Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔιαφοροπΟΙηση στην ΤΑξη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔιαφοροπΟΙηση στην ΤΑξη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔιαφοροπΟΙηση στην ΤΑξη
Νίκη Φαρφaρά-Πάσχου Εκπαιδευτικός

2 Διαφοροποίηση σημαίνει προσαρμογή της διδασκαλίας στις ανάγκες του διδασκόμενου κοινού (Tomlinson, 2000).

3 Συνήθως, η διδασκαλία όπως τη γνωρίζαμε στο παρελθόν είχε ως επίκεντρο τον δάσκαλο, δηλαδή, για να είμαστε πιο ακριβείς με τη σχετική ορολογία, ήταν δασκαλοκεντρική. Με λίγα λόγια ο δάσκαλος έκανε την παράδοση του μαθήματος έχοντας ως παθητικούς δέκτες τους μαθητές, σημείωνε κάποιες πληροφορίες στον πίνακα και στο τέλος έκανε μια συζήτηση με τους μαθητές, μια άσκηση ή μια δραστηριότητα για ολόκληρη την τάξη και έκλεινε το μάθημα με μια σύντομη ανακεφαλαίωση.

4 Οι μαθητές διαφέρουν: μεταξύ τους, από μέρα σε μέρα, από χρόνο σε χρόνο, ως προς τις ικανότητές τους, την αισθητική τους, τα κίνητρά τους, την ανατροφή τους, την κατάσταση της υγείας τους και πολλούς άλλους παράγοντες. Με δεδομένες αυτές τις διαφορές, πρέπει κανείς να αναγνωρίσει ότι χρειάζεται πολύς χρόνος, ευελιξία και ένα ευρύ φάσμα στρατηγικών τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του αναλυτικού προγράμματος. Καταλήγουμε, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται ευελιξία, διαρκής έλεγχος, επαναδιαπραγμάτευση των στόχων που τίθενται και διαφοροποίηση της διδασκαλίας (Weston, 1992).

5 Η Διαφοροποίηση είναι μια οργανωτική και παιδαγωγική στρατηγική, μέσω της οποίας κάθε μαθητής μιας τάξης είναι σε θέση να αξιοποιήσει ή/και να διαχειριστεί τις ιδιαιτερότητές του, με απώτερο στόχο την επιτυχή συμμετοχή του στο εκάστοτε πρόγραμμα διδασκαλίας.

6 Πλεονεκτήματα κάλυψη των μαθητικών κενών ανάπτυξη των ατομικών ικανοτήτων και ενδιαφερόντων προώθηση της πρωτοβουλίας των διδασκομένων ανάδειξη της προσωπικής ευθύνης των μαθητών αναφορικά με την έκβαση της διδακτικής διαδικασίας ενίσχυση της ικανότητας για συνεργασία και κοινωνική μάθηση

7 Βιβλιογραφία Tomlinson, C. A. (2000) “Differentiation of Instruction in the Elementary Grades” Weston, P. (1992) “A Decade for Differentiation” in British Journal of Special Education, Volume 19, No.1 Friend, M. & L. Cook (2003) Interactions: Collaboration skills for school professionals (4th ed.). New York: Longman Hall, E. F. (1992) “Assessment for Differentiation” in British Journal of Special Education, Volume 19, No.1 National Curriculum Council (1989) A Curriculum for All. York: NCC


Κατέβασμα ppt "ΔιαφοροπΟΙηση στην ΤΑξη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google