David Warren: Η Αναζήτηση θεωρητικού πλαισίου για έρευνες που σχετίζονται με τα τυφλά παιδιά Βασίλης Αργυρόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Η διαφοροποίηση της διδασκαλίας για τυφλούς μαθητές
Advertisements

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στη διδακτική διαδικασία ο διδάσκων θέτει στόχους, στη συνέχεια μεριμνά για την επίτευξή τους και τέλος αξιολογεί το έργο του, το υλικό.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ ΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΩΝ
Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/2005.
ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ Η ανάδυση της ανάγνωσης και της γραφής: έννοια και σύγχρονες απόψεις Ευφημία Τάφα Καθηγήτρια Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης.
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
. Εννοιολογικοί χάρτες.
Οι επιρροές του κοινωνικού περιβάλλοντος
Alfred Schutz. O Alfred Schutz θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς της φαινομενολογίας στις κοινωνικές επιστήμες. Η συνεισφορά του.
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
Θεωρητικό Υπόβαθρο Αυτισμός: πρόοδος σε δομημένα πλαίσια
Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτικά Λογισμικά
ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΟΥΡΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ Σταδιοποίηση της διδασκαλίας Δέγγλερη Σοφία.
Στόχοι επίτευξης στη φυσική αγωγή και τη φυσική δραστηριότητα
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ ΙΙ
Δόμηση και αποδόμηση κειμένων εκπαιδευτικής πολιτικής
Αναλυτικά Προγράμματα για τα Δημόσια Σχολεία της Κυπριακής Δημοκρατίας Σεμινάρια Σεπτεμβρίου 2010 Κουτσίδης Γιώργος 1.
Επιστημολογική Επάρκεια
Telematics Επιμέλεια:Παγώνης Γεώργιος Writer: Patrick Dillon.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ Μια περιεκτική πρόταση για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση Σταμάτης Παλαιοκρασάς (Σεπτέμβριος 2005)
Αναπτύσσοντας, κινητοποιώντας και βελτιώνοντας δεξιότητες: η εφαρμογή μαθησιακού προγράμματος σε ομάδα τμήματος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ (3-5 χρ.).
Ανάπτυξη Μια συνεχής, δυναμική διαδικασία. Σταδιακή απόκτηση δεξιοτήτων, οι οποίες επιτρέπουν τη μετάβαση από την εξάρτηση στην αυτονομία. Βιολογικές και.
Τεχνοκρατικό vs ανθρωπιστικό
Αναπτυξιακή Ψυχολογία
Σεμινάριο Τελειοφοίτων Διατύπωση ερευνητικών υποθέσεων.
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ Α.Τ.Ε.Ι. ΠΑΤΡΑΣ ΣΤΟ INSTALL INSTALL Innovative strategy for raising awareness of lifelong learning in Greece.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
Εισαγωγή στη Νοσηλευτική Επιστήμη Ενότητα 4: Στρες και Στρατηγικές Αντιμετώπισης – Νοσηλευτική Φροντίδα. Κοτρώτσιου Ευαγγελία, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής,
«Οι Αρχές της διαφοροποιημένης παιδαγωγικής
Θεσμοί προσχολικής αγωγής στην Ευρώπη Ενότητα 1 η : Αντικείμενο και εννοιολογικοί προσδιορισμοί Παντελής Κυπριανός Σχολή Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Συμβουλευτική ΑμΕΑ Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ή Αναπηρία; Άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Ανάγκες.
Διδακτική της Πληροφορικής Ορολογία
Έργο Παιδαγωγικής, κλάδοι, βασικοί παιδαγωγικοί όροι Έργο Παιδαγωγικής: να βοηθήσει το παιδί και τον έφηβο να διανύσει ομαλά την εξελικτική του πορεία.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Θεσμοί προσχολικής αγωγής στην Ευρώπη
Διδακτική της Πληροφορικής
Γλωσσικά Ζητήματα: Δεξιότητες και Προγράμματα Μελέτης
εκπαιδευτικη μεταβαση
Πορεία διδασκαλίας Στάδιο προετοιμασίας Στάδιο παρουσίασης
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΡΟΥΣΗ – ΒΕΡΓΟΥ, PhD Ψυχολόγος
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
Οι διαταραχές όρασης Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Η λογική της συγκριτικής ανάλυσης
ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Έγκαιρη Παρέμβαση για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες ή Παράγοντες Κινδύνου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ
Εξελικτικές Μαθησιακές Δυσκολίες
Ενότητα 1: Εισαγωγή στην γνωστική ανάπτυξη
Παιχνίδι και Παιδική Ηλικία
Επιμόρφωση Πληροφορικών Βαγγέλης Κανίδης
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠ/ΚΩΝ ΣΤΙΣ ΤΠΕ
Αξιολόγηση της επίδοσης ενός οργανισμού σε θέματα ασφάλειας
– Η ταυτότητα του ρόλου του φύλου
Σκοπός Η συνοπτική παρουσίαση
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
ΟΙ ΔΙΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ
Μέση παιδική ηλικία Γνωστική ανάπτυξη
Μεταγράφημα παρουσίασης:

