ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ- ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ-

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΙΑ Προσδιορισμος της σταθερας ταχυτητας αντΙδρασης οξεΙδωσης ιωδιοΥχων ΙΟΝΤΩΝ απΟ υπεροξεΙδιο του υδρογΟνου.
Advertisements

«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, Γεύση,Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά,
Εργαστήριο Φυσικής Χημείας | Τμήμα Φαρμακευτικής Δημήτριος Τσιπλακίδης
Φασματοσκοπία με Φθορισμό των Ακτίνων Χ (XRF)
«Αναλυτική Χημεία – Ενόργανη Ανάλυση»
Αναγνώριση Προτύπων.
10 λόγοι για τους οποίους το ελαιόλαδο cretanthos είναι ιδιαίτερο Η Κρήτη είναι ένας τόπος στον οποίο παράγονται πολλά εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδα.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
«Το κάθε φύλλο της ελιάς έσταζε... φως» -
1. ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Μαθητές: Στέλλα Γκούφα
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΒΑΡΩΝ ΚΑΙ YΔΡΟΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΔΡΑΝΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
ΠΡΟΣΙΟΡΙΣΜΟΣ ΟΛΙΚΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Λίπη - έλαια 1η Εργαστηριακή Άσκηση
10+1 λόγοι για τους οποίους το ελαιόλαδο cretanthos είναι ιδιαίτερο
Βασικές Αρχές Μέτρησης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ ΕΛΕΝΗ ΠΑΤΤΑ ΦΑΝΗ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗ ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ.
μέθοδοι προσδιορισμού
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ ΙΙ Φασματοσκοπικές τεχνικές Α. Σπύρος Γ-209
Κεφάλαιο 7 Κοινωνικά πειράματα
ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ
Διάλεξη  Μέτρηση: Είναι μια διαδικασία κατά την οποία προσδίδουμε αριθμητικά δεδομένα σε κάποιο αντικείμενο, σύμφωνα με κάποια προκαθορισμένα.
Kριτήρια Συλλεκτικής Ωριμότητας (ΙΙ) Xημικά χαρακτηριστικά Τα χημικά χαρακτηριστικά του καρπού αποτελούν ασφαλή κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας για το.
Στατιστική – Πειραματικός Σχεδιασμός Βασικά. Πληθυσμός – ένα μεγάλο σετ από Ν παρατηρήσεις (πιθανά δεδομένα) από το οποίο το δείγμα λαμβάνεται. Δείγμα.
Τι είναι το ελαιόλαδο: (Olea Europa) Τι είναι το ελαιόλαδο: έλαιο του καρπού της ελιάς (Olea Europa) Ποια η σύστασή του: Ποια η σύστασή του: Μίγμα εστέρων.
2 ο ΜΑΘΗΜΑ: Α. ΤΥΠΟΙ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΩΝ Β. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Γ. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Δ. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.
5. ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΩΣ -πρόκειται για τη σπουδαιότερη τάξη των ογκομετρικών μεθόδων αναλύσεως με ευρύτατη χρήση στη χημεία, τη βιολογία, τη γεωλογία,
Ενότητα: Φασματοφωτομετρία Υπεριώδους-Ορατού, UV-Vis Διδάσκοντες: Σογομών Μπογοσιάν, Καθηγητής Αλέξανδρος Κατσαούνης, Επίκουρος Καθηγητής Δ. Σωτηροπούλου,
Πρακτική Άσκηση 2014 Καρβέλα Αικατερίνη Νάτση Χριστίνα Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Επιβλέπων: Καραπάνος Ι., Λέκτορας.
3 ο ΜΑΘΗΜΑ: ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – Σ.ΤΕ.Γ. - ΤΜΗΜΑ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Εισηγητής: Δρ. Νίκη Ταβερναράκη.
ΕΥΡΙΔΙΚΗ ΗΛΙΑ 8ο ΕΞΑΜΗΝΟ Α.Μ : Z15880 ΑΦΠ ΚΑΙ ΓΜ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ- Γ.Π.Α 9 ΙΟΥΛΙΟΥ-31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012.
