Εθνικό Δίκτυο Σχολείων «Βιομηχανική Κληρονομιά» Πιλοτικό Πρόγραμμα Συντονιστικός Φορέας ΚΠΕ Νάουσας Θέμα: η Βιομηχανική Κληρονομιά στην Νάουσα και… στον.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Το βιβλίο του Ηροδότου για την Αίγυπτο.
Advertisements

Της Λένας Τζιότζιου-Μηλιώνη
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Ταξιδεύοντας από το χθες
ΠΗΝΕΛΟΠΗ GANDHI ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΦΑΝΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ.
Εθνικό Δίκτυο Π.Ε. «Παραδοσιακοί Οικισμοί και Φύση»
Κάμπος Χίου- Περιδιαβαίνοντας το μυροβόλο δάσος των εσπεριδοειδών
Επανομή.
Εμμανουήλ και Ιάσονας,Ε΄1
ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Δ ΙΑΠΩΝΙΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ Δ
Επαγγέλματα που χάνονται στο χρόνο.
Ερωτήσεις και απαντήσεις σχολικού
Τι ξέρετε για την ΟΡΑΣΗ;
CULT-RURAL Promotion of a Cultural Area Common to European Rural Communities.
ΓΙΩΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, «ΝΑ ‘ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΔΑΣΚΑΛΕ!»
Ελληνική Βιομηχανία: προς την οικονομία της γνώσης, ΤΕΕ, Αθήνα, 3-5 Ιουλίου 2006 ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ & ΣΥΝΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ Ευαγγελία Κρασαδάκη,
Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ-4ο ΓΕ.Λ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ. Η ΑΚΜΗ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΚΜΗ.
ΜΕΡΟΣ Β΄ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΠΟΛΕΜΟΣ.
Όξινη βροχή.
ΕΞΕΛΙΞΗ βιολογια γ.Π γ’ ταξησ (ΣΕΛ )
Μνημεία της Κύπρου Τα μνημεία για τα οποία θα μιλήσουμε βρίσκονται στην επαρχία Πάφου της Κύπρου. Η Πάφος είναι μία από τις πιο όμορφες τουριστικές περιοχές.
Η σχολή μας, ιδιαίτερα λόγω γεωγραφικής τοποθέτησης, επέλεξε να ασχοληθεί με την τοπική ιστορία του Ιδαλίου ( αρχαίου και σύγχρονου)
Λευκός Πύργος Το μνημείο σύμβολο της Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ
ΒΟΛΟΣ.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΓΡΑΠΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Λάδι, ο πράσινος χρυσός»
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ.
ΒΕΡΟΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΜΑΓΙΚΗ ΤΜΗΜΑ:Α1
Μαρία Αμπατζή Ε2 Π.Τ.Δ.Ε.-Α.Π.Θ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Ιστορικά κτήρια συγκρότημα Πατησίων Εξέλιξη της υποδομής.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ
ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
ΑΡΧΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΣΤΗ ΝΑΟΥΣΑ
Το σχολείο μας ξεκίνησε να λειτουργεί το 1936 με ιδρυτή τον Ιωακείμ Ξενόπουλο, ο οποίος ήταν δάσκαλος και είχε έρθει από τη Μ. Ασία. Το πρώτο κτίριο που.
Μία από τις βασικότερες διαστάσεις του σχολείου ως χώρου κοινωνικοποίησης και κοινότητας, αποτελεί η ουσιαστική σύνδεση των μαθητών με αυτό. Σκοπός του.
Η ΛΑΡΙΣΑ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ Στα πλαίσια της διερευνητικής εργασίας μας χωριστήκαμε σε τέσσερις ομάδες και ασχοληθήκαμε με την αρχιτεκτονική της Λάρισας.
7o Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου
1ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ.
ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΡΕΤΟΣ. ΕΙΚΟΝΕΣ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ.
ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΥΜΒΑΝ ΖΑΝΝΕΙΟΣ ΣΧΟΛΗ Γ ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ( ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ) ΠΛΥΤΑ ΕΛΕΝΗ 08/03/2013.
Η συμβολή του έργου MUSICBOX στην ανάπτυξη του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Αφροδίτη Μπασιούκα Μηχανικός Χωροταξίας και Ανάπτυξης Α.Π.Θ, MSc Περιβάλλον και.
Ομαδική εργασία Ελένη Μπαμπίλα Σχολική Σύμβουλος.
«Η ιστορία μιας μαύρης γάτας» 2 ο Δημοτικό Σχολείο Αλμυρού Συνεργάστηκαν οι μαθητές της ΣΤ΄ τάξης: Ξένια-Βερονίκη Μπέσα Κλεβίσα Κέρτσι Γεωργία.
Τα μουσεία της Θεσσαλονίκης
ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΟΥΝΧΕΝΤΖ.
Εκπαιδευτική διοίκηση και καινοτομία
Το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας
ΜΝΗΜΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΞΕΝΑΓΟΥ
Κοινωνιολογία του Χώρου 3. 15/10/2015
ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ- ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Επιμέλεια : Αγγελική Αναγνώστου , Θαλασσινή Γκρίνια
9/θ Δημοτικό Σχολείο 3o Αριδαίας
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «……Τίτλος…»
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ένας mobile «φίλος» για τα ταξίδια σας
Ερευνητική Εργασία Η ιστορία του νομού Σερρών Β΄ τετράμηνο
Εργοστάσια Ναούσης ΕΡΓΑΣΙΑ PROJECT ΤΜΗΜΑ:Α3 ΜΑΘΗΤΕΣ: ΕΒΙΤΑ ΜΑΝΟΥ
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Περπατώντας στα σοκάκια της Πάτρας … Τι εκπλήξεις με περιμένουν;» Σχ. Έτος Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Αντιγόνη Κριπαροπούλου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Περιδιαβαίνοντας στα σοκάκια του χωριού μου…
ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ (ΕΠΑ.Λ)
Διδάσκουσα: Μπαλαμώτη Ελένη
Ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εθνικό Δίκτυο Σχολείων «Βιομηχανική Κληρονομιά» Πιλοτικό Πρόγραμμα Συντονιστικός Φορέας ΚΠΕ Νάουσας Θέμα: η Βιομηχανική Κληρονομιά στην Νάουσα και… στον Νομό Ημαθίας Τι εννοούμε με τον όρο «Βιομηχανική Κληρονομιά» Τι εννοούμε με τον όρο «Βιομηχανική Κληρονομιά»

