 Οι Σιατιστινοί, από την αρχή, ήταν υποχρεωμένοι να επιβιώνουν όχι μόνο σε συνθήκες τυραννίας, αλλά και σε έναν τόπο άγονο και αφιλόξενο. Παρόλα αυτά.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
Advertisements

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
Η βασιλεία του Όθωνα.
Οι Φιλόσοφοι της αρχαίας Ιωνίας
Νικόλαος Κοπέρνικος. Παιδική ηλικία και μόρφωση Αγαπημένε μου φίλε, Θα σου πω μια ιστορία για τον πιο ονομαστό και φημισμένο σε όλο τον κόσμο, πολίτη.
ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, «ΝΑ ‘ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΔΑΣΚΑΛΕ!»
Θρησκευτικός Τουρισμός
13. Ο Ιουστινιανός μεταρρυθμίζει τη διοίκηση και τη νομοθεσία
ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ
Ιστορία Μετά την ήττα των Φράγκων στη μάχη της Πελαγονίας το 1259, το κάστρο του Μυστρά παραχωρήθηκε στο Βυζαντινό αυτοκράτορα Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο. Από.
Ο Μακρυγιάννης Αθηνά Γ..
Η καθημερινή ζωή στα ελληνιστικά χρόνια
ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΕΚΧΡΙΣΤΙΑΝΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ
Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) «ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ» ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΑΘΗΝΑ, 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2007.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Η ανάπτυξη των γραμμάτων και η μελέτη των αρχαίων Ελλήνων κεφ. 26
Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ
5 ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ
EΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΙΚΙΕΣ ΒΙΕΝΝΗΣ. ΕΜΠΟΡΙΟ ► Η πρωτεύουσα της αψβουργικής μοναρχίας, ακμαίο εμπορικό, τραπεζιτικό και πνευματικό κέντρο, αποτέλεσε σημαντικό.
Οι συνθήκες ζωής στην Οθωμανική αυτοκρατορία
Ερευνητικη Εργασια Ά Ταξησ Λυκειου Μyρινα ετοσ ο Τετραμηνο
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΜΑΡΙΑ ΒΛΑΣΣΗ.
ΟΙ ΑΓΙΟΙ: ΚΙΡΙΛΛΟΣ & ΜΕΘΟΔΙΟΣ
Ο δρόμος της Ελλάδας προς την Ενωμένη Ευρώπη ξεκινά στις 8 Ιουνίου του 1959 με την υποβολή της αίτησης για σύνδεση με την νεοϊδρυθείσα τότε στην Ευρωπαϊκή.
 Ο Κωστής Παλαμάς γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Ιανουαρίου 1859 από γονείς που κατάγονταν από το Μεσολόγγι. Πέθανε στην Αθήνα στις 27 Φεβρουαρίου 1943.
25η Μαρτίου.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ Διονύσης Γαρμπής Έλενα Δαρείου. Ο Φρειδερίκος Βίλχελμ Νίτσε Ο Φρειδερίκος Βίλχελμ Νίτσε (γερμ. Friedrich Wilhelm Nietzsche) (15 Οκτωβρίου 1844.
Χάρης Αλεξίου Νικόλας Βουβάκης
Διαμαντίδου Χρυσή Β ’ Γυμνασίου Μάθημα Ιστορίας
ΒΟΛΟΣ.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ
ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ.
Κύριλλος κ Μεθόδιος Άγιοι της εκκλησίας. Η ζωή τους Η ζωή τους Στις αρχές του 9ου αιώνα, οι αδελφοί Κωνσταντίνος (μοναστικό όνομα Κύριλλος) και Μεθόδιος,
Νικόλας-Κωνσταντίνος Μπαρτζώκας 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΠΤΔΕ-ΑΠΘ Τάξη Ε2 Σχολικό Έτος
Μαντώ Μαυρογένους 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο
Παναγιώτης Λαδόπουλος
Ευχές για καλή συνέχεια στο Ταξίδι της Ζωής
Ολυμπιακα αθληματα.
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ- ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ. Η θέση της Πάτρας και σημεία ενδιαφέροντος H Πάτρα είναι μια πόλη στην Δυτική Ελλάδα που βρέχεται στα βόρεια από.
Αξιοθέατα και μνημεία των λαών της Ευρώπης 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ. Σχολικό έτος Κατερίνα Γαλλιού ΣΤ’2.
Η Α' Αγία Σοφία θεμελιώθηκε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο αλλά οικοδομήθηκε από το γιο του Κωνστάντιο ( ). Τα εγκαίνιά της έγιναν το 346.
Άλκη Ζέη 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π. Τ. Δ. Ε.- Α. Π. Θ. Σχολικό έτος Κατερίνα Γαλλιού Στ ’2.
Κύριλλος και Μεθόδιος. Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος ήταν αδέλφια, μοναχοί, με μεγάλη ιεραποστολική δράση. Σε αυτούς αποδίδεται ο εκχριστιανισμός των.
Λεωνίδας Κραλίδης 1 ο Πειραματικό Δημοτικό Θεσσαλονίκης ΣΤ
ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Οι Εβδομήντα μεταφράζουν την εβραϊκή λέξη berith στα ελληνικά διαθήκη Απαντάται στις εκφράσεις.
( ) Επιφανής ζωγράφος. Γεννήθηκε στην Τήνο, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Μετά την εγκατάσταση της οικογένειάς του στην Αθήνα (1850)
Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης 1851 – 1911 Παρουσίαση από τις μαθήτριες : Ντόκο Αννα-Μαρια Ευαγγέλου Γεωργία Γκινάι Λούσυ.
4 ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡ0ΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
Ένα Επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων και……ευαισθητοποίησης
Αντόνι Γκαουντί.
Σημαντικές Προσωπικότητες Μεταμόρφωσης
Επιφανείς Έλληνες της Τεργέστης
Πολιτιστικές διαδρομές γύρω από το Βελιγράδι
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ
Το κίνημα των Ναζαρηνών
Αθανάσιος Ρεπανιδιώτης ο Νεομάρτυρας
21. Το Βυζάντιο εκχριστιανίζει τους Σλάβους
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
Ολυμπιακοί Αγώνες! Λαμπρινή Χριστίνα.
Αναστασιοσ γιαννουλατοσ
Καστρο κερκυρασ 13ο Γυμνασιο πατρων 2017 Λυδία Χείρα Β'1.
Επίσκεψη στο Κέντρο της Πάφου
Οι Νεομαρτυρεσ.
Γνωρίζω τον τόπο μου; Καλή Επιτυχία !!!
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ Μια σύντομη περιήγηση! ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΤΑΣΣΗ ΤΜΗΜΑ Γ3
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
Από το μαθητή Μάριο Σπύρου Γ΄ 2.  Τα πρώτα χρόνια  Ο Γρηγόρης Αυξεντίου γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1928 στο χωριό Λύση της επαρχίας Αμμοχώστου.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

