Η επανάσταση στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΑ ΣΙΛΙΤΖΟΓΛΟΥ ΣΤ2.
Advertisements

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑ
Α΄ Βαλκανικός πόλεμος( )
ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Ονοματεπώνυμο : Έφη Κουτσούρη Τμήμα : Γ΄1.
Η επανάσταση του 1821 Η επανάσταση του 1821 Είναι η εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση των ελλήνων ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορία και τον τούρκικο ζυγό.
Σουλιώτες Χρήστος Μ. Στ’ Τάξη
Μάρκος Μπότσαρης Από Φώτια Ελευθερίου.
Η Οθωμανική αυτοκρατορία
Ο Μεχμετ αλη.
Η κατάσταση πριν από τους βαλκανικούς πολέμους
Η πτώση της Τριπολιτσάς
B’ ΦΑΣΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ Τα γεγονότα του 1822 Η μάχη στα Δερβενάκια.
Επανάσταση 1821 Α΄ φάση.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1821.
25 ΜΑΡΤΙΟΥ Η 25η Μαρτίου είναι μέρα αργίας
Η Ελληνική επανάσταση του 1821 υπήρξε ο αγώνας για απελευθέρωση των Ελλήνων από την οθωμανική καταπίεση. Ήταν η τελευταία από μια σειρά εξεγέρσεων που.
Οι Έλληνες αντιμέτωποι με τους κατακτητές
Οι πολεµικές επιχειρήσεις:
Πολεμικές επιχειρήσεις
Μεγάλος ήρωας του πολέμου του 1921
Ο Αγώνας για την Μακεδονία
Ιστορία Άννα Στεργιανούδη ΣΤ’2.
Η επανάσταση στην Στερεά Ελλάδα
Λίγο πριν τον τραγικό θάνατο του Αλή Πασά Τεπελενλή το 1822, και σε συνεννόηση με αυτόν, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με ένα ασκέρι ανδρών, Αλβανών και.
Papanikolaou Georgios © 2011
ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821 Οι απελευθερωτές μας.
H Βαλκανική χερσόνησο, πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΑ ΠΡΏΤΑ ΧΡΌΝΙΑ ΤΗΣ ΖΩΉΣ ΤΟΥ Γεννήθηκε το 1793 στα Ψαρά. Έμεινε πολύ μικρός ορφανός από πατέρα και έτσι άρχισε να δουλεύει σε πλοία συγγενών.
Αντώνης Μιχαήλ, Στέφανη Χαραλάμπους, Μαρλέν Κέτνερ, Άλεξ Λοχίας
Η αντίδραση των Τούρκων Τον Απρίλιο του 1822 η Χίος καταστράφηκε ολοκληρωτικά και οι περισσότεροι από τους κατοίκους της σφαγιάστηκαν.
Η εξέγερση στη Μολδοβλαχία
Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΚΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΦΟΙΒΟΣ. ΓΙΑΤΙ ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΘ. ΔΙΑΚΟΣ; Πέθανε αφότου τον φυλάκισαν αφού ειδοποίησε για την εγκατάλειψη της θέσης του.
25η Μαρτίου.
Ι ΣΤΟΡΊΑ Ο Ι ΑΓΏΝΕΣ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΏΝ. Οι ανυπότακτοι Σουλιώτες πρωταγωνίστησαν σε πολλές επαναστατικές ενέργειες εναντίον των Τούρκων. Πολλοί γνωστοί είναι.
Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε επτά χρόνια πριν από την έναρξη της Μεγάλης Επανάστασης του 1821 , με σκοπό να συντονίσει τις προσπάθειες.
Το 1908, εθνικιστές Τούρκοι αξιωματικοί -που θα γίνουν γνωστοί με το όνομα Νεότουρκοι- καταλαμβάνουν την εξουσία στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και.
