ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Xρώματα Ολόκληρη Ασπρόμαυρες Με λίγα ενχρωμα στοιχεία
Advertisements

ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Β΄ (βουδιστικός μοναχικός βίος, βουδιστική λατρεία,
Εργασία Β’ τετραμήνου Γεωργακοπούλου , Μαροπάκη, Μουρελάτου
Θρησκείες και παραισθησιογόνες ουσίες(313 μ.Χ μ.Χ.)
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο ΙΝΔΟΪΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ
Διδ. Εν. 35 Βουδισμός ( α μέρος).
ΝΑΟΙ, ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΒΟΥΔΑ, ΚΑΝΟΝΕΣ, ΤΕΧΝΗ, ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΟΙ
Ο Βουδισμός ( βουδιστικός μοναχικός βίος, βουδιστική λατρεία, διαφορές Βουδισμού- Χριστιανισμού.
Το θαύμα της γέννησης Η ιστορία ενός παιδιού.
Βουδισμός.
ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ , ΠΑΡΑΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΙΡΕΣΕΙΣ Β3
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Α΄.
25. « Και είδεν ο Θεός ότι καλόν»: η δημιουργία του κόσμου
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 : ΓΙΑΤΙ ΜΕΛΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ
ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ Μεταμόσχευση ονομάζεται η χειρουργική πρακτική σύμφωνα με την οποία αντικαθίσταται ένα όργανο ή μέρος του ή οποιοδήποτε ασθενές και παραμορφωμένο.
14. Αιρέσεις : εσωτερική πληγή της Εκκλησίας
1. Σκοπός του ΜΘ στη Δημόσια Εκπαίδευση είναι οι μαθητές/τριες να γνωρίσουν: α) την αντίληψη της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τη σχέση του ανθρώπου με τον.
Η θρησκεία των Μινωϊτών
ΝΙΡΒΑΝΑ.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΣΣΗ.
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΠΕΡΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ Γ3.
Κομφουκιανισμοσ Θ.Ε 1: Η Χριστιανοσύνη στον σύγχρονο κόσμο Σοφία Βασιλειάδου Γ΄
32. Ο Ινδουϊσμός (Α’) Σελίδες
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΤΑΞΗ: Γ2
ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ Σε κανέναν δεν επιτρέπεται να τρώει όποιο φαγητό του αρέσει.Στις περισσότερες θρησκείες, υπάρχουν διαιτολογικοί κανόνες.
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ ΘΕ 2: ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΗ
33. Ο Ινδουισμός (B’) Σελίδες
Αρχαία Ελληνικά ΙΙ Επιλογικές παρατηρήσεις. Κομβικό σημείο: σύγκριση αρχαίων ελληνικών απόψεων και χριστιανικών για τα ίδια θέματα.
Π.Π.Γ. ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Η ΘΡΗΣΚ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ Η ραββινική παράδοση θέλει την εκπαίδευση του παιδιού σύμφωνη με εκείνη των γονιών του. Συμβουλεύουν όμως τους παιδαγωγούς.
17. Χριστιανικά άσκηση- Μοναχισμός
Αξίες Κομφουκιανισμού
Ινδουϊσμοσ ΘΕ 2: ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΥΡΩΠΗ
13. Χριστιανισμός – Ελληνισμός : μια ιδιότυπη συνάντηση
ιουδαϊσμοσ Θε 2: το ζητημα τησ θρησκειασ στη συγχρονη ευπωπη
ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ Καθηγητής : Γ. Καπετανάκης Μαθήτρια : Κωνσταντίνα Πολίτη
Βουδισμός Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ Ο Ινδουισμός είναι η τρίτη μεγαλύτερη θρησκεία του κόσμου σε αριθμό πιστών με περίπου ένα δισεκατομμύριο πιστούς, από τους οποίους οι περισσότεροι.
Η ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΚΑΙ Η ΛΥΤΡΩΣΗ Η ιδέα της μετενσάρκωσης, η οποία ως έννοια εισάγεται πρώτη φορά στις Ουπανισάδες (800 πΧ), είναι θεμελιώδης στον Ινδουισμό.
Εργασία α σελίδα 82 Ισαβέλλα Παπαδοπούλου ΄Β 3. Εργασία α α. Κάθε μέρα εκατομμύρια χριστιανοί όλων των Εκκλησιών σε όλα τα πέρατα της γης απευθύνουν στον.
Ελευθεροτεκτονισμός (ΜΑΣΟΝΙΑ)
Δ.Ε.32: Ο Ινδουϊσμός (Α).
Όνομα ομάδας: Γαλαζοπράσινο Μαθητές: Καραίσκου Ρανια, Γιαμαίου Σπυριδούλα, Παπαδόπουλος Ευσέβιος, Τσατσαράγκος Θανάσης Θέμα: Φώς, Χρώμα και τέχνη Σχολείο:6ο.
Η ελευθερία του ανθρώπου στις επιλογές και τις πράξεις του.
(Κίνα, Θιβέτ, Μογγολία, Ιαπωνία, Κορέα, Βιετνάμ)
Μόδα στον Ινδουισμό Μια εργασία για το μάθημα του Project από τους μαθητές: Νικολόπουλο Αχιλλέα, Παπία Θανάση, Πλάτανο Φώτη και Πούλιο Ηλία Π.Π.ΓΕΛ ΠΑ.ΜΑΚ.
Το τέλος του κόσμου στον ινδουισμό
ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΛΙΦΤΗΡΑ ΙΩΑΝΝΑ
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Ο Βουδισμός είναι μια απ’ τις μεγάλες και αρχαιότερες θρησκείες του κόσμου. Αναπτύχθηκε μετά το θάνατο του βασιλιά Σιντάρτα Γκαουτάμα.
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ Θ.Α.
ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΙΝΔΟΥΙΣΜΟ
Ο ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ Μάθημα: Θρησκευτικά Καθηγήτρια: κα. Ζιώγα Μαθήτριες:
ΜΕΓΑΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Αντιγόνη Μαραγκάκη Α’ Ο «ΜΑΓΙΚΟΣ» ΑΡΙΘΜΟΣ 3 Αντιγόνη Μαραγκάκη Α’
ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΒΟΥΔΙΣΜΟΥ  1Ο ΓΕΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
Φιλοσοφία Αθλητισμού Ευάγγελος Αλμπανίδης.
Η ΑΠΟΔΗΜΙΑ – Ο ΚΑΗΜΟΣ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ
Πίστη και επιστήμη. Αλληλοαποκλειόμενα ή αλληλοσυμΠληρούμενα
Ο Ισραηλιτικός κόσμος στα χρόνια του Χριστού
Ιμαλαϊα Ελένη Μιχελάκη Αναστασία Σαριβασιλείου Δήμητρα Στάθογλου
Γκόγκα Ασημένια Ζαχαριάδου Μαρία
Τάξη Β’1 Καθηγήτρια: Ερυφιάδου Αναστασία
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ, ΜΙΧΑΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗ
ΙΕΡΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 2.1.
Να πιστεύω δυνατά δίχως μωροπιστία και να σέβομαι τα πιστεύω των άλλων
Να ζητώ συγχώρεση και να συγχωρώ
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ Θ.Α.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ

