Ποιοτική-Ποσοτική Ανάλυση και Εννοιολογική Μοντελοποίηση στο σύνολο των Εκθέσεων Εξωτερικής Αξιολόγησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ, που υποβλήθηκαν στην ΑΔΙΠ Ράπτης.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ε ΘΝΙΚΟ & Κ ΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ Π ΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α ΘΗΝΩΝ «Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας ΕΚΠΑ» Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης Γενικός Συντονιστής ΜΟΔΙΠ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.
Advertisements

Παράγοντες που διαμορφώνουν τις στάσεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ως προς τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για σκοπούς.
ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΑΘΗΣΗΣ «Εξερευνώντας τα τρίγωνα»
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑ
Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – Διαδικασία.
Γεώργιος Κ. Ζαρίφης Επίκ. Καθηγητής Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής Α.Π.Θ 3 η Θεματική Ενότητα ΕΘΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ- ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ.
Αξιολόγηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας από την CRE Χρονικό πλαίσιο αξιολόγησης Αυτοαξιολόγηση: Αξιολόγηση από CRE: Δημοσίευση εκθέσεων:
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
Αρχή Η εξωτερική αξιολόγηση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Πρόεδρος ΜΟΔΙΠ, Καθηγήτρια Δέσπω Αθ. Λιάλιου Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων.
Μαθησιακά αποτελέσματα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Η περίπτωση του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Αϊβαζίδης Υπεύθυνος Διασφάλισης Ποιότητας, Έργο ΜΟΔΙΠ ΑΠΘ.
Έρευνα Έρευνα :“Συστηματική, ελεγχόμενη, εμπειρική και κριτική διερεύνηση υποθετικών προτάσεων σχετικά με τις εικαζόμενες σχέσεις ανάμεσα σε φυσικά(;)
. Εννοιολογικοί χάρτες.
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
Ενότητα 2.2 Σύγχρονες προσεγγίσεις στη Διδακτική μεθοδολογία
Αξιολόγηση Ανθρώπινου Δυναμικού
Εκπαίδευση Ενηλίκων στις Νέες Τεχνολογίες Πρόγραμμα "ΗΡΩΝ" 1 ος χρόνος Χρήστος Ι. Μηλιτσόπουλος Καθηγητής Β/θμιας - ΠΕ19 Εκπ/τής Ενηλίκων.
«ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ »
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Διαδικτυακή εφαρμογή ανάλυσης και επεξεργασίας δεδομένων κυβερνητικών διαβουλεύσεωνgov.insight Η. Ζαβιτσάνος, Γ. Γιαννακόπουλος, Γ. Παλιούρας Ινστιτούτο.
Θεσσαλονίκη, 20-21/9/2012 ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ. ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Συγκρότηση Επιτροπής Εσωτερικής Αξιολόγησης – Φεβρουάριος 2008 Εσωτερική Αξιολόγηση.
Ημερίδα ΜΟΔΙΠ «Η εμπειρία της αξιολόγησης στο Πανεπιστήμιο Πατρών» Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013.
ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΟΚΙΜΙΩΝ ΣΤΑ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Ημερίδα 4 Πορεία των διαδικασιών Διασφάλισης της ποιότητας 15 Νοεμβρίου 2012.
 Αντί για τον όρο Πληροφορική χρησιμοποιείται πλέον ο όρος Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών: ΤΠΕ (ICT: Information and Communications.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
Telematics Επιμέλεια:Παγώνης Γεώργιος Writer: Patrick Dillon.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ «ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ» 1 Ν. Αμανατίδης.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Τεχνοκρατικό vs ανθρωπιστικό
Ορισμός Έργου Δρ. Α. Ραφαηλίδης Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων (Πάτρα) ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η επιδίωξη: βελτίωση ποιότητας με συνεχή βελτίωση των διεργασιών με βάση τις οποίες παράγονται τα προϊόντα Παράγοντες: ελεγχόμενες μεταβλητές.
Ανάπτυξη – Βελτίωση του Ανθρώπινου Δυναμικού
Σπύρος Αβδημιώτης MBA PhD Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Κατεύθυνση Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων & Επιχειρήσεων Φιλοξενίας Εαρινό Εξάμηνο 2016.
ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Αλληλεξάρτηση Εσωτερικού - Εξωτερικού Ελέγχου Φοιτητές: Λιούπας Ευθύμης και Βιλλιώτης Χρήστος.
ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Εργαστήριο με θέμα: Η χαρτογράφηση εννοιών ως εκπαιδευτικό εργαλείο στο πλαίσιο της Π.Ε/ Ε.Α.Α.
Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διδακτική της Πληροφορικής.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ Πηγή: Βιοστατιστική [Σταυρινός / Παναγιωτάκος] Βιοστατιστική [Τριχόπουλος / Τζώνου / Κατσουγιάννη]
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΣΤΟ Ε. Π. ΠΑΙ. Κ. ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ DEA Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ / Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.
Δρ. Μάριος Παντελή (EdD)
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕκπαιδευτικΗς ΕΡΕΥΝΑΣ: Συγγραφη εργασιας
Δραματική Τέχνη στην εκπαίδευση: Ερευνητικό Σχέδιο ΙΙ
Βασιλεία Ι. Σινάνογλου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
Μεθοδολογία των Επιστημών του Ανθρώπου: Στατιστική
Έννοια και τρόπος διαχείρισης του Επιχειρηματικού κινδύνου (ΕΚ)
Μάρκετινγκ Υπηρεσιών Ενότητα # 4: Το Θεωρητικό Μοντέλο της Ποιότητας των Υπηρεσιών Διδάσκουσα: Άννα Ζαρκάδα Τμήμα: Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Παραδείγματα εκπαιδευτικών ερευνών δράσης
Σχεδίαση της αξιολόγησης εκπαιδευτικού λογισμικού
Άσκηση 2-Περιγραφικής Στατιστικής
1ος υπό έμφαση στόχος - ΥΠΠ
Κύρια βήματα της έρευνας Πρωτόκολλο έρευνας
Εισαγωγή στην Στατιστική
Διαχείριση Κινδύνου Ενότητα 3: Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου.
Ειρήνη Πετράκη Δασκάλα – Πυρήνας ΤΠΕ Μάρτιος, 2011
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Επιμέρους Στοιχεία Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Λογισμικού
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΚΗ ΜΑΘΗΤΩΝ: ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ     ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΝΑΣΙΚΑΣ     ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ.
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Εννοιολογική Χαρτογράφηση
Αξιολόγηση της επίδοσης ενός οργανισμού σε θέματα ασφάλειας
Σκοπός Η συνοπτική παρουσίαση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ποιοτική-Ποσοτική Ανάλυση και Εννοιολογική Μοντελοποίηση στο σύνολο των Εκθέσεων Εξωτερικής Αξιολόγησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ, που υποβλήθηκαν στην ΑΔΙΠ Ράπτης Θανάσης Stat.-O.R. Επ. Συνεργάτης ΜΟΔΙΠ ΕΚΠΑ

