Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κλωνοποίηση στην εποχή μας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κλωνοποίηση στην εποχή μας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κλωνοποίηση στην εποχή μας
Οι κίνδυνοι για τα ζώα από την κλωνοποίηση

2 Η κλωνοποίηση των ζώων διαφέρει από ενδεχόμενη εφαρμογή στον άνθρωπο, ως προς το εξής:
Τα κλωνοποιημένα ζώα όταν ανατραφούν κάτω από ίδιες συνθήκες, μπορούν να είναι όμοια όχι μόνον όσον αφορά το γενετικό τους υλικό (γονότυπο), αλλά και όσον αφορά και τα χαρακτηριστικά και την συμπεριφορά (φαινότυπο) τους.

3 Πως γίνεται η κλωνοποίηση
Στην κλωνοποίηση για σκοπούς αναπαραγωγής, ο πυρήνας ενός σωματικού κυττάρου από ένα οργανισμό, αφαιρείται και μεταμοσχεύεται σε ένα ωάριο από το οποίο πρωτύτερα, έχει αφαιρεθεί ο δικός του πυρήνας. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται πυρηνική μεταμόσχευση. Στη συνέχεια το νέο τροποποιημένο ωάριο, αφού υποβληθεί σε μια τεχνική που δραστηριοποιεί το DNA (τεχνική με χρήση ηλεκτρικού ρεύματος ή χημικού διαλύματος), εμφυτεύεται στη μήτρα ενός θηλυκού ζώου. Εκεί πολλαπλασιάζεται, δημιουργεί το βλαστοκύστη, μετά το έμβρυο και μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση ενός κλώνου.

4 Επιπτώσεις της κλωνοποίησης

5 Στην Ερευνα: .Η δημιουργία πειραματόζωων με την ίδια γενετική σύσταση για την εφαρμογή πειραμάτων (έρευνα για καινούργια φάρμακα, μελέτη της γήρανσης και κληρονομικών ασθενειών, θεραπευτικά πρωτόκολλα για τον καρκίνο και τις άλλες παθήσεις, νέοι δρόμοι στον τομέα των μεταμοσχεύσεων κ.α.)

6 Θα γίνει δυνατόν να μελετηθεί το φαινόμενο της γήρανσης των οργανισμών,
Η χρησιμοποίηση δηλαδή γονιδίων από ένα γερασμένο ζώο, θα βοηθήσει να αποκτήσουμε νέες γνώσεις για την διαδικασία της γήρανσης.

7 2. Αγροτική οικονομία: Η αναπαραγωγή ζώων που έχουν επιθυμητά χαρακτηριστικά (κλωνοποίηση ζώων υπό εξαφάνιση, φάρμες ζώων με αυξημένη και καλής ποιότητας ζωικά προϊόντα, όπως γάλα, κρέας, μαλλί κ.α.)

8 3. Φαρμακευτική βιομηχανία: Η αναπαραγωγή διαγονιδιακών ζώων που έχουν κατασκευαστεί με γενετικό ανασυνδιασμό για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, όπως Α1 αντιθρυψίνης, ινσουλίνης κλπ

9 Η κλωνοποίηση και οι κίνδυνοι της
Η κλωνοποίηση των ζώων έδειξε ότι η διαδικασία που χρησιμοποιείται είναι ανεπαρκής. Για κάθε 100 δοκιμές για παραγωγή ενός νέου κλωνοποιημένου οργανισμού, πετυχαίνουν μόνο οι 2. Από τις κυήσεις που θα προκύψουν από τις πετυχημένες προσπάθειες, μόνο ένα μικρό ποσοστό θα επιβιώσει μετά την γέννηση.

10 Οι συχνότερες ανωμαλίες που έχουν περιγραφεί σε κλωνοποιημένα ζώα
Τα ζώα αυτά έχουν συνήθως πολύ μεγάλο μέγεθος κατά το εμβρυϊκό στάδιο Έχουν προβλήματα στον πλακούντα Σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες και στην καρδία Ανωμαλίες του εγκεφάλου Ανωμαλίες των νεφρών Ανωμαλίες του ανοσοποιητικού συστήματος που αποτελεί το βασικό σύστημα άμυνας του οργανισμού Παρά το γεγονός ότι στα ζώα είναι δύσκολο να τεκμηριωθούν, εντούτοις έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στη συμπεριφορά και στη ψυχολογία των κλωνοποιημένων ζώων

11 Τι λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Την αναστολή χρήσης κλωνοποιημένων εκτρεφόμενων ζώων αλλά και κλωνοποίησης αυτών ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες τον Οκτώβριο του «.. η προσωρινή αναστολή αποτελεί μια ρεαλιστική και εφικτή λύση που να ανταποκρίνεται στα σημερινά θέματα καλής διαβίωσης των ζώων», δήλωσε ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Τζον Ντάλι. Προσέθεσε πως τα μέτρα δε θα διακόψουν την κλωνοποίηση όσον αφορά την έρευνα και τη διατήρηση ειδών.

12 ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΥΡΓΑΣ Γ΄ γυμνασίου 2011


Κατέβασμα ppt "Κλωνοποίηση στην εποχή μας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google