Ιστορία ΕΝΟΤΗΤΑ 1 Σιντάρτα γκαουτάμα Βούδας = πεφωτισμένος Γεννήθηκε 563π.χ Σιντάρτα γκαουτάμα Ιδρυτής του βουδισμού <<φωτίστηκε>> Πέθανε 486π.χ

Διδασκαλία – ιερά βιβλία ΕΝΟΤΗΤΑ 2 Διδασκαλία – ιερά βιβλία Διδασκαλίες του Γκαουντάμα Βούδα Ντάρμα Βασικές θέσεις της βουδιστικής διδασκαλίας είναι οι τέσσερεις ευγενικές αλήθειες: Η ζωή είναι πόνος. Αιτία του πόνου είναι η επιθυμία για τα πράγματα αυτού του κόσμου, μέσω της σαμσαρά. Η κατάπαυση του πόνου επιτυγχάνεται με τη Νιρβάνα. Ο δρόμος που οδηγεί στην κατάπαυση του πόνου (Νιρβάνα) λέγεται οκταπλό μονοπάτι και αποτελείται από 8 στάδια. Κανόνες μοναστικής ζωής Βινάγια Σούτρα Ντάρμα διδασκαλία Αμπιντάρμα Ερμηνείες φιλοσοφικών και ψυχολογικών ορίων ΒΕΔΕΣ = ιεροί ύμνοι και τελετουργικοί στίχοι ΝΤΑΡΜΑ = κοσμολειτουργία του βουδισμού

Σύμβολα Ο τροχός ντάρμα 3 βασικά μέρη : 1) το κομβικό σημείο Σχεδιάστηκε το 1880 και αποτελεί σύμβολο πίστης και ειρήνης ΜΠΛΕ: αγάπη καλοσύνης ,ειρήνης και συμπαντική ευσπλαχνία. ΚΙΤΡΙΝΟ:το μέσο μονοπάτι αποφυγή ακροτήτων, κενό ΚΟΚΚΙΝΟ: οι ευλογίες της πρακτικής-επίτευξη, σοφία, αρετή, τύχη και αξιοπρέπεια (φιλοτιμία) ΛΕΥΚΟ: η αγνότητα του ντάρμα -οδηγεί στην απελευθέρωση, πέραν του χρόνου και χώρου. ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ: Οι διδαχές του Βούδα –σοφία Ο τροχός ντάρμα 3 βασικά μέρη : 1) το κομβικό σημείο 2) το χείλος 3) οι ακτίνες

