Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ Κούκου Σοφία Μήτση Ηλέκτρα Α2

2 Ηπειρώτες Ευεργέτες Από τα παλιά χρόνια μπορούμε να δούμε μορφές καθιερωμένης και πολύτιμης υπηρεσίας προς την κοινωνία. Αυτή την πολύτιμη υπηρεσία την προσέφεραν και οι Ηπειρώτες ευεργέτες. Όσο ξερό και άγονο είναι το έδαφος της Ηπείρου τόσο πλούσιο φύτρωσε και ευτυχώς εξακολουθεί να φυτρώνει το δέντρο της ευεργεσίας. Το δέντρο που πρόσφερε άφθονους τους καρπούς του ιδιαίτερα στα χρόνια της πικρής σκλαβιάς.

3 Μιχαήλ Τοσίτσας ( ) Ευεργέτης από το Μέτσοβο εγγονός του εθνικού ευεργέτη Μιχαήλ Τοσίτσα. Έζησε στην Ελβετία και διέθεσε την τεράστια περιουσία του για κοινωφελή έργα στο Μέτσοβο και στην Ήπειρο. Για τον σκοπό αυτό όρισε τον Ευάγγελο Αβέρωφ να γίνει ο εκτελεστής της περιουσίας του και τον υιοθέτησε. Από τότε ο Αβέρωφ απέκτησε και το επώνυμο του ευεργέτη του και ονομάζεται Ευάγγελος Αβέρωφ – Τοσίτσας. Το ίδρυμα Τοσίτσα αποπεράτωσε πάνω από 107 σχολεία μόνο στην Ήπειρο.

4 Γεώργιος Χατζηκώστας (1753-1845)
Ο Γεώργιος Χατζηκώστας, γεννημένος στα Γιάννενα το 1753, συνεργαζόταν με τον αδελφό του στις ανταλλαγές πολύτιμων ειδών. Το 1816 και ενώ πριν ένα χρόνο είχε πεθάνει ο αδερφός του, εκδίδεται δαπάνη με το όνομα και των δυο αδελφών για την έκδοση βιβλίων. Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης, αναγκάζεται να εγκατασταθεί οριστικά στη Μόσχα.

5 Γεώργιος Αβέρωφ ( ) Ο Γεώργιος Αβέρωφ, που κατάγεται από το Μέτσοβο της Ηπείρου, σε ηλικία 25 ετών (1840) εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου με τον αδελφό του εργαζόταν ως έμποροι. Ανέπτυξε δικές του επιχειρήσεις που του απέφεραν τεράστια κέρδη. Ήταν δραστήριος άνθρωπος και προσέφερε πλούσιο εθνικό και κοινωνικό έργο. Συγκεκριμένα στην Αλεξάνδρεια έχτισε νοσοκομείο για τους ομογενείς.

6 Ζώης Καπλάνης ( ) Ιδρυτής εκκλησιών και σχολείων στα Ιωάννινα, ο Ζώης Καπλάνης υπήρξε άλλος ένας μεγάλος εθνικός ευεργέτης. Καταγόταν από το Γραμμένο Ιωαννίνων. Εργάστηκε στο Βουκουρέστι και ασχολήθηκε με το εμπόριο στη Μόσχα, κάνοντας μεγάλη περιουσία. Διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του για κοινωφελούς σκοπούς. Διέθεσε χρήματα στο Αυτοκρατορικό Ορφανοτροφείο της Μόσχας και στο Νοσοκομείο των Ιωαννίνων.

7 Ιωάννης Δόμπολης ( ) Σημαντικότατη υπήρξε επίσης η συμβολή του Ιωάννη Δόμπολη, που ήταν γιος του Τριαντάφυλλου Δόμπολη. Γεννήθηκε στη Ρωσία και ασχολήθηκε με το εμπόριο και με τραπεζικές εργασίες. Ο Καποδίστριας, με τον οποίο γνωριζόταν, τον διόρισε διαχειριστή οικονομικών και γενικό ταμεία της Ελλάδος.

