ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Στιγμές του χωριού μας από το παρελθόν και το παρόν.
Advertisements

Το ακριβό λουλούδι της ειλικρίνειας
Η Πρωτεύουσα της Κύπρου
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή
Σκοπός της δικής μας ομάδας ήταν να υλοποιήσουμε την φάση της κατασκευής του ρολογιού. Έτσι, επειδή έπρεπε να υπολογίσουμε την κλίση του τοίχου που θα.
Πολιτιστικό πρόγραμμα
Η γειτονιά του Αγίου Ιωάννη στην Λάρνακα
Λευκωσία ( ή αλλιώς Λήδρα)
Γιατί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα;. Τα Πολιτιστικά προγράμματα προϋπήρχαν του θεσμού. Θετικό γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και παράδοση. Αρνητικό γιατί δεν είναι.
ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, «ΝΑ ‘ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΔΑΣΚΑΛΕ!»
Σκοπός του μαθήματος Οι μαθητές να γνωρίσουν βασικές πληροφορίες που αφορούν τα τείχη της Λευκωσίας, το συνεδριακό κέντρο και οργανισμούς που προάγουν.
Σχολή: Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών ΤΕΙ- Αθήνας
4.1 Σχέση μεταξύ φιγούρας και φόντου για τη τελική σύνθεση Να μπορείτε να εκτιμάτε και να σχολιάζετε τη σημασία που έχει η σύνθεση τελικής παρουσίασης.
Πανηγύρι Επιστήμης Παρουσίαση για γονείς
Δημιουργία Παρουσίασης
Γ) Μετά από το Μουσείο Αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος στα πλαίσια διαφόρων γνωστικών αντικειμένων.
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα ειδώματα του πανηγυριού» Σχ. έτος
Μετά την επίσκεψη.
+ Τμήμα A’3 Γυμνάσιο Αγίου Νεοφύτου «Σύγχρονη συνάντηση με την παράδοση»
Περιβαλλοντική Ομάδα 4ου Γυμνασίου Σταυρούπολης
: Οθωμανική κατοχή 1571H Λευκωσία πέφτει στον Oθωμανικό ζυγό.
Μουσεία της Λευκωσίας Σκοπός του μαθήματος
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΣΕΑ-ΤΠΕ Κ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ
Δημοτικό Σχολείο Πέγειας
Επικοινωνία (communicating) Δεξιότητες Επιστημονικής Μεθόδου.
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή Σας μεταφέρω μια αληθινή ιστορία Ένας φτωχός αγρότης ονόματι Φλέμιγκ, ζούσε στο Ayrshire (Σκωτία). Μια μέρα κι.
10 λόγοι για να επισκεφθείτε την Αθήνα. ΠΑΜΕ ΑΘΗΝΑ!
Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Προαγωγής Υγείας Σχολική Χρονιά Δημοτικό Σχολείο Αγίου Στυλιανού Λακατάμειας.
Re-Cyprus 3Ος Παγκύπριος Διαγωνισμός Εικαστικών Τεχνών
ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.
Μαθηματικά Διοικητικής Επιστήμης Ι – Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας 1 Μαθηματικά Διοικητικής Επιστήμης Ι Διδακτικό Προσωπικό: Λέκτορας Χρήστος.
Η γιορτή του πορτοκαλιού
« ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 » ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Β΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις του 27 ου Πειραματικού Δημ. Σχολείου Αθηνών.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣ.
Το εικονογραφημένο βιβλίο στην προσχολική εκπαίδευση Πρακτικής Άσκησης Λογοτεχνία και Τέχνη 14 Νοεμβρίου 2012 Κωνσταντοπούλου Άννα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ. ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ Ο Γεώργιος Ιακωβίδης ήταν διακεκριμένος έλληνας ζωγράφος και ακαδημαϊκός. Ο Γεώργιος Ιακωβίδης γεννήθηκε το 1853.
Όνομα ομάδας: Γαλαζοπράσινο Μαθητές: Καραίσκου Ρανια, Γιαμαίου Σπυριδούλα, Παπαδόπουλος Ευσέβιος, Τσατσαράγκος Θανάσης Θέμα: Φώς, Χρώμα και τέχνη Σχολείο:6ο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ. ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ Ο Γεώργιος Ιακωβίδης ήταν διακεκριμένος έλληνας ζωγράφος και ακαδημαϊκός. Ο Γεώργιος Ιακωβίδης γεννήθηκε το 1853.
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ & ΧΡΩΜΑ ΙΙ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ & ΧΡΩΜΑ ΙΙ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
Έλενα Τασίου ΣΤ’ Ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.
Ο ζωγράφος Θεόφιλος. Ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ ή Θεόφιλος Κεφαλάς ή Κεφάλας όπως ήταν το πραγματικό του όνομα (Βαρειά Λέσβου,1870; – Βαρειά Λέσβου, 24 Μαρτίου;
Τότε και τώρα. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η επιλογή του θέματος του Project έγινε από εμάς τους μαθητές, που επικράτησε ανάμεσα σε 3 θέματα. Οι λόγοι που επιλέξαμε το θέμα.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ & ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΥΛΙΚΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ & ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΣΧΟΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ.
Εκπαιδευτική εκδρομή Στ΄ τάξης του 3 ου Δημοτικού Σχολείου Τήνου Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς όλα τα παιδιά της τάξης ονειρευόμασταν την εκπαιδευτική.
«DIFRIENDS» Κατερίνα Μαρία-Αγγελική Βασιλική Ανδριάνα Σενάριο για το μάθημα της Γλώσσας Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κ. Κατερίνα Νικολοπούλου.
ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΣΧΟΛΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Η΄ Εξάμηνο Τμήματος Χρηματοοικονομικής.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ ( ). Βιογραφία Ο Γιώργος Σεφέρης (φιλολογικό ψευδώνυμο του Γιώργου Σεφεριάδη) γεννήθηκε στη Σμύρνη. Είχε δύο μικρότερα αδέρφια.
Εργαστήριο Δημοσιογραφίας VII : πολιτισμός, τέχνη, βιβλίο [410247]
Στόχος Υπουργείου Παιδείας για τον Πολιτισμό
«Το σχολείο που ήταν οι δικοί μου, το σχολείο που είμαι και το σχολείο που θα ήθελα να είμαι» ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ Ανοικτόγλου Γιώργος Αϊβαλιώτης Χρήστος.
ΖΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή
Είναι μία ιστορία που λίγοι την γνωρίζουν…
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή
Μουσικό Σχολείο Πατρών
Ένα Επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων και……ευαισθητοποίησης
Έκθεση Παιδικών Εικαστικών Τμημάτων Διεύθυνσης Πολιτισμού
ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ... Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΓΚΩΜΗΣ (Κ.Α΄)
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η στην παρουσίαση του νέου βιβλίου
Το Εικονογραφημένο Βιβλίο στην Προσχολική Εκπαίδευση
Τεχνική Ψιμυθίωσης Θεαμάτων
Ημερίδα ευαισθητοποίησης κατά του ρατσισμού
Για να βάλω λίγο νόημα παραπάνω στη ζωή
«Χριστός Ανέστη!» Π.Γ.Ε.Σ.Σ. Τάξη: Β2
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΙΑ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ (ΧΑΛΕΠΑ ΧΑΝΙΩΝ)
ΒΙΛΛΥ ΚΑΝΝΑ ΠΕΝΥ ΤΖΕΦΕΡΕΜΗΝΑΙΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

