Ε. Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1. Η ενσωμάτωση των προσφύγων

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Μια αγορά με ευκαιρίες και παγίδες. Η συγκεκριμένη αγορά γίνεται πολύ συχνά, αντικείμενο λαϊκισμού, δημαγωγίας και πλειοδοσίας μιας δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας.
Advertisements

Μετανάστευση - Ένταξη των μεταναστών Βασίλειος Πανταζής Μετανάστευση, Διαδικασίες Ένταξης των Μεταναστών και των Παιδιών των Μεταναστών στην Ελληνική.
3o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ Σχ. Έτος :
Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
Παραδοσιακοί Χοροί της Μακεδονίας
3. Η Σύμβαση της Λοζάνης και η ανταλλαγή των πληθυσμών
Τα Δικαιώματα των Παιδιών
Το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα
Παγκόσμια ημέρα του παιδιού
Ρίκκος Μαππουρίδης. «η ζημιά που προκαλείται από την αναγκαστική στέρηση της ιδιοκτησίας θα πρέπει να αποκαθίσταται με τέτοιο τρόπο, ώστε ο ιδιοκτήτης.
Κεφάλαιο 3: Το ενιαίο ρυθμιστικό και νομικό πλαίσιο. 3.1 Η έννοια και το περιεχόμενο του ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου. 3.2 Η αναγκαιότητα δόμησης του.
Η βασιλεία του Όθωνα.
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Πρόσφυγας είναι «κάθε πρόσωπο, το οποίο, επειδή έχει δικαιολογημένο φόβο διωγμού λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικής προέλευσης, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής.
Το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα
Φορολογία ακινήτων Φορολογικές διατάξεις που αποτρέπουν πιθανές επενδύσεις και προτάσεις για βελτίωση 6 Οκτωβρίου 2014 Γεωργία Σταματέλου Επικεφαλής Φορολογικού.
Εφαρμογές της ΔΙ στον φαρμακευτικό κλάδο
Το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα
Η δυναμική της ελληνικής γλώσσας εκτός Ελλάδας σε περίοδο κρίσης Στόγιος Νικόλαος.
Το Περιβάλλον Του Αθλητικού Οργανισμού
«. Μια πρωτοποριακή σύμπραξη... Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη 30 επιχειρήσεις-μέλη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS Στόχος: αποκατάσταση.
Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ
Επιμέλεια: Μακρής Κώστας1 Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ήταν έργο της ΕΑΠ και απέβλεπε στη δημιουργία μικρών γεωργικών ιδιοκτησιών. Η εγκατάσταση των προσφύγων.
Δ. Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΩΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 1
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου
Στους Αθώους Νεκρούς, όπου κι αν πίστευαν.... ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ 1923 Αφορά την ανταλλαγή των Ελληνοτουρκικών πληθυσμών. Άρθρο 1 Από την 1 η Μαϊου 1923,
ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ.
Βαλκάνια: Οι προϋποθέσεις και τα όρια της χωρικής ολοκλήρωσης Π. Γετίμης και Λ. Δημητροπούλου
Κίνημα στο Γουδί 1909 Ελευθέριος Βενιζέλος 1910
Κοινωνικός και οικονομικός ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα
2. Η ελληνοτουρκική προσέγγιση
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΟΤΙ Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΕΙΝΑΙ «ΑΧΡΗΣΤΗ» Β’ ομάδα:Λιόλιου Αρετή, Ματσούκα Αντωνία,
