InfoGraphics Μάριος Δαμίγος-02110062 Αθανάσιος Λιατσικούρας-02110067.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Γενετικής-Ιατρικής Πληροφορίας
Advertisements

Ανοσοποιητικός μηχανισμός του σώματος
Εξελικτική πορεία της Διοίκησης Ολικής Ποιότητας (ΔΟΠ)
ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ
ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
Κλωνοποίηση στην εποχή μας
Εργασία Τεχνολογίας ΟΙ ΑΚΤΙΝΕΣ Χ ΘΕΜΑ: Αμπουλάιλας Πέτρος ΤΜΗΜΑ Α1.
Στατιστική Ι Παράδοση 5 Οι Δείκτες Διασποράς Διασπορά ή σκεδασμός.
Πειραματικά Σχέδια Ομάδων
DNA μικροσυστοιχίες: βήμα προς βήμα
Τ Κύτταρα και Ρύθμιση της Διάρκειας Ζωής τους
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Α
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
Κ. Μόδη: Γεωστατιστική και Εφαρμογές της (Κεφάλαιο 5) 1 Τυχαία συνάρτηση Μία τυχαία συνάρτηση (ΤΣ) είναι ένας κανόνας με τον οποίο σε κάθε αποτέλεσμα ζ.
Proteomics and Genomics for Drug Discovery / Personalized Medicine
Με δεδομένο ότι συνήθη επαγγελματικά προγράμματα ανάλυσης και διαστασιολόγησης κατασκευών δεν παρέχουν την δυνατότητα εν-χρόνω ολοκλήρωσης, στην Δυναμική.
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Βουλγάρογλου Γρηγόριος.
 Να δούμε το υλικό  Διδακτικοί στόχοι  Διδακτικές στρατηγικές  Αλληλεπίδραση στην τάξη  Τι είναι φυσική, χημεία, βιολογία;  Αξιολόγηση μαθητών και.
ΠΡΩΤΕΑΣΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΜΕΡΟΣ Β
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΜΕΡΟΣ Α.
Presentation of information/Παρουσίαση πληροφοριών
Δημιουργία Διαφανειών
ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
μενδελική κληρονομικότητα
ΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Μοντέλα Συστημάτων Παρουσιάσεις των συστημάτων των οποίων οι απαιτήσεις αναλύονται.
O ΓΕΝΕΤΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ Είναι η αντιστοίχηση τριπλετών βάσεων σε αμινοξέα
Δείκτες (Pointers) – Δομές (Structs)
Περιβαλλοντική Έρευνα Σύγκριση των προβλεπόμενων τιμών όζοντος από τους οργανισμούς DWD,NCEP με τις μετρούμενες τιμές Δορυφόρου για την περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Ομάδα Β2: Κουλαξίδης Ευθύμιος- Ορέστης Κατηγορία: Βιβλιογραφικό Β2.
ΡΟΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
3.6(2) ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΦΥΛΛΩΝ (Excel, CALC,…)
Σύγχρονες τάσεις στη διδακτική της βιολογίας Ο τεράστιος όγκος γνώσεων στον τομέα των βιολογικών μαθημάτων, η συνεχής αλλαγή δεδομένων και ο αναγκαστικά.
Εμβιομηχανική και Βιοϊατρική Τεχνολογία Modeling MAPKinases Μαυράκης Ευάγγελος.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η επιστημονική μέθοδος
...για περισσότερα... Τμήμα Βιολογίας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο: ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Κύριο θέμα της εργασίας ήταν η διάκριση των ερωτήσεων. Οι ερωτήσεις διακρίνονται σε κλειστού τύπου ( πολλαπλής επιλογής, σύντομης απάντησης ) και ανοιχτού.
Κεφάλαιο 1ο Από το κύτταρο στον οργανισμό Να δούμε τι θυμόμαστε…
Γ.Ζ.Καπελώνης ΕΚΦΕ Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ Το «σενάριο» Αφού ολοκληρώσουμε τη διδασκαλία στο κεφάλαιο 3 οι μαθητές θα πραγματοποιήσουν την εργαστηριακή άσκηση «Προσδιορισμός.
Βιολογικός ρόλος της Απολιποπρωτεΐνης J/Clusterin σε ανθρώπινα καρκινικά ηπατικά και παγκρεατικά κύτταρα. Άννα Γιοράν Τομέας Βιολογίας Κυττάρου & Βιοφυσικής,
TO ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
Η ροή της γενετικής πληροφορίας
Στατιστική – Πειραματικός Σχεδιασμός Βασικά. Πληθυσμός – ένα μεγάλο σετ από Ν παρατηρήσεις (πιθανά δεδομένα) από το οποίο το δείγμα λαμβάνεται. Δείγμα.
ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΥ ? Ικανότητα Ερευνητική τάση.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η επιδίωξη: βελτίωση ποιότητας με συνεχή βελτίωση των διεργασιών με βάση τις οποίες παράγονται τα προϊόντα Παράγοντες: ελεγχόμενες μεταβλητές.
1 Σύγκριση Μεθόδων Αξιολόγησης Επενδύσεων 4η Διάλεξη.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Σ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΜΗΜΑ Β3. ΘΕΜΑ: ΕΝΑΣ ΝΕΑΡΟΣ ΣΥΝΗΘΙΖΕΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΧΑΛΑΡΟ ΡΥΘΜΟ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΕΤΡΕΞΕ ΈΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΟ,
1 Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ 2 ΒΙΟΛΟΓΙΑ είναι η θετική επιστήμη που ασχολείται με τη μελέτη των έμβιων όντων και γενικά των φαινομένων της ζωής Μελετά τα.
Δραματική Τέχνη στην εκπαίδευση: Ερευνητικό Σχέδιο ΙΙ
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής
Χειρισμός Χρόνου και Μεθοδολογίες Προσομοίωσης
Βιολογία Θετικής Κατεύθυνσης Γ΄ Τάξης Ενιαίου Λυκείου
Μεθοδολογία έρευνας και στατιστική – Δείγμα – Πληθυσμός
Παρουσίαση ναυπηγικών γραμμών 1/3
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
ΤΕΙ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ Τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Ερωτήσεις από όλη την ύλη
Η Αξιολόγηση στα φύλλα εργασίας 5, 8 και 9
ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΡΥΩΤΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ
ΔΕΔΟΜΕΝΑ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ
ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΑ ΜΙΤΟΧΟΝΔΡΙΑ
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ
Ονοματεπώνυμο : Χρυσούλα Αγγελοπούλου Καθηγήτρια Πληροφορικής
Η Αξιολόγηση στα φύλλα εργασίας 5, 8 και 9
Τεχνολογία Β’ Γυμνασίου
Τεχνολογία Β’ Γυμνασίου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

