Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

School factors related to bullying: a qualitative study of early adolescent students Σχολικοί παράγοντες που σχετίζονται με τον σχολικό εκφοβισμό: μια.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "School factors related to bullying: a qualitative study of early adolescent students Σχολικοί παράγοντες που σχετίζονται με τον σχολικό εκφοβισμό: μια."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 School factors related to bullying: a qualitative study of early adolescent students Σχολικοί παράγοντες που σχετίζονται με τον σχολικό εκφοβισμό: μια ποιοτική μελέτη των πρώιμων εφήβων μαθητών Της Χαριζάνη Ελισάβετ Και Αρβανίτη Ευγενία

2 Περίληψη (συνοπτικά) Αυτό το άρθρο ασχολείται με το θέμα του εκφοβισμού και αναλύει ένα σύνολο εκθέσεων που συλλέχθηκαν από δεκατέσσερις ομαδικές συνεντεύξεις εστίασης με 90 παιδιά από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στόχος της έρευνας ήταν να χαρτογραφήσει τους τρόπους με τους οποίους οι νέοι έφηβοι μιλούν για τις κοινωνικές τους σχέσεις στο σχολείο σε σχέση με το σπίτι και τους τρόπους που δομείται ο εκφοβισμός ως θέμα στο σχολείο που σχετίζονται. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι νέοι έφηβοι διαφέρουν ως προς την ικανότητά τους να συμμετάσχουν στην κατασκευή της κοινωνικής τάξης, ανάλογα με το πλαίσιο του σχολείου / σπιτιού. Περαιτέρω, ο εκφοβισμός κυρίως πλαισιώνεται ως θέμα του σχολικού κλίματος εκ μέρους των συμμετεχόντων. Η σχέση δασκάλου-μαθητή, ο ακαδημαϊκός ανταγωνισμός και η πίεση της ακαδημαϊκής επίδοσης συμβάλλει σημαντικά στον εκφοβισμό της ομιλίας του μαθητή.

3 εισαγωγικά Ο σχολικός εκφοβισμός αναγνωρίζεται ως κοινωνικό πρόβλημα Χαρακτηρίζεται από την επαναλαμβανόμενη βία Η παρούσα εργασία έχει στόχο την ανάλυση των εκθέσεων αποκαλύπτοντας συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους οι " κοινωνικές σχέσεις στο σχολικό περιβάλλον " είναι κατασκευασμένες και πώς χρησιμοποιούνται ως μια εξήγηση για το πρόβλημα στη συμπεριφορά, όπως ο εκφοβισμός.

4 Σχολικός εκφοβισμός στην εφηβεία Έχει ερευνηθεί λιγότερο σε σχέση με τον εκφοβισμό στα δημοτικά σχολεία Η παρενόχληση θεωρείται ως παράγοντας που βοηθά τους έφηβους να επιτύχουν δεσπόζουσα θέση στη νεοσυσταθείσα ομάδα συνομηλίκων

5 Σχολικός εκφοβισμός στην εφηβεία Η χρήση επιθετικών στρατηγικών, θεωρείται ως μηχανισμός ώστε να κερδηθεί ο θαυμασμός από ομότιμους Εν τέλει τα παιδιά βίωσαν περισσότερη απόρριψη από ομότιμους και λιγότερο την αποδοχή από ομότιμους.

6 Το πλαίσιο στην Ελλάδα Στην Ελλάδα, ο εκφοβισμός αναγνωρίστηκε ευρέως ως ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα το 2007, όταν ένας νεαρός φοιτητής εξαφανίστηκε κάτω από συνθήκες υποψίας θυματοποίησης

7 Ποιοτικές μελέτες του εκφοβισμού Στην παρούσα μελέτη εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο οι μαθητές του γυμνασίου ερμηνεύουν τον εκφοβισμό ως παράγοντα που σχετίζεται με το σχολείο

8 Θεωρητικό υπόβαθρο της μελέτης Η έρευνα έχει επηρεαστεί από τις πρόσφατες εξελίξεις στην κοινωνική πολιτική, με έμφαση στα δικαιώματα των παιδιών και την ανάγκη να συμβουλεύεται τα παιδιά και τους νέους για θέματα που τους αφορούν, αρχών που ενσωματώνονται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

9 Μέθοδος Η έρευνα που διεξήχθη σε πέντε γυμνάσια, στα οποία συμμετείχαν ημι - δομημένες συνεντεύξεις με 90 μαθητές Το χρονοδιάγραμμα συνέντευξη καλύπτει θέματα όπως ( α) τρόπους με τους οποίους οι νέοι άνθρωποι διαμορφώνουν τις κοινωνικές τους σχέσεις στο σχολείο ( β ) Πώς μπορούν να κάνουν φίλους, και ( γ ) τα ζητήματα των διαφορών και των συγκρούσεων στις σχέσεις με τους ομότιμους

10 Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή, η πλειοψηφία των συζητήσεων των ομάδων ήταν ζωντανή που άφηνε μια ισχυρή αίσθηση συνεργασίας.

11 Η ανάλυση των δεδομένων Η ανάδειξη των ιστοριών εκφοβισμού στις συνεντεύξεις είναι ενδεικτική για να έχουν νομιμότητα. Η Εγκυρότητα των αποτελεσμάτων επιβεβαιώθηκε από την παραγωγή πλούσιων, πιστευτών δεδομένων ενώ η εγκυρότητα του περιεχομένου ασχολήθηκε με την εξέταση των διάφορων πραγμάτων που είπε σχετικά.

12 Αποτελέσματα Η παρούσα έρευνα θα επικεντρωθεί κυρίως : ( α) στους μαθητές που μιλούν για τη διαμόρφωση των σχέσεων στο σχολείο, σε αντίθεση με το πλαίσιο της οικογένειας και ( β) τον εκφοβισμό ως ένα φαινόμενο που αποδίδεται στο σχολείο.

13 Τα παιδιά διαμορφώνουν ταυτότητες και κοινωνικές εικόνες στο σχολείο σε σχέση με το πλαίσιο της οικογένειας

14 Συνεντεύξεις παιδιών Όλα τα παιδιά περιέγραψαν τουλάχιστον από ένα περιστατικό σχολικού εκφοβισμού.

15 συμπεράσματα Στο σπίτι η συναισθηματική εγγύτητα των νεαρών εφήβων με τους γονείς τους, τους επιτρέπει να μοιράζονται τις ίδιες εμπειρίες και τις ανησυχίες. Η αποξένωση από τις κοινωνικές και ακαδημαϊκές πτυχές του σχολείου παρεμποδίζει μαθητές αισθάνονται άνετα με τον ακαδημαϊκό στόχο και τη δομή του σχολικού περιβάλλοντος οι έφηβοι θα εξυπηρετούνται καλύτερα εάν είναι σε θέση να εκφράσουν τις απόψεις τους και να αποκαλύψουν τους λόγους για τη συμμετοχή τους στις πρακτικές εκφοβισμού.


Κατέβασμα ppt "School factors related to bullying: a qualitative study of early adolescent students Σχολικοί παράγοντες που σχετίζονται με τον σχολικό εκφοβισμό: μια."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google