Ο συλλογικός τόμος «Γλωσσική Παιδεία»

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού σεναρίου Νότα Σεφερλή
Advertisements

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ
Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ
Εκπαιδευτικά Σενάρια: Δομή και Αξιολόγηση
Η διαφήμιση ως πεδίο αναγνωστικής και συγγραφικής πρακτικής
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων
1 Η σύνδεση των γλωσσών με χώρες και πολιτισμούς και οι συνέπειές της στις στάσεις και τα κίνητρα για εκμάθηση: συμπεράσματα μιας έρευνας σε μαθητές 5.
Αρχαίες Νέες Τεχνολογίες
Tσουλής Μιλτιάδης: – Βασικές έννοιες στη Διδακτική με την υποστήριξη των ΤΠΕ.
Ε1) 2.4 Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγραμμάτων ταυτοτήτων
Σενάρια διδασκαλίας ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
Η Διδασκαλία της Αγγλικής σε Μικρά Παιδιά Πράξη «ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Η ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΣΕ ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ»
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Επιμόρφωση στα Επιμόρφωση στα νέα βιβλία Συνάντηση πρώτη Μαθηματικά Γκουτζαμάνης Βασίλης – Σχολικός Σύμβουλος Ζυγούρη Έλενα – Σχολικός.
Δημιουργία θετικής ατμόσφαιρας μάθησης Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Θεσσαλονίκης Παπαδόπουλος Πάρης.
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Γλώσσας
Σενάριο.
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σεμινάρια Σεπτεμβρίου 2010 Κουτσίδης Γιώργος 1.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
Η διδασκαλία ως διαδικασία διαμόρφωσης εγγράμματων ταυτοτήτων Ειδικό Μέρος Ενότητα Ι, 2.4.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) 2 Επίπεδα 1.Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) 2.Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.) Αναφέρεται σε ίδιες ή συναφείς.
Η Διδασκαλία της Αγγλικής σε Μικρά Παιδιά Πράξη «ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Η ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΣΕ ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ»
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
ΤΠΕ - ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΓΛΩΣΣΑΣ
Διαπολιτισμική Εκπαίδευση – Θεωρία και Πράξη
Διαθεματική πρόταση για τη διδασκαλία των ομηρικών επών και της περιγραφής έργου τέχνης Βασιλική Αφεντουλίδου Εκπαιδευτικός ΠΕ 02 Γυμνάσιο Σίφνου Δ/νση.
Α.Β. Μουμτζάκης, η δράση και το έργο του κατά την πρώτη δεκαετία της μεταρρύθμισης Δίον, 4-6 Νοεμβρίου : 35 χρόνια από τη γλωσσοεκπαιδευτική.
Κοσμάς Τουλούμης Διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών με ΤΠΕ: Δημιουργώντας σενάρια Δημοτικό Ωδείο Δράμας Σύνδεσμος Φιλολόγων 13 Δεκεμβρίου Δεκεμβρίου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ 1.1 Θεωρίες Μάθησης
Γλωσσική πολυμορφία και γλωσσική διδασκαλία στο Δημοτικό Σχολείο
Μάθημα 6: Γλώσσα και περιεχόμενο Διδάσκουσα: Βασιλάκη Ευγενία ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Γραμματισμός και σχεδιασμός γλωσσικού μαθήματος: 5. Πολυγραμματισμοί
Η εργογραφία του Ναπολέοντα Μήτση
Πρόταση για την αξιοποίηση της πολυγλωσσίας στη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών Βασίλης Συμεωνίδης
1 Διδασκαλία του γραμματισμού
Ενισχυτική Διδασκαλία: αποτελεσματικότερη εφαρμογή Φελούκα Βασιλική, Γιαννόπουλος Κων/νος Σχολικοί Σύμβουλοι 7 ης & 8 ης Περιφέρειας Π.Ε. Αχαΐας.
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 «Προσβάσιμο Εκπαιδευτικό και Εποπτικό Υλικό για Κωφούς και Βαρήκοους Μαθητές»
ΓΕΛ ΦΙΛΟΘΕΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ.
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι Μάθημα 1 ο Διδάσκει : Βασίλης Τσελφές.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Οδηγίες διδασκαλίας για τη Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Λύκειο, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και του εξορθολογισμού της διδακτέας ύλης Βενετία.
Δομή & και Αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων. Διδασκαλία μέσω παραδείγματος Ανοίξτε την παρακάτω ιστοσελίδα και διαβάστε το σενάριο βασισμένο στο «Πούσι»
4 Μαίου 2012 Ομάδα 7 Βολιανίτη Γεωργία-Βαλεντίνα Καμπόλη Μαρίνα Κοντογιώργη Ιωάννα Τρίκολα Μαρίνα.
ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΓΙΑΝΝΗ, ΣχολιΚΗ Συμβουλοσ Θεολογων
Η διδασκαλία, εκμάθηση, πιστοποίηση της ελληνικής σε ΑμεΑ
Αξιοποίηση της μεικτής μάθησης με το LAMS στο Λύκειο Τσέχωφ: Αυτός ο πασίγνωστος- άγνωστος Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού & Εκπαιδευτικής.
Διδακτική της Πληροφορικής
Διδακτική αρχαίων ελληνικών Α΄ λυκείου από πρωτότυπο κείμενο
ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
Τπε και γλώσσα.
Εισαγωγή στη διδακτική μεθοδολογία
Εξορθολογισμός διαχείριση διδακτέας ύλης
2ο Γυμνάσιο Καλυβίων Ενημέρωση για το Γυμνάσιο
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ETTA HOLLINS “Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΙΚΗ.
Νεοελληνική Γλώσσα (ΝΠΣ)
Το μάθημα των “Νέων Ελληνικών” στα ΕΠΑΛ: Ζητήματα διδασκαλίας
«Επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και την εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη» Έλενα Βλαχογιάννη
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού
2η επιμορφωτική συνάντηση 27 Φεβρουαρίου 2014
Η ιστορία του γλωσσικού γραμματισμού.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 1. ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ 1.1 Θεωρίες Μάθησης
Διεθνείς έρευνες (PISA) και κυπριακό εκπαιδευτικό σύστηµα: δεδοµένα και προβληµατισµοί Δρ Αθ. Μιχαηλίδου Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
“Το μέλλον φτιάχτηκε για να αλλάξει”
3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΛΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ο συλλογικός τόμος «Γλωσσική Παιδεία» ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ο συλλογικός τόμος «Γλωσσική Παιδεία» Ομιλητής : Γιώργος Ανδρουλάκης