Έργα του Αδαμάντιου Διαμαντή

Η ζωή του… Ο Αδαμάντιος Διαμαντής, γεννήθηκε και πέθανε στη Λευκωσία (1900- 1994). Ήταν από τους σημαντικότερους κύπριους καλλιτέχνες και θεωρείται ο πατέρας της κυπριακής τέχνης. Έργα του σήμερα υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές, αλλά και σε πινακοθήκες της Λευκωσίας (Κρατική Πινακοθήκη, Λεβέντειο Πινακοθήκη). Σπούδασε ζωγραφική στο Λονδίνο. Στην αρχή στο St Martin’s School of Arts και στη συνέχεια στο Royal College of Arts. Πήρε το πρώτο βραβείο σχεδίου του κολεγίου, που το μοιράστηκε με τον γνωστό καλλιτέχνη Χένρυ Μουρ. Βραβεύτηκε επίσης από την Ακαδημία και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με το Αριστείο Γραμμάτων Και Τεχνών. Τα Έργα του ήταν εμπνευσμένα κυρίως από τη φύση και τους ανθρώπους της Κύπρου. Επιστρέφοντας στην Κύπρο το 1926 έγινε καθηγητής Τέχνης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών και από το 1948 διορίζεται διευθυντής του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης, μέχρι τον θάνατό του. Μετά τον θάνατό του, ο γιος του δώρισε τη βιβλιοθήκη του, που περιλάμβανε 1.200 βιβλία, στο Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ένα περιστατικό από τη ζωή του… Η Ελένη Νικήτα στο βιβλίο της «Αδαμάντιος Διαμαντής», αναφέρει χαρακτηριστικά για αυτή τη μέρα της βράβευσής του από το St Martin’s School of Arts : «Σύμφωνα με τις απαράβατες παραδόσεις της σχολής εκείνοι που είχαν πετύχει στις τελικές εξετάσεις έπρεπε να παρελάσουν από τη Σχολή μέχρι την αίθουσα διαλέξεων που βρισκόταν στο Victoria and Albert Museum, όπου γινόταν η απονομή των διπλωμάτων και των βραβείων, φορώντας την παραδοσιακή ακαδημαϊκή τήβεννο. Όσοι είχαν αποτύχει μαζί με τους φοιτητές των άλλων χρόνων, μασκαρεύονταν και κρατώντας τύμπανα και άλλα κρουστά όργανα συνόδευαν τους πρώτους, κάνοντας αστεία. Ο Διαμαντής που δεν είχε λεφτά για να προμηθευτεί την τήβεννο, ακολουθούσε μεταξύ των μασκαρεμένων. Καθώς η πομπή περνούσε έξω από τα γραφεία των καθηγητών άκουσε να τον φωνάζει η καθηγήτρια του της χαρακτικής, η οποία στεκόταν στην πόρτα του γραφείου της φορώντας το ακαδημαϊκό της ένδυμα, έτοιμη για την τελετή. Τον ρώτησε γιατί δεν είναι μεταξύ των τιμωμένων και όταν ο Διαμαντής της εξομολογήθηκε τον πραγματικό λόγο, αυτή έβγαλε την τήβεννο της και του την φόρεσε λέγοντας ότι αυτή ήταν η σημαντικότερη μέρα της ζωής του. Χάρη στο περιστατικό αυτό ο Διαμαντής πληροφορήθηκε ότι μοιράστηκε με τον Μουρ μια από τις μεγαλύτερες διακρίσεις της σχολής, το Α΄βραβείο σχεδίου».