 Οι Σιατιστινοί, από την αρχή, ήταν υποχρεωμένοι να επιβιώνουν όχι μόνο σε συνθήκες τυραννίας, αλλά και σε έναν τόπο άγονο και αφιλόξενο. Παρόλα αυτά όμως, μέσα σε δυο αιώνες ζωής,κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια πόλη που να θεωρείται η περισσότερο ανεπτυγμένη όλης της Δυτικής Μακεδονίας.

 Στις χώρες που συναλλάσσονταν ίδρυσαν μεγάλους εμπορικούς οίκους, ανέπτυξαν ελληνικές κοινότητες και κατέκτησαν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων στις τέχνες και στο εμπόριο. Εκεί μπόρεσαν, παράλληλα με τον πλούτο, να αναπτύξουν το πνεύμα. Έγραψαν δικά τους και μετέφρασαν ξένα συγγράμματα. έγιναν λαμπροί επιστήμονες, λόγιοι, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες.

 Στη Σιάτιστα από περασμένους χρόνους μέχρι και σήμερα, όλα σχεδόν τα δημόσια κτήρια, εκκλησίες, σχολεία, γυμνάσια, τεχνικές σχολές, διοικητήριο, παιδικές χαρές και τόσα άλλα έργα κοινής ωφέλειας, βρύσες, πάρκα, δρόμοι, γήπεδα κ.α. είναι δημιουργήματα Σιατιστινών ευεργετών ή διαφόρων κληροδοτημάτων που θεσπίστηκαν από αυτούς. Η Σιάτιστα είναι η πόλη των ευεργετών και των δωρητών.

