Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΕΡΙΑ.
Advertisements

Μια φορά και έναν καιρό κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων ένας ζαχαροπλάστης έφτιαχνε τα γιορτινά γλυκά.
Χριστούγεννα προσαρμογή από PositivelyAutism
Εισαγωγή στο Προγραμματισμό
Οι διατροφικές συνήθειες και διάφορες συνταγές κατά τη Βυζαντινή εποχή
ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΓΕΙΡΟΙ TΗΣ Γ ΄2 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ….
Συνταγή φιλίας Εκτέλεση ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!!!! Παρουσίαση
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ.
ΜΑΓΔΑ ΔΑΣΤΕΡΙΔΟΥ ΚΥΠΡΟΣ.
Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΉ ΛΟΥΘΗΡΑΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΤΑ ΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΝΙΚΑΣ ……
Μαθαίνουμε την ώρα Ενότητα 6. Ασκήση 1 Θα εμφανίζεται στην οθόνη ένα ρολόι με δυο κινούμενους δείκτες. Θα ζητάμε από τον μαθητή να σχηματίσει στο ρολόι.
Επειδή έπρεπε να περιμένει πολλές ώρες, αποφάσισε να αγοράσει ένα βιβλίο για να περάσει η ώρα. Αγόρασε επίσης κι ένα πακέτο μπισκότα.
ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Χριστουγεννιάτικα έθιμα
Ελλάδα vs Γερμανία. Χριστουγεννιάτικα έθιμα. Γερμανία.
ωρα σκεφτομαι στιχο για να φιαξω…
Η γειτονιά που γέμισε ήχους
Παραδοσιακές Συνταγές Μυτιλήνης
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑς ΜΑΣ
ΔΟΥΚΙΣΣΑ Μαρία Αγαθοκλέους.
Χριστούγεννα.
Τούρτα Spider-man Μάριος Αντώνης.
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Α.Π.Θ ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΣΑΚΗΣ Ε΄2
ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Λάβα - Κέικ.
Χριστουγεννιάτικα έθιμα
Τα Ζώα της Φάρμας! ΑΙΜΙΛΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
ΣΑΛΟΜΙΔΟΥ ΕΥΗ ΟΜΠΟΥΚΟΒΙΤΣ ΠΑΟΛΑ
Τα ζώα μας ΖΩΑ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΣ.
Συμβουλές για τις Διαρροές και το Ντους
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ ΤΑΨΙΟΥ
Τα παλιά τα χρόνια… Τα παλιά χρόνια που δεν υπήρχαν ψυγεία για να διατηρηθεί το κρέας, οι άνθρωποι είχαν βρει διάφορες μεθόδους συντήρησης ακόμα και στο.
ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Τίτλος Εργασίας: Το θρεπτικό μπρόκολο συμβάλει στην ζωή μας!!
Ενότητα: 12 - Παντς (Punches)
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ
Είδη Σοκολάτας Τα είδη σοκολάτας από την Dream Team
Χριστουγεννιατικα εθιμα της Κυπρου και της Ελλαδας
Η ΈΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Η μαγεία του Άγιου Βασίλη
Ο Φεγγαρο-Σκεπαστούλης
16. Η Εκκλησία ως κιβωτός φυλάει την αλήθεια
4ο Γυμνάσιο Πύργου Ηλειακή κορινθιακή σταφίδα
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
Χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα ήθη και έθιμα
ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ: ΑΝΔΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΥΡΣΙΝΗ ΑΣΚΟΥΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΑΦΕΡΕΡΑ ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΥΩΤΗ ΒΕΡΑ ΤΜΗΜΑ: Β1 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ: 21/12/15 ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ.
ΜΑΡΙΑΝΘΗ 25 ο Δημοτικό σχολείο Περιστερίου Τμήμα : Ε 1.
ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ- ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ-ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ Θεοδώρα Ευθυμίου Δ’1 20/12/2015.
ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΑΠΌ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΣΜΑΝΙΔΟΥ.
ΑρχιεπισκοποΣ Κυπρου Κυπριανοσ.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη και τα φύλλα: 6 φύλλα κρούστας
Παραδοσιακά φαγητά διαφόρων χωρών
ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Δραστηριότητες από τον κόσμο της Φυσικής
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015 ΣΤ΄1 ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!!!
ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Δ2 Δανάη Διαμαντοπούλου.
Πρωτότυπα προβλήματα Κατσανού Μαρία.
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
Επειδή έπρεπε να περιμένει πολλές ώρες, αποφάσισε να αγοράσει ένα βιβλίο για να περάσει η ώρα. Αγόρασε επίσης κι ένα πακέτο μπισκότα.
Επειδή έπρεπε να περιμένει πολλές ώρες, αποφάσισε να αγοράσει ένα βιβλίο για να περάσει η ώρα. Αγόρασε επίσης κι ένα πακέτο μπισκότα.
Νεοελληνικός Πολιτισμός
Cupcakes Κατερίνα + Μαρβίνα.
Επειδή έπρεπε να περιμένει πολλές ώρες, αποφάσισε να αγοράσει ένα βιβλίο για να περάσει η ώρα. Αγόρασε επίσης κι ένα πακέτο μπισκότα.
Επειδή έπρεπε να περιμένει πολλές ώρες, αποφάσισε να αγοράσει ένα βιβλίο για να περάσει η ώρα. Αγόρασε επίσης κι ένα πακέτο μπισκότα.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Η ιστορία της Βασιλόπιτας… Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, πριν από 1500 χρόνια ο Δεσπότης της Καισαρείας στην Καππαδοκία ήταν ο Μέγας Βασίλειος. Την πόλη επιβουλεύονταν διάφοροι εχθροί, μεταξύ αυτών ο Έπαρχος Καππαδοκίας, ο οποίος πήγε με το στρατό του και με άγριες διαθέσεις στον Μέγα Βασίλειο και απαίτησε από αυτόν να ζητήσει από τους κατοίκους της πόλης να του παραδώσουν ότι πιο πολύτιμο είχαν σε χρυσάφι και άλλα τιμαλφή. Οι κάτοικοι της Καισαρείας, παρότι ήταν φτωχοί, μάζεψαν όλα τους τα πολύτιμα αντικείμενα και χρυσαφικά και τα παρέδωσαν στον Μέγα Βασίλειο. Τα χρυσαφικά που μαζεύτηκαν ήταν τόσα πολλά που σχημάτισαν ένα μικρό βουνό. Μόλις ο στρατηγός πήγε να αρπάξει τα χρυσαφικά, ξαφνικά μια λάμψη εμφανίστηκε που έκαναν τον στρατηγό και τους στρατιώτες του να απομακρυνθούν τρέχοντας. Σύμφωνα με την παράδοση, η λάμψη προήλθε από την εμφάνιση του Αγίου Μερκουρίου με τους αγγέλους του.