Πρακτική Περίοδος Ιούλιος-Αύγουστος Εργαστήριο Γεωργικής Υδραυλικής Γαλάζιος Αδριανός Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΑΪΚΗ ΟΞΥΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ 1. ΣΥΝΗΘΗ ΜΕΘΟΔΟ 2. ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΘΟΔΟ 3. ΚΑΤΑΤΑΞΕΤΕ.
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2 ο. ΣΑΚΧΑΡΑ Τα σάκχαρα αποτελούν το βασικότερο συστατικό (12–30 %), συντίθενται και συσσωρεύονται στις ράγες όσο προχωρεί η ωρίμανση.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΟΝΟΜΑ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΜΗΜΑ: ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΙΝΤΖΙΟΣ.
Ογκομετρική ανάλυση Είναι η μεθοδολογία κατά την οποία προσδιορίζεται η συγκέντρωση διαλύματος άγνωστης ουσίας με την προσθήκη μετρήσιμου όγκου διαλύματος.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΟΨΗ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΠΑ.
Σπύρος Αβδημιώτης MBA PhD Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Κατεύθυνση Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας Εαρινό Εξάμηνο 2016.
Πως γίνεται η δειγματοληψία: Πως γίνεται η δειγματοληψία: Μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί δείγματα ελαιολάδου από τρεις ελαιοκομικές περιόδους ( )
Αλάτι ονομάζεται το μαγειρικό άλας ή χλωριούχο νάτριο. Με αυτό αλατίζουμε τα τρόφιμα και παρασκευάζουμε τα αλίπαστα. Το αλάτι είναι πολύ διαδομένο στη.
ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλεργειών Χάνδρα Μαρία ΑΠΡΙΛΙΟΣ – ΜΑΪΟΣ 2012 ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ AGRICULTURAL UNIVERSITY OF ATHENS.
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΜΕΘΟΔΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ Σκοπός της χημικής ανάλυσης είναι αρχικά η ποιοτική ανίχνευση των συστατικών ενός δείγματος και στη συνέχεια η ποσοτική.
Φασματοσκοπία NIR (Νear InraRed). Τι είναι NIR ; Tεχνολογία που έχει πολλές εφαρμογές στη γεωργία. Το εγγύς υπέρυθρο είναι ένα μικρό μέρος του φάσματος.
ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
2.2 Παράμετροι οργανικής ρύπανσης
Ερμηνεία Σχετικού λόγου ( Odds ratio ) -1
ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3ο.
Ο ΟΓΚΟΣ Πολλά από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα
Σημείο Ανάφλεξης Ορισμός:
Είδη και κατηγορίες ακτινοβολίας
Φαινόλες Ενώσεις που έχουν ένα τουλάχιστον –ΟΗ απευθείας ενωμένο σε C βενζολικού δακτυλίου. Οι φαινόλες έχουν αντιοξειδωτική δράση και δρουν ως παρεμποδιστές.
ΧΡΩΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΜΕΓΕΘΩΝ
ΕΡΓΑΣΙΑ: Τεχνικών Μετρήσεων
5ο Δημοτικό Σχολείο Κω Το κοινωνικό Σχολείο, το πράσινο Σχολείο, το Σχολείο που καινοτομεί, το συνεργατικό Σχολείο.
Συγκριτική Φυσιολογία Ζώων
Μέθοδοι ενόργανης ανάλυσης
BTeV Talk Γ. Σταυρόπουλος ΙΠΣΦ «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», Νοέμβριος 2017
8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας
Το κόστος Ποιότητας    
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ «ΠΟΠ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ»
Δρ. Στεφανόπουλος Γ. Βασίλειος
Aσκηση 2 Απομόνωση DNA.
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 18 Ιανουαρίου 2018
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Ο ΥΓΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣ
Φασματοσκοπικές μέθοδοι Φασματοφωτομετρία ορατού-UV
Ποιές ενώσεις ονομάζονται δείκτες; Που χρησιμοποιούνται οι δείκτες;
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ-ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ- ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ- Status report, προτάσεις και μελλοντικά σχέδια

