Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ι ΣΤΟΡΊΑ Ο Ι ΑΓΏΝΕΣ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΏΝ. Οι ανυπότακτοι Σουλιώτες πρωταγωνίστησαν σε πολλές επαναστατικές ενέργειες εναντίον των Τούρκων. Πολλοί γνωστοί είναι.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ι ΣΤΟΡΊΑ Ο Ι ΑΓΏΝΕΣ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΏΝ. Οι ανυπότακτοι Σουλιώτες πρωταγωνίστησαν σε πολλές επαναστατικές ενέργειες εναντίον των Τούρκων. Πολλοί γνωστοί είναι."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ι ΣΤΟΡΊΑ Ο Ι ΑΓΏΝΕΣ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΏΝ. Οι ανυπότακτοι Σουλιώτες πρωταγωνίστησαν σε πολλές επαναστατικές ενέργειες εναντίον των Τούρκων. Πολλοί γνωστοί είναι οι αγώνες τους εναντίον τον Αλή πασά και των Ιωαννίνων. Από την Παναγιώτα και την Ζωή

2 Π ΟΛΕΜΙΚΗ ΤΕΧΝΗ Σε αυτό το μάθημα θα μιλήσουμε για τους Σουλιώτες όπου ως γνωστών ζούνε στο Σούλι, νότια της Θεσσαλονίκης, στην Αθήνα. Οι κάτοικοι ήταν κυρίως βοσκοί, που μιλούσαν ελληνικά και αρβανίτικα. Με καθημερινές απλές συνήθειες κατάφεραν να γίνουν εξαιρετικοί πολεμιστές. Πώς; Πολύχρονη ενασχόληση με τα όπλα. Άριστη γνώση του εδάφους. Ομαδικότητα. Τόλμη.

3 Η ΦΙΛΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΩΝ ΕΠΑΝΗΣΩΝ. Μάταια οι Τούρκοι προσπαθούσαν να υποτάξουν τους Σουλιώτες. Το Σούλι, απέχοντας 20 χιλιόμετρα από την θάλασσα, μπορούσε να προμηθεύεται λεφτά, όπλα και πυρομαχικά, τα οποία έστελναν από τα Επτάνησα οι ξένες δυνάμεις κάθε φορά που συγκρούονταν με την Υψηλή Πύλη. Τι είναι Υψηλή Πύλη;

4 Υ ΨΗΛΉ ΠΎΛΗ Ο όρος Υψηλή Πύλη ή Μεγάλη Πόρτα, αρχικά σήμαινε την πύλη της Σουλτανικής σκηνής που ήταν η μεγαλύτερη απ ΄ όλες τις άλλες. Μετά την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης ονομάσθηκε έτσι το Σουλτανικό Ανάκτορο. Αργότερα η Υψηλή Πύλη περιορίστηκε μόνο για το τμήμα εκείνο του Ανακτόρου όπου στέγαζε το γραφείο του Μεγάλου Βεζίρη και των υπηρεσιών του, αναφερόμενο πλέον στην κυβέρνηση του Οθωμανικού κράτους. Σύμφωνα με τη συνηθισμένη πρακτική των ηγεμονιών της Μέσης Ανατολής κύρια λειτουργία του κράτους ήταν να παρέχει δικαιοσύνη στους υπηκόους του. Αυτό σήμαινε θεωρητικά ότι όλοι οι πολίτες μπορούσαν να αποταθούν στον ηγεμόνα και την κυβέρνησή του ζητώντας δικαίωση για κάποια αδικία που υπέστησαν.

5 Η ΚΑΤΆΚΤΗΣΗ ΤΟΥ Σ ΟΥΛΊΟΥ Μετά από δεκάδες προσπάθειες κατάκτησης του Σουλίου, ο Αλή Πασάς κατάφερε τον στόχο του το 1803. Κατέλαβαν τον οχυρό λόφο Κούγκι και τον ανατίναξε. Ανάμεσα σε αυτούς που τους πείρε η μοίρα, ήταν και ο καλόγερος Σαμουήλ, που τον κρατούσαν ελεύθερο μέχρι και την τελευταία στιγμή. Κάποιες Σουλιώτισσες μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα ενώ άλλες συνθηκολογήσανε υπόσχοντας πως θα εγκαταλείψουν την πατρίδα τους ασφαλές και θα μεταφερθούν στην Πρέβεζα.

6 Τ Ο ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ Το 1820 κλήθηκε απ’ τους Τούρκους να εγκατασταθούν ξανά μόνιμα στο Σούλι, με την προϋπόθεση να τους βοηθήσουν να κερδίσει τον Σουλτάνο, με τον οποίο πολεμούσε. Οι Σουλιώτες δέχτηκαν με χαρά και επέστρεψαν όλοι στα σπίτια τους. Το 1822 όμως, έμειναν αβοήθητοι. Εγκατέλειψαν οριστικά το Σούλι και διασκορπίσθηκαν στη Στερεά Ελλάδα και στη Πελοπόννησο.

7 ΕΠΕΙΣΗΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΧΡΕΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ (ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ) ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΑΤΕ! ΠΡΟΧΟΡΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ =) ΕΠΕΙΣΗΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΧΡΕΙΣΗΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ (ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ) ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΑΤΕ! Ε ΥΧΑΡΙΣΤΟΎΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΝ, ΣΥΝΕΧΊΣΤΕ ΈΤΣΙ ! ;)


Κατέβασμα ppt "Ι ΣΤΟΡΊΑ Ο Ι ΑΓΏΝΕΣ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΏΝ. Οι ανυπότακτοι Σουλιώτες πρωταγωνίστησαν σε πολλές επαναστατικές ενέργειες εναντίον των Τούρκων. Πολλοί γνωστοί είναι."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google