Θέμα : « Στα χνάρια των Πορφυρογένηδων στον τόπο και στο χρόνο»

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Κατασκευή σχολικού ιστότοπου Οι μαθητές της Α΄ Λυκειου που ανέλαβαν το project με θέμα «κατασκευή σχολικού ιστότοπου» χωρίστηκαν σε έξι ομάδες. Σε κάθε.
Advertisements

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Ταξιδεύοντας από το χθες
Εαρινό εξάμηνο 2014 Εισηγητής: Χρήστος Μπαντάνης Δάσκαλος
1ο πρότυπο πειραματικό δημοτικό σχολείο Π.Τ.Δ.Ε-Α.Π.Θ.
10ο δημοτικό σχολείο Κατερίνης
Το φθινόπωρο μέσα από τα μάτια των παιδιών
Το κεντρικό Παρθεναγωγείο Σμύρνης
Νικόλαος Κοπέρνικος. Παιδική ηλικία και μόρφωση Αγαπημένε μου φίλε, Θα σου πω μια ιστορία για τον πιο ονομαστό και φημισμένο σε όλο τον κόσμο, πολίτη.
ΠΟΝΤΟΣ - ΣΜΥΡΝΗ.
Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες στο ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος”
Ειδική Θεματική Δραστηριότητα Β’ Εφαρμοσμένων Τεχνών 4ου ΕΠΑΛ ΑΘΗΝΩΝ.
Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ-4ο ΓΕ.Λ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή
ΘΕΜΑ: ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ
14ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών Τάξη ΣΤ’
Σενάρια διδασκαλίας ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Είμαι καλά με εμένα & με τους άλλους» Σχολικό έτος /Θ Δημ. Σχολ. Ροδοδάφνης.
Τίτλος δραστηριότητας: Όνομα Εκπαιδευτικού: Σχολείο:
Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ. Φιλοσοφική Σχολή ΑΠΘ Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής.
«ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΘΩΟΤΗΤΑ» Βιβλιοθήκη Ζαγοράς Βιβλιοθήκη Ζαγοράς Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011 Δευτέρα 28 Νοεμβρίου :00 μμ 12:00 μμ Το Πολυμέρειο Λύκειο.
2 ο ΓΕΛ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Β΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ’’Η μεγαλύτερη Κερά του κόσμου είναι η Τέχνη.’’ Κ. Καβάφης.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΥΜΗΤΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑ: ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ: ΤΑΞΗ: Β ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΙΤΛΟΣ: «ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ»
Άλλο μόρφωση και άλλο παιδία και αγωγή
5ο Ιστορικό Λύκειο Θεσσαλονίκης
Σχολικό έτος ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
“Τάσεις, αντιθέσεις και κοινωνικά πρότυπα στον Παλαιό Ελληνικό Κινηματογράφο” Σχ. Έτος: , A ΄ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 2ο ΓΕΛ ΠΕΥΚΗΣ ΤΑΞΗ: Β ΄
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Μάθημα: Θρησκευτικά Υπ. Καθηγητής: Γ. Καπετανάκης Μαθήτρια: Κατερίνα Ζιάκα Τμήμα: Β1 Σχολικό έτος:
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
Διδακτική Πληροφορικής
Διδακτική Πληροφορικής Ενότητα 2: Η εξέλιξη των εργαλείων της Εκπαίδευσης. Διδάσκων: Γεώργιος Σούλτης, Επίκουρος Καθηγητής. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής,
Το σχολείο μας ξεκίνησε να λειτουργεί το 1936 με ιδρυτή τον Ιωακείμ Ξενόπουλο, ο οποίος ήταν δάσκαλος και είχε έρθει από τη Μ. Ασία. Το πρώτο κτίριο που.
Τίτλος Δραστηριότητας
ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ.
