Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μέση παιδική ηλικία Γνωστική ανάπτυξη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μέση παιδική ηλικία Γνωστική ανάπτυξη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μέση παιδική ηλικία Γνωστική ανάπτυξη
Ανάπτυξη του παιδιού ΙΙ Καλλιρρόη Παπαδοπούλου- Λήδα Αναγνωστάκη ΕΚΠΑ/ΤΕΑΠΗ

2 Βασική βιβλιογραφία Craig,J. & Baucum, D. (2007) Η Ανάπτυξη του Ανθρώπου. Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση (Τόμος Α). Feldman, R.S. (2009) Εξελικτική Ψυχολογία. Δια Βίου Μάθηση. Αθήνα: Εκδόσεις Gutenberg (Τόμος Α) Cole, M. & Cole, S. (2001) Η Ανάπτυξη των Παιδιών. Αθήνα: Gutenberg Μαράτου, Ο. (2002) Οι Διαδρομές του Jean Piaget. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη. Kουγιουμουτζάκης, Γ. (Eπιμέλεια Έκδοσης), (1995). Aναπτυξιακή ψυχολογία : παρελθόν, παρόν και μέλλον. Hράκλειο, Kρήτη: Πανεπιστημιακές Eκδόσεις Kρήτης Salkind, N. (2004) Θεωρίες της Ανθρώπινης Ανάπτυξης. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη Siegler, R. (2002) Πως Σκέφτονται τα Παιδιά. Αθήνα: Gutenberg Παπαδοπούλου, Κ. (2008) Η Ζώνη Εγγύτερης Ανάπτυξης στη Θεωρία του L.S. Vygotsky. Αθήνα: Gutenberg.

3 Έναρξη επίσημης εκπαίδευσης
Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις κοινωνίες η έναρξη της «επίσημης» εκπαίδευσης –όπως αυτή ορίζεται σε κάθε πλαίσιο- αρχίζει στην άρχή της μέσης παιδικής ηλικίας.

4 Η θεωρία του Jean Piaget
Τα στάδια νοητικής ανάπτυξης Αισθητηριοκινητική νόηση (0-2 χρ) Προλειτουργική νόηση (σύμβολα, αλλά περιορισμένη προσωπική οπτική) (2—6 χρ) Συγκεκριμένες νοητικές λειτουργίες (όχι αφαιρετικές) (6-12 χρ) Τυπικές νοητικές λειτουργίες (12-19 χρ)

5 Piaget (Πηγή: Craig & Baucum, 2007, σελ. 579)
Ενεργητική νόηση Η σκέψη είναι: Προ-ενεργητική νόηση Η σκέψη είναι: Πιο άκαμπτη και στατική Μη αναστρέψιμη Επικεντρωμένη στο εδώ και τώρα Επικεντρωμένη σε μια μόνο διάσταση Εγωκεντρική Βασίζεται σε αισθητηριακές ενδείξεις Ενορατική Πιο ευέλικτη Αναστρέψιμη Δεν περιορίζεται στο εδώ και τώρα Πολυδιάστατη, αποκεντρωμένη Λιγότερο εγωκεντρική Χαρακτηρίζεται από τη χρήση λογικών συλλογισμών Αναζήτηση σχέσεων αιτίας-αποτελέσματος

6 Piaget Ενεργητική Νόηση
Οι περιορισμοί αλλάζουν και η σκέψη γίνεται λογική Αποκέντρωση, αντιστρεψιμότητα και χρήση λογικών αρχών (αίτια-αποτέλεσμα)

7 Piaget Ενεργητική Νόηση
Έτσι, αντιμετωπίζουν προβλήματα διατήρησης, ταξινόμησης, σειροθέτησης, τάξεων Όμως Η σκέψη δεν είναι πλήρως απελευθερωμένη Οι περισσότερες λογικές λειτουργίες είναι δεμένες με την πραγματικότητα. Γίνονται με τη σύμπραξη της εμπειρίας

8 Piaget και εκπαίδευση Σύμφωνα με τη θεωρία του Piaget, το παιδί μαθαίνει τη ενεργητική νόηση κυρίως μόνο του. Kαθώς εξερευνά το περιβάλλον, θέτει στον εαυτό του ερωτήματα και ανακαλύπτει απαντήσεις, αποκτώντας πιο περίπλοκες μορφές σκέψεις Εντούτοις η κατάλληλη εκπαίδευση επιταχύνει τη γνωστική ανάπτυξη και επισπεύδει την είσοδο στην ενεργητική νόηση. Κατάλληλη εκπαίδευση: πραγματικά αντικείμενα, ενεργοί μαθητές

