Κοινωνία και Οικονομία της Πληροφορίας ΤΠΕ: Θεσμική και Νομική Διάσταση Λίλιαν Μήτρου Επικ. Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
Advertisements

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ Της ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Δρ. Μαρία Σωτηράκου Προϊσταμένη Τμήματος Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής.
Νέες τεχνολογίες επεξεργασίας της πληροφορίας στη δημόσια διοίκηση1 Τεχνολογίες για ΑΜΕΑ Καθολική πρόσβαση Αθανάσιος Πρωτόπαπας Ινστιτούτο Επεξεργασίας.
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 14 Δεκεμβρίου 2010, Αθήνα 2η Σύνοδος Διευθυντών.
Η προστιθέμενη αξία των Ιδρυμάτων μέσω της παροχής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης Κυριακή Μπαλτά.
Γραφείο Επιτρόπου Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων
Παραδοτέο Ομάδας Εργασίας Ιδ3 Ebusiness Forum Κώστας Τρούλος Καβάλα, 26/11/2008.
Παραδοτέο Ομάδας Εργασίας “Fiber to the Home – Fiber to the Building” e-Business Forum Δημόσια Διαβούλευση Συντονιστές: Αλέξανδρος Καλόξυλος Πανεπιστήμιο.
Επιχειρηματικά Μοντέλα Ανάπτυξης και Προώθησης Δικτύων Οπτικών Ινών
Κεφάλαιο 3: Το ενιαίο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο. 3.1 Η έννοια και το περιεχόμενο του ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου. 3.2 Η αναγκαιότητα δόμησης του.
Δίκτυα Προστιθέμενης Αξίας EDI και Εφαρμογές Ηλεκτρονικού Εμπορίου M-Commerce και οι επιπτώσεις του στο Marketing Δήμητρα Ηλιοπούλου 
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ» ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:ΜΟΧΙΑΝΑΚΗΣ ΚΩΣΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.
Σχεδιασμός ηλεκτρονικών υπηρεσιών μεγάλης κλίμακας και πολυπλοκότητας 24/10/2002.
Κεφάλαιο 8 Η νέα οικονομία 8.1 Η μετάβαση από την παλιά στη νέα οικονομία. 8.2 Η έννοια και το περιεχόμενο της νέας ψηφιακής οικονομίας. 8.3 Οι κυριότερες.
Η εξοικονόμηση ενέργειας μαζί με την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, είναι οι δύο καινούριες συνιστώσες της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.
© 2007 Gov2U Η Ηλεκτρονική Δημοκρατία και η Συμμετοχή των πολιτών στην Ψηφιακή Κοινωνία. Βασίλης Κουλολιάς, Πρόεδρος, GOV2U.
ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ:
Τουριστική ανάπτυξη Κατευθύνσεις και μεθοδολογία του σχεδιασμού Αλέξης Χατζηδάκης
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ.
ΜΟΝΤΕΛΟ PEST Πολιτικό/ρυθμιστικό περιβάλλον (πχ νομοθεσία για φόρους/ίδρυση επιχείρησης/περιβάλλον) Οικονομικό περιβάλλον (η αγορά στην οποία δρα η επιχείρηση:
Αξιολόγηση δεδομένων αγοράς Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών στην Ελλάδα Μηνάς Καρατζόγλου Προϊστάμενος Τμήματος Παρακολούθησης της Αγοράς και του Ανταγωνισμού.
Η τοπική διάσταση της κοινωνικής ευθύνης των βιβλιοθηκών Βαρβάρα Γεωργοπούλου Υπεύθυνη Αρχείου – Βιβλιοθήκης Ο.Κ.Ε.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ
1 Ψηφιακή Μετάβαση : νομικά ζητήματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη Αλέξανδρος Οικονόμου Διδάκτωρ Νομικής - Δικηγόρος Ειδικός Επιστήμονας Εθνικού Συμβουλίου.
Κατάρτιση Στελεχών ΟΤΑ σε θέματα ΤΠΕ: Ηλεκτρονική Μάθηση Λάζαρος Μεράκος Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστήμιο Αθηνών.
CALIS (China Academic Library and Information System) Κοινοπραξία ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών της Κίνας Σύστημα παροχής πληροφοριών 1998.
 Αντί για τον όρο Πληροφορική χρησιμοποιείται πλέον ο όρος Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών: ΤΠΕ (ICT: Information and Communications.
Διαχείριση Έργων Πληροφορικής
1 Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών: Αναζητώντας λύσεις Κοινωνία της Πληροφορίας: «Έχει αγώνα αύριο!» Γιάννης Καλογήρου Επ. Καθηγητής ΕΜΠ τ. Ειδικός.
E-Business Forum - Ομάδα Εργασίας Ιδ3 Fiber to the Home - Fiber to the Building «Ευρυζωνικότητα: Προώθηση, Επίδειξη, Στρατηγική, Βέλτιστες Πρακτικές» Δευτέρα,
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΧΑΣΜΑΤΟΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΘΩΜΑΣ ΣΦΗΚΟΠΟΥΛΟΣ.
Αρχές Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων
