TO ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η φύλαξη των ανατολικών συνόρων και οι Ακρίτες
Advertisements

Παρουσίαση με θέμα: Ο ρόλος του ΚE.Δ.Δ.Υ. Στην Εκπαίδευση αυτιστικών ατόμων 7 Νοεμβρίου 2008 Ξενοδοχείο Alexander Beach Αλεξανδρούπολη.
Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
1. Ο Ελληνορωμαϊκός κόσμος την εποχή του Χριστού στη γη Ισραήλ
Η ΕΤΙΑ.
ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΔΥΣΗ.
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Σε συνεργασία με: την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος 4 ο Τριήμερο.
24 November 2014Γεωργία Μουάγκι1. Δομή της παρουσίασης Έμβληματα του Ερυθρού Σταυρού Χρήση του εμβλήματος Τι είναι ο Ερυθρός Σταυρός Τι είναι οι στοχοί.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ Βογιατζή Ματθίλδη Μαρίνα. Διπλωματία Είναι: a)ο χειρισμός των διεθνών σχέσεων b)η ιδιαίτερη εκείνη τέχνη που κατέχει και εφαρμόζει.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ μμμμμμμμμμμμμμμ.
Οι εξελίξεις στην οικονομία και στην κοινωνία (7ος-12ος αιώνας)
2. Η εσωτερική πολιτική των Κομνηνών ( )
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
4.6 Η ραγδαία προέλαση των Οθωμανών η ραγδαία προέλασή τους
Η αφύπνιση του Δία πάνω στον Ίδη επαναφέρει τον μύθο στην κοίτη του
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ-ΑΓΡΟΤΗΣ Στον τομέα της οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής, που ήταν και η βάση της βυζαντινής οικονομίας, φαίνεται πως τον 7ο και 8ο αιώνα επικράτησε.
1 H νομοθεσία της δυναστείας των Μακεδόνων και των Κομνηνών.
Το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα του Μεσαίωνα
7. Οικονομία και κοινωνία στη Δυτική Ευρώπη
3. Κοινωνία.
ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ
Η ΠΟΛΗ- ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Το κίνημα στο Γουδί και ο Ελευθέριος Βενιζέλος
Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ κεφ.20
Η μάχη του Ματζικέρτ [1071].
Οι Ακρίτες και ο Πλούτος τους Κατά τη Λαίκη Παράδοση. Ουζούνης Γιώργος Α3 ΓΕΛ Χαλάστρας 20/10/20111.
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ
Η Αγγλία. Οι Απαρχές 410 Ως το 410 τα Βρετανικά Νησιά αποτελούσαν Ρωμαϊκή Επαρχία ΣαξόνωνΆγγλων : Κρατίδια Σαξόνων και Άγγλων :
Το Αστικό Φαινόμενο. Πριν το 900 Πόλεις Επισκοπικές πόλεις με Οχυρωμένες πόλεις θρησκευτικό χαρακτήρα γύρω από ένα πύργο. και όχι οικονομικό. Αμυντικός.
ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΙΚΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ Ι B.Tζώρτζη Ειδική Επιστήμονας.
ΓΑΛΛΙΑ. ΚΑΠΕΤΙΔΕΣ 987 Δυναστείας των Καπετιδών 987 : Άνοδος στον βασιλικό θρόνο της Γαλλίας της Δυναστείας των Καπετιδών Ούγος Καπέτος ( ) πρώτος.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ (Ιούνιος 2011) Περιεχόμενο και καινοτόμα στοιχεία του νέου Προγράμματος Σπουδών Λογοτεχνίας στην υποχρεωτική Εκπαίδευση.
ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Εισηγητές: - Κωνσταντίνος Μπλάγας, Δ/νων Σύμβουλος ΔήμοςΝΕΤ - Καλλιόπη Παπαδοπούλου, Νομική Σύμβουλος ΔήμοςΝΕΤ.
«Διγλωσσία και Εκπαίδευση» Διδάσκων: Γογωνάς Ν. Φοιτήτρια: Πέτρου Μαρία (Α.Μ )
Ημερίδα Ενημέρωσης Δυνητικών Δικαιούχων του ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Εξειδίκευση Εφαρμογής ΕΠ 1.
Π.Γ.Ε.Σ.Σ ΚΑΡΝΑΡΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Β2ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Α-Δ.
ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗΣ Αποφάσεις Βάσει Οριακής & Πλήρους Κοστολόγησης Α.Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΒΑΣΕΙ ΟΡΙΑΚΗΣ.
Πρωτεύουσα  Η πρωτεύουσα του Λιχτενστάιν είναι η Βαντούζ ενώ η μεγαλύτερή του πόλη είναι η Σάαλ.
Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε. Χρήστος Βαρσάμης Διευθύνων Σύμβουλος Ρυθμιστικό Πλαίσιο Ταχυδρομικής Αγοράς – Ρόλος της Ε.Ε.Τ.Τ. 1.
ΜΑΘΗΜΑ 2.  Εργασία (άνθρωπος)  Φύση/Έδαφος (γη)  Κεφάλαιο (χρήμα)  Επιχειρηματικότητα (ιδέα, διοίκηση)
Τα επαναστατικά κινήματα των ετών στην Ευρώπη Δημιουργία παρουσίασης: Βάσω Ραμπαούνη
Εισαγωγή στην Κλασική Αρχαιολογία ΙΙ (5ος - 4ος αι. π.Χ.) Ιφιγένεια Λεβέντη Τμήμα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ε. Γκόνου Μαθητές: Ρωμανός Πετρίδης, Βαγγέλης Πίπης Π.Γ.Ε.Σ.Σ ….Θανέειν πέπρωται άπασι.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Ι Συνυπολογισμός προηγούμενων δωρεών ή γονικών παροχών για σκοπούς φόρου κληρονομίας Διδάσκων καθηγητής: Α. Τσουρουφλής Εξηνταβελώνη.
ΟΙ ΑΡΓΥΡΟΙ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ
Οι Αριθμοί … 5.
TO ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το ερώτημα "τι είναι επιστήμη;" δεν έχει νόημα χωρίς κάποιο χρονικό προσδιορισμό Όταν τις δεκαετίες του 80 και του 90 κατέρρεε το αποκαλούμενο ανατολικό.
Δ΄ ΟΜΑΔΑ: ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ-ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟΙ
ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΜΑΣ
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
Αρχαϊκη ρωμη (8-6ος αι. π.Χ.)
Διδακτικοί στόχοι Το κεφάλαιο αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις ότι κάθε κοινωνία οργανώνεται με βάση συγκεκριμένους κοινωνικούς κανόνες, οι οποίοι προσδιορίζουν.
Η διανομή των εθνικών κτημάτων
Κεφ. 40 Η Μασονία Η Μασονία ή Τεκτονισμός είναι μια μυστική παγκόσμια συγκρητιστική θρησκευτική οργάνωση, που τις απαρχές της έχει στο Μεσαίωνα. Mason=Τεχνίτης,
21. Το Βυζάντιο εκχριστιανίζει τους Σλάβους
Η οικογένεια - Η ελληνική οικογένεια
Σχολειο ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ;
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Βασίλης Γκιμίσης ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ ΚΑΙ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ
Μάθημα 5ο: Οθωμανικοί θεσμοί και οι λαοί της ΝΑ Ευρώπης
Σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
اعداد الأستاذ/ عبدالرؤوف أحمد يوسف
Η ισότητα των δυο φύλων Η θέση της γυναίκας ιστορικά
και η μερική αναδιοργάνωση
АНТИБИОТИКЛАРНИНГ ФАРМАКОЛОГИЯСИ т.ф.д., проф. Алиев Х.У Тошкент 2014
Μεταγράφημα παρουσίασης:

