Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
«Άσπρα δόντια …..ξέξασπρα» Σχολικό έτος 23ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών

2 Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Συνεργαζόμενοι Εκπαιδευτικοί:
Ξεκινώντας……… Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Δημακόπουλος Νίκος Συνεργαζόμενοι Εκπαιδευτικοί: Βαρβατσούλη Ζωή Τάξη: Α΄ Τμήμα: 1

3 Η οργάνωση της τάξης μας
Η Α1 τάξη αποτελείται από 18 μαθητές. Οι μαθητές εργάστηκαν σε 4 ομάδες, 3 ομάδες των 5 και 1 ομάδα των 3 μαθητών. Οι μαθητές εργάστηκαν ομαδοσυνεργατικά.

4 Επιλέξαμε το θέμα αυτό Η αφορμή δόθηκε από ένα παιδάκι της τάξης, που μια μέρα, βγήκε το δόντι του και το γεγονός συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι ανήσυχοι συγκεντρώθηκαν γύρω του για να δουν. Το απλό και τυχαίο αυτό περιστατικό αποτέλεσε την αφορμή για την επιλογή του συγκεκριμένου θέματός μας.

5 Η δράση μας Κατασκευάσαμε αρχικά σε συνεργασία με τους μαθητές, τα καρτελάκια των ομάδων μας. Τα παιδιά παρατήρησαν τα δόντια του διπλανού τους και ο καθένας τα δόντια του σε καθρέφτη που είχαμε φέρει στην τάξη. Διαβάσαμε τα παραμύθια «ο Κροκόδειλος που πήγε στον οδοντογιατρό» και «ο Ασπροδόντης που έγινε Μαυροδόντης». Με αφορμή τα παραμύθια, τα παιδιά ομαδοσυνεργατικά δημιούργησαν ζωγραφιές και με τη ζωγραφική δημιουργία της κάθε ομάδας συνθέσαμε την αφίσα για την τάξη.

6 Η δράση μας Φτιάξαμε δόντια με χαρτόνι και τα ονομάσαμε.
Ζωγραφίσαμε δόντια μαθαίνοντας τα είδη των δοντιών. Κατασκευάσαμε δόντια από πηλό και στη συνέχεια τα τοποθετήσαμε στη σωστή τους θέση σε πλαστελίνη, δημιουργώντας η κάθε ομάδα ομοίωμα σιαγώνων. Κατασκευάσαμε κολάζ με τροφές υγιεινές και τροφές βλαβερές για τα δόντια. Επισκεφθήκαμε παραδοσιακό νερόμυλο και σύγχρονο κυλινδρόμυλο. Επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο γάλακτος «Πρώτο».

7 Η δράση μας Επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο αρτοποιίας «Δερβίση» και το εργοστάσιο επεξεργασίας αλατιού «Χιών». Παρατηρήσαμε τον τρόπο ζυμώματος και ζυμώσαμε ψωμί στο σχολείο. Φάγαμε ζυμωτό ψωμί από το σιτάρι που αλέσαμε στο νερόμυλο, με τυρί ή ντομάτα για δεκατιανό. Δείξαμε στον προβολέα του σχολείου το υλικό της στοματικής υγείας, είδαμε τα video και στη συνέχεια στο εργαστήριο Η/Υ, συνεργαζόμενοι σε ομάδες παίξαμε με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που περιλάμβανε.

8 Η δράση μας Παίξαμε στην πολυδύναμη αίθουσα εκδηλώσεων το θεατρικό «Η Δόνα Τερηδόνα» και μας παρακολούθησαν οι υπόλοιπες τάξεις του σχολείου. Λύσαμε σταυρόλεξα και κρυπτόλεξα για τα δόντια . Στο τέλος, δημιουργήσαμε dvd με εικόνες από όλες τις δραστηριότητές μας και το μοιράσαμε σε όλα τα παιδιά της τάξης μας σαν αναμνηστικό.

9 Μας επισκέφθηκαν Οδοντίατρος από το Δήμο Πατρέων και εξέτασε τα δόντια μας. Μας μοίρασαν φρούτα και φρουτοσαλάτες από το πρόγραμμα «ευ ζην».

