Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ. ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ Ο Γεώργιος Ιακωβίδης ήταν διακεκριμένος έλληνας ζωγράφος και ακαδημαϊκός. Ο Γεώργιος Ιακωβίδης γεννήθηκε το 1853.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ. ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ Ο Γεώργιος Ιακωβίδης ήταν διακεκριμένος έλληνας ζωγράφος και ακαδημαϊκός. Ο Γεώργιος Ιακωβίδης γεννήθηκε το 1853."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ

2 ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ Ο Γεώργιος Ιακωβίδης ήταν διακεκριμένος έλληνας ζωγράφος και ακαδημαϊκός. Ο Γεώργιος Ιακωβίδης γεννήθηκε το 1853 στα Χίδηρα της Λέσβου. Σε ηλικία 13 ετών πήγε στην Σμύρνη, για να ζήσει με τον θείο του, πρακτικό αρχιτέκτονα, και να φοιτήσει στην Ευαγγελική Σχολή, ενώ παράλληλα εργαζόταν. Το 1878 δημιούργησε στο Μόναχο δικό του εργαστήριο και σχολή ζωγραφικής θηλέων που λειτούργησε μέχρι το 1898. Με το ταλέντο και την εργατικότητά του, έγινε ευρύτατα γνωστός και αγαπητός.Το 1889 πέθανε η σύζυγός του, Άγλα. Το γεγονός αυτό σημάδεψε την ζωή του και λέγεται πως κατόπιν σταμάτησε να ζωγραφίζει χαρούμενα παιδικά θέματα. Το 1900 ιδρύθηκε η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας και ο Ιακωβίδης κλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει στην Ελλάδα και διορίστηκε πρώτος της διευθυντής. Πέθανε το 1932, λίγο καιρό πριν κλείσει τα ογδόντα του.

3 ΕΡΓΟ ΙΑΚΩΒΙΔΗ Τα θέματά του, παρότι ζωντανά και γεμάτα ελληνικό φως, διακατέχονται από την θεατρικότητα και την αυστηρότητα που επέβαλε ο ακαδημαϊσμός. Στα χρόνια της παραμονής του στη Γερμανία, τα θέματα του ήταν κυρίως σκηνές της καθημυ τα πλέον γνωστά είναι: η «Παιδική συναυλία» (Πινακοθήκη Αθηνών), ο «Παιδικός καυγάς», ο «κακός εγγονερινής ζωής, ιδίως συνθέσεις με παιδιά, εσωτερικά σπιτιών, νεκρές φύσεις, λουλούδια και άλλα. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα στράφηκε προς την δημιουργία πορτραίτων και υπήρξε ένας από τους πιο σπουδαίους Έλληνες προσωπογράφους.Ο Γεώργιος Ιακωβίδης έχει αφήσει μεγάλο ζωγραφικό έργο, περί τους 200 ελαιογραφικούς πίνακες που σώζονται στα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης και Αμερικής, στη Πινακοθήκη Αθηνών και σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές. Διακρίθηκε ως ζωγράφος παιδικών σκηνών, προσωπογραφίας και ανθογραφίας. Από τα έργα τοός», το «Σκουλαρίκι», ο «Πάππος και εγγονός», τα «Πρώτα βήματα», η «Μητρική στοργή», το «Κτένισμα της εγγονής», η «Κρέουσα» κ.ά.

4 ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΙΑΚΩΒΙΔΗ Χίδηρα Λέσβου:Τα Χίδηρα ή Χύδηρα (448 κατοίκους απογραφή 2001) είναι χωριό της Λέσβου.Βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά του νησιού και αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του νέου Δήμου Λέσβου. Συνορεύει με τα χωριά Ρεύμα, Πτερούντα και Βατούσα. Τα Χίδηρα είναι η γενέτειρα του γνωστού ζωγράφου Γεώργιου Ιακωβίδη, ενός από τους σημαντικότερους ζωγράφους της νεότερης ελληνικής τέχνης.

5 ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ Τους μικρούς μαθητές της Λέσβου, που συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ψηφιακού Μουσείου «Γεώργιος Ιακωβίδης» για μαθητές δημοτικού,βράβευσαν οι υπεύθυνοι του Μουσείου και ο Δήμος Λέσβου.Ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Νικόλαος Παπαδημητρίου, μίλησε με τη σειρά του για την εξέλιξη του Μουσείου και τη συμβολή του στον πολιτισμό και την εκπαίδευση, προτείνοντας παράλληλα στο δήμαρχο τη δημιουργία, στα Χιδηρα, ενός πολυ-ψηφιακού μουσείου, που θα στεγάσει έργα και άλλων μεγάλων δημιουργών.

6 ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΑΚΩΒΙΔΗ Στο ορεινό αυτό και άγνωστο μέχρι τώρα χωριό, γενέτειρα του μεγάλου Ζωγράφου Γεωργίου Ιακωβίδη, ένα νεόδμητο οίκημα 200 τ.μ., χτισμένο με την τοπική αρχιτεκτονική παράδοση σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και διαμορφώθηκε – πάνω σε σύγχρονες μουσειολογικές μελέτες – σ' ένα υπερσύγχρονο Μουσείο Τέχνης που αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες της πληροφορικής και της επικοινωνίας προβάλλει τώρα με άμεσο και ζωντανό τρόπο την προσωπικότητα και το έργο του αναγνωρισμένου σε διεθνές επίπεδο Έλληνα Ζωγράφου Γεωργίου Ιακωβίδη(1853-1932).Πρωτοποριακό σε σύλληψη, σχεδιασμό και οργάνωση το νέο Μουσείο συμπυκνώνει τολμηρές καινοτομίες που το καθιστούν πρότυπο και μοναδικό στο είδος του στη χώρα μας. Εισάγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ψηφιακή τεχνολογία στο χώρο της Τέχνης, δημιουργώντας μια καινούργια διαδραστική σχέση μεταξύ του επισκέπτη, του Δημιουργού και του έργου του.


Κατέβασμα ppt "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΙΔΗΣ. ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ Ο Γεώργιος Ιακωβίδης ήταν διακεκριμένος έλληνας ζωγράφος και ακαδημαϊκός. Ο Γεώργιος Ιακωβίδης γεννήθηκε το 1853."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google