Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δ΄ ΟΜΑΔΑ: ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ-ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟΙ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δ΄ ΟΜΑΔΑ: ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ-ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟΙ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δ΄ ΟΜΑΔΑ: ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ-ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟΙ
Αλέξανδρος Παρδαλός Ιωάννα Σκούρα Γιώργος Παπαργύρης Γιάννης Καλαντζής

2

3 Ο ΙΠΠΟΤΗΣ Ήταν ένα είδος ευγενούς πολεμιστή στο μεσαίωνα αλλά και ένας τιμητικός στρατιωτικός τίτλος. Ο στρατιώτης αυτός ήταν έφιππος, βαριά οπλισμένος και θωρακισμένος με ολόσωμη πανοπλία για να προστατεύεται από τα χτυπήματα των αντιπάλων του. Ζούσε σε κάστρα, ενώ ακολουθούσε ένα συγκεκριμένο κώδικα συμπεριφοράς. Τον τίτλο του ιππότη προσέφερε συνήθως ο βασιλιάς ως αναγνώριση των πολύτιμων υπηρεσιών κάποιου προς το κράτος. Επίσης ως ανταμοιβή για τις στρατιωτικές υπηρεσίες που προσέφεραν τους παρέχονταν μεγάλες εκτάσεις γης.

4

5 Εκπαίδευση ιπποτών Οι ιππότες έπαιρναν μικρά παιδιά κυρίως αγόρια και τους δίδασκαν πώς να χειριστούν το ξίφος και την ασπίδα που τους δινόταν. Με αυτόν τον τρόπο τα αγόρια από πολύ νωρίς γινόταν ιππότες και μπορούσαν να παρουσιαστούν σε κατάσταση μάχης. Επίσης εξασκούνταν στην ιππασία και το κυνήγι. Στις βασικές δεξιότητες συγκαταλέγονταν ‘ ο χειρισμός του αλόγου’. Γι’ αυτό το λόγο είχε στην κατοχή του το καλύτερο άλογο, ακριβό και βαρύ οπλισμό. Πάνω από όλα ήταν καλός πολεμιστής και στρατιώτης, αλλά και ένας ευγενής που διακρίνονταν για τους τρόπους του και τη συμπεριφορά του.

6

7 ΑΞΙΕΣ Καθήκον κάθε ιππότη ήταν να προστατεύει τους αδύναμους και τους ανυπεράσπιστους. Σιγά- σιγά αναπτύχθηκε ένας κώδικας συμπεριφοράς που περιελάμβανε: στρατιωτική ικανότητα και πειθαρχία, συνετή κοινωνική ζωή και πίστη στη θρησκεία.

8 ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝ Η ενδυμασία των ιπποτών αποτελούνταν από μια πανοπλία , μια ασπίδα , μια περικεφαλαία και το ξίφος τους. Οι μανδύες των ιπποτών είχαν δια φορετικό χρώμα, τις περισσότερες φορές για να ξεχωρίζουν το κάθε τάγμα.

9

10 ΙΠΠΟΤΕΣ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ Οι πιο ξακουστοί ιππότες στον μεσαίωνα ήταν οι ιππότες της στρογγυλής τραπέζης. Οι Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης είναι ένας αγγλικός θρύλος του Αρθουριανού κύκλου, σύμφωνα με τον οποίο οι Ιππότες αυτοί είχαν θέση στη Στρογγυλή Τράπεζα στην αυλή του Βασιλιά Αρθούρου. Στη Στρογγυλή Τράπεζα δεν υπήρχε κεφαλή του τραπεζιού, κάτι που συμβόλιζε την ισότητα μεταξύ όλων των μελών.

11 ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
ΙΠΠΟΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

12 Οι Ιωαννίτες Ιππότες Οι Ιωαννίτες Ιππότες, είναι Ιπποτικό Τάγμα, που ξεκίνησε ως αμαλφικό νοσοκομείο στην Ιερουσαλήμ το 1080 για να παρέχει φροντίδα στους φτωχούς, άρρωστους ή τραυματισμένους προσκυνητές των Αγίων Τόπων. Μετά τη Χριστιανική εκστρατεία στην Ιερουσαλήμ το 1099, κατά την πρώτη Σταυροφορία, έγινε θρησκευτικό και πολεμικό τάγμα με δική του διοίκηση αναλαμβάνοντας την προστασία των Αγίων Τόπων.

13

14 ΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

15 Οι Ιππότες της Ρόδου Το 1309 το νησί πουλήθηκε στο τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ. Το τάγμα ιδρύθηκε το 12ο αιώνα στην Ιερουσαλήμ με στόχο τη νοσηλεία και περίθαλψη των προσκυνητών και σταυροφόρων, αλλά πολύ σύντομα μετεξελίχθηκε σε μάχιμη στρατιωτική μονάδα, η οποία απέκτησε μεγάλες εκτάσεις γης.