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ 35 ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Ναπολέοντα Μήτση

Α. ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ Ευαγγελία Θωμαδάκη Λόγια, δεσμά και πλούτη: για τα ετερόκλιτα στη νεοελληνική κλίση Φώτης Α. Καβουκόπουλος Μορφολογικά του ουσιαστικού στη νέα ελληνική Γεωργία Κατσιμάλη Ονόματα και ψευτο-ονόματα (παρατσούκλια και ψευδώνυμα) στη λογοτεχνία: όταν η κλήση συναντά την κλίση Θανάσης Νάκας Συνθετικοπαραγωγική επαναφορά σε αρχαιοελληνικά και νεοελληνικά κείμενα (πεζά και ποιητικά) Τριανταφυλλιά Σαραφίδου Η μεταγραφή ξένων κύριων ονομάτων στην ελληνική γλώσσα: όψεις της διαχείρισης ενός γλωσσικού και κοινωνιογλωσσικού ζητήματος

Β. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Κώστας Αγγελάκος Η διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας στο Λύκειο: δείκτες ασυνέχειας και ασυνέπειας της εκπαιδευτικής πολιτικής Γεωργία Ανδρέου Επικοινωνιακή προσέγγιση κειμένων στην εφηβική ηλικία Δημήτριος Θ. Καραδήμος Παραγωγή Γραπτού Λόγου - Μια διδακτική πρόταση για την Α’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Δημήτρης Κουτσογιάννης Τοπικό και διεθνές στη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας: οι κρίσιμες δεκαετίες 1970-1980 Τριανταφυλλιά Κωστούλη Διαλογικότητα, πολυφωνία, γραμματική και ανάγνωση στο σχολείο: η Κριτική Ανάλυση Λόγου στην παιδαγωγική πράξη Ευγενία Μαγουλά Εφαρμοσμένη γλωσσολογία: αξιοποίηση φωνητικών- φωνολογικών εννοιών στη διδασκαλία της γλώσσας