 Η θεμελίωση του νέου δημοτικού σχολείου έγινε στις 15 Ιουνίου 1908  Τα έξοδα της ανέγερσης κατέβαλε η Αδελφότητα της Χώρας «Προφήτης Ηλίας» και όλοι οι κάτοικοι της Χώρας

 Με τη δύση του 1887 και την ανατολή του 1888 η Σιάτιστα ετοιμάζονταν, ύστερα από την γενναιόδωρη προσφορά του Ιωάννη Τραμπαντζή, για τη θεμελίωση του Γυμνασίου. Η παλιά Ελληνική Σχολή ήταν ετοιμόρροπη. Στις εκκλήσεις των Σιατιστινών για ανέγερση νέου κτιρίου ανταποκρίθηκε ο μεγάλος ευεργέτης

 Η θεμελίωση έγινε στις 24 Μαρτίου Ο Αγιασμός τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Αθανάσιο.  Οι εργασίες άρχισαν αμέσως στις 28 Μαρτίου 1888 και τελείωσαν ορίστηκα τον Αύγουστο του Αρχιτέκτονας ήταν ο Κωνσταντίνος Πιπιλιάγκας από τη Βλάστη. Το διδακτήριο υψώθηκε μεγαλοπρεπές και επιβλητικό, αυστηρού νεοκλασικού ρυθμού, με προσεγμένη ισόδομη λαξευτή τοιχοποιία

 Στο υπέρθυρο, κάτω από το τριγωνικό αέτωμα είναι χαραγμένο το επίγραμμα : Δω ποιος θρόνιασε τας Μούσας; Δος μου Σιάτιστα Πατρίς Τα’ όνομά του να στεφανώσω: Ιωάννης Τραμπαντζής.

 Ο Ιωάννης Μ. Τραμπαντζής γεννήθηκε στη Σιάτιστα στις 31 Δεκεμβρίου 1815.Σε ηλικία 12 ετών αναχώρησε από την Ελλάδα και πήγε στη Ρουμανία μαζί με τους μεγαλύτερους σε ηλικία αδερφούς του. Εκεί, χάρις στο έξοχο εμπορικό του πνεύμα, στην εργατικότητα και στην εύνοια της τύχης, απέκτησε μεγάλη περιουσία

 Για την ανέγερση του γυμνασίου ο Ιωάννης Τραμπατζής διέθεσε το ποσό των 2000 χρυσών λιρών. Το προικοδότησε με κεφάλαια εξακοσίων ομολογιών του Εθνικού Δανείου των φράγκων του 1881 για να λειτουργήσει και να συντηρηθεί. Απεβίωσε στις 3 Ιανουαρίου 1890

Η προσωπικότητα και η προσφορά του αποτελούν σταθμό στην ιστορική πορεία της Σιάτιστας : « Μεγαλόπρεπο προβάλει το άγαλμα του, που του έστησε η Πατρίδα μας με μητρική στοργή και ό,τι δεν λέει το μάρμαρο, το λέει το επίγραμμα του: Μ΄ ευγνωμοσύνη η Σιάτιστα τη μνήμη σου ευλογεί και σε υμνολογεί»

 Ο Θεόδωρος Μανούσης γεννήθηκε στη Σιάτιστα το  Τα γράμματα της Δημοτικής και Μέσης εκπαίδευσης διδάχτηκε στις Ελληνικές Σχολές της Τεργέστης και της Βιέννης, ενώ σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία στα Γερμανικά Πανεπιστήμια. Στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκε οριστικά το Διορίστηκε Αρεοπαγίτης στον νεοσύστατο Άρειο Πάγο, όπου υπηρέτησε το Την ίδια περίοδο υπηρέτησε και ως Βασιλικός Επίτροπος στην Ιερά Σύνοδο

 Το 1837 συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρώτους διορισθέντες καθηγητές του νεοσύστατου Εθνικού Πανεπιστημίου. Δίδαξε ως επίτιμος και στη συνέχεια ως τακτικός καθηγητής.

 Το 1844 εκλέχτηκε πρύτανης του Πανεπιστημίου, για το πανεπιστημιακό έτος Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1858, σε ύφος λιτό και σαφές, συντάσσει και υπογράφει ο ίδιος την διαθήκη του. Θυμάται πρώτα τους συγγενείς του, στους οποίους αφήνει σημαντικά για την εποχή ποσά. Ακολουθεί η γενέτειρα του Σιάτιστα στην οποία αφήνει την πλούσια Βιβλιοθήκη του, που αποτελούνταν από τόμους και έγινε ο πυρήνας της Βιβλιοθήκης που πήρε το όνομα του.