Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Τμήμα Φ.Π.Ψ. Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Επίκουρη Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης

2 ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Pierre Bourdieu Πολιτισμικό Κεφάλαιο (capital culturel) Περιλαμβάνει στοιχεία από γνώσεις, δεξιότητες, στάσεις ζωής που κάποιος αποκτά στο οικογενειακό περιβάλλον και διαφοροποιείται ανάλογα με την κοινωνική καταγωγή Συνίσταται, ακόμη, σε ενασχόληση με πολιτισμικές δραστηριότητες, τρόπο ομιλίας, καλούς τρόπους, τέχνη της συζήτησης,΄΄καλό γούστο΄΄, μουσικές προτιμήσεις Είναι ένα σύστημα παραγόντων που καθορίζουν τη θέση των ατόμων στην κοινωνική ιεραρχία, καθώς τα άτομα που κατέχουν τις υψηλές θέσεις διαθέτουν υψηλά επίπεδα πολιτισμικού κεφαλαίου.

3 ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το σχολείο, στα πλαίσια της θεωρίας του Bourdieu, δεν θεωρείται αξιοκρα-τικό. Αντίθετα, υιο-θετεί, προβάλει και αξιολογεί τους μα-θητές στη βάση ενός συγκεκριμένου πολιτισμικού κεφαλαίου.

4 ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Το κεφάλαιο αυτό το κατέχουν όσοι ανήκουν στα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα (οικονομικά και μορφωτικά) και επομένως είναι de facto περισσότερο ευνοημένοι κατά την είσοδό τους στο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Η επίδοση του μαθητή, λοιπόν, εξαρτάται από το πολιτισμικό του κεφάλαιο, αφού βρίσκεται αντιμέτωπο με μια συγκεκριμένη σχολική κουλτούρα. Διάκριση απλής οικειοποίησης από την ΄΄έξη΄΄ (habitus) Η κουλτούρα μεταδίδεται με την ΄΄ώσμωση΄΄


Κατέβασμα ppt "ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google