Mάθηση στην καθημερινή μας ζωή  Η μάθηση είναι μέρος της ζωής μας. Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τη μάθηση από άλλες καθημερινές μας δραστηριότητες. 

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μέρος Α΄ - Έρευνα •Η έρευνα έγινε βάσει ερωτηματολογίων που μοιράστηκαν σε παιδιά δημοτικών σχολείων του Ηρακλείου, στα οποία έχει γίνει χρήση υπολογιστών.
Advertisements

ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
 Παρουσιάζοντας πολιτισμικό υλικό στα σχολεία
«Σχέδια μαθήματος, από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση» Μαρία Αντωνάτου
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
«Ενδυναμώνοντας την Παιδαγωγική Αυτονομία
Μ. Βιβίτσου, Ν. Λαμπροπούλου, Αλ. Γκίκας, Ι. Χαρδαλούπα
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Ίδρυμα Ευγενίδη, Καφενείο της επιστήμης, Τεχνολογίες Πληροφορίας & Επικοινωνιών Παιδαγωγική αξιοποίηση Τ. Α. Μικρόπουλος.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
Εφαρμογές των νέων Τεχνολογιών στη διδασκαλία και μάθηση
Συνεργατική τέχνη, αφήγηση και συμπεριληπτική εκπαίδευση
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ε1) 2.4 Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγραμμάτων ταυτοτήτων
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Βασίλης Κόμης Αναπληρωτής Καθηγητής
Learning to Learn Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση(ανακοίνωση) δεσμεύει μόνο τον συντάκτη.
ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗ – ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΘΗΤΗ
Η Διδασκαλία των ΤΠΕ στα Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ AMUSE
 Π.Ε.ΚΑ.Π. Νικ. Καλογερόπουλος Αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση. Η εξέλιξη της τεχνολογίας.
Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο: Ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών.
…………………………………………………………. ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Το κλειδί για τη δια βίου μάθηση 14 – 16 Ιουνίου 2006 Goethe-Institut Athen Μαθαίνοντας δια βίου Βιβλιοθήκες.
Μεταφορά ενός Ερευνητικού Εργαστηρίου στη Σχολική Αίθουσα για τη Διδασκαλία των Φ.Ε. Η περίπτωση του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Εργαστηρίου ΕΥΔΟΞΟΣ Ανδρικόπουλος.
Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στη διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων Σαΐτης Θανάσης, δάσκαλος.
Σχεδίαση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με την αξιοποίηση των ΤΠΕ Οι ΤΠΕ χαρακτηρίζονται ως μέσο αναδιομόρφωσης της εκπ/κής πρακτικής. Μέσο συμπληρωματικό.
ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
1ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης Σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για την ανάπτυξη κριτικής-δημιουργικής σκέψης Σύγχρονες μέθοδοι εκπαίδευσης Καρακούσης.
Φυλλο του Καθηγητη. Teacher’s Age Ποιο ειναι το αντικειμενο διδασκαλιας σας?
Ο Διαδραστικός Πίνακας ως διδακτικό εργαλείο Από τη βιβλιογραφία προκύπτουν μια σειρά από οφέλη από τη χρήση του ΔΠ τα οποία αφορούν τον εκπαιδευτικό,
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ Όνομα:Χίνη Δήμητρα Εξάμηνο σπουδών:Δ Αριθμός μητρώου:3305.
Αναπτύσσοντας, κινητοποιώντας και βελτιώνοντας δεξιότητες: η εφαρμογή μαθησιακού προγράμματος σε ομάδα τμήματος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ E-LEARNING ΠΕΤΣΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ.
Χρήση διαδραστικών πινάκων στη μαθησιακή διαδικασία Γιάννης Σαλονικίδης - ΠΕ70, επιμορφωτής ΜΕΡΟΣ Α: ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Γενικό μέρος - Ενότητα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ 1.1 Θεωρίες Μάθησης
Λογισμικό Εκπαίδευσης M- Pedia Ελευθέριος Μιχαηλίδης Διευθύνων Σύμβουλος, M-Data
Διδακτική Πληροφορικής
ΜΑΘΗΣΗ ΜΕΣΩ ΚΙΝΗΤΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Γιώργος Σούλτης.
Δικαιούχος φορέας Συμπράττοντες φορείς ● Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στις αρχές παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ, καθώς και στην απόκτηση.
Ψηφιακές τεχνολογίες στην εκπαίδευση Δρ. Νικολέτα Γιαννούτσου Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας.
ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΣΠΟΤΟΠΟΥΛΟΣ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ – ΑΝΕΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ (ΣΤΟΛΗ) ΜΑΘΗΤΩΝ.
Κώστας Θεριανός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής Το σχέδιο δράσης (project) και η σύνδεση του με την Επαγγελματική Συμβουλευτική.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
ΔιαφοροπΟΙηση στην ΤΑξη
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ, Σ Παπαπέτρου
Η αξιοποίηση των tablets στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Φάκελος Αξιολόγησης για Νηπιαγωγείο
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
H ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ THΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΚΟΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Οργάνωση και αξιοποίηση διδακτικού αρχείου
Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα – Πυρήνας ΤΠΕ Μάρτιος, 2011
Εισαγωγή στο πρόγραμμα Mascil
Δάσκαλος στην… πρίζα ή όχι;
Ενότητα 2_2 Η αρχή των επιδόσεων στην κοινωνία και στο σχολείο
Αναζητώντας το καλό κλίμα στο σχολείο
Ερευνητική Εργασία στην Θεματική Ενότητα Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες με θέμα “Χάσμα Γενεών και Τεχνολογία”
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΠΕ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ 1.1 Θεωρίες Μάθησης
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Mάθηση στην καθημερινή μας ζωή  Η μάθηση είναι μέρος της ζωής μας. Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τη μάθηση από άλλες καθημερινές μας δραστηριότητες.  Η μάθηση μόνο από την τυπική πλευρά που λαμβάνει χώρα στα σχολεία, αλλά και από την άτυπη μάθηση, η αξιοποίηση της οποίας εξαρτάται από εμάς τους ίδιους. Πόσες φορές δεν προσπαθήσαμε να ενημερωθούμε μέσα από το διαδίκτυο για ένα ζήτημα που μας απασχολεί;

