ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ. Στόχοι oΝα αναγνωριστούν οι δυσάρεστες επιπτώσεις του υποσιτισμού κατά τη περίοδο εγκυμοσύνης καθώς και στην.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΚΑΠΝΙΣΜΑ 1. Επιπτώσεις στης υγεία 2. Επιπτώσεις στην ψυχολογία 3. Τι θα κάνετε εσείς;
Advertisements

Διαδερμική ενδοσκοπική γαστροστομία
Μητρικός θηλασμός δικαίωμα κάθε νεογέννητου - χρέος κάθε μητέρας
«ΕΛΕΓΧΟΣ ΒΑΡΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΒΑΡΟΥΣ»
ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΕΛΛΗ -ΨΥΧΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
KINΔΥΝΟΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟΥ & Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ Φ/Θ ΣΤΗ ΠΡΟΛΗΨΗ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (Οικιακή Οικονομία)
Κάπνισμα ονομάζεται η πρακτική της εισπνοής καπνού προερχόμενου από την καύση φύλλων του φυτού καπνός. Η καύσΗ γίνεται συνήθως σετσιγάρο, πίπα, πούρο ή.
ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΠΛΑΚΟΥΝΤΑ.
Το Μακιγιάζ και οι κίνδυνοι που κρύβει
ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΕΙΡΗΝΗ.
Φυσική διατροφή Πλεονεκτήματα: Για το παιδί Για τη μητέρα
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
Η ανάπτυξη και η διατροφή στην εμβρυϊκή, νεογνική και βρεφική ηλικία
ΝΑΤΡΙΟ (Να). ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ Η κυριότερη πηγή Να είναι το επιτραπέζιο αλάτι Προσοχή χρειάζεται η χρησιμοποίηση των επεξεργασμένων τροφίμων και κονσερβών.
ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΛΟΙΜΩΞΗ. Λοίμωξη Αντιδράσεις : Βιοχημικές Μεταβολικές Ορμονολογικές Κυτταρική και συστηματική αντίδραση εναντίον του οργανισμού-
Η υποφωσφαταταιμία ως δείκτης σοβαρών παθολογικών καταστάσεων Dr. Χρήστος Μπαντής Νεφρολόγος, Επιμελητής Β΄ Γ. Ν. Θεσσαλονίκης Γ. Παπανικολάου.
Θρεπτική υποστήριξη σε οξεία παγκρεατίτιδα.
ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΡΙΣΗ ΕΝΤΕΡΙΚΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΣΤΑ ΝΕΟΓΝΑ.
ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Παρεντερική Διατροφή στα παιδιά και τα βρέφη Θεωρία και αλγόριθμοι.
ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Αναγνώριση ασθενών σε διατροφικό κίνδυνο Αναγνώριση αιτιών και συνεπειών του υποσιτισμού Αναγνώριση διαφορετικών μορφών υποσιτισμού Κατανόηση των αλλαγών.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΛΙΝΕΛΑΙΟ.
ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ. Μαθησιακοί στόχοι Εξέταση των 2 βασικών οδών χορήγησης των θρεπτικών συστατικών στους παιδιατρικούς ασθενείς. Εξέταση.
4.4 Τρόπος ζωής και ασθένειες
ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΩΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Fragula (Φράγκουλα).
ΚΑΡΝΙΤΙΝΗ.
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ.
Ιστορική αναδρομή της τεχνητής διατροφής
« Κάπνισμα συνήθεια που δεν προάγει την υγεία μας» Εργασία των: Εργασία των: Κουτρουμάνη Ελευθερίας & Νικητάκη Αγγελικής.
ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ 2ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ Τμήματα ΓΠ2, ΓΝΣ.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΗ
ΔΙΑΛΕΞΗ 5 Αρχές εντερικής διατροφής Αρχές παρεντερικής διατροφής.
ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
 Υποθρεψία  Ορισμός  Ταξινόμηση  Συχνότητα  Εκτίμηση  Αναγνώριση στους ( νοσοκομειακούς ) ασθενείς  Κλινικές εκδηλώσεις ανεπάρκειας μικροθρεπτικών.
Ενημερωτική Εκδήλωση «Δεν καπνίζω, επιλέγω τη ζωή»
1 ΑΣΚΗΣΗ ΠΡΑΞΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ Ι ΡΑΧΙΤΙΣΜΟΣ.
ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ 1 Γυμνάσιο Άργους Α
BABY BOOM. HOW THE FIRST NINE MONTHS SHAPE THE REST OF YOUR LIFE.
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΙΙΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΒΑΡΟΥΣ.
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΗΣΕΩΣ Εμμανουήλ Δ. Διβανίδης Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος.
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Τεχνητή διατροφή IV Εξάμηνο Τμήματος Νοσηλευτικής ΤΕΙ Λάρισας 01.VI.΄08 Δ. Παπαγόρας.
ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ. ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ  Βαρείς καπνιστές, παχύσαρκοι, άσθμα, Χ.Α.Π., περιοριστικές νόσοι (κύφωση, πνευμονική.
ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Κωνςταντινιδης Κωνςταντινος Λαττας πετρος Παγωνης νικος
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ (ΜΑ0241) 9η παράδοση
ΔΙΑΛΕΞΗ 9 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ.
Σ.Δ.ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΥΗΣΗ Η ΣΥΧΝΟΤΕΡΗ ΕΠΙΠΛΟΚΗ,2-3% ΚΥΗΣΕΩΝ
ΠΡΩΙΜΗ ΠΡΟΩΡΗ ΡΗΞΗ ΥΜΕΝΩΝ
Ορισμοί Οξεία βλάβη πνεύμονα-Acute lung injury (ALI)
ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΥΗΣΗΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΥΗΣΗΣ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ-ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Το κΑπνισμα στη ζωΗ μασ Σχολικό Έτος: Υπεύθυνος καθηγητής:
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΗΣ ΑΙΜΑΤΟΣ
ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Διατροφή και Ασθένειες
Παχυσαρκία.
OΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
Μικροσυστατικά ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ Μικρές ποσότητες.
Εντερική –Παρεντερική σίτιση μια διαδρομή πολλών ετών…
Μυϊκή κράμπα (muscle cramp)
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) ΣΚΟΠΟΙ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Στόχοι oΝα αναγνωριστούν οι δυσάρεστες επιπτώσεις του υποσιτισμού κατά τη περίοδο εγκυμοσύνης καθώς και στην πορεία ανάπτυξης του εμβρύου. oΝα γνωστοποιηθούν οι πιο κοινές ενδείξεις διατροφικής υποστήριξης κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. oΝα μαθευτούν οι κανόνες της τεχνητής διατροφής στην εγκυμοσύνη που χαρακτηρίζεται από υποσιτισμό.

