Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΦΥΛΗ ΑΤΤΙΚΗΣ Η Φυλή,ή αλλιώς όπως την αποκαλούσαν παλιά Χασιά,βρίσκεται στην Νομαρχία Δυτικής Αττικής και στους πρόποδες της Πάρνηθας.Υπάρχουν αρκετά έθιμα.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΦΥΛΗ ΑΤΤΙΚΗΣ Η Φυλή,ή αλλιώς όπως την αποκαλούσαν παλιά Χασιά,βρίσκεται στην Νομαρχία Δυτικής Αττικής και στους πρόποδες της Πάρνηθας.Υπάρχουν αρκετά έθιμα."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΦΥΛΗ ΑΤΤΙΚΗΣ Η Φυλή,ή αλλιώς όπως την αποκαλούσαν παλιά Χασιά,βρίσκεται στην Νομαρχία Δυτικής Αττικής και στους πρόποδες της Πάρνηθας.Υπάρχουν αρκετά έθιμα όπως είναι: 1.Το κουλούρι:το οποίο υπάρχει στους γάμους. 2.Μακαρόνια:τα οποία στον τόπο μας τα λέμε τζόλιες. 3.Εικόνα της Παναγίας

3

4 ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΓΑΜΟΥ Το κουλούρι το φτιάχνουν οι γυναίκες στους γάμους .Πλέον μόνο οι παλιές γυναίκες το ξέρουν και το φτιάχνουν.Σπάνια να το γνωρίζει κάποια νέα και να το κάνει στις μέρες μας.Και συνηθίζεται να κόβεται στο τραπέζι από τον κουμπάρο. ΥΛΙΚΑ: 1.Αυγά 2.Ζάχαρη 3.Βούτυρο 4.Μαχλέπι 5.Πορτοκάλι 6.Μαστίχα 7.Μαγιά 8.Αλεύρι

5

6 ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ(ΤΖΟΛΙΕΣ) Είναι ένα πολύ παλιό έθιμο το οποίο τηρείτε μέχρι και σήμερα…!Πριν κάποια χρόνια τις φτιάχνανε την Κυριακή της Τυρινής. Υλικά: 1.Αλεύρι 2.Λάδι 3.Αλάτι 4.Νερό 5.Τυρί

7

8 ΕΙΚΟΝΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ Την εικόνα την παίρνουμε το Σάββατο των Βαϊων και την γυρίζουμε την Κυριακή.Είναι ένα έθιμο πολλών χρόνων,το οποίο το σταμάτησαν οι καλόγριες πέρυσι…!

9

10 ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ Η Φυλή είναι ένας από τους αρχαιότερους δήμους της Αττικής. Μάρτυρας της ιστορίας του τόπου στέκει το καλοδιατηρημένο αρχαίο φρούριο που βρίσκεται στα Δυτικά της Πάρνηθας σε υψόμετρο 670 μ. και σε απόσταση περίπου 11 χιλιομέτρων από τη σημερινή πόλη. Από το κάστρο αυτό ξεκίνησε η αντίσταση κατά του Πεισίστρατου τον 6ο π.Χ. αι.ωνα και αυτό κυρίευε ο Θρασύβουλος με 70 στρατιώτες και ανέτρεψε το καθεστώς των τριάκοντα τυράννων των Αθηνών το 403 π.Χ. Το φρούριο αυτό λόγω της ακατάλληλης θέσης του εγκαταλείφθηκε και τον 4ο π.Χ. αιώνα κτίστηκε το νέο φρούριο Φυλής που σήμερα γνωρίζουμε.Το οποίο βρίσκεται σε καίρια θέση και παρουσιάζει εξαιρετική θέα..! Μόνο οι τρεις πλευρές του οχυρού είναι χτισμένες,καθώς η τέταρτη πλευρά είναι πολύ απότομη και βλέπει σε βαθύ φαράγγι.

11

12 ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΟΣ Ένας σημαντικός τόπος λατρευτικής σημασίας κατά την αρχαιότητα υπήρξε το σπήλαιο του Πανός, αποτελούμενο από δυο αίθουσες προορισμένες για τη λατρεία του Θεού Πάνα (προστάτης των βοσκών και των κοπαδιών) και τις νύμφες.Το σπήλαιο αυτό βρίσκεται σ' ένα δυσπρόσιτο αλλά και εντυπωσιακό μέρος πάνω από το φαράγγι της Γκούρας σε υψόμετρο 620 μέτρων.Για να κατέβει κανείς μέχρι την είσοδό του πρέπει να καταρριχηθεί μια πέτρινη πλάκα η οποία έχει υποδοχές φτιαγμένες από την αρχαιότητα.

13

14 ΣΤΟΛΕΣ (ΓΡΙΖΕΣ,ΤΣΟΛΙΑΔΕΣ)
Τα παλιά χρόνια οι γυναίκες αντί να φοράνε αυτά τα ωραία ρούχα που φοράμε εμείς σήμερα,φοράγανε μακρυές καθημερινές στολές.Όταν είχαν να πάνε κάπου που έπρεπε να ντύνονται καλά,φοράγανε κοσμήματα και άλλα διάφορα.Οι άντρες φοράγανε φουστανέλες με γιλέκο και τσαρούχια.Εμείς σήμερα αυτές τις στολές τις φοράμε στις παρελάσεις και σε καμία γιορτή στο σχολείο.Ήμαστε περήφανοι που τις έχουμε ακόμα και σήμερα.και ακόμα περισσότερο ημαστε περήφανοι για όλα αυτά που έγιναν στον τόπο μας……….!!

15 ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΘΗΚΑΝ
ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ Γ2’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΦΥΛΗΣ….. ΤΣΕΒΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΟΥΛΙΩΤΗ ΣΟΦΙΑ………………………………..

16 ΤΕΛΟΣ……….!!!!! 


Κατέβασμα ppt "ΦΥΛΗ ΑΤΤΙΚΗΣ Η Φυλή,ή αλλιώς όπως την αποκαλούσαν παλιά Χασιά,βρίσκεται στην Νομαρχία Δυτικής Αττικής και στους πρόποδες της Πάρνηθας.Υπάρχουν αρκετά έθιμα."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google