Πολιτιστικό Πρόγραμμα «…Από το σποράκι στο …..ψωμί!!!» Σχ. έτος

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
39ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
Advertisements

Δημοτικό Σχολείο Βραχναιίκων Σχολικό Έτος
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Απ’ το βυζαντινό πάπυρο
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παίζοντας & ζωγραφίζοντας
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Τρώμε ότ,ι πρέπει , όχι ό,τι να΄ναι »
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα ειδώματα του πανηγυριού» Σχ. έτος
«Μέσα στον δρόμο περπατώ,όταν ο κ. Κ.Ο.Κ. είναι εδώ!»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ
ΚΟΙΝΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ 4ου & 22ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΕΥΟΣΜΟΥ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Επιλέγω σωστά, τρώω υγιεινά»
Πρόγραμμα Αγωγής υγείας «περπατάω δεν τρέχω και ασφάλεια έχω»
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Η ενδυμασία στο πέρασμα του χρόνου» Σχ
ΤΟ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΘΑΣΟ 1o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΘΑΣΟΥ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Τίτλος: «Συναισθήματα»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» Σχ. έτος Υπεύθυνη Εκπαιδευτικός: Λυμπέρη Παναγιώτα Τάξη: Β Κλασικό 13ο.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Τρώω ό,τι να ’ναι ή ό,τι πρέπει;»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Ο Φαγανούλης στη χώρα της κρίσης»
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Ψηφιδωτό, ψηφιδωτό από τον κόσμο τον παλιό ως και τον σημερινό,ΨΑΧΝΩ,ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΙ ΚΟΛΛΩ.» Σχ. έτος Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός:
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η ελιά στον τόπο μας»
Σχολικό έτος ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Είμαστε ό,τι τρώμε»
Πολιτιστικό Πρόγραμμα
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Μεσογειακή διατροφή, για μια καλύτερη ζωή»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός»
Φιλοτελισμός, ένα πρόγραμμα πολιτιστικών θεμάτων που δουλέψαμε στο 14ο Νηπιαγωγείο Δράμας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους ΟΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ Γεωργιαδου.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Τρέφομαι σωστά.Χτίζω γερό κορμί»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «…Ελιά και Λάδι ……»
Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Τούλιου Ευτυχια Τάξη: Β΄, ΣΤ΄
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ 1ο Δημ. Σχ. Βαγίων Τάξη : Γ’ Αριθμός μαθητών:12
Το νερό 36ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών Σχ. Έτος: Τάξεις: Δ1–Δ2
Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ Πολιτιστικό πρόγραμμα των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του12 ου δημοτικού σχολείου Πατρών. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μπεντενίτη Ειρήνη.
« ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 » ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Β΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεις του 27 ου Πειραματικού Δημ. Σχολείου Αθηνών.
Τρέφομαι σωστά… μεγαλώνω σωστά
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Καούρες μας, ξινίλες μας και σκορδοκαΐλες μας…» Σχολικό έτος ο Νηπιαγωγείο Πατρών.
<< Το σποράκι πηγή ζωής >>
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η Φιλία στη ζωή μας»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Μια τάξη να μας χωρά …»
Γαβρά Παρασκευή 5602 Ζιώγα Στέλλα 5742 Κόλια Ηλιάνα 5650
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΣΟΥΓΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ Τ.
Φέτος μας δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψουμε και να συνεργαστούμε με 15 διαφορετικά νηπιαγωγεία απ’ όλη την Ελλάδα καθώς και με δυο από την Τουρκία και.
Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Π.Ε. Χανίων Αγωγή Υγείας: « Ο Ευτύχης ταξιδεύει» 2/ΘΕΣΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΑΜΟΥ σχ. έτος
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΜΠΕΛΙ: ΑΠΟ ΤΟN ΔΙΟΝΥΣΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!!! ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΚΚΙΟΥ ΛΕΡΟΥ ΤΜΗΜΑ Δ2 Υπεύθυνη προγράμματος :
ΕΕΕΕΚ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΤΗΞΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΗΞΗΣ
Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: ΦΕΡΜΕΛΗ ΙΩΑΝΝΑ Τάξη:Α2
8ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΤΜΗΜΑ ΣΤ΄2
Πρότυπο Πειραματικό 2/Θ ΔΣ Πανεπιστημίου Πατρών
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η τροφή σου, το φάρμακό σου»
Κινητά ΚΕΣΠΕΜ Δαρμένη Νομού Ροδόπης
Κυκλοφοριακή Αγωγή Στο πρόγραμμα αυτό συμμετείχε το σχολείο μας (Ειδικό Κωφών & βαρήκοων Ιωαννίνων), καθώς και το Ειδικό Τυφλών Ιωαννίνων.
Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Συνεργαζόμενοι: Τάξη:
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «……Τίτλος…»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Φάε καλά για ν΄αντέξεις»
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα…
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Περπατώντας στα σοκάκια της Πάτρας … Τι εκπλήξεις με περιμένουν;» Σχ. Έτος Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Αντιγόνη Κριπαροπούλου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Ταξίδι στη βιβλιοχώρα» Σχ. έτος
Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Συνεργαζόμενοι: Τάξη:
7 ο Νηπιαγωγείο Πατρών – Γεωργάκης Ολύμπιος
4 ο Νηπιαγωγείο Πατρών
33ο Νηπιαγωγείο Πατρών
Νηπιαγωγείο Κ. Μαζαρακίου
1/θέσιο Νηπιαγωγείο Βασιλικού
«Γνωρίζοντας το μελλοντικό μου σχολείο» 71o Νηπιαγωγείο Πατρών
1 ο Νηπιαγωγείο Κάτω Αχαΐας
Νηπιαγωγείο Φαρρών
2 ο Νηπιαγωγείο Δεμενίκων
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «…Από το σποράκι στο …..ψωμί!!!» Σχ. έτος 2012-13 Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Σαββανή Παναγιώτα Συνεργαζόμενοι: Κασπίρη Φωτούλα Τάξη: 57ο Νηπιαγωγείο Πατρών-1ο και 2ο τμήμα