8 Αδελφοί Ζωσιμάδες (περίπου 1754 έως 1762)
Οι μεγάλοι Εθνικοί ευεργέτες αδελφοί Ζωσιμάδες Αναστάσιος, Νικόλαος, Θεοδόσιος, Ζώης και Μιχαήλ γεννήθηκαν στα Ιωάννινα ανάμεσα στα 1754 και Αφού μαθήτευσαν στη Μπαλαναία Σχολή, ταξίδεψαν και επιδόθηκαν δραστήρια στο επάγγελμα του πατέρα τους ο οποίος ήταν πλανόδιος έμπορος. Στη Ρωσία συγκέντρωναν εμπορεύματα από την Κίνα και την Ανατολή και τα εξήγαγαν στο Λιβόρνο.

9 Κωνσταντίνος Ζάππας (1813-1895)
Ο Κωνσταντίνος Ζάππας, ξάδερφος του Ευάγγελου Ζάππα γεννήθηκε επίσης στο Λάμποβο της Βόρειας Ηπείρου. Πήγε στη Ρουμανία μετά από πρόσκληση του ξαδέρφου του. Αναδείχθηκε σε άξιο συνεργάτη του, ενώ επιδόθηκαν και οι δύο σε ευεργεσίες με οικοδόμηση εκκλησιών, σχολείων, βιβλιοθηκών και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. Επίσης ίδρυσε Υφαντική σχολή στο χωριό του και Γεωργική σχολή στη Θεσσαλία.

10 Απόστολος Αρσάκης ( ) Ο Απόστολος Αρσάκης γεννήθηκε το 1792 κοντά στην Πρεμετή. Ταξίδεψε στο Βουκουρέστι και στη Βιέννη, όπου διδάχθηκε τα Ελληνικά με δάσκαλο τον Νεόφυτο Δούκα. Σπούδασε Ιατρική και στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε στην Ρουμανία. Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Ρουμανίας και για λίγο πρωθυπουργός της Ρουμανίας. Διέθεσε μεγάλο μέρος της περιουσίας του για την ίδρυση του Αρσάκειου, επί της οδού Πανεπιστημίου στην Αθήνα και της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (1836).

11 Χρηστάκης Ζωγράφος (1820-1896)
Καταγόταν από την Ήπειρο αλλά εργαζόταν στην Κωνσταντινούπολη ως τραπεζίτης. Ήταν ένας από τους κύριους συντελεστές της ίδρυσης της Γενικής εταιρείας του Οθωμανικού κράτους. Στήριξε οικονομικά την ελληνική παιδεία και συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξή της. Προσέφερε γενναίες δωρεές σε κάθε τομέα των γραμμάτων και των επιστημών. Επίσης, ίδρυσε τα «Ζωγράφεια» ιδρύματα.

12 Αγγελική Παπάζογλου (1810-1891)
Η Αγγελική Παπάζογλου καταγόταν από τη Σμύρνη. Χάρη στην αγάπη της για τον τόπο έκανε έργα κοινής ωφέλειας στα Γιάννενα και στο Ζαγόρι. Επισκεύασε δρόμους σε διάφορες περιοχές της Ηπείρου, ανακαίνισε την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης και έδωσε το σπίτι της στα Γιάννενα για την δημιουργία υφαντικής σχολής για τα φτωχά κορίτσια. Μετά τον θάνατό της δόθηκαν διάφορα ποσά για εκκλησίες και μοναστήρια, για την κατασκευή και τη συντήρηση δρόμων και γεφυριών, για την συντήρηση δημοτικού σχολείου, όπως και για τη δημιουργία βιβλιοθήκης για το Πανεπιστήμιο Αθηνών και την αγορά βιβλίων.

13

14 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


Κατέβασμα ppt "ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google