Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σημαντικές ημερομηνίες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σημαντικές ημερομηνίες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σημαντικές ημερομηνίες 1453 - 1828
Σημαντικές ημερομηνίες Στέφανος Μπ.

2 29 Μαΐου 1453 Άλωση της Κωνσταντινούπολης
Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β'. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαΐου Όταν τελικά η Κωνσταντινούπολη αλώθηκε, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία έπαψε να υπάρχει.

3 1814: Ίδρυση Φιλικής Εταιρίας στην Οδησσό της Ρωσίας
Η Φιλική Εταιρεία ήταν η σημαντικότερη από τις μυστικές οργανώσεις που σχηματίστηκαν για την προετοιμασία επανάστασης για την απελευθέρωση των Ελλήνων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό, και σύμφωνα από τους παλαιότερους ιστορικούς, από τον Εμμανουήλ Ξάνθο, το Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ.

4 22 Φεβρουαρίου 1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης περνά τον ποταμό Προύθο
 Ο Αλέξανδρος Κ. Υψηλάντης περνά τον ποταμό Προύθο και μπαίνει στη Μολδοβλαχία.

5 7 Μαρτίου 1821: Ο Παπαφλέσσας και ο Κολοκοτρώνης
Στα μέσα Μαρτίου 1821 ο Παπαφλέσσας είχε ολοκληρώσει τον κύκλο των περιοδειών του στην Πελοπόννησο και βρισκόταν μαζί με τον Αναγνωσταρά στη Μεσσηνία, περιοχή για την οποία είχε ταχθεί υπεύθυνος από την Φιλική Εταιρεία. Ο Κολοκοτρώνης ήταν επίσης στο χώρο ευθύνης του, τη Μάνη. Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν κρυμμένος στην Πάτρα, έτοιμος να αναλάβει δράση. Άλλοι Φιλικοί ήταν σε διάφορους χώρους ευθύνης ο καθένας. Παρά τις αμφιβολίες των προεστών, το κλίμα στην Πελοπόννησο ήταν έντονα επαναστατικό.

6 10 Απριλίου 1821: Απαγχονισμός Γρηγορίου Ε’
Mετά τη λειτουργία του Πάσχα (10 Απριλίου 1821) ο Γρηγόριος συνελήφθη, κηρύχθηκε έκπτωτος και φυλακίστηκε. Το απόγευμα της ίδιας μέρας απαγχονίστηκε στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου παρέμεινε κρεμασμένος για τρεις ημέρες, εξευτελιζόμενος από τον όχλο.

7 20 Απριλίου 1821: Μάχη της Αλαμάνας
Η μάχη της Αλαμάνας ήταν μια από τις πολεμικές εμπλοκές της επανάστασης του 21 με νικηφόρα έκβαση για τους Τούρκους και ήττα των Ελλήνων. Στην μάχη αυτή που έγινε στις 23 Απριλίου 1821 πληγώθηκε ο Αθανάσιος Διάκος και τελικά βρήκε ηρωικό θάνατο, αφού εκτελέστηκε βάναυσα από τον Ομέρ Βρυώνη.

8 8 Μαΐου 1821: Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς
Η Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς ήταν μία από τις πολεμικές εμπλοκές της ελληνικής επανάστασης του 1821 με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες. Στη μάχη αυτή, που έγινε στις 8 Μαΐου του 1821, ο Οδυσσέας Ανδρούτσος με 120 άνδρες νίκησε το στρατό του Ομέρ Βρυώνη.

9 7 Ιουνίου 1822: Καταστροφή Τουρκικής Ναυαρχίδας από Κωνσταντίνο Κανάρη
Τον Ιούνιο του 1822, αφού ο ελληνικός στόλος δεν κατάφερε να σώσει τη Χίο από την τουρκική σφαγή, ο Κανάρης ανέλαβε να βάλει μπουρλότο στη ναυαρχίδα του Καρά Αλή, του επικεφαλής του στρατού που έσφαξε τους κατοίκους και έκαψε το νησί.

10 23 Σεπτεμβρίου 1821: Άλωση της Τριπολιτσάς
Η άλωση της Τριπολιτσάς το 1821 ήταν μια σημαντική στρατιωτική επιτυχία των επαναστατημένων Ελλήνων που αποτέλεσε σπουδαίο σταθμό στον αγώνα επικράτησής τους στην Πελοπόννησο. Μελανό σημείο θεωρείται η μεγάλη σφαγή που ακολούθησε, ως αντίποινα σε αγριότητες Τούρκων όπως η καταστροφή του Αιγίου και η καταστροφή του Γαλαξιδίου

11 30 Μαρτίου 1822: Καταστροφή της Χίου
Η καταστροφή της Χίου αναφέρεται στην σφαγή δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων της Χίου από τον Οθωμανικό στρατό. Το γεγονός συνέβη το 1822, κατά το 2ο έτος της Ελληνικής Επανάστασης.