16 Οι Ιππότες του Ναού Ο Ούγος ντε Παιν ήταν ο ιδρυτής και ο πρώτος μεγάλος μάγιστρος του τάγματος των Ιπποτών του Ναού. Οι ιππότες αυτοί, την ημέρα των Χριστουγέννων του 1119 μ.Χ. στο ναό του Αγίου Τάφου της Ιερουσαλήμ ενώνονται με τους τρεις κλασσικούς μοναστικούς όρκους για πενία, αγνότητα, υποταγή και έναν επιπλέον όρκο για προστασία των προσκυνητών, με παρουσία του Πατριάρχη. Έτσι, λοιπόν, συγκροτείται ο πρώτος πυρήνα του Τάγματος των Φτωχών Ιπποτών του Χριστού. Αυτό είναι ένα τάγμα μοναστικό που τα μέλη του, όμως, διαθέτουν σπαθί και πανοπλία.

17

18 Τευτονικό Τάγμα Οι Τεύτονες Ιππότες ,είναι αποστρατιωτικοποιημένο Γερμανικό ιπποτικό τάγμα. Έχει την καταγωγή του στους Ναΐτες Ιππότες, ωστόσο η αφορμή για τη δημιουργία του ήταν παρόμοια με αυτή των Ιωαννιτών: το τάγμα δημιουργήθηκε αρχικά την περίοδο της Γ΄ Σταυροφορίας ως προσωπικό ενός νοσοκομείου που στήθηκε από Γερμανούς εμπόρους και προσκυνητές στην Άκρα, για να προσφέρει υπηρεσίες περίθαλψης και ξεκούρασης στους τραυματίες και ταλαιπωρημένους Γερμανούς που μετείχαν στην πολιορκία της πόλης.

19

20 Το Τάγμα της Περικνημίδας
Το Τάγμα της Περικνημίδας Το Ευγενέστατο Τάγμα της Περικνημίδας είναι ένα Ιπποτικό Τάγμα, το οποίο αρχικά δημιουργήθηκε στη μεσαιωνική Αγγλία και στις μέρες μας τα μέλη του προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο ή άλλα μέλη της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Αποτελεί το πρώτο σε τάξη τάγμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

21 Ιπποτικά Φρούρια

22 Το Κρακ των Ιπποτών Το Κρακ των Ιπποτών είναι φρούριο κτισμένο από σταυροφόρους, το οποίο βρίσκεται στη Συρία και είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία μεσαιωνικής στρατιωτικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο.

23 Κάστρο της Κώς Το κάστρο των Ιπποτών: Χτισμένο στη δεξιά μεριά του λιμανιού, αποτελεί το επιβλητικότερο μνημείο της Ενετοκρατίας. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και αποτελεί κλασικό δείγμα επιβλητικής αμυντικής της εποχής του. Έχει διπλό τείχος και τάφρο. Κατασκευάστηκε το 15ο αι. αλλά ολοκληρώθηκε το 16ο αι..

24 Φρούριο Αγίου Νικολάου
Το φρούριο του Άγιου Νικόλαου βρίσκεται διπλά στο λιμάνι της Ρόδου και κτίστηκε από τους Ιωαννίτες ιππότες το 1464.

25 Κάστρο του Αρχαγγέλου Το κάστρο του αρχαγγέλου κτίστηκε και αυτό από τους Ιωαννίτες ιππότες το 1320 στο χωριό του Αρχαγγέλου που βρίσκεται 27 χλμ από τη Ρόδο.

26 Κάστρο Αντιμάχειας Είναι κτισμένο στην Αντιμάχεια της Κώς και ήταν ένα αμυντικό κάστρο του νησιού. Κτίστηκε από τους Ιωαννίτες ιππότες τον 15ο αι.

27 Κάστρο του Ασκληπιείου
Το κάστρο του ασκληπιείου είναι κτισμένο στο ασκληπιείο της Ρόδου και έχει κτιστεί από τους Ιωαννίτες ιππότες κατά τον 15ο αι.

28

29 Πηγές CE%BF%CF%85_%CE%91%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85- %CE%99%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7_%CF%84%CE%B7%CF%82_% CE%99%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B C %81%CE%AF%CE%B1:%CE%A4%CE%AC%CE%B3%CE%BC%CE%B1_%CF%84%CE%B7 %CF%82_%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BD%CE%B7%CE%BC%C E%AF%CE%B4%CE%B1%CF%82 %BD%CE%B1%CF%82 F%84%CE%B5%CF%82_%CE%99%CF%80%CF%80%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%82 CF%84%CE%B5_%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%BD E%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%A4%CE%AC%CE%B3%CE%BC%CE%B1 E%BD_%CE%99%CF%80%CF%80%CE%BF%CF%84%CF%8E%CE%BD


Κατέβασμα ppt "Δ΄ ΟΜΑΔΑ: ΟΙ ΙΠΠΟΤΕΣ-ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΟΙ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google