H εικονιστική κουλτούρα έχει αυξημένη παρουσία και σημασία για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Γιώργος Μπάλτας Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Advertisements

Τσικαλάκη Ιωάννα Δρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης
Σάββατο, 26 Ιανουαρίου 2013 Ημέρα Γνωριμίας. Στόχος Προπτυχιακού Προγράμματος Τμήματος Αγγλικών Σπουδών  Καλλιέργεια ενσυνείδητης κριτικής σκέψης που.
Σχολική Ετοιμότητα Πρώιμη Διάγνωση Μαθησιακών Δυσκολιών
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ … ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ! Ευθύνες Σχολείου και Οικογένειας στην πρόληψη Παραβατικής Συμπεριφοράς των παιδιών μας … Δ. Μικελλίδης.
O ελεύθερος χρόνος παιδιών σχολικής ηλικίας
Οικιακή οικονομία Γιατί? Καθηγήτρια: Αποστολοπούλου Μαρία- Βενετία.
Θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης
1 Η σύνδεση των γλωσσών με χώρες και πολιτισμούς και οι συνέπειές της στις στάσεις και τα κίνητρα για εκμάθηση: συμπεράσματα μιας έρευνας σε μαθητές 5.
Διασύνδεση των σχολικών μονάδων με τις τοπικές κοινωνίες.
ΘΕΜΑ:ΑΘΛΗΜΑΤΑ, ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ, ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ & ΥΓΙΕΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ
Ο Ρόλος των ΣΔΕ στην Εκπαίδευση Ενηλίκων
Δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας μάθησης Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Θεσσαλονίκης Παπαδόπουλος Πάρης.
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Γλώσσας
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ – ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ –ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 1/3/2004 Σκοπός – στόχοι της Συνάντησης Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου (Παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας.
Θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Δρ. Χριστίνα Χατζησωτηρίου Συνάντηση 5 η.
Η δυναμική της ελληνικής γλώσσας εκτός Ελλάδας σε περίοδο κρίσης Στόγιος Νικόλαος.
Ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες: παρεμβάσεις στο πλαίσιο της τάξης Η. Ε. Κουρκούτας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ
Δρ Ι.Π.Αμπελάς Ορισμός, αίτια, συνέπειες, τρόποι αντιμετώπισης
μια σύμπραξη του 1 ου Γυμνασίου Μουζακίου, του 2 ου Γυμνασίου Περαίας Θεσσαλονίκης & του 18 ου Γυμνασίου Αθηνών.
Έργο SECSTACON της Δράσης ΑΡΙΣΤΕΙΑ
ΘΕΩΡΙΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ BOURDIEU, PASSERON
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες
Η βία μπορεί να συμβεί στα «καλύτερα» σπίτια, δεν έχει χρώμα, χώρα, κουλτούρα, κοινωνικό, μορφωτικό ή οικονομικό υπόβαθρο.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Οικονομικών Επιστημών Κατεύθυνση: Θεωρία και Πολιτική Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής Μάθημα: Κοινωνικοοικονομική.
Πόσο Ελεύθερες είναι οι Προσωπικές Επιλογές μας
4.1 Κοινωνικοί θεσμοί 4.2 Αναγκαιότητα κοινωνικών θεσμών
ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ 7 η Θεματική ενότητα Κοινωνιογλωσσολογία και σχολείο Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 1.
Θεωρία Κατανάλωσης 24 Μαρτίου 2015
Ερμηνείες της κοινωνικής ανισότητας στο σχολείο. Διαφορετικές ερμηνείες (θεωρίες) για τις αιτίες τους μηχανισμούς τον κοινωνικό ρόλο των εκπαιδευτικών.
School factors related to bullying: a qualitative study of early adolescent students Σχολικοί παράγοντες που σχετίζονται με τον σχολικό εκφοβισμό: μια.
Θεωρία Πολιτισμικού Κεφαλαίου
Επίδοση στο σχολείο και κοινωνική προέλευση. Δεκαετία 1960 Πολυάριθμες έρευνες σε πολλές δυτικές χώρες με στόχο να διαπιστωθεί αν το σχολείο προσφέρει.
ΔΙΑΛΕΞΗ 3η Η σχέση Εκπαίδευσης και ΜΜΕ στο κοινωνικό κράτος Αναπ. Καθ. Γ. Πλειός.
Δίγλωσση εκπαίδευση και σχολική αποτυχία.. Σχολική Αποτυχία Συχνά η ευθύνη της σχολικής αποτυχίας, επιρρίπτεται στη διγλωσσία. Δεν ισχύει παρά μόνο για.
Ερμηνείες της κοινωνικής ανισότητας στο σχολείο Η θεωρία του πολιτισμικού κεφαλαίου.
Νικόλας-Κωνσταντίνος Μπαρτζώκας Ε ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΠΤΔΕ-ΑΠΘ.
ΓΕΛ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ.
Mάθημα 2ο Η ανάπτυξη των ΜΜΕ. Από την Επικοινωνία στα μαζικά Μέσα Ο όρος «μέσα μαζικής επικοινωνίας» αναφέρεται σε μέσα που έχουν οργανωθεί για να μεταδίδουν.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
Κώστας Θεριανός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής Το σχέδιο δράσης (project) και η σύνδεση του με την Επαγγελματική Συμβουλευτική.
Αυτο-εντύπωση & Τρόπος Ζωής (Self-Concept & Lifestyle)
Σχολική επίδοση και μειονότητες
Σακελλαρίου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Γαλάνη Γεωργία Α΄τμήμα ΠΕΣΥΠ
εκπαιδευτικη μεταβαση
Εισαγωγή στην Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης Μάθημα 10ο
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Η γλώσσα δεν είναι αθώα. Σπάει κόκκαλα. Ενίοτε και προκαταλήψεις.
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στην Προσχολική Εκπαίδευση
Εργασία των μαθητών του Β3
ΔΙΑΛΕΞΗ 1η ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΧΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΜΜΕ
Ενότητα 2_2 Η αρχή των επιδόσεων στην κοινωνία και στο σχολείο
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ
Παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας με τη μορφή ερωτηματολογίου
Ο κοινωνικός περίγυρος - Μορφές διαπροσωπικών σχέσεων.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Η ιστορία του γλωσσικού γραμματισμού.
Συνεργασία νηπιαγωγείου -οικογένειας
ΔΙΑΛΕΞΗ 2η Η ιστορική εξέλιξη των σχέσεων Εκπαίδευσης και ΜΜΕ
ΠΜΣ “Θεωρία, Πράξη και Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου” Κατεύθυνση: Διαπολιτισμική Εκπαίδευση Θεωρητικές προσεγγίσεις του πολυπολιτισμικού φαινομένου.
Σχέση διγλωσσίας και γνωστικής / γλωσσικής ανάπτυξης
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