Ακολουθήσαμε τη διαδικασία ενός σχεδίου project ,τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες και άρχισαν να συλλέγουν υλικό( πληροφορίες , εικόνες, και οτιδήποτε είχε σχέση με το θέμα μας). Αρχικά έγινε μια πρώτη καταγραφή των γνώσεων των παιδιών με ένα προφορικό ερωτηματολόγιο.(τι είναι ψωμί, πως γίνεται, τι μας προσφέρει ,τι γνωρίζετε για αυτό).Σκοπός αυτού του ερωτηματολογίου ήταν να ανιχνεύσει τις πρότερες γνώσεις των παιδιών, ώστε να χρησιμοποιηθεί ακριβώς το ίδιο και στο τέλος του προγράμματος , σαν αποδεικτικό στοιχείο, του αν επιτεύχθηκαν οι στόχοι που τέθηκαν στην αρχή αλλά και σαν τελική αξιολόγηση Από τις απόψεις που ακούστηκαν ενδιαφέρον είχαν αυτές του Βασίλη, που είπε ότι το ψωμί μας χοντραίνει , και αυτή της Θεώνης που είπε ότι το ψωμί μας μας δίνει δύναμη να τρέχουμε!!! Έτσι λοιπόν για να μάθουμε περισσότερα, σχεδιάσαμε το ιστόγραμμα του ψωμιού που περιλάμβανε: τι είναι ψωμί ,πως γίνεται ,διαδικασία παραγωγής , είδη ψωμιού, ιστορία του ψωμιού στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες, έργα ζωγραφικής με θέμα το ψωμί, παροιμίες ,αινίγματα, επαγγέλματα σχετικά, παράγωγα του ψωμιού, αξία και χρήση .

Ποιοι είμαστε… Είμαστε μια μεγάλη παρέα από 30 παιδιά- δύο τμήματα- που πηγαίνουμε στο 57ο Νηπιαγωγείο Πατρών .

Πώς ξεκίνησαν όλα… Αφορμή για το θέμα δόθηκε το φθινόπωρο, όταν έγινε η συζήτηση για τις ασχολίες των γεωργών αυτή την εποχή, ιδιαίτερα για τη σπορά και στη συνέχεια μέσα από το βιβλίο «φυτρώνει φυτρώνει ο σπόρος». Τα παιδιά έδειξαν ενδιαφέρον και θέλησαν να μάθουν περισσότερα…. για το ψωμί.

Ποιους στόχους βάλαμε; Να γνωρίσουν: το ψωμί μέσα από τη διαδικασία παραγωγής του (σπορά-θερισμός- αλώνισμα-ζύμωμα-φούρνισμα)-τα είδη του, την ιστορία του στην Ελλάδα καθώς και ελληνικές δοξασίες για το ψωμί Να πειραματιστούν, να συνεργαστούν να επικοινωνήσουν και να εκφραστούν μέσα από την ομαδική εργασία.