Α. ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2012-13

Σύνοψη μετρήσεων ποιοτικών παραμέτρων ελαιόλαδου (ελαιοκομική περιοδος 2012-13) Συλλέχθηκαν 45 δείγματα ελαιολάδου από διάφορες πηγές Μετρήθηκαν οι δείκτες Κ και στα 45 δείγματα. Ελήφθησαν 90 φάσματα UV (230-275 nm) Ελήφθησαν 17 φάσματα στο ορατό (300-700 nm) Ελήφθησαν 21 φάσματα στο IR (3000-20000 nm) Μετρήθηκε η οξύτητα σε 18 δείγματα Βελτιστοποίηση πειραματικών συνθηκών για τη μέτρηση του δείκτη Κ

  AAA AA A - BB BBB C B Quality Criteria Extra Virgin Virgin Ordinary Virgin Lampante Virgin Refined Olive Oil Crude olive-pomace Refined olive-pomace olive-pomace K232 ≤2,50 ≤2,60 K268 ≤0,22 ≤0,25 ≤0,30 ≤1,10 ≤0,90 ≤2,00 ≤1,70 ΔΚ ≤0,01 ≤0,16 ≤0,15 ≤0,20 ≤0,18 From: International Olive Council (COI/T.15/NC No 3/Rev. 6. November 2011) Οι Χαρακτηρισμοί ΑΑΑ, ΑΑ, Α, ΒΒΒ, ΒΒ, Β και C προστέθηκαν ως μνημονική βοήθεια για τον χαρακτηρισμό κάθε δείγματος: Κ232 Κ268 ΑΑΑ Εξαιρετικά Παρθένο Ελαιόλαδο ΑΑ Παρθένο Ελαιόλαδο Α Απλό Παρθένο Ελαιόλαδο ΒΒΒ Ελαιόλαδο ΒΒ Εξευγενισμένο Ελαιόλαδο Β Πυρηνέλαιο Εξευγενισμένο Πυρηνέλαιο

Treat oil No K232 K268 ΔΚ Quality Source nonfiltered 6 1,970 AAA 0,412 BBB 0,016 Ανάληψη Μεσσηνίας 7 2,053 0,158 -0,005 A-AAA δεξαμενή 2 13,1 2,050 0,196 -0,004 μίξη 4 δεξαμενών βιολογικό 13,2 1,983 0,189 18 1,898 0,173 -0,001 Ηράκλειο 19 1,686 0,130 -0,002 Γλυφάδα Μεσσηνίας 20 2,017 0,206 -0,012 Μεσσοχώρι Μεσσηνίας 21 1,827 0,293 A 0,001 Τάπια Μεθώνης 22 2,378 0,390 ΠΟΠ Μυρσινοχώρι Μεσσηνίας 23 1,713 0,325 24 1,798 0,228 AA -0,007 Δρουγούτενα Μεθώνης 25 1,715 0,199 Καλύβια Οιχαλίας Μεσσηνίας 26 2,001 0,148 -0,008 Μερόπη Οιχαλίας Μεσσηνίας 27 2,614 - 0,391 Σάμος Οιχαλίας Μεσσηνίας 28 1,697 0,334 Φίλια Οιχαλίας Μεσσηνίας 29 2,080 0,220 30 2,071 0,360 -0,009 31 1,851 0,230 32 1,974 0,204 Σολάκι Οιχαλίας Μεσσηνίας 33 2,743 0,227 Βαρίδι Άνδρου 34 1,788 0,314 0,002 Άσκρη Βοιωτίας 35 2,744 0,440 36 1,998 39 2,297 Αμαλιάδα Ηλείας 40 5,226 0,586 Κυδωνία Χανίων AB 2,501 0,450 0,025 ΑΒ Βασιλόπουλος ref 1,894 0,154 Καρούμπαλης filterd 1,931 0,181