9 Πέρα από τη θεωρία του Piaget..
Ποιες αλλαγές συμβαίνουν στο γνωστικό επίπεδο στη μέση παιδική ηλικία σύμφωνα με άλλες γνωστικές θεωρίες;

10 Μοντέλο επεξεργασίας πληροφοριών
Το βασικό προτεινόμενο μοντέλο περιλαμβάνει: αισθητηριακή καταγραφή, βραχύχρονη ή μνήμη εργασίας και μακρόχρονη μνήμη (και «ενδιάμεσες» δεξιότητες/λειτουργίες)

11 Μοντέλο επεξεργασίας πληροφοριών
Αλλαγές σε τρεις σημαντικές λειτουργίες στην μέση παιδική ηλικία: στη μνήμη, στην ικανότητα προσοχής και στη μεταγνώση

12 Μοντέλο επεξεργασίας πληροφοριών
1. Μνήμη: Διεργασίες ελέγχου (στρατηγικές και τεχνικές που βελτιώνουν τη μνήμη: π.χ. επανάληψη, οργάνωση, σημασιολογική επεξεργασία): αποτελεσματικότερη κωδικοποίηση και ανάκληση πληροφοριών Συνειδητές προσπάθειες για απομνημόνευση

13 Μοντέλο επεξεργασίας πληροφοριών
2. Προσοχή: ικανότητα ρύθμισης της προσοχής Τα παιδιά επιλέγουν και διεκπεραιώνουν μία αποτελεσματική στρατηγική προσοχής (αγνοούν άσχετες διαστάσεις, επικεντρώνονται σε σχετικες πλευρές ενός έργου)

14 Μοντέλο επεξεργασίας πληροφοριών
3. Μεταγνώση: η ικανότητα παρακολούθησης από το ίδιο το άτομο της δικής του σκέψης και μνήμης- επίγνωση των διεργασιών σκέψης και μνήμης. Ξεκινά ουσιαστικά να αναπτύσσεται στη μέση παιδική ηλικία Συνεχίζουν να αναπτύσσονται στην εφηβεία

15 Θεωρία του Vygotsky Η σχολική εκπαίδευση ως βασική κατευθυντήρια δραστηριότητα της ανάπτυξης στη μέση παιδική ηλικία (όπως το παιχνίδι στην προσχολική ηλικία)

16 Διδασκαλία και ΖΕΑ «αυτό που το παιδί μπορεί να κάνει σήμερα σε συνεργασία είναι αυτό που θα μπορεί να κάνει αύριο ανεξάρτητα» (1934/1987) Επομένως, «η διδασκαλία είναι χρήσιμη μόνο όταν προηγείται της ανάπτυξης», όταν ωθεί το παιδί «να εκτελέσει δραστηριότητες που το αναγκάζουν να ξεπεράσει τον εαυτό του». Η διδασκαλία, δεν εμφυτεύει γνωστικές ικανότητες, αλλά δημιουργεί τις συνθήκες ώστε να αναπτυχθούν γνωστικές ικανότητες. Δημιουργεί, (ή θα έπρεπε να δημιουργεί) λοιπόν, ΖΕΑ.

17 ΖΕΑ Έτσι, η ΖΕΑ ΔΕΝ Ταυτίζεται με τις διαδικασίες της καθοδήγησης
Εξισώνεται με τη μάθηση δεξιοτήτων Είναι προϋπάρχον δυναμικό Αντίθετα, Αναφέρεται στις αναδυόμενες ψυχολογικές λειτουργίες που θα μετασχηματιστούν μέσα από την κατάλληλη καθοδήγηση (διδασκαλία).

18 Vygotsky Διδασκαλία/μάθηση: δηλώνει τη διαλεκτική σχέση μεταξύ τους
Η διδασκαλία/μάθηση δεν οδηγεί μόνο σε νέες γνώσεις ή δεξιότητες αλλά επιτρέπει στα παιδιά να μετακινηθούν σε νέα επίπεδα κατανόησης. Η διδασκαλία, δεν εμφυτεύει γνωστικές ικανότητες, αλλά δημιουργεί τις συνθήκες ώστε να αναπτυχθούν γνωστικές ικανότητες (επίγνωση και εκούσιο έλεγχο της νοητικής λειτουργίας).


Κατέβασμα ppt "Μέση παιδική ηλικία Γνωστική ανάπτυξη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google