Ανάγκη για Mobile Learning?  Οι νέες τεχνολογίες μπορούν πλέον, σε σύγκριση με παλαιότερα, να υποστηρίξουν μια κοινωνία στην οποία οι άνθρωποι είναι σε συνεχή κίνηση.  Σύμφωνα με μια μελέτη (Vavoula, 2005), οι άνθρωποι ενημερώνονται : -51% -στο σπίτι τους ή στο γραφείο, στο χώρο της εργασίας -14% σε καφετέριες, αυτοκίνητα, ιατρεία -6% σε χώρους αναψυχής -2% σε σπίτια φίλων -1% σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σκέψη για δημιουργία ευκαιριών μάθησης, που θα υποστηρίζονται από τεχνολογικά μέσα, για την προώθηση της γνώσης και εκτός σπιτιού.

Ανάγκη για Mobile Learning?

Η εισαγωγή του Mobile Learning στη ζωή μας...  “Just in time learning” : πρόσβαση στην πληροφορία και εφαρμογή της την ίδια στιγμή – σύνδεση θεωρίας και πράξης  Παραδοσιακή τάξη : πρόσληψη μιας πληροφορίας, ξεκομμένη από πλαίσια, και εφαρμογή της μελλοντικά.

Mobile Learning και κινητές συσκευές Personal Digital Assistant (PDA) USB

Mobile Learning και κινητές συσκευές E-Book Reader

Smart Phones Mobile Learning και κινητές συσκευές Ultra-Mobile PC (UMPC)

Laptop / Tablet Mobile Learning και κινητές συσκευές

Πλεονεκτήματα  Αλληλεπίδραση.  Πρόσβαση στη γνώση, ανεξάρτητα από το χωροχρονικό πλαίσιο –ευκαμψία.  Μαθητοκεντρική διδασκαλία.  Προσαρμογή στις ατομικές ανάγκες των μαθητών.  Διαδραστικότητα, συνεργατικότητα, επικοινωνία.

Προκλήσεις Οι πιο εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα έναντι των υπόλοιπων συμμαθητών τους. Απομόνωση των μαθητών και προσκόλληση στα τεχνολογικά μέσα. Συνεχείς αναβαθμίσεις, οπότε απαρχαιώνονται γρήγορα οι συσκευές. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να θεωρούνται εκσυγχρονισμένες οι μέθοδοι διδασκαλίας, όμως το περιεχόμενο του μαθήματος να εξακολουθεί να είναι βαρετό. Πόσο έτοιμοι νιώθουμε για να προχωρήσουμε στο Mobile Learning; Υψηλό κόστος. Είναι δυνατόν να μάθει κανείς σε τόσο μικρές συσκευές; Ποια αντικείμενα μαθημάτων είναι κατάλληλα για Mobile Learning;

Mobile Learning και Σχολική Τάξη

Δυσκολία Εύρεσης Ορισμού Τεχνοκεντρική Σχέση με το Ε-Leaning Mαθησιοκεντρική

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ:  Χτίζει μαθητικές ικανότητες σε διάφορα θέματα  Εύκολη οικοδόμηση μοτίβων κατανόησης  Διαφοροποίηση και εξατομίκευση Mobile Learning και Σχολική Τάξη