Τόποι – τρόποι λατρείας ΕΝΟΤΗΤΑ 3 Τόποι – τρόποι λατρείας 1) Όταν πέθανε ο Βούδας, το σώμα του διαμοιράσθηκε σε οκτώ μέρη και διανεμήθηκε σε διάφορες περιοχές. 2) η δοξολογική αναφώνηση (ώου ώου) η τριπλή καταφυγή στα τρία πολυτιμότερα πράγματα: Καταφεύγω στη μοναχική αδελφότητα- Σάνγκα Καταφεύγω στη διδασκαλία του Βούδα - Ντάρμα Καταφεύγω στο Βούδα η εξύμνηση των τριών πολύτιμων λίθων Βούδας- Ντάρμα- Σάνγκα Η υπόσχεση τήρησης των 5 επιταγών η Αίτηση συγνώμης από Βούδα, Ντάρμα, Σάνγκα η Προσφορές, λουλούδια, καντήλια, κεριά, τροφές, ποτά η περισυλλογή, αυτοβυθισμός, αταραξία, γαλήνη η Κηρύγματα – αξιομισθία η παρακολούθηση

ΕΝΟΤΗΤΑ 4 Οι δέκα βασικές υποχρεώσεις των βουδιστών είναι: Να σέβονται κάθε μορφή ζωής και να αποφεύγουν την καταστροφή της Να μην λαμβάνουν ότι δεν τους προσφέρεται Να αποφεύγουν κάθε μορφή ασέλγειας Να αποφεύγουν το ψέμα Να τρώνε με μέτρο κι όχι ύστερα από τις μεσημεριανές ώρες Να μη γίνονται θεατές τραγουδιού, χορού, θεάτρου Να μη χρησιμοποιούν στεφάνια, μυρωδιές, κρέμες, έλαια Να μη χρησιμοποιούν ψηλά και φαρδιά κρεβάτια Να μη δέχονται χρυσό ή άργυρο. Κοινωνικός χαρακτήρας Ο Βουδισμός είναι μία από τις πιο διαδεδομένες πίστεις στον κόσμο ήταν άγνωστος εκτός Ασίας μέχρι τον περασμένο αιώνα. Τώρα είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες θρησκείες στη Δύση για τους εξής λογούς : 1)Τα διδάγματα του Βουδισμού είναι πολλά και ποικίλα 2)υπάρχει μια απλή ομάδα προτάσεων και πρακτικών,

Σχέση Χριστιανισμού - Βουδισμού ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ 1. Πίστη στη μεταθάνατον ζωή και στις δύο 2. Οι καλές πράξεις βοηθούν σε καλή μεταθανάτια κατάσταση και στις δύο θρησκείες. 3. Η νιρβάνα είναι η ένωση με το απόλυτο, όπως στο Χριστιανισμό είναι η ένωση με τον θεό. Διαφορές 1.    Δέχονται τη μετενσάρκωση που στον Χριστιανισμό απορρίπτεται. 2. Ατομισμός, ανθρωποκεντρισμός στο Βουδισμό, κοινωνικότητα στο Χριστιανισμό 3. Ιδεώδες στο Βουδισμό να γίνει ο άνθρωπος αναίσθητος για όλα, ενώ στον Χριστιανισμό ευαίσθητος για όλα. 4.Μονοθεΐα στο Χριστιανισμό, αθεΐα-πολυθεΐα στον Βουδισμό. 5. Ανέλπιδος και απαισιόδοξος ο Βουδισμός, σε αντίθεση με τον Χριστιανισμό ο οποίος είναι αισιόδοξος και ελπιδοφόρος. 6. Στο Βουδισμό ο άνθρωπος πονά γιατί έχει ότι δεν θέλει και θέλει ότι δεν έχει. Ενώ στον Χριστιανισμό χαίρεται για ότι έχει που κάποιοι άλλοι δεν έχουν

Ο βουδισμός σήμερα… ΕΝΟΤΗΤΑ 7 Σήμερα ο βουδισμός είναι η τέταρτη θρησκεία παγκοσμίως, με περίπου 350 εκατομμύρια πιστούς. Ο Βουδισμός εξαπλώνεται συνεχώς λόγω διδασκαλίας.

Η ΟΜΑΔΑ : ΠΡΑΠΠΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΤΑΤΗΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΕΛΟΣ Η ΟΜΑΔΑ : ΠΡΑΠΠΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΤΑΤΗΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΖΟΥΒΑΡΑΣ ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΤΣΙΑ ΒΑΣΩ ΧΑΡΙΣΟΥΛΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