Κριτήρια ένταξης των κρατών στην Ε.Ε. Κριτήρια ένταξης ενός κράτους στην Ε.Ε καθορίστηκαν: Πότε: 1953 Που: στο συμβούλιο της Κοπεγχάγης Ανανέωση: Ευρωπαϊκό.
Άτομα με ειδικές ανάγκες, άτομα με ψυχικές διαταραχές. Άτομα εξαρτημένα από ουσίες, αλκοολικοί. Άτομα που βιώνουν την φτώχεια, άστεγοι. Μετανάστες,
Ορισμός του "ρεμπέτη" Ο όρος ρεμπέτης σημαίνει επαναστάτης που ζει ζωή εκτός νόμου. Μεγάλοι μουσικοί όπως ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης προσπάθησαν.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Επίδοση στο σχολείο και κοινωνική προέλευση. Δεκαετία 1960 Πολυάριθμες έρευνες σε πολλές δυτικές χώρες με στόχο να διαπιστωθεί αν το σχολείο προσφέρει.
5. Οι αξίες της ΕΕ Άρθρο 2 ΣΕΕ. Από τις αρχές στις Αξίες Η ΕΕ βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας,
ΙΣΤΟΡΙΑ Γ’ Γυμνασίου Ενότητα 39 η Ενότητα 39 η Εξελίξεις σε Ελλάδα και Τουρκία μετά τον μικρασιατικό πόλεμο.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου. Στα τελευταία μαθήματα της Έ τάξης γνωρίσαμε ποια ήταν τα προβλήματα που συγκλόνιζαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
Θέμα: «Η κοινωνική θέση της γυναίκας και η θέση της στη θρησκεία»
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΟΥΤΡΩΝ ΑΙΔΗΨΟΥ Εργασία για το μάθημα της Ιστορίας Α’ λυκείου στα πλαίσια της ενότητας Η πόλη-κράτος, νομοθέτες Η πόλη-κράτος, νομοθέτες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ Οι οικονομικές εξελίξεις κατά τον 20 ο αι.
Σχολική επίδοση και μειονότητες
ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ
Μάθημα: Πολιτική Παιδεία
Εκπαιδευτική διοίκηση και καινοτομία
ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΟΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Ρατσισμός Πολυπολιτισμικότητα και Ελληνικό Σχολείο:
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Ισότητα Mind Mosaic Από τις μαθήτριες: Καραγιωργάκη Κατερίνα, Κυπραίου Αγγελική, Πολίτη Κατερίνα, Τσαγκαράκη Μαρία.
Το αγροτικό ζήτημα. Συνέπειες βιομηχανικής επανάστασης Αγροτικός τομέας: κυριαρχία μέχρι το 19 ο αιώνα Οικονομικές εξελίξεις (βιομηχανική επανάσταση)
Ανθρώπινα δικαιώματα.
Η διανομή των εθνικών κτημάτων
3. Η αστική αποκατάσταση.
Η έντονη αθλητική δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, δεν ήταν απλώς και μόνο η αγάπη τους προς τον.
ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ-ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ Α.ΓΟΥΛΟΣΠΥΡΟΥ.
Η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ
Λέανδρος Αγιοργιωτάκης
H ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Εκπαίδευση και μειονότητες
Οργανισμός για τους πρόσφυγες
Οι γυναίκες ως κόρες στην Αρχαία Ελλάδα
3. ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843 ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1862)
Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ
Η οικονομική ζωή
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου εν.2 κεφ. 1 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ε. Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 1. Η ενσωμάτωση των προσφύγων

