Σωτήρης Θεοχάρης Ορφέας Λιακόπουλος

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ!
Advertisements

Το Μάννα Κάθε φορά που κάνω κάποια σκέψη, αν δεν θα έπρεπε να την αναλύσω, θα έγραφα απλώς: Το μοναδικό φαγητό, που σύντομα πιστεύω ότι θ’ αντικαταστήσει.
Παραμονές των Χριστουγέννων, ενώ όλοι προετοιμαζόμασταν να γιορτάσουμε τη Γέννηση του Θεανθρώπου Χριστού, του σαρκωμένου Θεού της Αγάπης…
Τα τείχη της Γορίτσας Αραπίτσα Δήμητρα Γουργιώτης Γιάννης
Βυζαντινό-Νομισματικό Μουσείο Αθηνών 2012
Προστασία Λογισμικού - Ιοί
Derinkuyu’s Underground City (Κατακόμβες)
Μουσείο Μουσείο ονομάζεται ένα κτίριο, μέσα στο οποίο υπάρχουν έργα τέχνης όπως αγάλματα και πίνακες ζωγραφικής ή πράγματα που χρησιμοποι-ούσαν οι άνθρωποι.
ΒΙΑΣΜΟΣΒΙΑΣΜΟΣ Πήραν συνέντευξη από μια ομάδα βιαστών που βρίσκονται στη φυλακή προκειμένου να μάθουμε ποια θεωρούν αυτοί πιθανά θύματα. Παραθέτουμε.
Η ζωή των Κυκλαδιτών Πριν από χρόνια, ένας σπουδαίος πολιτισμός αναπτύχθηκε στα νησιά του Κεντρικού Αιγαίου που λέγονται Κυκλάδες.
ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ
Η ενδυμασία στο Βυζάντιο
ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΕ ΑΠΟΣΤΟΛΗ…
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΝΤΩΝΙΑ ΒΟΥΛΟΥΜΑΝΟΥ.
ΦΥΛΗ ΑΤΤΙΚΗΣ Η Φυλή,ή αλλιώς όπως την αποκαλούσαν παλιά Χασιά,βρίσκεται στην Νομαρχία Δυτικής Αττικής και στους πρόποδες της Πάρνηθας.Υπάρχουν αρκετά έθιμα.
Ποιό είναι το πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα;. Το οικονομικό.
Το κάστρο της Καντάρας Από την ομάδα Μάρκο Πόλο της ΣΤ’
Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ (11ος αι πΧ) οι
Μακελλαράκη Σταυρούλα
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ !!! Ο Στρατηγός DWIGHT D. EISENHOWER είχε δίκιο όταν διέταξε να τραβήξουν όσα φιλμ και φωτογραφίες μπορούσαν.
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΦΗΒΩΝ
Αν αφήνετε το νερό να τρέχει σαν να μην «τρέχει» τίποτα… σύντομα δεν θα τρέχει τίποτα!
Ομαδα : Δ ΜΠΟΥΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΛΟΥΔΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Το Σούλι Νότια των Ιωαννίνων απλώνονται τα Κασσώπεια όρη. Εδώ κατοίκησαν πολλοί Έλληνες για να αποφύγουν την κτηνωδία των Τούρκων. Σιγά - σιγά κτίσθηκαν.
ΠΑΦΟΣ Αρχαιολογικά μνημεία και αξιοθέατα
Κατακλυσμός Οι παραδόσεις πολλών λαών μιλούν για κατακλυσμούς.
Κλιματικέσ ζωνεσ ΜΑΡΘΑ.
ΣΤΕΜΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΩΡΤΖΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Β4  Πρόσφατα, ολόκληρο το τμήμα μας, το Β4, έγινε μια μικρή ομάδα ντέντεκτιβ!  Επισκεφθήκαμε το Βυζαντινό Μουσείο.
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΧΡΥΣΕΛΕΟΥΣΗΣ ΕΜΠΑΣ
ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΜΙΛΟΥΝ Η ΣΠΗΛΙΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΣΑΝ ΈΝΑ ΒΙΒΛΙΟ.
Πρέβεζα της Ιστορικής Μνήμης
ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΛυΧΝΑΡΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΩΤΙΣΜΟ του ΧΩΡΟυ.
ΧΟΡΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΕΦΗΒΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
ΜΟΥΣΕΙΟΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ Να κάνετε μια μουσειοξερεύνηση για εικόνες στο Διαδίκτυο που έχουν το ίδιο θέμα από διαφορετικές εποχές π.χ. Βάπτιση Χριστού από 7ο-15ο.
Κατά τη γνώμη μας, αυτή η ομάδα ανθρώπων κατέφυγε σε αυτό το σπήλαιο είτε λόγω πολέμου, είτε λόγω κινδύνου επιβίωσης από ακραίες κακές καιρικές συνθήκες.
ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΛΙΑΚΑ ΡΑΦΑΕΛΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΑΝΤΖΑΡΑ Β4’
ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΠΛΗΘΗΣΜΟΙ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤ1.
Μονή Κύκκου.
Προϊστορία Η Εποχή του λίθου.
Αυτόχθονες λαοί Μαίρη Καλφοπούλου.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΜΕΡΙΚΩΝ ΟΤΙ Η ΜΟΡΦΩΣΗ ΕΙΝΑΙ «ΑΧΡΗΣΤΗ» Β’ ομάδα:Λιόλιου Αρετή, Ματσούκα Αντωνία,
Ιστορικές ελληνικές επιγραφές
Αποστολή στο Βυζαντινό Μουσείο
Στις αρχές του 4 ου αιώνα βρέθηκαν τα λείψανα ανθρώπινων σκελετών, πλήθος αγγείων, λυχνάρια, μεταλλικά αντικείμενα και νομίσματα διάσπαρτα που χρονολογούνταν.
Μυκηναϊκός πολιτισμός
Πως είναι διαμορφωμένη η κοινωνία του τόπου μου
Τυχερά παιχνίδια και Τζόγος στο διαδίκτυο
Ο δήμος μας Ε΄ τάξη 3 ου Δ.Σ. Γλυκών Νερών. Πού βρισκόμαστε στο Ν. Αττικής.
20. Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους
Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βουλγάρους και τους Ρώσους
54 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΡΕΤΟΣ. ΕΙΚΟΝΕΣ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ.
Η Ακρόπολη και τα μνημεία της
Έλεγχος υποθέσεων για αναλογίες. Εάν έχουμε αναλογίες σχετικά με ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σε έναν πληθυσμό τότε κάνουμε ελέγχους υποθέσεων για.
Οι φοιτήτριες: Διαμαντάκη Μυρτώ Θεώνη Κλαιρ_ Αγραφιώτη Δήμητρα_ Κατερίνα Σταύρου_
ΙΝΔΙΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ.
φτάνει στα παλιά σύνορα
ΒΕΖΟΥΒΙΟΣ Ο Βεζούβιος είναι βουνό-ηφαίστειο στις δυτικές ακτές της Ιταλίας και σε απόσταση 12 χλμ. από τη Νάπολη. Μέχρι το 79 μ.Χ., το θεωρούσαν ένα απλό.
Αν αφήνετε το νερό να τρέχει σαν να μην «τρέχει» τίποτα… σύντομα δεν θα τρέχει τίποτα!
21. Το Βυζάντιο εκχριστιανίζει τους Σλάβους
ΠΕΡΙΚΛΗΣ Χαλβατζή Μαρία Α’3.
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Η παρουσίαση διαμορφώθηκε από τον Πέτρο Σαμούχο.
Καταστροφή της Σμύρνης 1922
Διαθεματική πρόταση διδασκαλίας
Άσκηση στην Ιστορία Πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι κατέφυγαν στη σπηλιά είναι ότι πιθανόν υπήρχε πόλεμος ή ακραίες καιρικές συνθήκες και έψαχναν καταφύγιο.
Προϊστορία Η Εποχή του λίθου.
Προϊστορία Η Εποχή του λίθου.
Βυζαντινό-Νομισματικό Μουσείο Αθηνών 2012 Κακαριάρη Άννα Κουβά Ρεγγίνα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σωτήρης Θεοχάρης Ορφέας Λιακόπουλος ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Μάρτης 2012 ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΣ Σωτήρης Θεοχάρης Ορφέας Λιακόπουλος