TO ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΠΟΣ : Σημερινή Γαλλία (μεταξύ Ρήνου και Loire) ΧΡΟΝΟΣ : α’ μισό 8ου αι. (Εποχή Μεροβιγγείων) ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ BENEFICIUM ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ Υπήρχε η συνήθεια ένας ελεύθερος να τίθεται υπό την προστασία ενός δυνατότερου (από τη Ρωμαϊκή Εποχή) Ο Potens προστατεύει και συντηρεί τον Vassus O Vassus οφείλει πίστη και στρατιωτική υπηρεσία στον Potens Δυναστικοί πόλεμοι ανάπτυξη του θεσμού Γενική ανασφάλεια της υποτέλειας επί Οργανική αδυναμία κράτους Μεροβιγγείων

ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ BENEFICIUM Παραχώρηση γης έναντι μικρής συμβολικής εισφοράς Precaria data : ο potens παραχωρεί την επικαρπία εφ’ όρου ζωής αλλά διατηρεί την κυριότητα Precaria oblata : ο vassus παραχωρεί τη γή του στον potens αλλά διατηρεί την επικαρπία εφ’ όρου ζωής Precaria remuneratoria : Συνδυασμός I και ΙΙ. O vassus παραχωρεί τη γή του και κρατά την επικαρπία ενώ ταυτόχρονα ο potens παραχωρεί μια άλλη έκταση της οποίας εξακολουθεί να έχει την κυριότητα