Δυσχέρειες: 1. δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας «Τιτάνιο» έργο – το σημαντικότερο επίτευγμα του νέου ελληνικού κράτους: η αποκατάσταση και η αφομοίωση των προσφύγων Δυσχέρειες: 1. δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας 2. πολιτική αστάθεια (1920 – 1930) 3. ελλιπής κρατική οργάνωση 4. τεράστιος αριθμός προσφύγων Καθοριστικός ο ρόλος της ΕΑΠ: - οργανισμός υπό διεθνή έλεγχο - αποστασιοποιημένη από την ταραγμένη ελληνική πολιτική ζωή - έχει στη διάθεσή της υλικά και ανθρώπινο δυναμικό που της παραχώρησε η ελληνική κυβέρνηση - μεγάλο έργο έγινε μεταξύ των ετών 1924 – 1928 Σε κάποιες περιπτώσεις: έργο βιαστικό, πρόχειρο, εμπειρικό, εξυπηρετούσε άμεσες ή και πολιτικές σκοπιμότητες

Κατηγορίες προσφύγων Πρόσφυγες διαφορετικής → κοινωνικής προέλευσης → πολιτιστικής παράδοσης → διαλέκτου και γλώσσας (100.000 τουρκόφωνοι) Οι εύποροι (που κατάφεραν να φέρουν στην Ελλάδα σημαντικό μέρος της περιουσίας τους) : ενσωματώθηκαν σχεδόν αμέσως και αναμείχθηκαν με τους γηγενείς Η μεγάλη μάζα των προσφύγων: ταχεία αποκατάσταση – αργή διαδικασία αφομοίωσης

Αιτίες δυσαρέσκειας: - ψυχικά τραυματισμένοι - άγχος επιβίωσης – βελτίωσης της ζωής τους - παράπονα για τον τρόπο αντιμετώπισής τους από το κράτος και τους γηγενείς - η Σύμβαση ανταλλαγής της Λοζάνης και το ελληνοτουρκικό Σύμφωνο (1930) παραβίασε βασικά δικαιώματά τους - αποζημιώθηκαν μόνο για ένα μέρος της περιουσίας που εγκατέλειψαν - η ανταλλάξιμη περιουσία δεν περιήλθε πάντοτε σε αυτούς (παρά την ύπαρξη νόμων που απαγόρευαν τη μεταβίβαση της μουσουλμανικής ακίνητης περιουσίας, η έλλειψη κτηματολογίου, η ανυπαρξία τίτλων ιδιοκτησίας και η δυσκολία οριοθέτησης και περίφραξης της περιουσίας συνέβαλαν να περάσουν τέτοιες εκτάσεις σε ντόπιους. Μερικές φορές και το ίδιο το κράτος παραχώρησε μουσουλμανική περιουσία σε γηγενείς ακτήμονες ή σε ευαγή ιδρύματα)

Διαφορά νοοτροπίας μεταξύ προσφύγων - γηγενών Οι γηγενείς για τους πρόσφυγες: ροπή για διασκέδαση, κοσμοπολίτικη συμπεριφορά, ανδρών και γυναικών αμφισβητούσαν την ελληνικότητα των προσφύγων Οι πρόσφυγες για τους γηγενείς: Χαμηλό πολιτιστικό και μορφωτικό επίπεδο Πρόβαλλαν την ελληνικότητά τους

Η διάσταση προσφύγων και γηγενών Στην οικονομική ζωή: ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας, στην ιδιοκτησία της γης, σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες Στην πολιτική ζωή: οι πρόσφυγες απέκτησαν αμέσως ελληνική ιθαγένεια και πολιτικά δικαιώματα → εντάχθηκαν στο κόμμα του Βενιζέλου ως ψηφοφόροι, πολιτικοί, βουλευτές ,υπουργοί → οι αντιβενιζελικοί και ο αντιβενιζελικός τύπος καλλιεργούσαν το μίσος εναντίον τους Στην κοινωνική ζωή: - απομονωμένοι στους συνοικισμούς - δεν είχαν συχνές επαφές με τους ντόπιους - συνήπταν γάμους μεταξύ τους (# οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στις πόλεις και τα χωριά αναμείχθηκαν πιο γρήγορα και εύκολα με τους ντόπιους : στην εκκλησία, το σχολείο, τους χώρους εργασίας- μικτοί γάμοι) Η διάσταση σε ελάχιστες περιπτώσεις πήρε και τη μορφή της ανοιχτής σύγκρουσης- ο όρος «πρόσφυγας» είχε υποτιμητική σημασία για πολλά χρόνια Μετά τη δεκαετία του 1940 έπαψε να υπάρχει η διαχωριστική γραμμή