Το ταξίδι μας… Eποπτικό υλικό: Εικόνες με το όργωμα, τη σπορά, το θερισμό, το αλώνισμα με πατροπαράδοτα αλλά και με σύγχρονα μέσα. Εικόνες με νερόμυλους, ανεμόμυλους και σύγχρονα εργοστάσια Σπόροι κάθε λογής και διάφορα είδη αλευριού. Παραμύθια: Η φάρμα με τα τεμπέλικα ζώα- φυτρώνει , φυτρώνει ο σπόρος-Βελισσάριος ο τίγρης φούρναρης. Τραγούδι : ο γεωργός πάει στον αγρό.

Οι δραστηριότητές μας Υλοποίηση του προγράμματος «το ψωμί» από την ομάδα «Δρω» Ζωγραφική και κολλάζ « κύκλος του ψωμιού» Ζωγραφική : οι φάσεις εξέλιξης από το σπόρο στο φυτό Φυτέψαμε σπόρους φακής και φασολιών σε γλαστράκια

Συνεχίζοντας τις δράσεις μας…. Παρασκευάσαμε ψωμί, ποπ κορν και κουραμπιέδες. Γράψαμε τις συνταγές.(γραφή) Μετρήσαμε ποσότητες με σπόρους και δημιουργήσαμε σύνολα.(Μαθηματικά) Μάθαμε παροιμίες και αινίγματα για το στάρι και το ψωμί. Επισκεφθήκαμε τον γειτονικό ξυλόφουρνο.

Επιπλέον Παίξαμε ομαδικά παιγνίδια(καρβελά –καρβελά,αλευροψαξίματα) Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο τα έργα ζωγραφικής του Θεόφιλου , του Γύζη και του Van Gogh με θέμα το ψωμί και συζητήσαμε το περιεχόμενό τους. Τραγουδήσαμε « ο «γεωργός πάει στον αγρό» ,και « ο μπάρμπα-Μπριλιος»

Ακόμη…. Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο πληροφορίες για την ιστορία του ψωμιού στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες σε διαφορετικές εποχές(Αίγυπτο –Μέση Ανατολή-Αρχαία Ελλάδα-Ρώμη) Μάθαμε ελληνικές δοξασίες για το ψωμί(Σταύρωμα του ζυμαριού, τα ξερά κομμάτια μουλιάζουν στο νερό, τα ψίχουλα τα τρώνε τα πουλιά κ.λ.π)

Και τέλος…… Γνωρίσαμε ψωμιά από άλλες χώρες(τορτίγια Μεξικό-καρβέλι Ελλάδα-μπαγκέτα Γαλλία -πίτα Αραβία- τσαπάτι Ινδία) Φτιάξαμε το δικό μας βιβλίο του ψωμιού, το ζωγραφίσαμε, το γράψαμε και σας το παρουσιάζουμε!!

Εκδόσεις: όλοι εμείς!!

Το σποράκι φύτρωσε…..

Έγινε στάχυ!

Και ο μύλος θα τ’αλέσει….

Και ο φούρνος θα το ψήσει!! Και ο φούρνος θα το ψήσει!!

Είναι υγιεινό;;;

Το ψωμί σε άλλες χώρες..

Βιωματικό εργαστήρι Δρω Βιωματικό εργαστήρι Δρω

Σύνεργα

Μυλόπετρες

Ζύμωμα

Να και το ψωμάκι μας!

Τι πετύχαμε; Με το τελικό προφορικό ερωτηματολόγιο , ανακαλύψαμε ότι οι στόχοι που είχαμε θέσει αρχικά επιτεύχθηκαν και τα παιδιά κατανόησαν πλήρως το θέμα μας. Η συνεργασία με την ομάδα « Δρω», το τετράδιο που δημιουργήσαμε , η επίσκεψή μας στο αρτοποιείο και ο ενθουσιασμός των παιδιών, υπήρξαν μονάδες μέτρησης για την αξιολόγησή μας

Και μια τελευταία πινελιά…. Στην αξιολόγησή μας έπαιξε ρόλο , η παρουσίαση της δουλειάς μας στους γονείς των παιδιών στο σχολείο, αλλά και η δημόσια ανάρτηση όλων των δραστηριοτήτων μας στην ιστοσελίδα του Νηπιαγωγείου μας ,που κίνησε το ενδιαφέρον και έλαβε θετικά σχόλια.

Ώρα δουλειάς…

Το ψωμί τα δάκρυα δένει, το ψωμί τα σταματάει!!