Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΜΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΜΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΜΑΣ

2 Νεάντερταλ – Κρο Μανιόν
Ομοιότητες Διποδισμός Εμπρόσθια όραση αυτόνομος αντίχειρας συνεχής εμμηνόρροια γλωσσική ικανότητα Διαφορές Συνενωμένες Ευφυΐες: Φυσική Κοινωνική Τεχνική Κρο Μανιόν : Ικανότητα μεγαλύτερης κοινωνικότητας, συμβολισμού, αναστοχασμού και προγραμματισμού.

3 Η Κοινότητα των Τροφοσυλλεκτών της Παλαιολιθικής Εποχής
1) Άνετη ζωή χαμηλής έντασης εργασίας και κόπου (3-5 ώρες ημερησίως, 35% κυνήγι και 65% καρποί) 2) Η κοινωνική δομή ανοικτή και ελαστική επιτρέποντας την ελευθερία επιλογής των κοινωνικών δεσμών. Οι ατομικές διαφορές δεν είναι θεσμοθετημένες. Οι φυλετικοί και συγγενικοί δεσμοί προσέφεραν ταυτότητα, βοήθεια, συμβουλές, και γαμήλιες συμφωνίες, αλλά όχι ουσιαστικά δικαιώματα και υποχρεώσεις. Απουσία πάγιας και σταθερής εδαφικής κατοχής.

4 Οι βασικές κοινωνικές ομάδες την Π/Λ Εποχή
1. Πυρηνική Οικογένεια (γονείς – παιδιά) 2. Ομάδα Επιβίωσης (20-70 άτομα) 3. Φυλή (7-10 ομάδες επιβίωσης) 4. Ευρύτερη, Πολιτισμική Οντότητα

5 Η Νεολιθική Εποχή – Κηποκαλλιέργεια και Μόνιμη Εγκατάσταση
Ο κηποκαλλιεργητής καλλιεργεί την γη αποψιλώνοντας μια δασική έκταση και καίγοντας την βιοτική μάζα, και σπέρνοντας πάνω στη στάχτη. Οι απλοί κηποκαλλιεργητές εναλλάσσουν τους κήπους τους συχνά και επιτρέπουν προηγούμενα καλλιεργηθέντα κομμάτια γης να αγρναπαυθούν για σημαντικό χρόνο.

6 Οικονομία Η σταθερότητα της μόνιμης εγκατάστασης είναι ανάλογη του βαθμού επιστροφής της επένδυσης. Όσο πιο αργή είναι η επιστροφή της προσπάθειας, τόσο πιο βέβαιη είναι η μονιμότητα της κατοικίας και η δημιουργία κεντρικών θεσμών διαχείρισης του προϊόντος. Τρεις είναι οι τύποι της «καθυστερημένης επιστροφής της επένδυσης». Φύση – γη και ζωντανά Κοινωνικές σχέσεις παραγωγής και ανταλλαγής (αγορές, μπουλούκια, εξειδίκευση) Μέσα παραγωγής, εργαλεία, και μηχανήματα.

7 Ιδεολογία (εκτεταμένη και διάχυτη εξουσία)
Συμβολική γλώσσα για την» συμμετοχή στην φύση» και κατόπιν για τον «έλεγχο της φύσης». Εξάπλωση ιδιαίτερων πολιτιστικών μορφών πέρα από τα όρια ελέγχου της φυλής και του χωριού.

8 Πόλεμος Το πλεόνασμα προσελκύει εξωτερικές ομάδες ή νομάδες
Το ακίνητο πλεόνασμα δημιουργεί την τάση άμυνας εις βάρος της μετακίνησης Η ομαδική βία είναι εγγενές κομμάτι της κοινωνικής ζωής Η ομαδική βία αυξάνει την αποκλειστική ταυτότητα της ομάδας


Κατέβασμα ppt "ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΜΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google