Αισθητικές παρεμβάσεις στο χώρο του σχολείου 1 ο Γυμνάσιο Πετρούπολης Σχολικό έτος
ΠΑΡΑΔΟΥΝΑΒΙΕΣ ΗΓΕΜΟΝΙΕΣ
ΛΙΘΟΞΟΪΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Α.Ε.Μ  Ένα βασικό κι αναγνωρισμένο πεδίο εισαγωγής της στα προγράμματα σπουδών και της γενικής εκπαίδευσης.  Ένα συχνό θέμα.
«Η ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
 ΕΓΓΡΑΦΕΣ  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΡΒΑΝΤΕΣ  ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΑΠΑΣ(ΙΣΠΑΝΙΚΟΙ ΜΕΖΕΔΕΣ)
Schoolers: Μια δομή για εφήβους Σχολική Διαρροή Μπάρλου Έφη Παιδοψυχίατρος Μονάδα Εφηβικής Υγείας Β Παιδιατρική Κλινική Νοσοκομείο Παίδων «Π& Α. Κυριακού»
Γερμανία Μαρία Γεωργίου. Δευτέρα Πρωινό ξύπνημα στην Γερμανία. Η Miriam(το κορίτσι που φιλοξενούσε εμένα,την Γεωργία και την.
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΛΛΗ ΜΟΥΡΑΤΗ-ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1.
Εισαγωγή στις Επιστήμες της Αγωγής
Καλώς ορίσατε στην εκδήλωση για τις Φυσικές Επιστήμες.
Διδακτική αρχαίων ελληνικών Α΄ λυκείου από πρωτότυπο κείμενο
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Ζάχος Δημήτριος, Ταφραλή Ελένη Ε΄ ΤΑΞΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 5: «Η εκκλησία του Χριστού μπαίνει στην ιστορία». Βασικό θέμα: «Η γενέθλια.
Παρουσίαση στο μάθημα «Διγλωσσία και εκπαίδευση»
Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ.
Πολιτιστικό Πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων
6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΓΡΙΑΣ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
Θρησκευτικά Έτος: Τμήμα: Β’2 Μαρασλίδου Δανάη Μαρία
«Ο κόσμος μου μέσα από το φακό»
9. ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΑΣ: ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ
Δέσποινα Μαγαλιού Σεπτέμβρης 2015 Ε1’.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΣ
Ι.Μ. ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
9/θ Δημοτικό Σχολείο 3o Αριδαίας
Ερευνητική Εργασία Η ιστορία του νομού Σερρών Β΄ τετράμηνο
Ο Νομός Σερρών κατά την Εποχή του Βυζαντίου και της Τουρκοκρατίας
Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα…
Project 4 Εξερευνώντας γειτονιές της πόλης Η Εβραϊκή συνοικία
Γνωρίζω τον τόπο μου; Καλή Επιτυχία !!!
7ο Δημοτικό Σχολείο Χίου
1ο Γυμνάσιο Μάνδρας Πρόγραμμα αγωγής σταδιοδρομίας
ΣΜΥΡΝΗ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Θέμα : « Στα χνάρια των Πορφυρογένηδων στον τόπο και στο χρόνο» Τίτλος Στα χνάρια των Πορφυρογένηδων στον τόπο και στο χρόνο Χρονική περίοδος υλοποίησης Σχολικό Έτος 2012-2013 Υπεύθυνοι Καθηγητές Λιαπή Δήμητρα, Καμπλιώνης Γιώργος, Ευαγγελόπουλος Δημήτρης  Τάξη Β΄ Λυκείου Περιγραφή Στο πλαίσιο του μαθήματος της Ερευνητικής Εργασίας επιλέξαμε το θέμα «Στα χνάρια των Πορφυρογένηδων στον τόπο και στο χρόνο», στο οποίο οι μαθητές ερεύνησαν την ιστορία μιας οικογένειας του τόπου μας παράλληλα με την τοπική και γενικότερη Ιστορία της Ελλάδας από το 1800 μέχρι σήμερα και πως αυτοί επέδρασαν και συνεχίζουν να διαμορφώνουν και να επιδρούν στη τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Μαθητικές Εργασίες (ομάδες) 1.Νικόλαος Βρυλλάντης Κομνηνός Πορφυρογέννητος 2.Ναπολέων Πορφυρόγενης 3.Νικόλαος Πορφυρογένης-Μιλτιάδης Πορφυρογένης  

