ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ Ξέβαθο Τηγάνισμα
ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ: Να ορίζουμε το ξέβαθο τηγάνισμα. Να γνωρίζουμε τις τροφές που μαγειρεύονται με τη μέθοδο αυτή. Να περιγράφουμε τη μέθοδο. Να αναλύουμε τα ιδιαίτερα σημεία προσοχής.
ΞΕΒΑΘΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΟΡΙΣΜΟΣ: Είναι το ψήσιμο της τροφής σε ζεστό λάδι ή σε λίπος που δεν καλύπτει τη τροφή.
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΑΥΤΉ: Πουλερικά, Λαχανικά, Ψάρια. Κυνήγια, Πατάτες, Κρέπες.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΙΔΗ ΞΕΒΑΘΟΥ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑΤΟΣ: Σε τηγάνι Σε ζεστή πλάκα Σοτάρισμα Με συνεχές ανακάτεμα
ΣΕ ΤΗΓΑΝΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΨΗΝΕΤΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΖΕΣΤΟ ΛΑΔΙ Η ΛΙΠΟΣ ΣΕ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ ΠΑΧΙΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ. Η ΤΡΟΦΗ ΓΥΡΙΖΕΤΑΙ ΜΙΑ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ.
ΠΑΝΕ Η τροφή περνά διαδοχικά από αλεύρι, αυγό και μετά γαλέτα(καπήρα). ΑΛΕΥΡΙ ΑΥΓΟ ΚΑΠΗΡΑ Η τροφή στη συνέχεια τηγανίζετε
ΣΕ ΖΕΣΤΗ ΠΛΑΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΛΙΓΟ ΛΑΔΙ Η ΛΙΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΘΟΥΝ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΣΤΗ ΠΛΑΚΑ. ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ, ΑΥΓΑ, ΧΑΛΟΥΜΙ, ΚΡΕΑΤΑ, ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ, ΨΑΡΙΑ Κ.Α.
ΣΟΤΑΡΙΣΜΑ - SAUTE ΜΑΛΑΚΑ ΚΡΕΑΤΑ, ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΨΑΡΙΑ ΨΗΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΥΤΟ ΣΕ ΛΙΓΟ ΛΑΔΙ Η ΛΙΠΟΣ. ΤΟ ΡΗΜΑ SAUTER ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΙΝΑΣΣΩ Η ΠΗΔΩ.
ΜΕ ΣΥΝΕΧΕΣ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΓΡΗΓΟΡΟ ΨΗΣΙΜΟ ΤΡΟΦΗΣ ΣΕ ΛΙΓΟ ΛΙΠΟΣ Η ΛΑΔΙ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ
ΣΗΜΕΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΤΗΓΑΝΙ Η ΣΚΕΥΟΣ. Η ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕΡΒΙΡΙΣΤΕΙ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΠΡΩΤΗ. ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΕΝΕΣ. ΤΟ ΤΗΓΑΝΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΖΕΣΤΑ.
ΣΗΜΕΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ, ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΜΑΓΕΙΡΑ. Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΟΥΝ ΟΙ ΤΡΟΦΕΣ. Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΦΛΟΓΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ.