Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η οικογένεια - Η ελληνική οικογένεια

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η οικογένεια - Η ελληνική οικογένεια"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η οικογένεια - Η ελληνική οικογένεια
Ενότητα: 1.1 Η οικογένεια - Η ελληνική οικογένεια

2 ~ Ερωτήσεις ~

3 1) Τι ονομάζουμε οικογένεια;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ Οικογένεια είναι το σύνολο των ανθρώπων που ζουν κάτω από την ίδια στέγη και συνδέονται μεταξύ τους με γάμο και συγγένεια.

4 2) Ποιοι είναι οι τύποι της οικογένειας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ Στη σημερινή κοινωνία η οικογένεια διακρίνεται σε: - Πυρηνική οικογένεια: αποτελεί την κύρια μορφή οικογένειας. Δημιουργείται με το γάμο και αποτελείται από τους συζύγους μόνο ή από τους συζύγους και τα παιδιά τους. - Μονογονεϊκή οικογένεια: αποτελείται από ένα ή περισσότερα παιδιά και τον έναν γονέα. Σε αυτόν τον τύπο οικογένειας συμπεριλαμβάνονται και οι ανύπαντρες μητέρες με παιδιά. - Οικογένεια χωρίς γάμο: αποτελείται από ζευγάρια που συζούν, με ή χωρίς παιδιά. (συμβόλαιο συμβίωσης) - Εκτεταμένη οικογένεια: αποτελείται από τρεις ή περισσότερες γενιές που ζουν στο ίδιο σπίτι (π.χ. παππούς-γιαγιά, γονείς, παιδιά). - Ανάμεικτη οικογένεια: συμβίωση ενός ατόμου με μια μονογονεϊκή οικογένεια ή συμβίωση δύο μονογονεϊκών οικογενειών.

5 3) Ποια είναι η ιστορική αναδρομή του θεσμού της οικογένειας
ΑΠΑΝΤΗΣΗ Α. Στην προϊστορική εποχή: Πριν την εμφάνιση του αρότρου Μητριαρχία: η γυναίκα είχε ηγετική θέση στην οικογένεια (2) Μετά την εμφάνιση του αρότρου Πατριαρχία: η εξουσία περνά στον άνδρα

6 Η γυναίκα θεωρείται κατώτερη από τον άνδρα, ασχολείται αποκλειστικά με τις ~οικιακές εργασίες και την ~ανατροφή των παιδιών Α. Αρχαία Αθήνα: η εξουσία περνά στον άνδρα, δηλαδή έχουμε πατριαρχία. Μοναδική ασχολία της γυναίκας είναι οι δουλειές του σπιτιού και η ανατροφή των παιδιών. Γ. Αρχαία Σπάρτη: έχουμε ανάμειξη της γυναίκας στα δημόσια ζητήματα Δ. Αρχαία Ρώμη: έχουμε απόλυτη εξουσία του άνδρα πάνω στη γυναίκα και τα παιδιά. Ε. Χριστιανισμός: έχουμε ισότητα μεταξύ συζύγων. ΣΤ. Βιομηχανική επανάσταση: έχουμε αύξηση γυναίκειας απασχόλησης Ζ. 21ος αιώνας: έχουμε μείωση του αριθμού των παιδιών

7 4) Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικογένειας;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ Η σημερινή ελληνική οικογένεια είναι κυρίως πυρηνικής μορφής (γονείς-παιδιά), ενώ τα ηλικιωμένα άτομα (παππούς, γιαγιά) απομακρύνονται όλο και περισσότερο από το ίδιο σπίτι. Αρχηγός της οικογένειας παύει να είναι ο πατέρας. Η γυναίκα θεωρείται ισότιμη με τον άνδρα και πολύτιμη σύντροφος που συμβάλλει στην ευημερία της οικογένειας. Η μητέρα δουλεύει όλο και πιο συχνά έξω από το σπίτι. O χρόνος παραμονής των μελών της σημερινής οικογένειας στο σπίτι έχει μειωθεί. Η μείωση αυτή οφείλεται στην επαγγελματική απασχόληση και των δύο γονιών, στους γρήγορους ρυθμούς της ζωής, στις πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών, στη γρήγορη απομάκρυνση των παιδιών από το πατρικό τους σπίτι για σπουδές εκτός του τόπου κατοικίας τους ή για αναζήτηση εργασίας.

8 5) Πότε μια οικογένεια λέγετε αγροτική και πότε αστική;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ Αγροτική είναι η οικογένεια που ζει στην ύπαιθρο και ασχολείται κυρίως με τις αγροτικές εργασίες (γεωργία-κτηνοτροφία). Αστική είναι η οικογένεια που ζει στις πόλεις και ασχολείται με διάφορα επαγγέλματα που δεν ανήκουν στον αγροτικό τομέα. Σιγά σιγά η αγροτική οικογένεια έχασε τον παραδοσιακό χαρακτήρα της, με αποτέλεσμα να μη διαφέρει σημαντικά από την αστική οικογένεια. Η ανάπτυξη της βιομηχανίας και η τεχνολογική πρόοδος που αντικατέστησε τα εργατικά χέρια με μηχανήματα, οδήγησαν στην έξοδο πολλών αγροτών από το γεωργικό επάγγελμα και τη στροφή τους σε άλλα επαγγέλματα.

9 6) Τι ονομάζουμε συγγένεια και ποια είδη υπάρχουν;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ Συγγένεια= Είδη συγγέ- Νειας = Συγγένεια είναι ο κοινωνικός δεσμός που συνδέει τα μέλη της οικογένειας μεταξύ τους. Α. Συγγένεια «εξ αίματος» . Λέγεται και αιματοσυγγένεια ή βιολογική συγγένεια Β. Συγγένεια «εξ αγχιστείας» . Γ. Νομική συγγένεια (υιοθεσία) - τεχνητή Δ. Πνευματική συγγένεια. Ανάδοχος είναι ο νονός και ανάδεκτος το βαπτιστήρι.

10


Κατέβασμα ppt "Η οικογένεια - Η ελληνική οικογένεια"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google