ΠΡΩΤΗ ΟΜΑΔΑ: Νικόλαος Βρυλλάντης Κομνηνός Πορφυρογέννητος ΒΑΛΤΑ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΛΕΙΤΣΟΓΙΑΝΝΗ ΕΦΗ ΚΟΛΕΤΣΙΟΥ ΕΛΛΗ ΡΑΪΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΤΖΗΠΛΗ ΜΑΡΙΑ

ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ: Ναπολέων Πορφυρόγενης ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ: Ναπολέων Πορφυρόγενης ΚΩΣΤΑΡΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΞΕΝΑΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΑΜΑΡΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΤΥΦΕΚΙΟΓΛΟΥ ΔΑΝΑΗ

ΤΡΙΤΗ ΟΜΑΔΑ: Νικόλαος Πορφυρογένης - Μιλτιάδης Πορφυρογένης ΛΑΜΠΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΛΑΪΤΖΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΣΤΟΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ ΜΑΝΩΛΗΣ

Ο Νικόλαος Βρυλλάντης Κομνηνός γεννήθηκε στην Δράκεια το 1806 Ο Νικόλαος Βρυλλάντης Κομνηνός γεννήθηκε στην Δράκεια το 1806. Στην Δράκεια πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του όπου και τελείωσε το αλληλοδιδακτικό σχολείο. Στα αλληλοδιδακτικά σχολεία ο μεγάλος αριθμός μαθητών και η έλλειψη δασκάλων κατέστησαν αναγκαία την εφαρμογή μιας μεθόδου διδασκαλίας που θα μπορούσε να έχει γρήγορα αποτελέσματα στο σύνολο των μαθητών. Για να εφαρμόσει ο δάσκαλος τη μέθοδο αυτή χώριζε τους μαθητές σε 8 κλάσεις (τάξεις) και επέλεγε τους ικανότερους ή ευφυέστερους μαθητές να τον βοηθήσουν στο έργο του. Οι μαθητές αυτοί ονομάζονταν Πρωτόσχολοι και με τις οδηγίες και τις υποδείξεις του αναλάμβαναν να διδάξουν άλλους μαθητές που ήταν λιγότερο ικανοί ή ανήκαν σε χαμηλότερες κλάσεις ά

Λίγο πριν η λίγο μετά την επανάσταση του ΄21 φεύγει από τη Δράκεια Λίγο πριν η λίγο μετά την επανάσταση του ΄21 φεύγει από τη Δράκεια. Πηγαίνει για ανώτερες σπουδές στη Ζαγορά ή στη Σμύρνη. Σε κάθε περίπτωση πάντως τον βρίσκουμε να διδάσκει στην «Ευαγγελική Σχολή» της Σμύρνης που αποτελεί τον πρώτο σταθμό της περιπλάνησής του. Στη Σμύρνη θα παραμείνει μέχρι το 1837 που ξεσπάει πανώλη η οποία αφανίζει 15.000 ανθρώπους και πιθανόν αναγκάζει τον Νικόλαο Βρυλλάντη Κομνηνό να αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη.

Ένα τεράστιο πνευματικό κέντρο Σμύρνη Ένα τεράστιο πνευματικό κέντρο

Μία πανέμορφη περιοχή

Η Σμύρνη ήταν ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά και πνευματικά κέντρα που γνώρισε τεράστια ακμή ιδιαίτερα στις αρχές του 20ου αιώνα. Το γεγονός αυτό, μάλιστα, γίνεται αντιληπτό αν αναλογιστεί κανείς ότι στη Σμύρνη έδρευαν πολλές εκπαιδευτικές σχολές και πληθώρα ιδιωτικών και ευρωπαϊκών σχολείων.

Στην Σμύρνη την εποχή εκείνη λειτούργησαν δεκαέξι σχολεία ενοριών, εννέα ιδιωτικά, πέντε Παρθεναγωγεία και δώδεκα ξένες σχολές, στα οποία φοιτούσαν χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες.

Η πνευματική κίνηση στα παράλια έφτασε στο αποκορύφωμά της στη Σμύρνη, την περιοχή όπου ιδρύθηκε η πρώτη ελληνόφωνη εφημερίδα το 1838 με την επονομασία «Αμάλθεια».

Στα δεξιά της εικόνας βλέπουμε τον Νικόλαο Βρυλλάντη Κομνηνό. Ο Νικόλαος Βρυλλάντης Κομνηνός, όντας εξαίρετος φιλόλογος και διακεκριμένο πνευματικό πρόσωπο, δίδαξε στην ισχυρότερη σχολή της τότε εποχής, στην Ευαγγελική Σχολή.

Η Ευαγγελική Σχολή, το σήμα κατατεθέν της πνευματικής ανάπτυξης στη Σμύρνη

Η Ευαγγελική Σχολή από το 1717 που ιδρύθηκε έως και την Καταστροφή υπήρξε ίσως η σημαντικότερη εκπαιδευτική μονάδα της Μικράς Ασίας και το πρότυπο για εκατοντάδες άλλα μικρότερα σχολεία.

Το χαρακτηριστικό, όμως, που διέκρινε την Ευαγγελική Σχολή ήταν η βιβλιοθήκη της. Έχοντας 40.000 βιβλία και εκατοντάδες σπάνια και παλιά χειρόγραφα αποτελούσε πόλο έλξης για κάθε διανοούμενο της εποχής.

Λογότυπα και σήματα της Ευαγγελικής Σχολής Έγγραφο της Ευαγγελικής Σχολής