12 : Μάχη στα Δερβενάκια Η Μάχη των Δερβενακίων ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες που πραγματοποιήθηκαν κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με νίκη για τους Έλληνες και ολική καταστροφή της στρατιάς του Δράμαλη. Η μάχη αυτή δόθηκε στο τριήμερο Ιουλίου του 1822, στα στενά των Δερβενακίων.

13 11 Αυγούστου 1823: Μάχη στο Κεφαλόβρυσο
Ο Μπότσαρης με δύναμη 450 Σουλιωτών στον Τουρκικό στρατό που είχε στρατοπεδεύσει στο Κεφαλόβρυσο. Οι Τούρκοι είχαν απώλειες, καθώς οι Σουλιώτες εισέβαλαν αθόρυβα στο στρατόπεδο τους. Οι Σουλιώτες πίστεψαν ότι είχαν νικήσει, αναγκάστηκαν όμως να υποχωρήσουν όταν διαπίστωσαν ότι ο Μπότσαρης είχε πέσει νεκρός από σφαίρα που τον χτύπησε στο δεξί μάτι Οι Έλληνες άρπαξαν πολλά λάφυρα

14 24 Δεκεμβρίου: Λόρδος Βύρωνας
Το 1823 κατευθύνεται, ύστερα από ενθάρρυνση των Άγγλων κεφαλαιούχων, που ενδιαφέρονταν για σύναψη δανείων με την ελληνική κυβέρνηση, προς την Ελλάδα, σταματώντας στην Κεφαλονιά, όπου παρέμεινε για έξι μήνες στην οικία του κόμη Δελαδέτσιμα, φίλου του Μαυροκορδάτου. Τελικά, αν και αρχικός προορισμός του ήταν ο Μοριάς, εγκαθίσταται στο Μεσολόγγι, όπου έρχεται σε επαφή με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, τον οποίο και υποστηρίζει οικονομικά.

15 20 Ιουνίου 1824: Καταστροφή Κάσου και Ψαρών
Από το 1824 άρχισε η κάμψη της Επαναστάσεως, εξαιτίας κυρίως δύο εμφυλίων πολέμων και των συντονισμένων επιχειρήσεων των Τούρκων και των Αιγυπτίων. Παρά την αντίσταση ο αγώνας των Ελλήνων υποχώρησε και η Κάσος και τα Ψαρά καταστράφηκαν.

16 20 Μαΐου 1825: Μάχη στο Μανιάκι
Στη μάχη στο Μανιάκι οι Έλληνες ηττήθηκαν και ο Παπαφλέσσας σκοτώθηκε. 

17 10 Απριλίου 1826: Έξοδος Μεσολογγίου
Η Έξοδος του Μεσολογγίου αναφέρεται στην έξοδο που πραγματοποίησαν οι πολιορκημένοι στρατιώτες και άμαχοι του Μεσολογγίου, όταν οι δυνατότητες συνέχισης της άμυνας απέναντι στα τουρκικά και αιγυπτιακά στρατεύματα είχαν χαθεί. Το γεγονός συνέβη την νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826, κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821.

18 24 Νοεμβρίου 1826: Μάχη της Αράχωβας
Νοέμβριος Γύρω κι απέναντι απ' την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου γίνεται η μεγάλη μάχη, που χαρακτηρίστηκε σαν δεύτερη επανάσταση της Ρούμελης. Η σημασία της μάχης εκείνης ήταν καθοριστική για την κατάληξη της Επανάστασης.

19 8 Οκτωβρίου 1827: Ναυμαχία Ναβαρίνου
Η ναυμαχία στο Ναβαρίνο έγινε στις 20 Οκτώβριο του 1827, κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης ( ) στον κόλπο Ναβαρίνο, στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Πελοποννήσου στο Ιόνιο Πέλαγος.

20 6 Ιανουαρίου 1828: Ιωάννης Καποδίστριας
Την ιδέα να κληθεί ο Καποδίστριας ως κυβερνήτης της Ελλάδος την είχε διατυπώσει πρώτος ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος στην από επιστολή του προς τον Δημήτριο Υψηλάντη. Ο Υψηλάντης επίσης υπέγραψε πρόσκληση του Καποδίστρια το 1822 και ο Πετρόμπεης το 1824. Τελικά, στις 30 Μαρτίου 1827, στην Γ΄ εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας, εκλέχθηκε ο Καποδίστριας κυβερνήτης της Ελλάδας.

21 Πηγές: Wikipedia ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Σημαντικές ημερομηνίες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google