Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Α΄ Βαλκανικός πόλεμος( )

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Α΄ Βαλκανικός πόλεμος( )"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Α΄ Βαλκανικός πόλεμος(1912-1913)
Ο Α΄Βαλκανικός πόλεμος άρχισε τον Οκτώβριο του Πρέσβεις των τριών συμμαχικών χωρών(Ελλάδα,Σερβία,Βουλγαρία) επέδωσαν ένα τελεσίγραφο στην κυβέρνηση του σουλτάνου με απαιτήσεις που αφορούσαν τα δικαιώματα των χριστιανικών κοινοτήτων της Οθωμανικής Aυτοκρατορίας.Tο τελεσίγραφο δεν έγινε δεκτό και αμέσως άρχισαν οι πολεμικές επιχειρήσεις.

2 Τα ελληνικά στρατεύματα της Θεσσαλίας κατέλαβαν την Ελασσόνα και στις 9-10 Οκτωβρίου κέρδισαν την πρώτη μάχη στο Σαραντάπορο. Ακολούθησε η κατάληψη της Κοζάνης και των Γρεβενών. Στο σημείο αυτό τέθηκε δίλλημα: προέλευση βόρεια,προς το Μοναστήρι, ή ανατολικά για τη Θεσσαλονίκη. Με παρέμβαση του Βενιζέλου ο αρχιστράτηγος συναίνεσε την δεύτερη επιλογή. Η μάχη δόθηκε στα Γιαννιτσά στις Οκτωβρίου. Η ήττα των Τούρκων άνοιξε τον δρόμο προς τη Θεσσαλονίκη που κατέλαβε ο ελληνικός στρατός στις 27 του ίδιου μήνα.

3 Το Νοέμβριο απελευθερώθηκαν η δυτική Μακεδονία, η Φλώρινα, η Καστοριά και αργότερα η Κορυτσά. Μετά το Νοέμβριο του 1912 άρχισε η μεταφορά ενισχύσεων από τη Μακεδονία και ο ελληνικός στρατός προωθήθηκε προς τα Iωάννινα. Η πολιορκία της πόλης κράτησε αρκετούς μήνες και η τελική επίθεση έγινε στις Φεβρουαρίου του Την επομένη, στις 22 του μήνα, ο ελληνικός στρατός κατέλαβε τα Iωάννινα.

4 Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος (1897-1922)
Με την συνθήκη του Λονδίνου είχε επιβεβαιωθεί η οριστική αποχώρηση των Οθωμανών από τα ευρωπαϊκό εδάφη της Αυτοκρατορίας. Έμενε όμως ανοιχτό το θέμα της διαμονής αυτών των εδαφών ανάμεσα στα έως τότε σύμμαχα βαλκανικά κράτη.

5 Ο Λάμπρος Κορομηλάς είχε προτείνει τον διεθνή έλεγχο της περιοχής των Στενών και της Πόλης, την απόδοση της Δ. Θράκης στην Βουλγαρία και η Μακεδονία από την Καβάλα, την Θεσσαλονίκη μέχρι στις ακτές της Αδριατικής θα περιερχόταν στην Ελλάδα. Η Βουλγαρία απαιτούσε την εφαρμογή της συνθήκης του Στεφάνου. Με αυτούς τους όρους όμως δεν υπήρχε συνεννόηση.

6 Η Βουλγαρία είχε έντονες διαφωνίες για το μοίρασμα της Β. Μακεδονίας
Η Βουλγαρία είχε έντονες διαφωνίες για το μοίρασμα της Β.Μακεδονίας.Και με τα δεδομένα αυτά οδήγησαν στην συγκρότηση του ελληνοσερβικού μετώπου ενάντια στην Βουλγαρία όπου υπογράφτηκε συνθήκη φιλίας και αμοιβαίας προστασίας στην Θεσσαλονίκη στις 19 Ιουνίου

7 Η συνθήκη συνέτεινε στην ανάδειξη της κρίσης
Η συνθήκη συνέτεινε στην ανάδειξη της κρίσης. Στις 17/30 Ιουνίου 1913 βουλγαρικές δυνάμεις επιτέθηκαν στις ελληνικές και σερβικές δυνάμεις και εκκένωσαν την Θεσσαλονίκη. Ακολούθησαν οι μάχες του Κιλκίς- Λαχανά και της Δοϊράνης με την νίκη των Ελλήνων. Και στις 18 Ιουλίου υπογράφτηκε ανακωχή που βρήκε σε μειονεκτική θέση την Βουλγαρία. Οι τελικές διευθετήσεις έγιναν με την συνθήκη του Βουκουρεστίου.


Κατέβασμα ppt "Α΄ Βαλκανικός πόλεμος( )"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google