Η πόλη της Καισαρείας σώθηκε, αλλά ο Μέγας Βασίλειος βρέθηκε σε μεγάλο δίλημμα, καθώς έπρεπε να μοιράσει τα τιμαλφή ξανά στους κατόχους τους. Τα τιμαλφή όμως ήταν τόσα πολλά που ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να μοιράσει χωρίς να γίνει κάποιο λάθος. Τότε αποφάσισε το εξής : Κάλεσε τον κόσμο να ζυμώσει ψωμάκια και μέσα σε κάθε ψωμάκι έβαλε και μερικά χρυσαφικά. Τα ψωμάκια δόθηκαν στους κατοίκους της Καισαρείας και όλοι έμειναν ικανοποιημένοι από την δίκαιη αυτή μοιρασιά. Σε ανάμνηση του γεγονός αυτού και προς τιμή του Αγίου Βασιλείου, κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς φτιάχνουμε τη βασιλόπιτα και βάζουμε ένα φλουρί μέσα σ΄αυτήν.

Στοιχεία για την παραγωγή του μισό ποτήρι γάλα Το παίρνουμε από την αγελάδα ένα ποτήρι βούτυρο Το παίρνουμε από την αγελάδα δυο ποτήρια ζάχαρη Το παίρνουμε από το ζαχαρότευτλο 4 αυγά Τα παίρνουμε από τις κότες ένα πακέτο φαρίνα Το παίρνουμε από το σιτάρι το ξύσμα από ένα λεμόνι Το παίρνουμε από τη λεμονιά

ΣΥΝΤΑΓΗ Στο μπολ του μίξερ κτυπάμε όλα τα υλικά μαζί για πέντε λεπτά, το μεταφέρουμε σε ταψί βουτυρωμένο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά. Όταν κρυώσει της ρίχνουμε ζάχαρη άχνη. μισό ποτήρι γάλα ένα ποτήρι βούτυρο δυο ποτήρια ζάχαρη 4 αυγά ένα πακέτο φαρίνα το ξύσμα από ένα λεμόνι

Η Βασιλόπιτα Η Βασιλόπιτα είναι το φαγητό που δεν λείπει από κανένα τραπέζι την Πρωτοχρονιά. Το πρώτο κομμάτι είναι του Χριστού, το δεύτερο του Αγίου Βασιλείου, το τρίτο του φτωχού , το τέταρτο του σπιτιού. Όπως σε όλα τα σπίτια, έτσι και στο δικό μας καταναλώνουμε την Πρωτοχρονιά την σπιτική βασιλόπιτα. Αρέσει πολύ σε όλους μας και σε μένα. Η μητέρα μου τη φτιάχνει πολλές φορές και μετά την Πρωτοχρονιά, γιατί μας αρέσει πολύ, φυσικά όμως χωρίς φλουρί…… Η Βασιλόπιτα είναι ένα έθιμο που περνά από γενιά σε γενιά .Ακόμα είναι και θρησκευτικό έθιμο επειδή δείχνει την χριστιανική πίστη.

Η Βασιλόπιτα http://greekcook.gr/syntages/i_istoria_tis_basilopitas http://www.yumyum.gr/apps/gr/spag/afrati-vasilopita.html http://faghta-giagias.blogspot.com/2012/12/blog-post_26.html