InfoGraphics Μάριος Δαμίγος Αθανάσιος Λιατσικούρας

Εισαγωγή Στη Βιολογία πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν οι πειραματικές διαδικασίες. Τα αποτελέσματα που λαμβάνονται δίνουν την δυνατότητα στον Βιολόγο να κατανοήσει την λειτουργία των ζώντων οργανισμών. Για να μπορέσει όμως ο Βιολόγος να επεξεργαστεί τα αποτελέσματα ενός πειράματος, θα πρέπει αυτά να επεξεργαστούν και να παραχθούν στη συνέχεια γραφήματα που θα κάνουν την μετεπεξεργασία και την αποκωδικοποίηση των αποτελεσμάτων πιο εύκολη και σύντομη.

Εισαγωγή Infographics ονομάζεται η οπτική απεικόνιση δεδομένων ή αποτελεσμάτων μίας έρευνας ή μίας πειραματικής διαδικασίας.

Το πείραμα Κατά την διάρκεια της παρούσας εργασίας, λήφθηκαν δεδομένα από ένα πείραμα κατά το οποίο μελετούταν η συμπεριφορά 5 cell lines υπό την επιροή 8 διεγερτών και 12 αναστολέων σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Για κάθε cell line στο τέλος του πειράματος μετρήθηκαν οι παραγόμενες ποσότητες 21 διαφορετικών πρωτεινών.

