Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Είδη και κατηγορίες ακτινοβολίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Είδη και κατηγορίες ακτινοβολίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Είδη και κατηγορίες ακτινοβολίας
Μανουσαρίδης Νίκος Α1 Μπίσμπος Βαγγέλης Α2 Μπουκουβάλας Γιάννης Α2 Παραστατίδου Ελένη Α2 Κινητά και υγεία Είδη και κατηγορίες ακτινοβολίας Βλαβερές ακτινοβολίες για τον άνθρωπο και πως επηρεάζεται Δείκτης ακτινοβολίας SAR,επιτρεπτά όρια στην Ευρώπη Κεραίες κινητής τηλεφωνίας και σύγκριση κινητών 2ης με 3ης γενιάς Είδη και κατηγορίες ακτινοβολίας Βλαβερές ακτινοβολίες για τον άνθρωπο, πώς επηρεάζεται; Δείκτης ακτινοβολίας SAR, επιτρεπτά όρια παγκοσμίως Κεραίες κινητής τηλεφωνίας και σύγκριση κινητών 2ης με 3ης γενιάς

2 Είδη και κατηγορίες ακτινοβολίας
Η ακτινοβολία είναι ενέργεια σε μορφή κυμάτων ή κινούμενων υποατομικών σωματιδίων. Όλοι δεχόμαστε ακτινοβολία από ένα μεγάλο σύνολο φυσικών και τεχνητών πηγών που βρίσκονται παντού γύρω μας. Ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται την ύπαρξη μόνο μιας πολύ μικρής περιοχής του φάσματος των ακτινοβολιών, το ορατό φως μέσω της όρασης και τις υπέρυθρες ακτινοβολίες μέσω της θερμότητας. Είδη ακτινοβολιών: α) Ιοντίζουσες ακτινοβολίες β)μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες γ) ιοντίζουσα ακτινοβολία γ δ) ιοντίζουσα ακτινοβολία β ε) ιοντίζουσα ακτινοβολία x

3 Βλαβερές ακτινοβολίες
Ιοντίζουσες ακτινοβολίες :είναι οι ακτινοβολίες που μεταφέρουν ενέργεια ικανή να εισχωρήσει στην ύλη, να προκαλέσει ιοντισμό των ατόμων της, να διασπάσει βίαια χημικούς δεσμούς και να προκαλέσει βιολογικές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες: είναι αυτές που ονομάζονται έτσι σε αντιδιαστολή με τις ιοντίζουσες ακτινοβολίες και σ' αυτές περιλαμβάνονται όλα τα είδη των ακτινοβολιών που δεν προκαλούν ιονισμό της ύλης. Τέτοιες είναι οι ακτινοβολίες μικροκυμάτων (MW) και ραδιοσυχνοτήτων (RF), καθώς και οι υπεριώδης(UV) και υπέρυθρη ακτινοβολία (IR). Όλες οι παραπάνω είναι ηλεκτρομαγνητικής φύσης.

4 Πώς επηρεάζεται ο άνθρωπος
Η ακτινοβολία των κινητών δεν έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί καρκίνο, προκαλεί όμως θερμικές επιδράσεις σε διάφορα όργανα. Μπορεί ακόμη να προκαλέσει υπερθυρεοειδισμό ή υποθυρεοειδισμό αλλά κα προβλήματα στη λειτουργία των όρχεων και των νεφρών. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία προκαλεί υπερθέρμανση των διαφόρων οργάνων του σώματος που περιέχουν νερό με συνέπεια μία σειρά προβλημάτων υγείας.

5 Δείκτης ακτινοβολίας SAR,επιτρεπτά όρια στην Ευρώπη
Ο δείκτης SAR μετριέται σε Watt ανά κιλό (W/kg) ανθρώπινου σώματος. Οι κρατικοί οργανισμοί των χωρών παγκοσμίως έχουν θέσει σαν όρια τιμές μεταξύ 1.6 και 2 W/kg. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το όριο είναι 2 W/kg.  Για τιμές SAR έως 0,4 είναι πολύ καλό, από 0,4 έως 0,7 είναι καλό-μέτριο, και για 0,7 έως 1 είναι από τα ζεστά.

6 Model SAR Apple iPhone 3GS 0.40   Apple iPhone 4G   BlackBerry 9630 Tour 1,43 BlackBerry 9650 Bold 1,68 LG GB102 1,19 LG GB220 Kate 1,14 Nokia 1616 0.81 Nokia 1650 0.98 SonyEricsson C901 1,57 SonyEricsson F100i ,14

7 Κεραίες κινητής τηλεφωνίας
Οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας ή αλλιώς σταθμοί βάσης εξασφαλίζουν την επικοινωνία μεταξύ των κινητών τηλεφώνων και εκπέμπουν συνεχώς ασύρματη ακτινοβολία υψηλών συχνοτήτων ΜHz. Η ανάγκη των εταιριών να πετύχουν μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη και να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση για μεταφορά δεδομένων (ήχου, εικόνας, βίντεο, ιντερνέτ) από τους χρήστες κινητών τηλεφώνων, αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των κεραιών, πολλές από τις οποίες λειτουργούν παράνομα.

8 Σύγκριση κινητών δεύτερης με τρίτης γενιάς
Από ότι φαίνεται, όταν μιλάμε με σήμα 2G δεχόμαστε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας από ότι όταν έχουμε σήμα 3G (κατά μέσο όρο 28 φορές περισσότερη ακτινοβολία σύμφωνα με έρευνα !)Αυτό συμβαίνει επειδή τα τηλέφωνα σε 2G mode εκπέμπουν σε πλήρη ισχύ όταν προσπαθούν να συνδεθούν (μέγιστη ισχύς 2W), δηλαδή στο ξεκίνημα μιας κλήσης αλλά και περιοδικά για να διατηρήσουν επικοινωνία με την πλησιέστερη κεραία κινητής τηλεφωνίας .Αντίθετα όταν έχουμε σήμα 3G το κινητό τηλέφωνο εκπέμπει την ελάχιστη απαιτούμενη ακτινοβολία για να διατηρήσει τη σύνδεση (μέγιστη ισχύς mW).

9 Τέλος


Κατέβασμα ppt "Είδη και κατηγορίες ακτινοβολίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google