Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΕΡΟΣ Β΄ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΕΡΟΣ Β΄ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΕΡΟΣ Β΄ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Το ρολόι 1ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών Φαρμακείον Οικονόμου Ο Μύλος του Μπούσιου

2 Το ρολόι Το μοναδικό διατηρημένο μνημείο της πόλης των Γρεβενών είναι το ρολόι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, διπλά στο Δημαρχείο στην Πλατεία. Την σημερινή μορφή την πήρε το 1906, ως μιναρές για τις ανάγκες του τζαμιού. Πάνω στο προεξέχον, περιμετρικό Μπαλκόνι έβγαινε ο Μουεζίνης για να καλέσει τους Μουσουλμάνους πιστούς να προσευχηθούν. Η πόλη μας, έζησε την περίοδο αυτήν, κάτω από την διοίκηση των Μουσουλμάνων-Οθωμανών , που έκτιζαν τα επιβλητικά τους θρησκευτικά κτίρια , φορολογώντας τους Χριστιανούς «Ραγιάδες» , για να επιβάλλονται και αισθητικά ως οι κυρίαρχοι του Τόπου. Με την απελευθέρωση το τζαμί γκρεμίστηκε και διαμορφώθηκε η πανέμορφη πλατεία της Ελευθερίας και έμεινε μόνο ο εικοσάμετρος μιναρές , που αμέσως μετά την απελευθέρωση , οι Γρεβενιώτες , των αναστήλωσαν και τοποθέτησαν σ’ αυτόν ένα τεράστιο ρολόι , για να βλέπουν την ώρα από όλες τις πλευρές της πόλης. Ο πύργος αποτελείται από 3 μέρη: τη βάση, τον κορμό και τη στέγη.

3

4 1ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών
Το πρώτο δημοτικό βρίσκεται μόλις μερικά μέτρα από την πλατεία Αιμιλιανού, την κεντρική πλατεία των Γρεβενών. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1927 και τελείωσε το 1930 με έξοδα του κράτους αλλά και με την οικονομική ενίσχυση των πολιτών. Προπολεμικά λειτουργούσε και ως γυμνάσιο, ενώ από τη λήξη του πολέμου και μέχρι και σήμερα λειτουργεί ως δημοτικό. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία και παλαιότερα κτήρια της πόλης των Γρεβενών.

5

6 Φαρμακείον Οικονόμου Το Φαρμακείο Οικονόμου ήταν το πρώτο φαρμακείο του νομού Γρεβενών. Ιδρυτής του, ο Σπύρος Οικονόμου εξέδωσε άδεια λειτουργίας του φαρμακείου το Διάδοχος και κληρονόμος του υπήρξε ο γιος του Δημήτριος Οικονόμου το έτος Το έργο του ήταν τεράστιο, αφού παρείχε στους ανθρώπους τα φάρμακα που χρειάζονταν σε μία από τις πιο δύσκολες εποχές της ιστορίας των Γρεβενών. Το 1970, το μακαρίτη πατέρα της διαδέχτηκε μία από τις κόρες του, η Ελένη Οικονόμου, η οποία ήταν φαρμακοποιός. Λόγια, επιμελής και μελετηρή, συνταξιοδοτήθηκε το Έκτοτε το φαρμακείο σταμάτησε να λειτουργεί και μετά από λίγο καιρό ο Αλέξης Οικονόμου μετέβαλε το χώρο αυτό σε Μουσείο- Αρχείο- Αναμνήσεις.

7

8 Ο μύλος του Μπούσιου Ο μύλος του Μπούσιου κτίστηκε περίπου το από τον Ανδρέα Μπούσιο (πατέρα του Γεωργίου).Αγόρασε έναν παλιό νερόμυλο και ασχολήθηκε με αυτήν την επιχείρηση. Κατάφερε και έκτισε έναν νερόμυλο προηγμένης τεχνολογίας. Ήταν τριώροφος και τα υλικά κατασκευής του ήταν πέτρα, συμπαγής πλίνθοι, ξύλο, χυτοσίδηρος και βυζαντινά κεραμίδια. Το χειμώνα ο νερόμυλος δούλευε από τα ορμητικά νερά του Γρεβενίτη ενώ το καλοκαίρι που το νερό λιγόστευε ο νερόμυλος λειτουργούσε με ατμομηχανή. Η δραστηριότητα του έφτανε ως την Μασσαλία την Προύσα την Βομβάη και το Λονδίνο

9


Κατέβασμα ppt "ΜΕΡΟΣ Β΄ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google