Ζύγιση στο ζυγό με τα 4 δεκαδικά ψηφία Μέτρηση οξύτητας oil No m (gr) VNaOH CNaOH A (%) 7 15,13 1,25 0,10011 0,23 19 15,556 5,092 0,59 0,098 0,32 15,273 1,8 0,33 5,09 0,58 0,31 Ζύγιση στο ζυγό με τα 4 δεκαδικά ψηφία   1 5,6365 0,76 0,37 2 5,5877 1,68 0,83 3 5,7306 0,11 4 5,347 0,75 0,39 5 5,399 0,57 0,29 6 5,2633 0,53 0,28 5,243 8 5,4667 0,88 0,44 9 5,5268 0,66 10 5,0933 0,62 0,34 11 4,9644 0,47 0,26 12 5,3358 0,5 13 5,3798 0,72 14 5,113 0,27 15 5,0293 16 5,075 17 5,0412 35 5,6008 2,72 1,34 A=V*C*28,2/m V:όγκος NaOH σε ml C: συγκέντρωση NaOH (mol/lt) m: μάζα δείγματος σε gr A: οξύτητα (% κατά βάρος σε ελαικό οξύ) gr ισοδύναμα ελαικού οξέος που περιέχονται σε 100 gr ελαιολάδου

ΠΡΟΧΕΙΡΟΙ ΜΕΙΟΔΟΤΙΚΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ 1. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ (ΚΥΨΕΛΙΔΕΣ PL: 0,01mm, 0,1mm) 2. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ (ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΟ ΟΡΑΤΟΥ-ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ-ΕΓΓΥΣ ΥΠΕΡΥΘΡΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΕΑΣ ΚΛΑΣΜΑΤΩΝ)

ΦΑΣΜΑΤΟΦΩΤΟΜΕΤΡΟ ΟΡΑΤΟΥ – ΥΠΕΡΙΩΔΟΥΣ- ΕΓΓΥΣ ΥΠΕΡΥΘΡΟΥ Α. Κυρίως όργανο Να έχει εύρος μήκους κύματος τουλάχιστον από 185 έως 3.300 nm. Να έχει μεταβλητό εύρος σχισμής στην περιοχή του ορατού – υπεριώδους από 0.1 έως τουλάχιστον 5 nm. Να έχει μεταβλητό εύρος σχισμής στην περιοχή του εγγύς υπερύθρου από 0.2 έως τουλάχιστον 20 nm, με τουλάχιστον 8 βήματα. Να έχει διακριτική ικανότητα 0.1 nm. Να έχει ακρίβεια μήκους κύματος στην περιοχή του ορατού – υπεριώδους καλύτερη από ±0.3 nm και στην περιοχή NIR-IR καλύτερη από ±0.9 nm.

Να έχει διαχεόμενη ακτινοβολία μικρότερη από 0.00008 % στα 340 nm. Να έχει εύρος φωτομετρικής μέτρησης -6 έως 6 Abs. Να διαθέτει φωτομετρικό σύστημα διπλής δέσμης. Πηγή φωτός: λυχνία αλογόνου 50 W (χρόνος ζωής 2000 ώρες) και λυχνία δευτερίου (χρόνος ζωής 2000 ώρες) με ένα ακόμα ανταλλακτικό ζευγος αντίστοιχα Να έχει τρεις ανιχνευτές τύπου Pbs, InGaAs και PMT τοποθετημένους ταυτόχρονα (Για την περιοχή ορατού υπεριώδους υπάρχει ο PMT ανιχνευτής (photomultiplier tube), για την περιοχή του Εγγύς – Υπερύθρου υπάρχουν οι InGaAs και PbS ανιχνευτές. Ο ανιχνευτής InGaAs γεφυρώνει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ του PMT (165 έως 1000 nm) και του PbS (1600 έως 3300 nm) ανιχνευτή πάνω στην αλλαγή του μήκους κύματος, όπου και η ευαισθησία είναι εξαιρετικά χαμηλή. Ο ανιχνευτής InGaAs (700 έως 1800 nm) εξασφαλίζει υψηλή ευαισθησία σε όλο το εύρος των μετρήσεων: από 185 έως 3300).