…….Όπως κάποτε συνέβαινε με τους αρχαίους ναούς και τα βυζαντινά μνημεία, έτσι και τώρα παλιά εργοστάσια, ελαιοτριβεία, αποθήκες, μύλοι, βυρσοδεψεία, μηχανές γκρεμίζονται, καταρρέουν, σαπίζουν, θάβοντας μνήμες και μαρτυρίες, αποσιωπώντας μια ιστορία που ακόμα δεν έχει γραφεί, την ιστορία δηλαδή του βιομηχανικού πολιτισμού του τόπου. Χρειάζεται λοιπόν μέριμνα και μελέτη για να μη χαθούν, αλλά, αντίθετα, να αναδειχτούν τα βιομηχανικά μνημεία.

Γιατί ασχοληθήκαμε στην Νάουσα με την Βιομηχανική Κληρονομιά Γιατί στην πόλη υπάρχουν πολλά εργοστάσια απομεινάρια μιας άλλοτε ακμάζουσας εποχής….. Γιατί στην πόλη υπάρχουν πολλά εργοστάσια απομεινάρια μιας άλλοτε ακμάζουσας εποχής….. Γιατί η όλοι μας πρέπει να ξανακούσουμε τις μηχανές που σίγησαν, τους εργαζόμενους που άλλαξαν επάγγελμα, τους εργοδότες που έφυγαν. Αλλά και να παρακολουθήσουμε όλοι μαζί την ωρίμανση και την μετεξέλιξη αυτών των δυναμικών μονάδων.