Το πείραμα Τα ανωτέρω αποτέλεσαν στοιχεία ενός πενταδιάστατου μητρώου (cell lines, πρωτείνες, αναστολείς, διεγέρτες, χρονική διάρκεια πειράματος).

Το πείραμα Εφόσον οι ποσότητες των πρωτεινών μετρούταν στο τέλος του πειράματος, ο χρόνος δεν είναι ουσιαστικά διάσταση του μητρώου αλλά ψευδο-διάσταση, καθώς λαμβάνει την τιμή 0 για την κατάσταση των κυττάρων προ-διέγερσης και την τιμή 1 στο τέλος του πειράματος (διέγερσης). Για τις ενδιάμεσες τιμές δεν γίνεται αναφορά.

Cell Lines Hep3b Πρόκειται για ηπατικά επιθηλιακά κύτταρα ανθρώπων γένους αρσενικού που έχουν προσβληθεί από Ηπατίτιδα Β. Τα άτομα από τα οποία προέρχονται είναι 8 ετών. Παρουσιάζουν ενδιαφέρον καθώς γίνεται έλεγχος για ηπατο-κυτταρικό καρκίνωμα.

Cell Lines Hep3b

Cell Lines Hepg2 Πρόκειται για ηπατικά κύτταρα ανθρώπων γένους αρσενικού. Προέρχονται από ανθρώπους 15 ετών.

Cell Lines Hepg2

Cell Lines Huh7 Πρόκειται για ηπατικά κύττρα ανθρώπων γένους αρσενικού που χρησιμοποιούνται για την μελέτη του ηπατικού καρκίνου. Προήλθαν από 57-χρονους ανθρώπους.

Cell Lines Huh7

Cell Lines Mhc Αρχικά για Major Histocompatibility Complex. Είναι μια σειρά από επιφανειακά κυτταρικά μόρια που κωδικοποιούνται από μια οικογένεια γονιδίων που ελέγχουν το ανοσοποιητικό σύστημα στα σπονδυλωτά.

Cell Lines Normal Πρόκειται για τα ανωτέρω Cell lines χωρίς όμως τις ηπατικές ασθένειες.

Stimuli/ Inhibitors Χρησιμοποιούνται οι εξής 8 διεγέρτες: Il1b, Tgfa, Her, Ins, Hgf, Il6, Tnfa, Dme Χρησιμοποιούνται οι εξής 12 αναστολείς: Lapa, Gefi, Sora, Erlo, Vande, Suni, Dasa, Borte, Inj, Mekpd32, Pi103, Dmso

Μετρούμενες Πρωτείνες Μετρώνται οι εξής 21 πρωτείνες: AKT, ERK12, GSK3, HISTH3, HSP27, IKB, IRB, IRS1, JNK, MEK1, P38MAPK, P70S6, P90RSK, SRC, STAT3, CKIT, CMETHGFR, ERBB2, IGFR, PDGF

Infographics Τα Infographics όπως προαναφέρθηκε ασχολούνται με την σχηματική απεικόνιση πληροφοριών με τρόπο ώστε ο αναγνώστης να μπορεί εύκολα να την διαχειριστεί.

Data-Rail Μέχρι πρότινος τα δεδομένα από τέτοια πειράματα πλοτάρονταν με Data-Rail.

Data-Rail Ένα Data-Rail για την περίπτωση του πειράματος μας, και εφόσον ο χρόνος αποτελεί ψευδο-διάσταση, θα μπορούσε να είναι

Data-Rail

3D-Bars Εναλλακτικά προτείνεται το πλοτάρισμα μέσω τριδιάστατων ραβδογραμμάτων: Με τους αριθμούς 1-12 λογίζονται αντίστοιχα τα: Lapa, Gefi, Sora, Erlo, Vande, Suni, Dasa, Borte, Inj, Mekpd32, Pi103, Dmso Έτσι προκύπτουν τα διαγράμματα:

3D-Bars

Στα ανωτέρω διαγράμματα το παρουσιαζόμενο μέγεθος είναι το πηλίκο της εκάστοτε ποσότητας πρωτείνης προς την αντίστοιχη ποσότητα σε unstimulated state.

Ερωτήσεις