Η έκταση γης που προσφέρεται στον υποτελή ΤΟ ΦΕΟΥΔΟ Η έκταση γης που προσφέρεται στον υποτελή Μέχρι τον 9ο αι. ονομάζεται Beneficium : Δεν κληρονομείται Είναι αδιαίρετο και δεν πωλείται Η γη ανήκει αποκλειστικά στον κύριο που κατέχει και την κυριότητα και την επικαρπία Σε περίπτωση θανάτου του φεουδάρχη η έκταση γης επέστρεφε στον κύριο ο οποίος είχε το δικαίωμα να επιλέξει άλλο υποτελή

ΤΟ ΦΕΟΥΔΟ Από τον 9ο αι. και μετά ονομάζεται Feudum : Με την συγκατάθεση του άρχοντα το φέουδο μπορεί να πουληθεί Υποφεουδοποίηση : ο κύριος παραχωρεί μέρος της έκτασης του σε πολλούς υποτελείς  πολλαπλή υποτέλεια Το φέουδο κληρονομείται από τον απόγονο του φεουδάρχη, μόνο δια μέσου του κυρίου.

Ο Επικυρίαρχος προσφέρει το φέουδο ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Μέχρι τον 8ο αι. : Παραχώρηση εκτάσεων γης και στρατιωτική συνδρομή Ο Επικυρίαρχος προσφέρει το φέουδο Ο Φεουδάρχης υποχρεώνεται να συνδράμει συμβουλευτικά και στρατιωτικά όταν του ζητηθεί

Εμφάνιση ενός τελετουργικού εκχώρησης του φέουδου : Homagium ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Από τον 9ο αι : οι φεουδαρχικές σχέσεις γίνονται πιο προσωπικές Εμφάνιση ενός τελετουργικού εκχώρησης του φέουδου : Homagium O Βασσάλος γονατιστός μπροστά στον κύριό του απαγγέλει τον όρκο πίστης ότι θα είναι ο άνθρωπός του Ο Φεουδάρχης δεχόταν τον όρκο πίστης, του φιλούσε το χέρι, τον ονόμαζε ακόλουθο του και του έδινε ένα αντικείμενο στα χέρια του ως σύμβολο της παραχώρησης γης  investitura

ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ O Φεουδάρχης : Προστατεύει και συντηρεί τον υποτελή του και την οικογένειά του Προσφέρει τροφή και στέγη Προστατεύει τον υποτελή του σε περιόδους αστάθειας Καθορίζει ο ίδιος τις εισφορές που του οφείλει ο υποτελής Επιβαρύνει τον υποτελή με έκτακτες εισφορές (σε ειδικές περιπτώσεις)

ΦΕΟΥΔΑΡΧΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ Ο Υποτελής : Καλλιεργεί την έκταση του φεουδάρχη και του οφείλει μερίδιο της παραγωγής Αποτελεί μέλος του συμβουλίου του φεουδάρχη και προσφέρει τις συμβουλές του Ακολουθεί στη μάχη τον κύριό του Εξοφλεί όλες τις υποχρεώσεις και τις αγγαρείες Φορολογείται επιπλέον σε έκτακτες περιπτώσεις

ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑ Από τον 11ο αι. έχουμε υποτελείς που δίνουν όρκο πίστης σε περισσότερους φεουδάρχες Πρόκληση ρευστής και περίπλοκης κατάστασης δεσμών Συνεχείς διασπάσεις και αναδιατάξεις στις χωροδεσποτείες Δημιουργία μιας ιεραρχίας των φεουδαρχικών υποχρεώσεων Λίζιος φεουδάρχης: ανώτερος φεουδάρχης (αυτός που έχει το μεγαλύτερο φέουδο ή αυτός με τον οποίο έχουν την πιο πολύχρονη φεουδαρχική σχέση)

ΕΚΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΕΟΥΔΟΥ Από 11ο αι. και 12ο αι. : πληθυσμιακή αύξηση Επάνδρωση του στρατού με μισθοφόρους Η στρατιωτική υπηρεσία αν και είναι ακόμα υποχρεωτική, δεν τηρείται  Σπάει ένας βασικός κρίκος των φεουδαρχικών σχέσεων Η στρατιωτική υποχρέωση γίνεται εξαγοράσιμη : μέσον πλουτισμού των φεουδαρχών