Αντικείμενο της μελέτης Αντικείμενο της μελέτης αποτελούν οι εκθέσεις εξωτερικής αξιολόγησης των Ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ που έχουν υποβληθεί στην ΑΔΙΠ στο διάστημα 2008-2013. Τμήμα της έχει υποβληθεί στο AJE

Στόχοι της μελέτης Συνοπτική περιγραφική αναφορά των περιεχομένων των εκθέσεων Ποσοτική ανάλυση σε μετρήσιμα χαρακτηριστικά Ποιοτική ανάλυση των δεδομένων Εννοιολογική μοντελοποίηση στο βαθμό που οι περιορισμοί επιτρέπουν ΜΕ ΑΠΩΤΕΡΟ ΣΤΟΧΟ: Την άντληση συμπερασμάτων τα οποία μπορεί να είναι χρήσιμα για την βελτίωση: Της ποιότητας των ΑΕΙ και ΤΕΙ Των διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Τα δεδομένα με αριθμούς 186 εκθέσεις αξιολόγησης 910 αξιολογητές 2730 ημέρες επισκέψεων σε τμήματα 5000 σελίδες (περίπου) 1.426.200 λέξεις 350.000 ρήματα 600.000 ουσιαστικά Αποτέλεσμα: 5000 σελίδες υπέρπυκνες ως προς την πληροφορία και την συλλογική σκέψη που εμπεριέχουν

Μέθοδοι ανάλυσης Ποσοτική: Αντλούνται μετρήσιμα στοιχεία από κάθε “case (report)” και επεξεργάζονται με ποσοτικές μεθόδους. Ποιοτική: Εξερευνούνται οι κεντρικότερες έννοιες και οι σχέσεις μεταξύ τους Ποσοτική: Συνδυασμός των δύο ανωτέρω μεθόδων

Λογισμικά υποβοήθησης Nvivo v.10. Λογισμικό Μικτής ανάλυσης. Το βασικό εργαλείο ανάλυσης. SPSS v.20: Στατιστική Ανάλυση R: Ποσοτική-Στατιστική Ανάλυση

Στάσεις ή αντιλήψεις? Οι εκθέσεις αξιολόγησης είναι η συνέλιξη (convolution) των αντιλήψεων των αξιολογητών με το αξιολογούμενο αντικείμενο (ερέθισμα) υπό το περιβάλλον που διαμορφώνει το μεθοδολογικό πλαίσιο της ΑΔΙΠ. Δεν είναι οι αντιλήψεις, δεν είναι ξένες με τις αντιλήψεις. Είναι κρίση, στάση, τοποθέτηση.

Οι εκθέσεις αξιολόγησης διαχρονικά

Μετρική κλίμακα Για την ποσοτικοποίηση των μετρήσιμων χαρακτηριστικών δημιουργήθηκε η πενταβάθμια κλίμακα-δίπολο της μορφής: -2 -1 +2 +1 Σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό Παντελής έλλειψη ή ανεπάρκεια

Το περιεχόμενο των εκθέσεων με μια ματιά…. Ακολουθούν πίνακες διαγράμματα και χάρτες τα οποία σκοπό έχουν να οπτικοποιήσουν το περιεχόμενο των εκθέσεων μειώνοντας την διαστασιμότητά του και κάνοντάς το ποιο εύληπτο. Κεντρικές μέθοδοι: WF,TS, Clustering.