Να έχει επιπεδότητα γραμμής βάσης ίση η καλύτερη από 0,005 Αbs σε όλο το εύρος μέτρησης (185-3.300nm). Να έχει φωτομετρική ακρίβεια 0.003 Abs στο 1.0 Abs μετρούμενη με πιστοποιημένο φίλτρο NIST 930D. Να δέχεται μελλοντικά θάλαμο μέτρησης ανάκλασης και διαπερατότητας μεγάλων δειγμάτων. Β. Σφαίρα Ολοκλήρωσης Το φασματοφωτόμετρο να ακολουθείται απαραίτητα από σφαίρα ολοκλήρωσης με τα ακόλουθα τεχνικά χαρακτηριστικά: Περιοχή μέτρησης μήκους κύματος τουλάχιστον από 220 έως 2.500 nm. Η σφαίρα ολοκλήρωσης να έχει εσωτερική διάμετρο περίπου 60 mm και να ακολουθείται από ανεξάρτητο ανιχνευτή τύπου φωτοπολλαπλασιαστή. Να δέχεται δείγμα με μέγιστο μέγεθος διαμέτρου περίπου 100 mm και πάχους 15 mm, για μέτρηση με ανάκλαση. Να έχει δυνατότητες μέτρησης ανάκλασης από διάχυση και κατοπτρικής ανάκλασης στερεών και υγρών δειγμάτων. 

Β. ΕΛΑΙΟΚΟΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2013-14 Β1. ΑΡΧΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ Β2. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ Β3. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ-ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ Β4. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

Β1. ΑΡΧΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΧΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ Κωδικός δείγματος: ο αύξων αριθμός του δείγματος Ημερομηνία παραγωγής: η ημερομηνία παραγωγής του ελαιολάδου στο ελαιοτριβείο Ημερομηνία δειγματοληψίας: η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η συλλογή του δείγματος Ποικιλία/ες ελιάς: η ονομασία της ποικιλίας ή των ποικιλιών ελιάς που αποτελούν το δείγμα (Κορωνεϊκη) Τύπος ελαιολάδου: ανάλογα με την περιοχή (κτήμα πεδινό, ορεινό, αρδευόμενο ή μη), τις μεθόδους καλλιέργειας (συμβατική, βιολογική), την ωρίμανση του ελαιοκάρπου (άγουρη, ώριμη) και την ελαιοκομική περίοδο (πρώτη, δεύτερη)

Πληροφορίες ελαιοποίησης: Συνθήκες παραγωγής ελαίου Στοιχεία παραγωγού, κτήματος: η καταγραφή του ονοματεπωνύμου του παραγωγού, καθώς και της ονομασίας της τοποθεσίας όπου βρίσκεται το κτήμα, του χωριού και του νομού Πληροφορίες συγκομιδής: 1. ο χρόνος μεταξύ συγκομιδής και ελαιοποίησης του καρπού (1-2 ή 3-4 μέρες) 2. το μέσο αποθήκευσης του καρπού: (σακιά από λινάτσα ή πλαστικό, ανοιχτά κιβώτια 3. xαρακτηριστικά του καρπού (υφή, ωρίμανση, χρώμα) 4. κλιματολογικές συνθήκες Πληροφορίες ελαιοποίησης: Συνθήκες παραγωγής ελαίου 1. Θερμοκρασία μάλαξης (ψυχρή 200, 250 ή θερμή 300, 350C,) 2. Χρόνος μάλαξης ελαιοκάρπου (1h) 3. Διφασικό /τριφασικό σύστημα φυγοκέντρησης