Η ΙΣΤΟΡΙΑ Η αρχαιολογική έρευνα αποκάλυψε ότι γύρω στο τέλος του 6ου αιώνα μ.Χ. κάτι φοβερό συνέβη σε μια περιοχή νότια από το Άργος, στην Πελοπόννησο. Μια ομάδα περίπου 33 ανθρώπων που ζούσαν εκεί αναγκάστηκαν να κρυφτούν σε ένα σπήλαιο. Οι περισσότεροι ήταν παιδιά, έφηβοι και νέες γυναίκες. Χρειάστηκε να κατέβουν από ένα στενό και απότομο βάραθρο 14 μέτρων για να φτάσουν στο μεγάλο σκοτεινό σπήλαιο που πίστευαν ότι θα τους σώσει. Ήρθαν οργανωμένοι, κουβάλησαν διάφορα αντικείμενα για να ζήσουν εκεί, μέχρι να περάσει ο κίνδυνος. Καθώς οι αρχαιολόγοι βρήκαν τους σκελετούς τους δίπλα στα αντικείμενα που μετέφεραν, συμπέραναν ότι για κάποιον λόγο τελικά δεν κατάφεραν να βγουν από το σπήλαιο. Μήπως αποκλείστηκαν εκεί και πέθαναν όταν τελείωσαν οι προμήθειες. Τι φως άραγε ρίχνει στην υπόθεση το γεγονός ότι κοντά στην είσοδο του σπηλαίου βρέθηκε μια αιχμή δόρατος;

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από το ΣΠΗΛΑΙΟ και τη ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΡΟΥΧΙΣΜΟΣ Τα σπήλαια έχουν πολλή υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες. Οπότε απαραίτητα για την επιβίωση στο σπήλαιο θα ήταν ζεστά ρούχα.

ΠΥΛΙΝΑ ΑΓΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΜΦΟΡΕΙΣ Για τη διαμονή στο σπήλαιο απαραίτητα ήταν τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό. Γι’ αυτό σίγουρα αυτοί οι οποίοι κατέφυγαν σε αυτό είχαν μαζί τους αγγεία και άλλα σκεύη, ώστε να μεταφέρουν τις προμήθειες.

ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ Για να καταφύγει κάποιος σε σπήλαιο εκείνη την εποχή πιθανότατα δέχονταν κάποια διάφορες επιδρομήές. Φοβούμενοι μήπως χάσουν τις περιουσίες τους, θα πήραν παίρνοντας μαζί τους τα χρήματά τους, που “εξασφάλιζαν” το μέλλον τους.

ΛΥΧΝΑΡΙΑ Οι σπηλιές συνήθως δεν έχουν πρόσβαση στο φως του ήλιου. Για να βλέπουν στο πυκνό σκοτάδι του σπηλαίου, θα έπρεπε να είχαν πάρει μαζί τους διάφορα λυχνάρια.

ΣΤΑΥΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΤΑ Την εποχή του Μεσαίωνα βυζαντίου οι άνθρωποι ήταν βαθιά θρησκευόμενοι και σε περιόδους κρίσης και πολέμου απόθεταν όλες τις ελπίδες τους στο θεό. Έτσι θα είχαν μαζί τους διάφορα φυλακτά (σταυρούς) και το ευαγγέλιο για τις καθημερινές τους προσευχές .

ΑΙΤΙΑ Την εποχή εκείνη (6ος – 7ος αιώνας) πολλά βάρβαρα και σλάβικα φύλα κατέβηκαν από τα βόρεια. Εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές του Βυζαντίου και ζούσαν κυρίως με λεηλασίες και επιδρομές. Οπότε σε μια από τις επιδρομές τους οδηγήθηκαν οδήγησε σε εκείνη την περιοχή .Ο άμαχος πληθυσμός κρύφτηκε για να αποφύγει την καταστροφή, οι αδίστακτοι επιδρομείς όμως ανακάλυψαν την κρυψώνα τους και φρόντισαν να μην καταφέρουν να ξαναβγούν από εκεί .

ΠΗΓΕΣ: http://www.byzantinemuseum.gr/el/publications/series/catalogues/?nid=1235 http://kiveri.blogspot.com/2008/03/speleonews.html http://www.actiongr.com/speleonews/t09.htm#topic10

ΤΕΛΟΣ