Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το Σούλι Νότια των Ιωαννίνων απλώνονται τα Κασσώπεια όρη. Εδώ κατοίκησαν πολλοί Έλληνες για να αποφύγουν την κτηνωδία των Τούρκων. Σιγά - σιγά κτίσθηκαν.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το Σούλι Νότια των Ιωαννίνων απλώνονται τα Κασσώπεια όρη. Εδώ κατοίκησαν πολλοί Έλληνες για να αποφύγουν την κτηνωδία των Τούρκων. Σιγά - σιγά κτίσθηκαν."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το Σούλι Νότια των Ιωαννίνων απλώνονται τα Κασσώπεια όρη. Εδώ κατοίκησαν πολλοί Έλληνες για να αποφύγουν την κτηνωδία των Τούρκων. Σιγά - σιγά κτίσθηκαν ένδεκα χωριά με σπουδαιότερο το Σούλι.

2

3 Οι Σουλιώτες ζούσαν εντελώς ελεύθεροι. Η ελευθερία τους προστατεύεται από τους απρόσιτους βράχους αλλά και από το άφατο ηρωισμό των. Γυμνάζονταν στα όπλα από πολύ μικρή ηλικία και δεν τα αποχωρίζονταν ποτέ ακόμη και στον ύπνο ήταν το προσκεφάλι τους.

4 Πολεμούν και νικούν επί έναν αιώνα. Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα του 1803 οι Σουλιώτες εγκλωβισμένοι στον απόκρημνο βράχο του Ζάλογγου. Η νύχτα πριν την αναμέτρηση με το ασκέρι του Αλή πασά είναι συγκλονιστική γιατί ξέρουν ότι είναι κυκλωμένοι από χιλιάδες Τούρκους και ότι απειλούνται με σφαγή Με προφυλάξεις κινούνται μέσα στο άγριο σκοτάδι και συγκεντρώνονται στο μοναστήρι. Απουσιάζουν μόνο όσοι φυλάνε καραούλι.

5 Άνδρες, γυναίκες παιδιά σε μια συγκινητική μυσταγωγία παίρνουντην απόφαση να μη παραδοθούν ορκίζονται στο Ιερό Ευαγγέλιο και κοινωνούν τα άχραντα μυστήρια. Ετούτοι οι σκληροτράχηλοι πολεμιστές έχουν την δύναμη και την υπεράνθρωπη αντοχή να αρνηθούν την υποταγή και την σκλαβιά Τα στίφη των τυράννων χτυπούν απ΄ όλες τις προσβάσεις αλλά μετά από δύο μέρες απερίγραπτου ηρωισμού και ενώ ο κλοιός έχει στενέψει, οι Σουλιώτισσες προσβλέπουν τη σωτηρία τους σ΄ ένα φρικτό βάραθρο ένα στεφάνι θανάτου.

6 Η απόφαση αμετακίνητη, θα τηρήσουν τον όρκο. Νικούν τον τρόμο του θανάτου και στήνουν χορό, Με τα παιδιά στην αγκαλιά χορεύουν και πέφτουν κάτω στο βάραθρο κράζοντας 'Οι Σουλιώτισσες δεν ζούνε δίχως τη ελευθεριά' και πέφτουν ηρωικά από τον απόκρημνο βράχο του Ζάλογγου.

7 Ο χορός του Ζαλόγγου


Κατέβασμα ppt "Το Σούλι Νότια των Ιωαννίνων απλώνονται τα Κασσώπεια όρη. Εδώ κατοίκησαν πολλοί Έλληνες για να αποφύγουν την κτηνωδία των Τούρκων. Σιγά - σιγά κτίσθηκαν."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google