Πληροφορίες αποθήκευσης: πληροφορίες για την αποθήκευση του ελαιολάδου από την παραγωγή του έως τη στιγμή της δειγματοληψίας Αρχική ποσότητα δοχείου: η ποσότητα σε lt του ελαιολάδου που περιείχε το δοχείο από το οποίο συλλέχθηκε το δείγμα Χημικά χαρακτηριστικά: σε περίπτωση που υπάρχει εργαστηριακή ανάλυση του δείγματος (οξύτητα, Κ, αριθμός υπεροξειδίων κ.ά) Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: σε περίπτωση που έχει γίνει οργανοληπτική αξιολόγηση του δείγματος και έχει προσδιοριστεί π.χ. το άρωμα και η γεύση του ελαιολάδου (φρουτώδες, πικρό, πικάντικο)

Β2. ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Ελεύθερη οξύτητα (% ελαϊκό οξύ) Φασματα στο UV (K232, K270, ΔΚ) Φασματα στο NIR-MIR και μελέτη περιοχών που μπορουν να συσχετιστούν με συγκ. ποιοτικές παραμέτρους (π.χ. οξείδωση με Κ232) Οργανοληπτική αξιολόγηση (φρουτώδες, πικρό, πικάντικο) ή / και σε συνδυασμό με Ολικές φαινόλες (TP/GAE-725nm) Ταξινόμηση των δειγμάτων ελαιολάδου με βάση τις παραμέτρους δειγματοληψίας και χρήση στατιστικής ανάλυσης (chemometrics)

B3. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ-ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ

ΦΑΙΝΟΛΕΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ 1. Olive oil Φαινόλες: 0.01 - 600 mg/kg VOO > 500 ή >1000 mg/kg VOO “very bitter & pungent” δεν προτιμώνται από τους καταναλωτές 2. Solid residue (olive pomace-OP) (ελαιόπαστα και πυρήνας) μετά από ξήρανση και εκχύλιση με εξάνιο παράγεται το έλαιο (OP oil) ενώ το ξηρό υπόλειμμα (dry olive mill residue-DPR) χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας, λιπασματα, ζωοτροφές) 3. Olive mill waste water (OMW) Φαινόλες 500-2400mg/l- πηγή φαινολικών αντιοξειδωτικών

ΦΑΙΝΟΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ (MINOR PHENOLIC/POLAR COMPONENTS) Verbascoside Oleuropein + + Elenolic acid glucoside Caffeic acid Φαινολικά συστατικά (minor phenolic components) σε ελάχιστη συγκέντρωση επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου (οργανοληπτικές ιδιότητες-αντοχή στην οξείδωση) (σε φυλλα, καρπό, ελαιόλαδο, παραπροϊόντα ελαιουργείου (οlive mill wastes: pomace, water wastes) Hydroxytyrosol + Hydroxytyrosol Sugar

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΑΙΝΟΛΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ Φαινολικές αλκοόλες (τυροσόλη: 4-hydroxyphenylethanol/ p-HPEA, υδροξυ-τυροσόλη: 2-(3,4-Dihydroxyphenyl) ethanol/ 3,4-DHPEA) (-14.4mg/kg oil) Φαινολικά οξέα (παράγωγα βενζοϊκού οξέος, κινναμωμικού οξέος: π-υδροξυβενζοϊκό οξύ, καφεϊκό οξύ) (-1.8mg/kg oil) Φλαβονοειδή (απιγενίνη, λουτεολίνη) (-7.6mg/kg oil) Σεκοϊριδοειδή (-522.2 mg/kg oil) Παράγωγα υδροξυ-τυροσόλης: oleuropein, oleuropein aglycone, verbascoside Παράγωγα τυροσόλης: ligstroside aglycone, dialdehydic form of ligstroside aglycone,oleocanthal) -sensory properties: bitter & pungent (πικρό & πικάντικο) Δράσεις: αντιμικροβιακή, αντι-οξειδωτική, αντιφλεγμονώδης, υπολιπιδαιμική δράση

