Επεισόδια από την Ιστορία της Διδακτικής των Μαθηματικών Πότε πρωτοεμφανίστηκε η Διδακτική των Μαθηματικών; Γιατί εμφανίστηκε; Τι χαρακτηριστικά είχε στην.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ι
Advertisements

Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού σεναρίου Νότα Σεφερλή
Δρ. Σάλτας Βασίλειος Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών ΣΔΟ – ΤΕΙ Καβάλας
Ο Ιωάννης Καποδίστριας Κυβερνήτης της Ελλάδας
Νέο Σχολείο – Νέο Λύκειο
4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων Συνεργάτες στη Μάθηση Microsoft Hellas.
Η δομή του μαθήματος των μαθηματικών στο σύγχρονο ΤΕΙ Σάλτας Βασίλειος, Τσιάντος Βασίλειος Γενικό Τμήμα Θετικών Επιστημών ΤΕΙ Καβάλας.
Η αξιολόγηση των σχολικών βιβλίων Κοινωνικών Επιστημών της Πέμπτη τάξης Akdoğan Dr. Fazıl Küçük Τάξη 5 Rabiya Mentes.
ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ 2013 (Ν ΦΕΚ:193/ ) ΕΦΑΡΜΟΓΗ: για τους μαθητές της Α΄ τάξης Λυκείου Σχολικό Έτος: Επιμέλεια παρουσίασης :Νίκος Ασλάνης(ΠΕ03)
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ  Αποτελεί ένα από τα τέσσερα τμήματα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής.  Υπήρξε το πολυπληθέστερο.
Έρευνα στην Εκπαίδευση και την Παιδεία. Οι εμπειρίες του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας. Καθηγητής Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, Μέλος ΕΣET Αντιπρόεδρος.
Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή
Σενάρια διδασκαλίας ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
5. Χαρακτηρισμός των μαθηματικών γνώσεων των μαθητών.
Η Τράπεζα Θεμάτων στο Νέο Λύκειο Δρ. Δημήτριος Σισιαρίδης Διευθυντής στο 1 ο ΕΠΑ. Λ Ελευθερούπολης.
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ, ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΩΝ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ Ν. Καστάνη.
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛIΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟΧOI ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ Η ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ 1.
Η ελευθερία στο σχολείο γίνεται πραγματικότητα
Γνωστική προσέγγιση στη ψυχολογία μάθησης των Μαθηματικών
Κεφάλαιο 1ο : Εισαγωγή στη Κοινωνιολογία
Πληροφορίες – οδηγίες για το μάθημα: Διδακτική της Γεωλογίας Διδάσκοντες: Α. Χατζηπέτρος– Δ. Κωστόπουλος Κ. Μακρή.
Αξιολόγηση Εκπαιδευτικού Λογισμικού “21 εν πλω" Σεραφείμ Ι. Ζώτης Υποψήφιος Επιμορφωτής ΠΑΚΕ Θεσσαλίας Εργασία 5 ης ενότητας Εκπαιδευτικού Υλικού.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) 2 Επίπεδα 1.Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) 2.Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.) Αναφέρεται σε ίδιες ή συναφείς.
Η Ελληνική Μαθηματική Παιδεία του 4 ου αιώνα π. Χ. Ν. Καστάνη.
Ψυχολογία της μάθησης των Μαθηματικών μεθόδευση της διδασκαλίας επίκεντροτης Διδακτικής των Μαθηματικών Για πολλά χρόνια η μεθόδευση της διδασκαλίας των.
ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ν. Καστάνη.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
 Τι είναι;  Γιατί η γνώση είναι καλύτερα να είναι οργανωμένη;  Ποια η οργάνωση στο μαθητή, στον εκπαιδευτικό, στα βιβλία;
Παρουσίαση του βιβλίου …………..
Σχολικά Μαθηματικά, Δάσκαλος των Μαθηματικών, Μαθητής Καθηγητής Μαθηματικών Μαθητής Σχολικά Μαθηματικά Ακαδημαϊκά Μαθηματικά Φροντιστήρια ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Υπεύθυνοι ΣΕΠ ΚΕΣΥΠ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Παπακίτσος Ευάγγελος Θεολογής Ευάγγελος
Η εργογραφία του Ναπολέοντα Μήτση
Ευγένιος Βούλγαρης ΘΕ 6: Ορθοδοξία - Διαφωτισμός - Νέος Ελληνισμός Φώτης Έξαρχος Β ’1.
Οι αλλαγές της μαθηματικής παιδείας με την Γαλλική Επανάσταση του Ν. Καστάνη.
ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ.
ΛΙΘΟΞΟΪΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Α.Ε.Μ  Ένα βασικό κι αναγνωρισμένο πεδίο εισαγωγής της στα προγράμματα σπουδών και της γενικής εκπαίδευσης.  Ένα συχνό θέμα.
Το Νέο Γενικό Λύκειο Η παρουσίαση εδράζεται στα Ν.Δ.: 4327 (ΦΕΚ 50/ ) 4186 (ΦΕΚ 193/ ) 4310(ΦΕΚ 258/ ) Παραστατίδης Κων/νος.
Η εκπαίδευση στην Ελλάδα και τη Λαμία στα χρόνια της μεταρρύθμισης του 1929 Γιώργος Σταυρόπουλος Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Α / θμιας Εκπ / σης.
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
Δομή & και Αξιολόγηση εκπαιδευτικών σεναρίων. Διδασκαλία μέσω παραδείγματος Ανοίξτε την παρακάτω ιστοσελίδα και διαβάστε το σενάριο βασισμένο στο «Πούσι»
1 ο Γυμνάσιο Ρέντη Πρόγραμμα μαθημάτων της Γ! Τάξης.
Σκοποί, αντικείμενα διδασκαλίας και μάθησης Αγωγή: συστηματική και σκόπιμη ενέργεια. Επιδιώκεται από θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας. Ύπαρξη σκοπών,
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Η Κρητική Σχολή Η Επτανησιακή Σχολή
Ιστορική εξέλιξη Παιδαγωγικής Επιστήμης Διεθνής παιδαγωγική σκέψη και πράξη Πρώτες παιδαγωγικές αντιλήψεις: φιλόσοφοι, θεολόγοι Διαμόρφωση καθαρά παιδαγωγικής.
Γενικό Λύκειο (σχολικό έτος )
ΔΙΑΦΩΤΙΣΜΟΣ ( )  α. Πλαίσιο διαμόρφωσης Τι είναι ο διαφωτισμός 
Αρχαια ελληνικα απο πρωτοτυπο στο γυμνασιο
Ευρωπαϊκή Ιστορία 6 συνάντηση (28/3/2017)
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛIΤΙΣΜΟΥ
Οργάνωση και αξιοποίηση διδακτικού αρχείου
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πρωτοπόρων Δασκάλων
Σχολικό έτος Γ’ Λυκείου
Το νέο Γενικό Λύκειο Ν.4327/2015.
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Λέκτορας Διδακτικής των Θρησκευτικών
Υποδοχή των φοιτητών/τριών
ΙΣΤΟΡΙΑ.
Σκοποί, αντικείμενα διδασκαλίας και μάθησης
Ενημερώνομαι και γνωρίζω. 1ο Λύκειο Σπάτων / Οκτώβριος 2014
Παράδειγμα χρήσης διαδραστικών βιβλίων
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Το Νέο Επαγγελματικό Λύκειο
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ 8ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΛΙΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΤΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Επεισόδια από την Ιστορία της Διδακτικής των Μαθηματικών Πότε πρωτοεμφανίστηκε η Διδακτική των Μαθηματικών; Γιατί εμφανίστηκε; Τι χαρακτηριστικά είχε στην πρώτη της μορφή; Ποια ήταν η εξέλιξή της; Πότε απέκτησε ακαδημαϊκό χαρακτήρα;