Σημαντικότερο έργο του Ο κόσμος της Κύπρου Διαστάσεις: 17,50 μέτρα μήκος και 1,75 μέτρα ύψος! 67 πρόσωπα: 61 υπαρκτά και 6 φανταστικά 25 τοπία από διάφορα μέρη της Κύπρου

Η ιστορία του πίνακα…

Απο την αρχικη ιδεα, στον πινακα… Σχέδια καθώς έβλεπε τους ανθρώπους σε χωριά της Κύπρου (1931 – 1959) Έκθεση έργων που προέκυψε από τα σχέδια αυτά (1957) Η ιδέα να ενσωματωθούν όλα σε έναν πίνακα… Οι δοκιμές για το υλικό, πάνω στο οποίο θα ζωγραφιζόταν ο πίνακας. Η επιλογή του λινού αντί του καμβά ως βάση. Οι δοκιμές σε μινιατούρες για την χρωματική επιλογή. Η απόφαση για το μέγεθος του τελικού πίνακα (του κάθε τηλάρου – κομματιού), καθώς και η δουλειά στο μικρό εργαστήριο της οδού Ονασαγόρου (1967-1972).

Οι δοκιμεσ σε μινιατουρεσ Ο Διαμαντής έκανε πολλές δοκιμές σε μινιατούρες, με χρώμα και χαρακτικά, μέχρι να καταλήξει στις 3 αποχρώσεις του πίνακα. Μαύρο, άσπρο (τα χρώματα της κυπριακής φορεσιάς) και καφέ/ώχρα (το χρώμα της γης).

Ζωγραφίθηκε ανάμεσα στα έτη 1967 – 1972… Η πρώτη έκθεση Ακολουθεί η τουρκική εισβολή το 1974… Ο πίνακας μεταφέρεται στο χωριό Αγ. Θεόδωρος. Η πρώτη έκθεση Το 1975 ο πίνακας εκτίθεται για πρώτη φορά στην παλιά Αρχιεπισκοπή /Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Τότε ο ζωγράφος κυκλοφόρησε και την «αφήγηση» του (βιβλίο 52 σελίδων), όπου εξηγεί βήμα προς βήμα την κατασκευή του πίνακα και παράλληλα παρουσιάζει τους ανθρώπους που τη συνθέτουν. Ο ίδιος αποκαλεί τον πίνακα του «εικόνα». Την «εικόνα» την αφιέρωσε στον Γιώργο Σεφέρη, δανειζόμενος από ένα ποίημα του ποιητή, τη φράση «Ο κόσμος της Kύπρου».

Ο πίνακας ταξιδεύει… … στο Λονδίνο, την Αθήνα και καταλήγει στη Θεσσαλονίκη. Το ζεύγος Τελλόγλου αγοράζει τον πίνακα και το έργο τοποθετείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη… Όταν έγινε η αγορά του έργου, ο Διαμαντής έκανε προφορική συμφωνία, σύμφωνα με την οποία όταν θα υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες στην Κύπρο και καλυτερεύσει η κατάσταση, το έργο να επιστρέψει στην πατρίδα του…

Και πραγματι! Το έργο επεστρεψε στην πατριδα του μετα απο 40 χρονια! Και πραγματι! Το έργο επεστρεψε στην πατριδα του μετα απο 40 χρονια! …και τέλος στη Λεβέντειο Πινακοθήκη όπου είναι και ο τελικός του προορισμός. Αρχικά στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο για 8 μήνες..

Ο Διαμαντής θα χαιρόταν πολύ αν επισκεπτόμασταν τη Λεβέντειο Πινακοθήκη και αν «ταξιδεύαμε μέσα» στον πίνακα του! Τι λέτε;