Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πίστη και επιστήμη. Αλληλοαποκλειόμενα ή αλληλοσυμΠληρούμενα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πίστη και επιστήμη. Αλληλοαποκλειόμενα ή αλληλοσυμΠληρούμενα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πίστη και επιστήμη. Αλληλοαποκλειόμενα ή αλληλοσυμΠληρούμενα

2 Περιεχομενο χριστιανικησ πιστησ
Ως πίστη χαρακτηρίζεται η εμπιστοσύνη σε κάποιον . Η πίστη δεν είναι θεωρητική, είναι απόλυτη , χωρίς δισταγμούς βεβαιότητας για όσα διδάσκει η χριστιανική εκκλησία. Προσωπική συνάντηση και σχέση μεταξύ πιστού και θεού. Αποτελεί βασικό στοιχείο της πνευματικής ζωής και του πολιτισμού των λαών.

3

4 Περιεχομενο επιστημησ
Συστηματική έρευνα και μελέτη θεμάτων που σχετίζονται με την ανθρώπινη . Έχει ως κίνητρο την επιθυμία του ανθρώπου για την γνώση της αλήθειας. Η γνωστική ικανότητα του ανθρώπου έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία της επιστήμης.

5

6 Σκοποσ επιστημησ Επισήμανση νόμων που διέπουν την λειτουργία του κόσμου. Γνώση μηχανισμών που καθορίζουν την πορεία της ζωής. Αντιμετώπιση φυσικού πόνου. Αποκατάσταση ψυχικής ισορροπίας.

7 Ο χριστιανισμός δεν υποτιμά την επιστήμη ούτε υπερτιμά την ανθρωπινή γνώση. Πολλοί επιστήμονες υπήρξαν πιστοί χριστιανοί.

8 ΣΧΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗΣ
Η επιστήμη αναφέρεται στον φυσικό κόσμο ενώ η θρησκεία στον υπερφυσικό. Η πρώτη ερευνά το πως και το πότε δημιουργήθηκε ο κόσμος ενώ η δεύτερη απαντά στο ποιος και στο γιατί. Η επιστήμη χρησιμοποιεί την λογική βοηθώντας στην υλική πρόοδο. Αντίθετα η πίστη συμβάλλει στην ψυχική καλλιέργεια.

9 ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΗΣ
Η επιστήμη ασχολείται με το επιστητό δηλαδή με αυτό που μπορεί να γνωρίσει ο ανθρώπινος νους μέσω της επιστημονικής έρευνας. Η θρησκεία ασχολείται με το υπεραισθητό δηλαδή με αυτό που συλλαμβάνεται μόνο με τον νου.

10 Σχεσεισ επιστημησ και πιστησ
Είναι δυο μεγέθη αλληλοσυμπληρούμενα και όχι αλληλοσυγκρουόμενα καθώς αποτελούν εκδηλώσεις του ανθρωπίνου πνεύματος που κινούνται σε διαφορετικά επίπεδα. Συνεπώς δεν υπάρχει θέμα αντίθεσης ή σύγκρουσης μεταξύ τους.

11 Βιβλιογραφια http://dschool.edu.gr/
Σχολικό Βιβλίο Θρησκευτικών Β’ Γενικού Λυκείου

12 ΑΛΕΞΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΗΧΑ ΓΑΛΗΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Κατέβασμα ppt "Πίστη και επιστήμη. Αλληλοαποκλειόμενα ή αλληλοσυμΠληρούμενα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google