Η πρώτη ισχυρή ώθηση για την εμφάνιση της Διδακτικής των Μαθηματικών Το 1789 έγινε η Γαλλική Επανάσταση. Η πρώτη επαναστατική κυβέρνηση στη Γαλλία μετά το 1789 έκανε ριζικές αλλαγές στη γαλλική εκπαίδευση. Αποδέσμευσε την εκπαίδευση από την Εκκλησία και δημιούργησε για πρώτη φορά τη Δημόσια Εκπαίδευση. Αναδιάρθρωσε τα σχολικά προγράμματα υποβαθμίζοντας από τη μια τα θρησκευτικά και τα λατινικά κι από την άλλη προτάσσοντας τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες.

Γαλλική Επανάσταση

Γαλλική Επανάσταση και επαναστάτες μαθηματικοί Gaspard Monge ( ) Lazare Carnot ( )

Γαλλική Επανάσταση και ριζοσπαστικές αλλαγές στην εκπαίδευση Τα Μαθηματικά πρωταρχικό μάθημα στις école centrales (κεντρικές σχολές) της δημόσιας εκπαίδευσης. Καθιερώθηκαν δάσκαλοι ειδικοτήτων και όχι δάσκαλοι για όλα τα μαθήματα. Ιδρύθηκε η École Normale το 1795 για τη γρήγορη μόρφωση των νέων εκπαιδευτικών που έπρεπε να επανδρώσουν το νέο εκπαιδευτικό σύστημα. Ιδρύθηκε η École Polytechnique (Πολυτεχνική Σχολή) το 1795.

