Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Π.Γ.Ε.Σ.Σ ΚΑΡΝΑΡΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Β2ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ 30-31 ΕΡΓΑΣΙΕΣ Α-Δ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Π.Γ.Ε.Σ.Σ ΚΑΡΝΑΡΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Β2ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ 30-31 ΕΡΓΑΣΙΕΣ Α-Δ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Π.Γ.Ε.Σ.Σ ΚΑΡΝΑΡΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Β2ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ 30-31 ΕΡΓΑΣΙΕΣ Α-Δ

2 I. Παρατηρώντας την εικόνα του Ευαγγελισμού περιγράψτε την έκφραση του αγγέλου και της Παναγίας. Αναγνωρίζετε στοιχεία του κειμένου α’ που σχετίζονται με αυτές τις εκφράσεις; II. Γράψτε κάτω από τον πίνακα του Σαλβαντόρ Νταλί μια λέξη ή φράση που να εκφράζει για σας το νόημα του Ευαγγελισμού. III. Βρείτε στους δυο ύμνους λέξεις ή φράσεις που δείχνουν τη σχέση της Παναγίας με τον Θεό και τους πιστούς. IV. Καταγράψτε ναούς της περιοχής σας που είναι αφιερωμένοι στην Παναγία.

3 Στην εικόνα του 16 ου αιώνα από τη Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους παρατηρούμε τον άγγελο να παρουσιάζεται με σοβαρότητα και επισημότητα (Λκ 1, 28,30,32-33,35). Η εξουσία του αγγέλου παρουσιάζεται με το σκήπτρο που κρατά για να μεταφέρει το μήνυμα του Θεού. Σε αντίστοιχες εικόνες της Δυτικής Εκκλησίας ο άγγελος κρατάει κρίνο, σύμβολο αγνότητας και καθαρότητας, γι’ αυτό έχει επικρατήσει η άποψη ότι η Παναγία έμεινε έγκυος με τον κρίνο. Στα Ευαγγέλια όμως δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο. Ο άγγελος σέβεται τη Μαρία (Λκ 1, 28) και της αποδίδει τιμή (Λκ 1, 30). Ακόμη, είναι συγκρατημένα χαρούμενος (Λκ 1, 28,35-36). Η Μαρία είναι ταραγμένη, σκεπτική, απορημένη (Λκ 1, 29,30,34). Χαίρεται όταν μαθαίνει για την εγκυμοσύνη της Ελισάβετ (Λκ 1, 36). Τέλος, ανταποκρίνεται με θετικό τρόπο στο μήνυμα που της έφερε ο άγγελος (Λκ 1, 38).

4

5 ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΡΧΟΜΟΥ ΤΟΥ ΜΕΣΣΙΑ ΣΤΗ ΓΗ

6 Σχέση της Παναγίας με το Θεό: «…σταθερά παρακαλάς γι’ αυτούς στον Πλάστη…», «Χαίρε, σκάλα τ’ ουρανού απ’ την οποία κατέβηκε ο Θεός…» Σχέση της Παναγίας με τους πιστούς: «Εσύ που άξια προστατεύεις τους χριστιανούς…», «…μη παρακούσεις τις δεήσεις των αμαρτωλών, αλλά ως αγαθή που είσαι σπεύσε να βοηθήσεις εμάς που μ’ εμπιστοσύνη σού φωνάζουμε…», «…χαίρε, γέφυρα, που οδηγεί τους γήινους στον ουρανό…»

7 Ενδεικτικά, ναοί αφιερωμένοι στην Παναγία που βρίσκονται στην Αθήνα και τη γύρω περιοχή:  Ναός Παναγίας Ευαγγελίστριας (Καλλιθέα)  Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παλαιό Φάληρο)  Ιερός Ναός Παναγίας Θεοτόκου (Άγιος Δημήτριος)  Ιερός Ναός Παναγίας Μυρτιδιώτισσας (Άλιμος, Παλαιό Φάληρο, Νέο Φάληρο)  Ναός Παναγίας Ρόμβης (Αθήνα)  Ναός Παναγίας Ελευθερώτριας (Κηφισιά)  Ναός Παναγίας Πορταΐτισσας (Μοσχάτο)

8 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ!!!


Κατέβασμα ppt "Π.Γ.Ε.Σ.Σ ΚΑΡΝΑΡΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Β2ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5 ΣΕΛΙΔΕΣ 30-31 ΕΡΓΑΣΙΕΣ Α-Δ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google