 ΥΠΕΡ  Καινούργια κουλτούρα και καινούργιες ανάγκες  Ένταξη Mobile leaning με παραδοσιακό τρόπο  Οι γονείς και παιδία – ίδια εκπαίδευση  ΚΑΤΑ  Σχολεία – σημαντικά για την διαμόρφωση νοοτροπίας  Οι μαθητές είναι ικανοί να διακρίνουν την επίσημη από την εναλλακτική εκπαίδευση  Κάποιες μορφές γνώσης δεν είναι προσβάσιμες χωρίς παιδαγωγικές μεθόδους Mobile Learning και Σχολική Τάξη

1. Κονστρουκτιβισμός 2. Συμπεριφορισμός 3. Κονστραξιονισμός 4. Activity learning 5. Εξατομίκευση Mobile Learning και Θεωρίες Μάθησης

APPLICATIONS – EDUCATION

Bitsboard Fry words

My homework

Astrid Wikipedia

Open Culture Kindle

Find the word Word Magic Booksy

This Day in History Ancient Rome

Art Authority

Operation Math Math Mountain

Mobile Learning και Μουσεία Σύνδεση δραστηριοτήτων μέσα στη σχολική αίθουσα με τις εμπειρίες των μαθητών από τα μουσεία.

Mobile Learning και Μουσεία MyArtSpace

 Δεν βρέθηκε κανένα αποτέλεσμα που να δείχνει την μείωση κατανόησης των αυτιστικών ατόμων μέσω της χρήσης του ipad.  Το ipad βοήθησε τους μαθητές να βελτιώσουν την αναγνωστική τους κατανόηση μέχρι και 50%  Αρχικές έρευνες έδειξαν ότι το Ipad είναι ένα εργαλείο το οποίο ενδέχεται καλυτερεύσεις αλλά είναι άξιο επένδυσης  Οι μεγαλύτερή δυσκολία στην χρήση του ipad προήλθε από τους καθηγητές και όχι από τα παιδία  Τα παιδία ανταποκρίθηκαν στο Ipad βλέποντας το όχι μονό σαν εργαλείο εκπαίδευσης αλλά και σαν μέσο επιβράβευσης σχετικά με κάποιο επίτευγμα τους. Mobile Learning και Ειδική Αγωγή

 Τα μεταγενέστερα μοντέλα του ipad έφτιαξαν εφαρμογές οι οποίες μέχρι θεωρούνται καινοτομικές για την εκπ/ση των αυτιστικών ατόμων καθώς τους δίνουν δυνατότητές που τους χρειάζονται για να είναι αποτελεσματικά και λειτουργικά αλλά και επιτυχημένα άτομα. Mobile Learning και Ειδική Αγωγή

 Look2learn/stories2learn  See.touch.learn  Dragon diction  The social express  Conversation builder  I get it!  Proloquo2 go  Υψηλό κόστος Ειδική Αγωγή και Applications

Mobile Learning και Ειδική Αγωγή

Βιβλιογραφία : Agnes Kukulska-Hulme & John Traxler, Mobile Learning: A Handbook for Educators and Trainers, Routledge, New York Jill Attewell and Carol Savill-Smith, Learning with mobile devices : research and development, Learning and Skills Development Agency, London Mohamed Ally, Mobile Learning: Transforming the Delivery of Education and Training, AU Press, Athabasca University Sharples Mike, Lonsdale Peter, Meek Julia, Rudman Paul & Vavoula Giasemi, An Evaluation of MyArtSpace: a Mobile Learning Service for School Museum Trips, University of Melbourne, Melbourne 2007.

Αρθρογραφία – Δικτυογραφία : (με τη σειρά που χρησιμοποιήθηκαν)  %20Theory%20of%20Mobile.pdfhttp:// %20Theory%20of%20Mobile.pdf       spinlight.com spinlight.com  Making a Difference with Smart Tablets Are iPads really beneficial for students with autism? Amy Price. mission-for-socially/freepdfs/do_ipads_benefit_kids_with.pdf  94Breaking+New+Ground+in+Special+Education.pdf/ /The+iPad%E2% 80%94Breaking+New+Ground+in+Special+Education.pdf 94Breaking+New+Ground+in+Special+Education.pdf/ /The+iPad%E2% 80%94Breaking+New+Ground+in+Special+Education.pdf  The Ipad and Special Education. Regina Esposito. Computers in the Classroom – 01 4/13/11  / /

Σας ευχαριστούμε!