Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc, Med, PhD.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc, Med, PhD."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc, Med, PhD

2  Το καθήκον της φυσικής αγωγής στην αναπτυξιακή ηλικία.  Η φυσική αγωγή στη βρεφική ηλικία.  Η φυσική αγωγή στη δεύτερη παιδική ηλικία.  Η φυσική αγωγή στην παιδική ηλικία.  Η φυσική αγωγή στην προεφηβική ηλικία.  Η φυσική αγωγή στην εφηβική ηλικία.

3

4  Βοηθάει το παιδί ν’αποκτήσει έναν τρόπο εκφραστικής και προσαρμοστικής συμπεριφοράς.  Η εκφραστική συμπεριφορά βασίζεται στην ελεύθερη διαθεσιμότητα του ατόμου.

5  Η προσαρμοστική συμπεριφορά βασίζεται στη λειτουργικότητα του ατόμου, δηλαδή στην προσαρμοστικότητά του για καταστάσεις πάνω στο συνδυασμό των δραστηριοτήτων και στο συγχρονισμό των πράξεών του.

6  Βοηθάει την πνευματική ανάπτυξη (νοητική ικανότητα, ευφυΐα, την ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλίας, τη μάθηση).  Προβάλλει σε κάθε άτομο τα κατάλληλα κινητικά προβλήματα που εκδηλώνονται.  Βοηθάει να υπερνικηθούν οι ψυχολογικές και σωματικές δυσκολίες που παρουσιάζονται σ’αυτή την κρίσιμη ηλικία.

7  Στην ολοκληρωτική ανάπτυξη του ατόμου μέσα στα πλαίσια των σχέσεών του με το περιβάλλον.  Στην έκφραση του παιδιού.  Στην καλή προσαρμογή μέσα στο περιβάλλον.

8  Να αναπτύξει τις ψυχοκινητικές του ενέργειες  Να προωθήσει και ν’αποκτήσει ηθικές και κοινωνικές συνήθειες.  Να μεταμορφώσει προοδευτικά την κινητική εκφραστική συμπεριφορά του από αυθόρμητη σε ορθολογιστική και τις κινητικές συνήθειες σε κινητικές ικανότητες.

9 Mεταμορφώνεται βαθμηδόν…  Σε αγωγή του παιχνιδιού.  Σε προαθλητική αγωγή.  Σε αθλητική αγωγή.

10  Στην ανάπτυξη του σώματος με κανονικό ρυθμό.  Στην κανονική λειτουργία των μεγάλων βιολογικών λειτουργιών (ψυχικών- κινητικών).  Στην γνωριμία των πρώτων κανονισμών της μόρφωσης.  Στην άμεση διόρθωση των φυσικών ελαττωμάτων.

11 Η φυσική αγωγή σ’αυτή την ηλικία συνίσταται στο να εφαρμόζεται βήμα προς βήμα η πρόοδος της ωρίμανσης για να πετύχουμε, με την άσκηση, τα καλύτερα αποτελέσματα και να διορθώσουμε μέσα σε κανονικό χρόνο τις πιθανές ατέλειες.

12  Από την ατομική διάσταση  Από το ρυθμό της ωρίμανσης  Από την ισορροπία ή την αρμονία στην εξέλιξη της ανάπτυξης

13  Να εκμεταλλευτεί τη διέγερση της αίσθησης της προσωπικότητας και να αναπτύξει τις φυσικές δυνάμεις που τροφοδοτούν την ψυχοκινητική ανάπτυξη.  Να ευνοήσει και να τελειοποιήσει την ψυχοκινητική αυτονομία που έχει επιτευχθεί σε συνδυασμό με την ηθική, την κοινωνική και την εκφραστική αγωγή.

14  Διευκολύνει και επιβλέπει τη φυσιολογική ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος.  Διεγείρει, ενισχύει και ολοκληρώνει τις ζωτικές λειτουργίες της αναπνοής, της κυκλοφορίας, της σκέψης.  Εξασφαλίζει την καλύτερη σωματική αποτελεσματικότητα (διατροφή-υγιεινή), την πνευματική υγεία.