Οι δύο σημαντικές σχολές École Normale École Polytechnique

Διαπρεπείς μαθηματικοί που δίδαξαν στις σχολές αυτές Joseph-Louis Lagrange ( ) Gaspard Monge ( ) Pierre-Simon Laplace ( )

Μεθόδευση της εκπαιδευτικής διαδικασίας Ο Condorcet ήταν ένας από αυτούς που συνέβαλαν στην οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Πρότεινε οι νέες εκδόσεις των σχολικών βιβλίων να συνοδεύονται με αντίστοιχα βιβλία για τον εκπαιδευτικό. Έγραψε μάλιστα ο ίδιος μια σχολική Αριθμητική με το αντίστοιχο βοήθημα για τον εκπαιδευτικό, τα οποία δεν πρόλαβαν να εκδοθούν. Ο φίλος του J. B. Sarret εξέδωσε ένα βιβλίο Αριθμητικής που συνοδεύονταν από ένα αντίστοιχο βοήθημα για τον εκπαιδευτικό.

Ο Lacroix συγγραφέας όλων των διδακτικών βιβλίων για τα Μαθηματικά

Άλλες παρόμοιες εκδοχές στη Γαλλία μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα

Η εμφάνιση της Διδακτικής των Μαθηματικών στη Γερμανία Μετά την ήττα της Πρωσίας από το Ναπολέοντα το 1806 η πρωσική εξουσία αναδιπλώθηκε και προχώρησε σε ριζοσπαστικές αλλαγές στην εκπαίδευση το Κεντρικό ρόλο σ΄αυτή τη μεταρρύθμιση είχε ο Wilhelm von Humboldt ( ).

H Διδακτικής των Μαθηματικών στη Γερμανία Θεσμοθετήθηκαν οι δάσκαλοι των ειδικών μαθημάτων, οι οποίοι είχαν αυτονομία στην επιλογή των διδακτικών εγχειριδίων και των μεθόδων διδασκαλίας. Τα εγχειρίδια άλλαξαν μορφή. Από ογκώδη και λεπτομερή παρουσίαση του περιεχομένου τους έγιναν συνοπτικά με σκοπό να προσαρμοστούν στην αυτονομία των δασκάλων. Αυτά τα συνοπτικά εγχειρίδια συνοδεύονταν με βιβλία μεθοδολογικών εξηγήσεων και βιβλία ασκήσεων. Τα βιβλία των μεθοδολογικών εξηγήσεων ήταν στην ουσία βιβλία Διδακτικής των Μαθηματικών.

Τα πρώτα βιβλία Διδακτικής των Μαθηματικών στη Γερμανία Johann A. Matthias ( ) Ernst G. Fischer ( )

Έχουμε κάποιο σχετικό ίχνος στην Ελληνική Παιδεία;

Κριτική στην Ελληνική Εκπαίδευση και στη Μαθηματική Παιδεία ειδικότερα

Η εμφάνιση της Διδακτικής των Μαθηματικών στην Αγγλία

Augustus De Morgan ( )

Εξελίξεις της Διδακτικής των Μαθηματικών στο 2ο μισό του 19ου αιώνα Το 1860 άρχισε να εκδίδεται από τον J.C.V. Hoffman το περιοδικό Zeitschrift für den mathematichen und naturwissenschaftlichen Unterricht [Περιοδικό για το μάθημα των μαθηματικών και των Φυσικών Επιστημών]. Το 1886 εκδόθηκε το βιβλίο του F. Reidt: Anleitung zum mathematischen Unterricht an höhern Schulen [Εισαγωγή στο μάθημα των Μαθηματικών για τα ανώτερα σχολεία]. Το 1895 εκδόθηκε το βιβλίο του M. Simon: Didaktik und der Methodik des Rechnes und der Mathematik [Διδακτική και Μεθόδευση των Υπολογισμών και των Μαθηματικών]. Το 1883 (1896) εκδόθηκε το βιβλίου του F. Dauge: Cours de Methodologie Mathematique [Μαθήματα Μεθοδολογίας των Μαθηματικών]. Το 1899 άρχισε να εκδίδεται από τους C.A. Laisant, H. Fehr το περιοδικό L’ enseignement mathematique [Η διδασκαλία των Μαθηματικών].

Felix Klein ( )

Οι πρώτες υφηγεσίες στην Διδακτική των Μαθηματικών Ο Rudolf Schimmack, το 1911, από τον Felix Klein. O Hugo Dingler( ), το 1912, από τον Felix Klein. Δίδαξε, ως εντεταλμένος υφηγητής από το 1912 μέχρι το 1920, Διδακτική των Μαθηματικών στο Μόναχο.

Ελληνική Διδακτική των Μαθηματικών

Το πρώτο αξιοσημείωτο ελληνικό βιβλίο Διδακτικής των Μαθηματικών

Ο Καζαντζάκης και η Διδακτική των Μαθηματικών

Η εξέλιξη της Διδακτικής των Μαθηματικών στην Ελλάδα