28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 Η Ελλάδα πολεμά τον φασισμό.
Οι βαλκανικοί πόλεμοι ( )
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ, ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
20. Φιλικές σχέσεις και συγκρούσεις με τους Βούλγαρους
ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η επανάσταση στην Στερεά Ελλάδα
Δημοτικό Σχολείο Π απαδιανίκων Η 25 η Μαρτίου είναι μέρα αργίας που έχει διπλή σημασία για τους Έλληνες. Είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι.
Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα
Επαναστατικά κινήματα στη Μακεδονία και την Κρήτη
1Ο Πρότυπο Πειραματκό Δημοτικό
Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ Μια εργασία των Λυμπέρη Νάσια και Λιάκου Ελένη.
{ Ενότητα 3 η κεφ. 12 Η δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγίου- Διονύσιος Σολωμός Ούρδας Ιωάννης 2013.
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου. Στα τελευταία μαθήματα της Έ τάξης γνωρίσαμε ποια ήταν τα προβλήματα που συγκλόνιζαν τη Βυζαντινή αυτοκρατορία.
Ο Μάρκος Μπότσαρης 1790 γέννηση 1819 Φιλική Εταιρεία 1803 Κέρκυρα1821 Σούλι 1822 Πέτα - Μεσολόγγι 1823 Κεφαλόβρυσο.
Κεφ.8 Την επανάσταση κλονίζουν εμφύλιες διαμάχες και συγκρούσεις.
16/11/ η συνάντηση Η ελληνική Επανάσταση ( )
Σημαντικές ημερομηνίες
ΥΦΑΝΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΑΙΟΣ ΠΕΤΡΗΣ ΝΙΚΟΣ ΣΥΚΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Η ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821.
Οι Κλέφτες και οι Αρματολοί
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821
ΕΛΛΑΔΑ Μια εργασία του μαθητή: Αλέξανδρου Παπαγεωργίου
ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΗΛΟΣΥΓΚΡΟΥΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΠΙΔΙΩΞΕΩΝ
Τα κυριότερα επαναστατικά κινήματα
Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα
Ηλίας Μπουναρτζής/ Η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε επτά χρόνια πριν από την έναρξη της Μεγάλης Επανάστασης.
Η επανάσταση στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Η εξέγερση στη Μολδοβλαχία
ΑΠΟ ΤΗΝ 3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1843 ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΞΩΣΗ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ (1862)
Η κατάκτηση της ελληνικής χερσονήσου εν.2 κεφ. 1 Ούρδας Ιωάννης 2013.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η επανάσταση στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία Ο Εμμανουήλ Παπάς Ταυτόχρονα με την επανάσταση στη Νότια Ελλάδα εξεγέρθηκαν και οι Σουλιώτες στην Ήπειρο καθώς και οι Θεσσαλοί και οι Μακεδόνες. Ωστόσο, η έλλειψη οργάνωσης και η παρουσία ισχυρών οθωμανικών δυνάμεων στις περιοχές αυτές οδήγησε τις επαναστατικές κινήσεις σε αποτυχία.

