέσματα για όλα τα άτομα ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και σωματικού βάρους. Τα παιδιά και οι έφηβοι Η σωματική άσκηση είναι βασική για τα παιδιά και τους εφήβους, δεδομένου ότι παρέχει αρμονική ανάπτυξη του κινητικού συστήματος, ενισχύει την κατάσταση του καρδιοαναπνευστικού συστήματος κι επιτρέπει σε μικρούς και νέους να διοχετεύουν τις επιθετικές ορμές τους και να ενσωματώνονται με μεγαλύτερη ευκολία στο κοινωνικό σύνολο.

3 ΠΡΟΘΕΡΜΑΝΣΗ! Με τον όρο προθέρμανση εννοούμε την ελαφριά μυική προσπάθεια με την οποία προετοιμάζουμε το νευρομυικό σύστημα για την έντονη προσπάθεια που θα ακολουθήσει. Η προετοιμασία αυτή είναι απαραίτητη γιατί η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος πριν από την προπόνηση αυξάνει την αιμάτωση των μυών, δημιουργεί μεταβολικές προσαρμογές για την προπόνηση που θα ακολουθήσει και προστατεύει το μυοσκελετικό σύστημα από τραυματισμούς. Η προθέρμανση χωρίζεται σε δύο μέρη, τη γενική προθέρμανση και την ειδική προθέρμανση. Με τη γενική προθέρμανση αυξάνουμε την κυκλοφορία του αίματος προς το μυικό σύστημα, αυξάνοντας συγχρόνως και τη θερμοκρασία του σώματος, αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με χαμηλής έντασης αεροβικές δραστηριότητες. Η ειδική προθέρμανση προετοιμάζει το μυοσκελετικό σύστημα για την επιβάρυνση που ακολουθεί.

4 ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ Οι διατάσεις συντελούν στην καλύτερη κινητικότητα των αρθρώσεων και την αποφυγή τραυματισμών.   Οι μυς χάνουν μέρος της ελαστικότητάς τους από την εντατική προπόνηση, από την προπόνηση δύναμης, από ασκήσεις με περιορισμένη τροχιά κίνησης και πιθανόν από παλιούς τραυματισμούς.   Με τις διατάσεις είναι δυνατόν να ελαττωθεί ο κίνδυνος των μυϊκών τραυματισμών και να αυξηθεί η ικανότητα απόδοσης.   Η κινητικότητα επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως, η αντανακλαστική σύσπαση των μυών όταν διαταθούν υπερβολικά, από τη μορφολογία της άρθρωσης, από τη φυσική ελαστικότητα του μυϊκού συστήματος του ατόμου και από τη θερμοκρασία του σώματος.   Την αντανακλαστική σύσπαση των μυών μπορούμε να την αποφύγουμε προσέχοντας να μην υπερδιατείνουμε το μυϊκό σύστημα.   Όσον αφορά τη μορφολογία της άρθρωσης και τη φυσική ελαστικότητα του μυϊκού συστήματος, δεν πρέπει να πιέζουμε τις αρθρώσεις πέρα από την τροχιά κίνησης και τη φυσική ελαστικότητα των μυών.   Με την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μειώνεται η ακαμψία των μυών και αυξάνεται η ικανότητα διάτασης των μυών.   Οι ασκήσεις προθέρμανσης θα πρέπει να προηγούνται των διατατικών ασκήσεων, γιατί η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος θα κάνει τις διατατικές ασκήσεις πιο ασφαλείς και περισσότερο αποδοτικές.

5 Αποφύγετε την υπερβολική προπόνηση!
Η υπερπροπόνηση είναι το πρώτο βήμα για την οδυνηρή πορεία προς ένα τραυματισμό. Η υπερπροπόνηση εμφανίζεται όταν τοποθετείται πάρα πολύ πίεση στο μυϊκό και σκελετικό σύστημα. Όταν αυτό συμβαίνει επανειλημμένως (όπως στην περίπτωση της προπόνησης για έναν μαραθώνιο ή το καθημερινό περπάτημα στο διάδρομο) η πίεση μεγαλώνει και στη συνέχεια οι μύες και τα οστά γίνονται αδύναμοι κρίκοι στην "κινητική αλυσίδα".  Έτσι, ο ενοχλητικός πόνος στον αστράγαλό σας δεν έχει απλά εμφανιστεί μια μέρα στο γυμναστήριο, αλλά οι πιθανότητες είναι να έχετε κάνει υπερβολική προπόνηση για αρκετό καιρό οδηγώντας σας σε αυτό το .

6 ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ / ΘΛΑΣΕΙΣ
Αν και ο πρώτος στόχος της άσκησης είναι η προάσπιση της υγείας μας δεν είναι λίγες οι φορές που όχι μόνο αυτός δεν επιτυγχάνεται αλλά η άσκηση γίνεται αιτία να χαθεί έστω και προσωρινά. Στην πραγματικότητα πριν θέσει κανείς τον οργανισμό του στην δοκιμασία έργου είναι απαραίτητο να λάβει κάποιες προφυλάξεις που όσο και αν φαίνονται απλές και συνηθισμένες είναι απαραίτητες για την αποφυγή τραυματισμών. Πολλοί συχνοί τραυματισμοί που μπορούν να προκληθούν είτε από υπερβολική φόρτιση π.χ στον στίβο είτε από άμεση πλήξη π.χ στο ποδόσφαιρο. Διακρίνονται σε θλάσεις πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού και μπορούν αποκατασταθούν μέσα σε λίγες ημέρες ή αρκετές εβδομάδες. Κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος και το οίδημα. Αυτά καταπολεμούνται με την τοποθέτηση πάγου στην περιοχή και περίδεση.

7 ΤΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ! Αλμασίδης Αντώνης Γκαπριντασβίλι Νανά Κάκαρη Βαρβάρα Κάκαρη Χρυσούλα


Κατέβασμα ppt "Δεδομένα σχετικά με τον πόνο και τον τραυματισμό!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google