H εικονιστική κουλτούρα έχει αυξημένη παρουσία και σημασία για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων

Τι λένε τα στατιστικά δεδομένα και οι έρευνες  Οι μαθητές που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα συνήθως παρακολουθούν περισσότερη τηλεόραση, είναι συστηματικοί τηλεθεατές (heavy viewers)  Οι μαθητές από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα είναι συνήθως περιστασιακοί τηλεθεατές (light viewers)

Ώρες τηλεθέασης των παιδιών ετών, ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο των γονέων 1-3 ώρες ημερησίως 21%24%38% Πάνω από 3 ώρες ημερησίως 55%56%26% Πηγή: Κορωναίου A. Νέοι και ΜΜΕ, (Αθήνα: Οδυσσέας, 1992), σελ Γονείς Αγράμματοι Αριθμός ωρών τηλεθέασης Γονείς Απόφοιτοι Δημοτικού Γονείς Απόφοιτοι Πανεπιστημίου

Οι μαθητές του δημοτικού, κυρίως των αγροτικών και ημιαστικών περιοχών (με μικρότερη δηλαδή εισχώρηση της εγγράμματης κουλτούρας), επηρεάζονται σημαντικά (κατά 80% και 36% αντίστοιχα) από την τηλεόραση και τα πρόσωπά της, στις εκθέσεις, στη συγγραφή εργασιών στην ιστορία ή στην συγγραφή θεατρικών διαλόγων. ΕΛΛΑΔΑ/2 Μανταδάκη Σ. Η ολική γλώσσα στη διδακτική της γλωσσικής έκφρασης για την Α/βαθμια εκπαίδευση, (Θεσσαλονίκη: Κώδικας, 1999), σελ. 191, 197, 207.