Στην Ήπειρο οι εμπειροπόλεμοι Σουλιώτες, επαναστάτησαν. Στην Ήπειρο οι εμπειροπόλεμοι Σουλιώτες, επαναστάτησαν. Τον Δεκέμβρη του 1820 χτύπησαν τους Τούρκους, αποκόπτοντας την επικοινωνία των Ιωαννίνων με την Άρτα και την Πρέβεζα. Κατόπιν επιτέθηκαν εναντίον της Πάργας και της Άρτας, αλλά δεν μπόρεσαν να τις κυριεύσουν. Κατάφεραν, να νικήσουν τον οθωμανικό στρατό στη θέση Πέντε Πηγάδια. Στα τέλη του 1821, οι Αλβανοί σύμμαχοι τους τούς εγκατέλειψαν και οι Σουλιώτες έμειναν αβοήθητοι. Υπέγραψαν τότε τρίμηνη ανακωχή με τους Οθωμανούς. Ποιοι επαναστάτησαν στην Ήπειρο; Ποιες επιτυχίες σημείωσαν απέναντι στους Τούρκους; Τι συνέβη τελικά στα τέλη του 1821;

Περίπου το 1/3 των Ελλήνων αγωνιστών σκοτώθηκε. Τι ετοιμαζόταν να κάνει ο Χουρσίτ Πασάς μετά την εξόντωση του Αλή Πασά; Ποιος ανέλαβε να τον σταματήσει; Μετά την εξόντωση του Αλή Πασά, ο Χουρσίτ Πασάς ετοιμαζόταν να περάσει με τα στρατεύματά του στην Πελοπόννησο, προκειμένου να καταπνίξει την Επανάσταση. Τότε Έλληνες και Φιλέλληνες αγωνιστές, με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, προσπάθησαν να τον εμποδίσουν. Όμως ο οθωμανικός στρατός ήταν πολυάριθμος και οι ελληνικές δυνάμεις, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη οργάνωση, νικήθηκαν στη μάχη του Πέτα στις 4 Ιουλίου του 1822. Περίπου το 1/3 των Ελλήνων αγωνιστών σκοτώθηκε. Επίσης, 68 από τους 93 Φιλέλληνες μαζί με τον αρχηγό τους Ανδρέα Δάνια έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Η βαριά ήττα έκανε τους Σουλιώτες να συνθηκολογήσουν τον Σεπτέμβριο του 1822, εγκαταλείποντας οριστικά το Σούλι. Η μάχη στο Πέτα Πού ηττήθηκε ο ελληνικός στρατός; Τι αναγκάστηκαν να κάνουν οι Σουλιώτες;

Άνθιμος Γαζής Η Θεσσαλία εξεγέρθηκε το Μάιο του 1821. Υπό την ηγεσία των Φιλικών Άνθιμου Γαζή και Κυριάκου Μπασδέκη, επαναστάτησαν οι κάτοικοι του Πηλίου. Πολιόρκησαν τον Βόλο και το Βελεστίνο, αλλά διασκορπίστηκαν όταν κινήθηκε εναντίον τους ο Μαχμούτ Πασάς ή Δράμαλης. Πότε και υπό την ηγεσία ποιών εξεγέρθηκε η Θεσσαλία;

Τον ίδιο μήνα εξεγέρθηκε και η Μακεδονία εναντίον των Τούρκων, με πρωτοστάτη τον Σερραίο μεγαλέμπορο Εμμανουήλ Παπά. Με ορμητήριο το Άγιο Όρος, ξεσήκωσε τον Πολύγυρο και τη Σιθωνία, φτάνοντας μέχρι τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης. Ποιος ήταν ο πρωτοστάτης της εξέγερσης στη Μακεδονία; Εμμανουήλ Παπάς

Οι Τούρκοι αντέδρασαν αφοπλίζοντας τους κατοίκους, συλλαμβάνοντας προεστούς και καταστρέφοντας χωριά των περιοχών αυτών. Οι επαναστάτες πολέμησαν με τα οθωμανικά στρατεύματα στα Βασιλικά και στην Κασσάνδρα, ηττήθηκαν όμως και διαλύθηκαν. Πώς αντέδρασαν οι Τούρκοι; Ποια ήταν η κατάληξη των επαναστατών;

Οι Τούρκοι την κυρίευσαν τον Απρίλιο του 1822. Τουρκικές δυνάμεις πολιόρκησαν τη Νάουσα, όπου είχαν καταφύγει αγωνιστές σμίγοντας με τον αρματολό Τσάμη Καρατάσο και τον πρόκριτο Ζαφειράκη Λογοθέτη. Οι Τούρκοι την κυρίευσαν τον Απρίλιο του 1822. Η πόλη καταστράφηκε και γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους, για ν' αποφύγουν την αιχμαλωσία, έπεσαν στον γκρεμό της Αράπιτσας. Η εξέγερση στο Βορρά είχε κατασταλεί. Η επαναστατική δραστηριότητα περιορίστηκε στην Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και σε νησιά του Αιγαίου.   Τσάμης Καρατάσος Φωτογραφία του αγάλματος προς τιμήν των γυναικόπαιδων της Νάουσας που έχασαν τη ζωή τους το 1822 Τι γνωρίζετε για την καταστροφή της Νάουσας; Είχε επιτυχία η εξέγερση στο Βορρά;