David Warren: Η Αναζήτηση θεωρητικού πλαισίου για έρευνες που σχετίζονται με τα τυφλά παιδιά Βασίλης Αργυρόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ (ΣΠ)  Παρέχει ένα σαφές πλαίσιο αναφοράς (ψυχολογία κάθε σταδίου ανάπτυξης του ΒΛΕΠΟΝΤΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ  ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΝΟΡΜΕΣ)  ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ (λόγω τεράστιας συσσώρευσης πληροφοριών για το κάθε στάδιο ανάπτυξης  Έμφαση στη Χ.Η.

ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ (ΔΠ)  Ερμηνεύει διαφορές μεταξύ ΑΤΟΜΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΥΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ  ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙ Η ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ  φύση & αιτίες της ποικιλομορφίας του πληθυσμού

ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ - ΒΗΜΑΤΑ  Προσεκτική περιγραφή των χαρακτηριστικών του υπό εξέταση πληθυσμού  Ο προσδιορισμός των συνιστωσών και της αιτίας της ποικιλομορφίας (γιατί κάποιες γνωστικές δεξιότητες είναι πιο ανεπτυγμένες σε μια ομάδα τυφλών της ΣΤ Δημοτικού από μια άλλη ομάδα τυφλών παιδιών της ίδιας τάξης)  Το φάσμα των αιτιωδών μεταβλητών είναι τεράστιο διότι υπεισέρχονται κληρονομικότητα, περιβαλλοντικοί παράγοντες, ολική ή μερική όραση, κλπ

 Κατανόηση των μεταβλητών που που παράγουν τις διαφορές στο πλαίσιο των τυφλών παιδιών.  Παροχή γνώσεων  Παρέμβαση στις συνθήκες ζωής των παιδιών  Βελτίωση ανάπτυξης των παιδιών  Κατανόηση αιτιωδών σχέσεων ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Δ.Π.

Θεωρίες θεωρίες, θεωρίες…  Θεωρία Αναπτυξιακής Καθυστέρησης  Άσχετη η ανάπτυξη των τυφλών παιδιών με εκείνη των βλεπόντων  ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ αρχές & Βασική δυναμική ανάπτυξης είναι ΤΑΥΤΟΣΗΜΕΣ και για τυφλά και για τα βλέποντα παιδιά.

ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ: ΝΕΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ  Το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με ένα σύνολο ζητημάτων προσαρμογής  Το παιδί αντιμετωπίζει τα ζητήματα προσαρμογής με προσωπικές ικανότητες και χαρακτηριστικά  Το περιβάλλον διαμορφώνει φύση των ζητημάτων προσαρμογής αλλά και το σύνολο ικανοτήτων του παιδιού  Κάθε παιδί και μια ξεχωριστή προσέγγιση προσαρμογής

Ζητήματα Προσαρμογής Νηπιακής και Παιδικής Ηλικίας  Φυσικό Περιβάλλον  Γνωστικές Ικανότητες  Κοινωνικό Περιβάλλον  Οι ικανότητες και τα χαρακτηριστικά του κάθε παιδιού  Το περιβάλλον του κάθε παιδιού  Μεταβλητές που σχετίζονται με την τύφλωση

Κατανόηση Ιδιοτήτων Φυσικού Περιβάλλοντος -1  Διατήρηση σημαίνει την κατανόηση των υλικών αντικειμένων (μάζα, σχήμα, βάρος)  Διατήρηση της ύλης (μάζας)  Διατήρηση του βάρους  Διατήρηση του όγκου ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ

 Ατομικές Διαφορές Σοβαρότητα της οπτικής απώλειας Ηλικία της οπτικής απώλειας Νοημοσύνη Χαρακτηριστικά περιβάλλοντος σχολείου Χαρακτηριστικά περιβάλλοντος σπιτιού Πολιτισμικές διαφορές (Παραδείγματα) Κατανόηση Ιδιοτήτων Φυσικού Περιβάλλοντος- 2

 Η κατανόηση της αιτιότητας Άλλο το να γνωρίζουμε κάτι και άλλο το να γνωρίζουμε το «γιατί» Το Γιατί  κατανόηση αιτιότητας Άμεσες σχέσεις αιτιότητας και σχέσεις εξ αποστάσεως Βλέποντες και Τυφλοί (διαφορές) Κατανόηση Ιδιοτήτων Φυσικού Περιβάλλοντος- 3

 Η κατανόηση του χρόνου Σύγχυση της έννοιας του χρόνου ως ευθύγραμμο αντίστοιχο με το χώρο (παραδείγματα) ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ (Σύγχυση εννοιών;) Κατανόηση Ιδιοτήτων Φυσικού Περιβάλλοντος- 4