Παθοφυσιολογία oΗ διατροφική κατάσταση της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζει την πορεία ανάπτυξης του εμβρύου. oΔυσάρεστες επιπτώσεις μπορούν να σχετίζονται με μη επαρκή όγκο αίματος, μειωμένες μητρικές αποθήκες διατροφικών συστατικών, μειωμένη ανταλλαγή μεταξύ μητέρας-εμβρύου και ανώμαλη ανάπτυξη πλακούντα. oΚατά τον υποσιτισμό, η μητέρα θα διατηρήσει τα δικά της αποθέματα αντί το σώμα της να προσαρμοστεί και να θρέψει το βρέφος. Η τάση αυτή του οργανισμού συνεχίζεται ακόμα και κατά τη έναρξη επανασίτισης, αφού το μητρικό σώμα θα καλύψει πρωτίστως τις δικές του διατροφικές ανάγκες, γεμίζοντας τις αποθήκες του, αντί να δώσει τα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των εμβρυϊκών ιστών. oΦτωχή διατροφική κατάσταση κατά το πρώτο τρίμηνο μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, αυξημένη βρεφική θνησιμότητα καθώς και δυσμορφίες (ατελής διαμόρφωση) του κεντρικού νευρικού συστήματος. oΟ υποσιτισμός κατά το 3 ο τρίμηνο έχει ως αποτέλεσμα τη γέννηση ελλιποβαρούς βρέφους, αυξάνοντας τον κίνδυνο βρεφικής θνησιμότητας ή την ανάγκη εφαρμογής μακροχρόνιας θεραπείας στο πρόωρο νεογνό.

Ενδείξεις και στόχοι διατροφικής υποστήριξης oΔιατροφικές ελλείψεις μπορεί να δημιουργηθούν από σοβαρή hyperemesis gravidarum (μη ελεγχόμενη ναυτία και εμετό). oΣτο 1%-2% των περιπτώσεων αυτών είναι απαραίτητη η νοσηλεία για αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών. oΣε περίπτωση υποτροπής το φαινόμενο αντιμετωπίζεται με εντερική διατροφή μέσω ρινοεντερικού σωλήνα, μολονότι μπορεί να είναι προβληματική, ειδικά σε ασθενείς με επίμονους εμετούς, αφού αυξάνει τον κίνδυνο πνευμονικής εισρόφησης. Σε αυτή την περίπτωση προτείνεται η παρεντερική διατροφή. oΆλλες ενδείξεις για χορήγηση τεχνητής διατροφής είναι: προϋπάρχουσες ή τρέχουσες ασθένειες (φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, χρόνια τοπική εντερίτιδα, προηγούμενη εγχείρηση λόγω παθολογικής παχυσαρκίας, κώμα που προκλήθηκε από κρανιοεγκεφαλική κάκωση ή ενδοκρανιακή αιμορραγία, εντερική απόφραξη, πρόσφατη εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα με παρατεταμένη περίοδο νηστείας, καρκίνος, ψυχογενής ανορεξία, διαβητική αυτόνομη νευροπάθεια και παγκρεατίτιδα).

oΗ αύξηση του μεταβολικού ρυθμού είναι πολύ υψηλότερη από τη αυξημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, που όμως εξισορροπείται από τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα. oΕκτιμάται ότι θερμίδες χρειάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, για να εξασφαλίσουν την ομαλή ανάπτυξη της μήτρας, του πλακούντα και του εμβρύου. oΌταν η παρεντερική διατροφή εφαρμόζεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η προσεκτική εκτίμηση των διατροφικών απαιτήσεων είναι δύσκολη, λόγω έλλειψης επιστημονικών δεδομένων που αφορούν την Π.Δ. στην εγκυμοσύνη.

Η περίοδος εγκυμοσύνης αποτελεί μία ειδική περίπτωση στην οποία η διατροφή είναι απαραίτητη για τη μητέρα και το παιδί. Καθυστερημένη διατροφική υποστήριξη σε ασιτία ή υποσιτισμό εγκύων γυναικών επηρεάζει ανεπανόρθωτα και αρνητικά το έμβρυο και μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα εμβρυϊκή θνητότητα και νοσηρότητα.