Μέσος ημερήσιος χρόνος που δαπανάται στην κατανάλωση ΜΜΕ, ανάλογα με το εισόδημα Πηγή: Woodard Ε.Η, Gridina Ν., Media in the Home The Fifth Annual Survey of Parents and Children, The Annenberg Public Policy Center of the University of Pennsylvania, ΗΠΑ/1

ΗΠΑ/ 2 «Η τηλεόραση επηρεάζει αρνητικά τις σχολικές επιδόσεις μόνο των μαθητών – συστηματικών τηλεθεατών από τα λαϊκά στρώματα» Tannis MacBeth Williams, 1964, Canada ΗΠΑ/3 Επηρεάζονται περισσότερο οι σχολικές επιδόσεις των συστηματικών τηλεθεατών (heavy viewers) (ανέχονται πιο δύσκολα τον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς, τον τρόπο σκέψης και τη γνώση που προσιδιάζει στο σχολείο) σε σχέση με εκείνους εκείνους που ανήκουν στην κατηγορία των περιστασιακών τηλεθεατών (light viewers) Medrich E.A. “Constant Television: a Background to Daily Life”, Journal of Communication, τεύχ. 30(1), 1979.

Σχέση τηλεθέασης – σχολικών επιδόσεων Πηγή: Ballantine J.H., The Sociology of Education. A Systematic Analysis, (New Jersey: Prentice Hall, Englewood Cliffs, 1983), σελ. 35. ΗΠΑ/4

Κοινωνική προέλευση – όγκος τηλεθέασης στην ώριμη νεωτερικότητα Μαθητές από Μαθητές από Αστικά στρώματα Λαϊκά στρώματα Υψηλή κοινωνικο-οικονομική θέση Χαμηλή κοινωνικο- οικονομική θέση θέση Χαμηλή Υψηλή τηλεθέαση τηλεθέαση

1η Εξήγηση: Το θεώρημα της «υψηλότερης επίδρασης» (ceiling effect) (Hodge & Tripp από τη θεώρηση του P. Bourdieu περί μορφωτικού κεφαλαίου) Αδυναμίες : Η κύρια λειτουργία τα ων ΜΜΕ δεν είναι αντισταθμιστική (Morin, Kracauer) Το μορφωτικό κεφάλαιο δεν είναι ποσότητα γνώσεων [1][1] Hodge και Tripp όπ.π. σελ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ?

2η Εξήγηση H τηλεοπτική και εικονιστική κουλτούρα έχουν ποιοτική συγγένεια με τον πολιτισμό των λαϊκών στρωμάτων στον πρώιμο καταναλωτικό καπιταλισμό Κοινωνικοί παράγοντες (ο πολιτισμός της εικόνας είναι μέσο κοινωνικής ένταξης και ανόδου των λαϊκών στρωμάτων) Πολιτιστικοί παράγοντες α) Απόσταση των λαϊκών στρωμάτων από την εγγράμματη κουλτούρα β) Ο ρόλος του μη επεξεργασμένου γλωσσικού κώδικα.

Στο Κοινωνικό Κράτος ( Ώριμη Νεωτερικότητα) οι δυο θεσμοί είναι αυτόνομοι και έχουν Λειτουργική Αλληλοσυμπληρωματικότητα 1. Κεντρικό εικονιστικό ΜΜΕ είναι αρχικά ο κινηματογράφος και στη αργότερα η τηλεόραση 2. Η επίδραση των ΜΜΕ στην εκπαίδευση είναι χαμηλή 3. Η αυτονομία του σχολείου, είναι φίλτρο των επιδράσεων των ΜΜΕ 4.Σημαντικός είναι ο κρατικός-κοινωνικός έλεγχος της εκπαίδευσης και των ΜΜΕ 5.Η οικογένεια διαμεσολαβεί τη σχέση του μαθητή με τα ΜΜΕ. Καθοριστικό ρόλο παίζει η παρουσία ενός δέκτη και η ομαδική τηλεθέαση 6.Πρωταρχική λειτουργία σχολείου και ΜΜΕ είναι ο ιδεολογικός έλεγχος των πολιτών. Σχολείο και MΜΕ έχουν μια αμοιβαία συμπληρωματική σχέση 7.Στα ΜΜΕ και στο σχολείο, είναι πρωταρχική η θέση της εγγράμματης κουλτούρας 8.Η επίδραση της τηλεόρασης στην εκπαίδευση, είναι ισχυρότερη στα παιδιά από τα λαϊκά στρώματα.