10 Η παρουσίασή μας Την αφίσα - κολάζ με καλές και κακές τροφές που δημιουργήσαμε για την τάξη, την εκθέσαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων στη γιορτή λήξης της σχολικής χρονιάς. Παρουσιάσαμε στο τέλος του προγράμματος, το θεατρικό του Ευγ. Τριβιζά «Η Δόνα Τερηδόνα» στην αίθουσα εκδηλώσεων, στους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων. Δημιουργήσαμε dvd με εικόνες από τις εργασίες μας στο πρόγραμμα, το οποίο προβάλαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων στους συμμαθητές μας των άλλων τάξεων και πήρε από ένα ο κάθε μαθητής του Α1 σαν αναμνηστικό του προγράμματος.

11 Ας αξιολογηθούμε…. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με το πρόγραμμα και το έδειξαν ανυπομονώντας κάθε φορά να έρθει η μέρα που κάνουμε δραστηριότητες για τα δόντια. Παρατηρήσαμε σημαντική μεταβολή στη συμπεριφορά τους σχετικά με τη στοματική υγιεινή και την υγιεινή διατροφή . Η διαπίστωσή μας αυτή έγινε αφού στην αρχή του προγράμματος μοιράσαμε σε κάθε μαθητή έντυπο στο οποίο ζητούσαμε, για μια εβδομάδα, να σημειώνει πόσο συχνά πλένει τα δόντια του (πρωί- μεσημέρι –βράδυ) καθώς και τι περιλαμβάνει το γεύμα του (πρωινό- μεσημεριανό-απογευματινό). Στο τέλος του προγράμματος, ξαναμοιράσαμε το ίδιο έντυπο και συγκρίνοντάς το με το αρχικό, διαπιστώσαμε αλλαγή στις αρχικές τους συνήθειες. ( Στη συνέχεια παραθέτουμε δείγμα του συμπληρωμένου εντύπου ).

12 Κλείνοντας….. Δημιουργήσαμε dvd με τις δραστηριότητές μας και στο τέλος της σχολικής χρονιάς, μοιράσαμε από ένα στον καθένα ως αναμνηστικό.

13 Σας συστήνουμε τις ομάδες μας

14 Πόσο συχνά βουρτσίζω; Τι τρώω καθημερινά;
Πόσο συχνά βουρτσίζω; Τι τρώω καθημερινά;

15 Πόσο συχνά βουρτσίζω; Τι τρώω καθημερινά;
Πόσο συχνά βουρτσίζω; Τι τρώω καθημερινά;

16 Γνωρίζουμε τα δόντια μας

17 Γνωρίζουμε τα δόντια μας

18 Φτιάχνουμε δόντια και μαθαίνουμε το όνομά τους
Φτιάχνουμε δόντια και μαθαίνουμε το όνομά τους

19 Φτιάχνουμε κολάζ με καλές και κακές τροφές
Φτιάχνουμε κολάζ με καλές και κακές τροφές

20 Φτιάχνουμε κολάζ με καλές και κακές τροφές
Φτιάχνουμε κολάζ με καλές και κακές τροφές

21 Φτιάχνουμε κολάζ με καλές και κακές τροφές
Φτιάχνουμε κολάζ με καλές και κακές τροφές

22 Γνωρίζουμε το νερόμυλο

23 Γνωρίζουμε το σύγχρονο κυλινδρόμυλο
Γνωρίζουμε το σύγχρονο κυλινδρόμυλο

24 Μας εξετάζει οδοντίατρος

25 Μας εξετάζει οδοντίατρος

26 Φτιάχνουμε δόντια με πηλό

27 Φτιάχνουμε δόντια με πηλό

28 Φτιάχνουμε δόντια με πηλό

29 Παρακολουθούμε το υλικό για τα δόντια και παίζουμε

30 Παρακολουθούμε το υλικό για τα δόντια και παίζουμε

31 Παίζουμε τη «Δόνα Τερηδόνα»

32 Παίζουμε τη «Δόνα Τερηδόνα»

33 Παίζουμε τη «Δόνα Τερηδόνα»


Κατέβασμα ppt "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google