Λίγα λόγια για την πόλη της Νάουσας

Βιομηχανική Κληρονομιά …στην Νάουσα

Καταγραφή βιομηχανικών μνημείων στην πόλη της Νάουσας Πρώην εργοστάσιο χθες σήμερα Παράρτημα Πανεπιστήμιου Μακεδονίας Το εργοστάσιο πριν αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης

Πίνακας βιομηχανικών κτηρίων της Νάουσας Περίπατος κατά την διαδρομή του ποταμού Περίπατος κατά την διαδρομή του ποταμού Στους μαθητές έχει δοθεί φύλλο εργασίας με εξωτερική περιγραφή του εκάστοτε εργοστασίου, την χρήση του και την ονομασία του οι μαθητές καλούνται να βρουν και να αποτυπώσουν στο φύλλο εργασίας το εργοστάσιο δημιουργώντας έτσι την βιομηχανική ζώνη και την σύνδεση της κινητήριας δύναμης του νερού με την θέση της μονάδας. Στους μαθητές έχει δοθεί φύλλο εργασίας με εξωτερική περιγραφή του εκάστοτε εργοστασίου, την χρήση του και την ονομασία του οι μαθητές καλούνται να βρουν και να αποτυπώσουν στο φύλλο εργασίας το εργοστάσιο δημιουργώντας έτσι την βιομηχανική ζώνη και την σύνδεση της κινητήριας δύναμης του νερού με την θέση της μονάδας. Οι μαθητές μελετούν:την κοινή ή όχι μορφή των κτηρίων ανάλογα με την χρήση τους, την αρχιτεκτονική τους δομή σε συνάρτηση με την χρηστικότητα και την πολιτιστική επιρροή. Οι μαθητές μελετούν:την κοινή ή όχι μορφή των κτηρίων ανάλογα με την χρήση τους, την αρχιτεκτονική τους δομή σε συνάρτηση με την χρηστικότητα και την πολιτιστική επιρροή.

Μελέτη κτηρίου Τίτλος «ανίχνευση καταγραφή»- Εσωτερικό περιβάλλον κτηρίου. Τίτλος «ανίχνευση καταγραφή»- Εσωτερικό περιβάλλον κτηρίου. Οι μαθητές αποτυπώνουν το προτεινόμενο βιομηχανικό κτήριο μέσα από φύλλο εργασίας (΄βλέπε φύλλο εργασίας) Οι μαθητές αποτυπώνουν το προτεινόμενο βιομηχανικό κτήριο μέσα από φύλλο εργασίας (΄βλέπε φύλλο εργασίας)

Μελέτη κτηρίου Τίτλος «το κτήριο τότε και τώρα,αλλαγές χρήσεις». Τίτλος «το κτήριο τότε και τώρα,αλλαγές χρήσεις». Φύλλο εργασίας «σκαρίφημα εργοστασίου» Φύλλο εργασίας «σκαρίφημα εργοστασίου» - Χρωματίζουμε με διαφορετικό χρώμα τα κτήρια τα οποία υποστήριζαν την παραγωγή, τα κτήρια της διοίκησης, τα κτήρια του εργοδότη, τα κτήρια των εργαζομένων. Καταγράφουμε στο φύλλο εργασίας την επανάχρηση ή μη υπό μελέτη εργοστασίου».Προτεινόμενος χώρος Λόγγου-Τουρπάλη. - Χρωματίζουμε με διαφορετικό χρώμα τα κτήρια τα οποία υποστήριζαν την παραγωγή, τα κτήρια της διοίκησης, τα κτήρια του εργοδότη, τα κτήρια των εργαζομένων. Καταγράφουμε στο φύλλο εργασίας την επανάχρηση ή μη υπό μελέτη εργοστασίου».Προτεινόμενος χώρος Λόγγου-Τουρπάλη.

Μελέτη κτηρίου Τίτλος «πορεία αποκατάστασης/επανάχρησης». Προτεινόμενος υπό μελέτη χώρος Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Τίτλος «πορεία αποκατάστασης/επανάχρησης». Προτεινόμενος υπό μελέτη χώρος Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Φύλλα εργασίας Φύλλα εργασίας