Καθ. Γκρίτζαλης Στέφανος Ειδικός Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Ενότητα 1.1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης. Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για την περίοδο και.
Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών & Επικοινωνιών Καθ. Θ. Αποστολόπουλος Αντιπρύτανης Οικ. Παν. Αθηνών Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, 22 Ιουνίου 2001 Οικονομικό.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ(ΣΕΡΡΕΣ) ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΙΡΗΣΕΩΝ Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας Η.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ.
Κριτήρια ένταξης των κρατών στην Ε.Ε. Κριτήρια ένταξης ενός κράτους στην Ε.Ε καθορίστηκαν: Πότε: 1953 Που: στο συμβούλιο της Κοπεγχάγης Ανανέωση: Ευρωπαϊκό.
Θεωρία και Ιστορία της Τεχνολογίας Ενότητα 1: Η Τεχνολογία ως Θεωρία και Ιστορία Δημήτρης Μπιλάλης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα: Ιστορίας, Αρχαιολογίας,
Powerpoint Templates Heal-Legal: Ανάπτυξη Υπηρεσιών Νομικής Συμβουλευτικής για Θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας που αφορούν στα Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Λ. Μήτρου, Επικ. Καθηγήτρια – Πανεπιστήμιο Αιγαίου Κανονιστικές και Κοινωνικές Διαστάσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας / 6 Χειμερινό εξάμηνο
Λ. Μήτρου, Επικ. Καθηγήτρια – Πανεπιστήμιο Αιγαίου Κανονιστικές και Κοινωνικές Διαστάσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας / 7 Χειμερινό εξάμηνο
Εισαγωγή στην Επιστήμη των Υπολογιστών και Επικοινωνιών Οι απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες του μηχανικού Σπύρος Κοκολάκης ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.
Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ιδιωτικού διεθνούς δικαίου Διδάσκουσα: Επίκουρη καθηγήτρια Χρ. Τσούκα 1 Η αρχή του κράτους προελεύσεως και η σημασία της.
ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΛΕΝΗ ΚΟΛΟΚΟΥΡΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΜΑΪΟΣ 2015
Ηλεκτρονικές υπηρεσίες επιχειρήσεων / οργανισμών ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6.
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μsc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής.
Ελληνικά Ταχυδρομεία Α.Ε. Χρήστος Βαρσάμης Διευθύνων Σύμβουλος Ρυθμιστικό Πλαίσιο Ταχυδρομικής Αγοράς – Ρόλος της Ε.Ε.Τ.Τ. 1.
1 Μάρκετινγκ Προϊόντων Υψηλής Τεχνολογίας : Διοίκηση Προϊόντων Υ/Τ Δρ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΑΜΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.
Τεχνικές Πωλήσεων ΕΝΟΤΗΤΑ 1 η ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ - ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ - ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΤΕΡΕΛΟΣ.
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ 11/14/ Κοινωνία στην Οικονομία της Γνώσης.
Νομικά Θέματα Πληροφορικής
Κρατικος παρεμβατιςμος και κατα pareto αριςτοποιηςη
Ο ρόλος της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην προστασία του Περιβάλλοντος και στην εφαρμογή της αρχής «o ρυπαίνων πληρώνει» στο ευρωπαϊκό πλαίσιο Παντελίτσα.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Νομική Πληροφορική Δρ. Δαμιανός Σακάς.
Θεωρία και Πρακτική της Διοίκησης στο Δημόσιο τομέα
Κοινωνικά Δικαιώματα.
Διοικητική των επιχειρήσεων
Θεωρία και Πρακτική της Διοίκησης στο Δημόσιο τομέα
Λ. Μήτρου, Επικ. Καθηγήτρια – Πανεπιστήμιο Αιγαίου Κανονιστικές και Κοινωνικές Διαστάσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας /6 Χειμερινό εξάμηνο
Ο Ρόλος των Μαθηματικών στην Πληροφορική
Το Δίκαιο.
Η έννοια της επιχείρησης
ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ
Λ. Μήτρου, Επικ. Καθηγήτρια – Πανεπιστήμιο Αιγαίου Κανονιστικές και Κοινωνικές Διαστάσεις της Κοινωνίας της Πληροφορίας /2 Χειμερινό εξάμηνο
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ Π.κ.Ε ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΛΥΣΕΙΣ
Η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού (ΑΜΣ)
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κοινωνία και Οικονομία της Πληροφορίας ΤΠΕ: Θεσμική και Νομική Διάσταση Λίλιαν Μήτρου Επικ. Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Αιγαίου