Οι δέκα λέξεις κλειδιά σε ΑΕΙ-ΤΕΙ (1)(exact)

Οι δέκα λέξεις κλειδιά σε ΑΕΙ-ΤΕΙ (2)(sim)

Η μεγάλη εικόνα: Οι Τριάντα λέξεις κλειδιά σε ΑΕΙ-ΤΕΙ (1)(sim)

Η μεγάλη εικόνα σε δενδροειδής δομή

Η ομαδοποίηση των κυριοτέρων εννοιών

Ομαδοποίηση Μοντελοποίηση για τις Λέξεις-Κλειδιά.

Αρχικά Συμπεράσματα (1) Η οπτική των εξωτερικών αξιολογητών είναι κατά βάση φοιτητοκεντρική: Εστιάζουν περισσότερο στην καλή λειτουργία του τμήματος ως διαδικασία παροχής εκπαίδευσης («education») Πρακτικά υποβόσκει η αντίληψη client/server.

Αρχικά συμπεράσματα (2) Κεντρικό σημείο των παρατηρήσεων και της συζήτησης και άμεσα σχετιζόμενο με την εκπαίδευση και τους φοιτητές είναι το “content” των σπουδών.

Αρχικά συμπεράσματα (3) Βαρύνουσα σημασία δίνεται στο είδος της διδασκαλίας και των σπουδών γενικότερα όπου με εμφατικό τρόπο συνεχώς επισημαίνεται η ανάγκη ποιο ενεργητικών μοντέλων μάθησης στηριγμένων σε: «events, activities, projects, etc»

AEI Vs TEI Υπάρχει διαφοροποίηση στην μεγάλη εικόνα, μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ?

AEI Vs TEI (2)

AEI Vs TEI (3) Συμπέρασμα: Ουσιαστικές και κεντρικές διαφορές δεν εμφανίζονται Οι επιμέρους διαφορές έχουν να κάνουν με μικρές αλλαγές στην μοντελοποίηση και στην επιμονή χρήσης παραδειγμάτων στην διδασκαλία των ΤΕΙ.

Internal Vs External Evaluations Υπάρχει συνέπεια, στην μεγάλη εικόνα μεταξύ Εσωτερικής και Εξωτερικής αξιολόγησης?

Internal Vs External Evaluations (2)

Internal Vs External Evaluations (3) Το δείγμα IER είναι μικρό για ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο προκύπτουν αρχικά τα εξής: Σχετική ευθυγράμμιση μεταξύ των δυο ειδών εκθέσεων Η IER είναι λίγο ποιο εμφατική στην δομή ¨Τμήμα¨.

Οι ελλείψεις/παρατηρήσεις όπως καταγράφονται από τις εκθέσεις Ερώτημα: Ποιες είναι οι επισημάνσεις οι ελλείψεις κλπ, που προκύπτουν από τις EER?

Στατιστική επί των επισημάνσεων… Για 186 τμήματα: Σύνολο επισημάνσεων: 7800 Μέσος αριθμός επισημάνσεων ανά τμήμα:42 Ελάχιστη τιμή:3 Μέγιστη τιμή:101

Οπτικοποίηση αναζήτησης (δέντρο επισημάνσεων) (1)

Οπτικοποίηση αναζήτησης (δέντρο επισημάνσεων) (2)

Οπτικοποίηση αναζήτησης (δέντρο επισημάνσεων) (3)

Συνοπτική συμπερασματολογία: Ελλείψεις σε πόρους (ανθρωπίνους και μη) Επισημάνσεις στο πρόγραμμα σπουδών Επισημάνσεις σχετικά με την γραφειοκρατεία Ελλείψεις ρυθμιστικού πλαισίου Ελλείψεις υποστηρικτικών αλλά και ρυθμιστικών υποδομών προς τους φοιτητές

Σε ποιόν απευθύνονται οι επισημάνσεις: Προσεγγιστικό αποτέλεσμα (N=30): 30% αφορά τα εντός του Πανεπιστημίου επίπεδα διοίκησης 70% αφορά το περιβάλλον λειτουργείας.

Τι σημαίνει για τις επισημάνσεις min=3 και max=101 Ελάχιστη τιμή EER=3 με αντίστοιχη τιμή IER>15. Μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στην αντιλαμβανόμενη και την διαφαινόμενη αξία της EER. H EER είναι παντελώς ακατάλληλη για κρίση.

Οφέλη μεταξιολόγησης Σε επίπεδο τμήματος: Ανατροφοδότηση και βελτίωση Σε επίπεδο τμήματος: Ανατροφοδότηση και βελτίωση Σε κεντρικό επίπεδο: Χάραξη στρατηγικής για την δημιουργία περιβάλλοντος κατάλληλου για την επιτυχία των επί μέρους στρατηγικών των ακ. μονάδων.

Ευχαριστώ για την προσοχή σας!