Β. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΠΡΩΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Αντωνία Μήτση Η φωνολογική επίγνωση και η συμβολή της στην εκμάθηση της πρώτης ανάγνωσης Κωσταντίνος Δ. Ντίνας Οι σχολικές γραμματικές προτείνουν τη διδακτική αξιοποίησή τους Σμαράγδα Παπαδοπούλου Μία γλωσσική προσέγγιση του «πόνου» στη διδακτική της νεοελληνικής γλώσσας Μαρία Παραδιά Η αξιοποίηση των ΤΠΕ στη διδασκαλία του λεξιλογίου: προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της λεξιλογικής διδασκαλίας με τη χρήση στρατηγικών που υποστηρίζονται από τις τεχνολογίες Αγγελική Σακελλαρίου Προς μία κειμενοκεντρική προσέγγιση του γλωσσικού μαθήματος Άννα Φτερνιάτη Αξιολόγηση των αφηγηματικών δεξιοτήτων των μαθητών στο τέλος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του ισχύοντος διδακτικού υλικού για το γλωσσικό μάθημα Σωφρόνης Χατζησαββίδης Η ορθογραφία στην ελληνική εκπαίδευση: προβληματισμοί και προτάσεις

Γ. ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ Ή ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ Γιώργος Ανδρουλάκης Με πρόσχημα την αντικειμενικότητα: προβλήματα στη χρήση των τεστ γλωσσομάθειας ως κριτηρίου για την πολιτογράφηση των μεταναστών/-ριών και η απαίτηση για κοινωνιογλωσσολογική έρευνα Αργύρης Αρχάκης Γλωσσική πολιτική για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας: εισαγωγικές παρατηρήσεις Ευγενία Βασιλάκη Μία άλλη άποψη για τη διδασκαλία της άποψης Ιωάννης Γαλαντόμος Εφαρμοσμένη γνωστική γλωσσολογία και διδασκαλία μίας δεύτερης/ξένης γλώσσας Μαρία Παπαδοδπούλου «Επι-μένοντας ελληνικά»: ο σχεδιασμός ενός εκπαιδευτικού υλικού για τη μάθηση της ελληνικής γλώσσας από μετανάστες Ελένη Σέλλα-Μάζη Τα λάθη στη μετάφραση ως μηχανισμός κατάκτησης της ξένης γλώσσας: η διδασκαλία της τουρκικής σε ελληνόφωνους ομιλητές Ελένη Σκούρτου Μαθαίνοντας με μαθητές Ρομά: εμπειρίες γραμματισμού Ρούλα Τσοκαλίδου Διγλωσσία και εκπαίδευση: από τη θεωρία στην πράξη και στην κοινωνική δράση

Δ. ΛΟΓΟΣ – ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Ευάγγελος Γρ. Αυδίκος Η μεθοριακότητα σε ένα λαϊκό δρώμενο: το παράδειγμα του «Πανάρατου» στην Αμφιλοχία Χρήστος Γκόβαρης Διαπολιτισμική μάθηση στα ΔΕΠΠΣ/ΑΠΣ του Δημοτικού Σχολείου: κριτικές επισημάνσεις Βασιλική Κέλλα Στρατηγικές λόγου στη διαφήμιση: η γυναικεία εικόνα Βασιλική Λαλαγιάννη Μετοικεσία, γλώσσα και ταυτότητα στο έργο του Βασίλη Αλεξάκη Δημήτριος Μπενέκος Ο λαϊκός πολιτισμός ως δίαυλος προσέγγισης και αποδοχής της υπαρκτής ετερότητας στον χώρο του σχολείου

Δ. ΛΟΓΟΣ – ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Ελένη Παναρέτου Γλώσσα και ποίηση: η συμβολή της υφογλωσσολογίας στη διδασκαλία της ποίησης Σίμος Παπαδόπουλος Για μια διερευνητική «εν θεάτρω» γλωσσική διδασκαλία και μάθηση Μαρίτα Παπαρούση Κριτικές αναγνώσεις της λογοτεχνίας – Λογοτεχνική διδασκαλία και κριτικός γραμματισμός Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη Η ελληνική γλώσσα στο διαδίκτυο: μελέτη περίπτωσης μιας γλωσσικής στήλης σε ενημερωτική ιστοσελίδα

Ευχαριστώ για την προσοχή σας