2 Δίκαιο και ΤΠΕ Ποια η σχέση του δικαίου και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών; Είναι εμπόδιο στην ανάπτυξή τους; Είναι αναγκαία θεσμική υποδοχή και προϋπόθεση για την ανάπτυξή τους; Είναι (και μπορεί να είναι) το όριο της ανάπτυξής τους;

3 Η έννοια της «ανάπτυξης» των ΤΠΕ Ανάπτυξη της «αγοράς των ΤΠΕ» (με σκοπό τη) Διείσδυση στην Κοινωνία (που σημαίνει…) Εξυπηρέτηση αναγκών και ανάπτυξη δυνατοτήτων των ατόμων Διαμόρφωση όρων και ποιότητας ανάπτυξης και μετεξέλιξης της Κοινωνίας [ «επαναστατική τεχνολογία»: αλλαγή κοινωνικού/οικονομικού παραδείγματος ]

4 Ρύθμιση περιεχομένων ή/και μέσων Ο (κοινοτικός) νομοθέτης επικεντρώνει σε δύο πεδία Ρύθμιση πληροφορίας/γνώσης (η οποία έχει πλέον συχνά καθεαυτή εμπορική αξία) και ανάγεται σε αυτοτελές συναλλακτικό/ρυθμιστέο έννομο αγαθό Ρύθμιση μέσων, μορφής και περιβάλλοντος διάδοσης της πληροφορίας

5 ΤΠΕ ή πληροφορία/επικοινωνία; Το δίκαιο ουσιαστικά δεν ρυθμίζει παρά εξαιρετικά την «τεχνολογία» καθεαυτή (επιφύλαξη: προδιαγραφές ασφαλείας) Το δίκαιο ρυθμίζει τις σχέσεις, τα δικαιώματα και τα έννομα συμφέροντα που διαμορφώνονται αναφορικά με την παραγωγή, εκμετάλλευση και χρήση των ΤΠΕ και κυρίως των πληροφοριακών/επικοινωνιακών «εφαρμογών» τους

6 C όπως Consumer; Οικονομική διάσταση :Λόγω οικονομικοπολιτικών επιλογών αλλά και του πεδίου εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου το ενδιαφέρον και η ρύθμιση εστιάζεται στον «χρήστη/καταναλωτή» τεχνολογίας και υπηρεσιών – Έννομα συμφέροντα καταναλωτή Θεσμική-δημοκρατική διάσταση: τα δημοκρατικά δικαιώματα του πολίτη συχνά (ωστόσο όλο και λιγότερο) αντιμετωπίζονται ως παράμετρος «ανασφάλειας» του δικαίου (και της αγοράς) –Θεμελίωση νομοθεσίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων

7 Η «απορία» του δικαίου Δυναμικός και ραγδαίος ρυθμός εξέλιξης τεχνολογικής υποδομής/χρήσεων/υπηρεσιών Σύγκλιση τεχνολογιών και χρήσεων Παγκόσμια αγορά - παγκόσμια διάσταση Πολλαπλότητα/ πολυπλοκότητα εμπλεκομένων

8 Σπεύδε βραδέως….; Αναντιστοιχία ταχύτητας τεχνολογικής εξέλιξης και θεσμικής ανταπόκρισης Βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προσαρμογής Δημοκρατική-χρονοβόρα παραγωγή κανόνων Η δυσχέρεια της κατανόησης – το πρόβλημα του «εφαρμοστή» του δικαίου «Τεχνολογική ουδετερότητα» ως λύση;

9 Σύγκλιση ΤΠΕ Φαινόμενο συνάρθρωσης και ενοποίησης τεχνολογιών και υπηρεσιών πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης Fusion Environment/ ubiquitous computing Σύγκλιση δικτύων- σύγκλιση υπηρεσιών – σύγκλιση φορέων παροχής = σύγκλιση δικαίου; Γνώμονας ρύθμισης: H τεχνολογική πλατφόρμα ή τα προστατευόμενα/διακυβευόμενα δικαιώματα και έννομα συμφέροντα

10 Τεχνολογική ουδετερότητα της δικαιικής ρύθμισης Αντίδοτο στην απώλεια της ρυθμιστικής ικανότητας του δικαίου (το παράδειγμα του Διαδικτύου ως μέσου επικοινωνίας) «Ηλεκτρονικές επικοινωνίες» ως παράδειγμα τεχνολογικά ουδέτερου όρου Τα μεθοδο-λογικά όρια της αναζήτησης της τεχνολογικής ουδετερότητας

11 Η παγκόσμια διάσταση Παγκοσμιότητα υπηρεσιών- παγκοσμιότητα ανταγωνισμού = παγκοσμιοποίηση του δικαίου; Επάρκεια θεσμών και μηχανισμών αντιμετώπισης νέων μορφών παγκοσμιοποιημένης κυριαρχίας (το παράδειγμα της ICANN και των «πατέντων λογισμικού) Τα όρια της ρύθμισης και της ρυθμιστικής ικανότητας του εθνικού/”περιφερειακού” νόμου (προστασία δικαιωμάτων-αξιών – ρύθμιση παραβατικότητας) Οι προϋποθέσεις και οι συνέπειες της «παγκοσμιοποίησης» του δικαίου – νομικοί πολιτισμοί

12 Πολλαπλότητα εμπλεκομένων Η φυσική παρουσία και εγκατάσταση των «συμμετεχόντων» δεν αποτελεί πλέον εμπόδιο για παροχή και λήψη υπηρεσιών Παραγωγοί τεχνολογίας – Παραγωγοί λογισμικού – Παραγωγοί περιεχομένου – Φορείς παροχής δικτύου, πρόσβασης, υπηρεσιών, περιεχομένου Επιμερισμός ευθύνης Ετερογένεια χρηστών και χρήσεων

13 Ρυθμιστικά μοντέλα Το τέλος του “κυρίαρχου” νομοθέτη; Η ευελιξία και η ασφάλεια του δικαίου! Το αόρατο χέρι της αγοράς; Αυτορρυθμιζόμενες (και ετερορρυθμίζουσες) οντότητες; Τα τεχνολογικά μέτρα;

14 Αυτορρύθμιση Η «ιστορική» αξίωση της αυτοδιακυβέρνησης Αυτορρυθμιστικές προσπάθειες και οντότητες Η αυτορρύθμιση στο εσωτερικό της αγοράς (Αυτό)προστασία δικαιωμάτων: η τεχνολογία ως μέσο αυτορρύθμισης και (αυτό)προστασίας Το ζήτημα της νομιμοποίησης