15  Ν’ανταποκρίνονται στις δικές του δυνατότητες και απαιτήσεις.  Να μην είναι περίπλοκες και κουραστικές.  Να υπάρχει μεγάλη ποικιλία.  Να οργανώνονται σε κατάλληλες ώρες.

16  Ν’ αφήνουμε μεγάλα περιθώρια πρωτοβουλίας και ελευθερίας στο παιδί.  Να του προσφέρουμε πολλές ευκαιρίες και βοήθεια όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες.  Να το ενθαρρύνουμε να εκτελεί τις δραστηριότητες με το δικό του τρόπο.

17  Από την ανάγκη της εσωτερικοποίησης του κόσμου της πραγματικότητας.  Από την ανάγκη να γνωρίσει όχι μόνο τον κόσμο των υπαρχόντων πραγμάτων, αλλά ακόμη και τον κόσμο της σκέψης (ιδέες, αριθμοί, αφηρημένες έννοιες).

18  Η σκέψη γίνεται σαφής και ικανή να κατανοήσει τη σχέση ανάμεσα στα πράγματα, τη δική τους φύση, τη δική τους ύπαρξη και τις αιτίες που τα καθορίζουν, γίνεται ικανή να γενικεύει και να συνάγει συμπεράσματα.  Η φαντασία διέρχεται από τις παιδικές φαντασιώσεις σε φαντασιώσεις σε σχέση με τα πραγματικά στοιχεία.

19  Βοηθούμε το παιδί ν’αποκτήσει σωστά τα χαρακτηριστικά του ρυθμού, της αρμονίας, της ακρίβειας του χώρου.  Του δίνουμε πρωτοβουλίες.

20  Διορθώνουμε γρήγορα κάθε ανατομική παραμόρφωση.  Ευνοούμε την ανάπτυξη της ευφυΐας και το σχηματισμό του χαρακτήρα.

21  Στην συνεργασία  Στην ομαδικότητα  Στην υπευθυνότητα  Στη συλλογικότητα  Στην εγκαρδιότητα των σχέσεων με άλλους  Στο σεβασμό των δικαιωμά των άλλων

22  Να βοηθήσει την προεφηβική ηλικία να ξεπεράσει τη φάση της μεταβατικής ψυχοσωματικής αποδιοργάνωσης.  Να διοχετεύσει τις ορμές προς μια κατεύθυνση, έτσι ώστε να αποτρέψει τις κακές συνήθειες

23  Να παρακινήσει την ανάπτυξη της ευφυΐας, το σχηματισμό του χαρακτήρα, την ενίσχυση της θέλησης, τη διάθεση της προσπάθειας, το στυλ, την ηθική και διανοητική εκπαίδευση, την προώθηση της διαδικασίας της κοινωνικής προσαρμογής μέσω της ομαδικής δραστηριότητας.

24  Συνεχίζεται η λειτουργική ανάπτυξη των οργάνων.  Αυξάνεται το βάρος.  Αναπτύσσεται η σκέψη με τάση προς τον συλλογισμό και με την υπέρβαση του υποκειμενισμού, και γίνεται αιτιολογική, συνειδητή, θεωρητική.

25  Το άτομο στρέφεται προς την ανάλυση, την κριτική και τον συλλογισμό.  Οι προσωπικές ανησυχίες προκαλούνται από τη σεξουαλική ωρίμανση.  Η συναισθηματική ζωή κυριαρχείται από έξαρση.

26  Στο σχηματισμό της αθλητικής προσωπικότητας.  Στη μεταμόρφωση των αθλητικών παιχνιδιών της προηγούμενης ηλικίας σε σπορ.  Στην εξάσκηση της ευφυΐας και της θέλησης για την απόκτηση ηθικών και κοινωνικών αξιών.


Κατέβασμα ppt "ΙΕΚ ΑΙΓΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Μουστάκα Φρίντα Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, MSc, Med, PhD."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google