ΟΛΕΟΚΑΝΘΑΛΗ Η ολεοκανθάλη (8.4-298.1mg/kg VOO) (dialdehydic form of decarboxymethyl ligstroside aglycone) υπευθυνη για το “pungency” που χαρακτηρίζει καποια EVOOs. Αντιφλεγμονώδη δράση COX-1, COX-2 (ibuprofen-like)

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΑΙΝΟΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΕΚΟΙΡΙΔΟΙΔΩΝ/ ΟΛΕΟΚΑΝΘΑΛΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΦΑΙΝΟΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΣΕΚΟΙΡΙΔΟΙΔΩΝ/ ΟΛΕΟΚΑΝΘΑΛΗΣ Χρωματομετρικός προσδιορισμός ολικών φαινολών (Folin-Ciocalteau) (Gutfinger JAOCS 58 (1981) 966-68) Αρχή μεθόδου: Βασίζεται στο σχηματισμό μπλε χρώματος λόγω αναγωγής του Mo(VI) του Folin-Ciocalteau από τις φαινολικές ενώσεις Mo(VI) (κίτρινο) + e- (από φαινόλη) → Mo(V) (μπλε) λmax = 725nm Folin-Ciocalteau: 3H2O. P2O5. 13WO3. 5MoO3.10H2O Για τον ποσοτικό προσδιορισμό των ολικών φαινολών στο δείγμα ελαίου χρησιμοποιείται καμπύλη αναφοράς πρότυπου φαινολικού οξέος (γαλλικού οξέος) Τα αποτελέσματα εκφράζονται σε ppm γαλλικού οξέος

Προσδιορισμός σεκοϊριδοειδών (ολεοκανθάλης) με φασματοσκοπία (UV-MIR/NIR) Προσδιορισμός με χρωματογραφία (MPLC, HPLC) (διαλύτες εκχύλισης: MeOH/H2O ή ACN (λόγω ασταθούς αλδεϋδο-δομής) (Impellizzeri and Lin J. Agric. Food Chem., Vol. 54, No. 9, 2006) Calibration & validation models: Πρόβλεψη για φαινόλες NIR : 7502.3-6800.2 cm−1 , 5450.2-4597.8 cm-1 (A.M. Inarejos-Garcia et al. / Food Research International 50 (2013) 250-258)

Β4. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ

CAMO SOFTWARE Unscrambler® X 10.3 Exploratory Data Analysis Descriptive Statistics Cluster Analysis Principal Component Analysis (PCA) Multivariate Curve Resolution (MCR) Regression and Classification Regression Methods Advanced Classification Methods Projection using PCA and PLS models, Soft Independent Modelling of Class Analogy (SIMCA), Linear Discriminant Analysis (LDA), Support Vector Machines (SVM), Classification with numerous kernel types

UMETRICS SOFTWARE SIMCA TECHNICAL OVERVIEW Analysis - Models Model types for overview: PCA, Regression model types: PLS, OPLS and O2PLS, Class model types: PCA, PLS, OPLS and O2PLS Analysis - Plot and lists for Model Review and interpretation Analysis - Model validation Cross validation, Permutation test, Possibility to specify cross validation groups, CV-ANOVA table, CV Scores Prediction and Data preprocessing First, second and third derivatives, Multiplicative Signal Correction (MSC), Standard Normal Variate (SNV),Row Center

Unscrambler-IR data.oil23

Unscrambler-PCA plots Oil samples: 43 K: 232, 264, 268, 272, ΔΚ H: Harvest year (H1,H2,H3) C: Number of cells (C1,C2)