Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χριστουγεννιάτικα έθιμα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χριστουγεννιάτικα έθιμα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χριστουγεννιάτικα έθιμα
Ελλάδα vs Γερμανία. Χριστουγεννιάτικα έθιμα

2 Γερμανία

3 Οι μέρες πριν από τα Χριστούγεννα είναι πολύ σημαντικές για τους κατοίκους της Γερμανίας. Κάποια από τα παραδοσιακά έθιμά της είναι τα χριστουγεννιάτικα μπισκότα και το χριστουγεννιάτικο κέικ. Αξιοθαύμαστες είναι επίσης και οι αγορές που αρχίζουν τις αρχές του Δεκέμβρη και τελειώνουν παραμονές Χριστουγέννων, που αποτελούνται από γλυκά, στολίδια και κόκκινο ζεστό γλυκό κρασί με μπαχαρικά. Στις 6 Δεκεμβρίου γιορτάζεται ο άγιος Νικόλαος, αντίστοιχος του Αγίου Βασιλείου στην Ελλάδα, ο οποίος φέρνει δώρα στα καλά παιδιά και βέργες στα άτακτα. 15/5/2014

4 15/5/2014

5 15/5/2014

6 15/5/2014

7 Οι Γερμανοί δίνουν μεγάλο βάρος στη διακόσμηση των σπιτιών τους την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Γύρω από τα παράθυρα βάζουν ηλεκτρικά κεράκια ή λαμπιόνια και στα τζάμια τοποθετούν πολύχρωμες χριστουγεννιάτικες φιγούρες, ενώ στον κήπο στολίζουν ένα αληθινό φυτεμένο έλατο με λαμπάκια. 15/5/2014

8 Επίσης, στη Γερμανία συναντάται συχνά το έθιμο του λεγόμενου Adventskranz. Πρόκειται για ένα κηροπήγιο από κλαδιά ελάτου που είναι πλεγμένα έτσι ώστε να σχηματίζουν ένα στεφάνι. Στο στεφάνι απάνω είναι τέσσερις θέσεις με κεριά, που συμβολίζουν τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα. Κάθε Κυριακή ανάβουν ένα κερί παραπάνω, μετρώντας αντίστροφα το χρόνο που απομένει για τον ερχομό των Χριστουγέννων. Δηλαδή τέσσερις βδομάδες πριν τα Χριστούγεννα ανάβουν ένα κερί, την επόμενη βδομάδα δύο, την μεθεπόμενη τρία και τελικά την τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα ανάβουν τέσσερα κεριά. 15/5/2014

9 Ένα άλλο έθιμο της εποχής πριν τα Χριστούγεννα είναι το χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο Adventskalender. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο με 24 θέσεις αριθμημένες από το 1 μέχρι το 24 και συμβολίζουν τις ημέρες του Δεκεμβρίου πριν από τα Χριστούγεννα. Οι θέσεις είναι κλεισμένες με πορτάκια. Κάθε μέρα ανοίγουν το αντίστοιχο πορτάκι και βρίσκουν μια έκπληξη που μπορεί να είναι ένα σοκολατάκι, ζαχαρωτό, παιχνίδι, κλπ.. 15/5/2014

10 Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο το στολίζουν την παραμονή των Χριστουγέννων. Στα περισσότερα σπίτια κάτω από το δέντρο υπάρχει και η παραδοσιακή φάτνη. Το δέντρο είναι στολισμένο με φιγούρες ή με μπαλίτσες και φωτίζεται με κεράκια αναμμένα ή με λαμπάκια. Τα δώρα τα βάζουν κρυφά κάτω από το δέντρο και δίπλα στην φάτνη, για να τα βρουν τα παιδιά επιστρέφοντας από την εκκλησία.

11 Την ημέρα των Χριστουγέννων η οικογένεια γιορτάζει γύρω από το πλούσιο τραπέζι, ενώ την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων οι συγγενείς μαζεύονται όλοι και γιορτάζουν όλοι μαζί το απόγευμα. Παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο φαγητό είναι η ψητή χήνα (Weihnachtsganz) με κόκκινο λάχανο (Rotkohl).

12

13 Ελλάδα

14 Μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές της Ελλάδας είναι τα Χριστούγεννα. Την παραμονή των Χριστουγέννων καθώς και της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να πούνε τα κάλαντα και να μαζέψουν είτε χρήματα είτε γλυκίσματα.

15 Από τα πρώτα χρόνια που καθιερώθηκε το έθιμο εορτασμού των Χριστουγέννων, οι Έλληνες συνήθιζαν να στολίζουν καράβια. Με το πέρασμα των χρόνων όμως οι συνήθειες και οι παραδόσεις άλλαξαν. Πλέον υπάρχουν τα έλατα που κάποιες φορές είναι φυσικά και κάποιες άλλες ψεύτικα.

16

17 Μεγάλη σημασία δίνουν επίσης και στο στόλισμα των εξωτερικών χώρων.

18 Οι Έλληνες θέλουν το γιορτινό τους τραπέζι να είναι γεμάτο φαγητό και λιχουδιές. Για ορεκτικό έχουν μια ποικιλία από σαλάτες και μεζέδες. Για κυρίως έχουν χοιρινό ή κοτόπουλο με την συνοδεία από πατάτες και άλλα λαχανικά. Τέλος, τρώνε για επιδόρπιο παραδοσιακά γλυκά (κουραμπιέδες και μελομακάρονα). Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, οι οικογένειες κόβουν την «Βασιλόπιτα», η οποία περιέχει ένα φλουρί. Όποιος το κερδίσει έχει καλοτυχία για το νέο έτος.

19

20

21 Γερμανία vs Ελλάδα Πασχαλινά έθιμα

22 Γερμανία

23 Η αγαπημένη γιορτή των παιδιών στην Γερμανία είναι το Πάσχα
Η αγαπημένη γιορτή των παιδιών στην Γερμανία είναι το Πάσχα. Αυτό συμβαίνει επειδή ο πασχαλινός λαγός κρύβει αυγά σε διάφορα μέρη του σπιτιού και τα παιδιά προσπαθούν να τα βρούνε και στην συνέχεια τα κρατάνε για τον εαυτό τους.

24 Ο πασχαλινός λαγός που είναι ένα από τα βασικότερα στοιχεία διακόσμησης συμβολίζει την γονιμότητα και είναι αυτός που φέρνει τα αυγά στα παιδιά.

25 Βασικό στοιχείο διακόσμησης είναι και τα πασχαλινά αυγά που τα χρώματά τους ποικίλουν.

26 Στην νότια και νοτιοανατολική Γερμανία, είναι καθιερωμένος ο στολισμός πασχαλινών σιντριβανιών. Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών συγκεντρώνονται κάθε χρόνο και στολίζουν όλοι μαζί τα σιντριβάνια με αυγά και λουλούδια με τέτοιο τρόπο, ώστε να ελκύουν χιλιάδες τουρίστες.

27 Ελλάδα

28 Το Πάσχα είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της ορθοδοξίας
Το Πάσχα είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της ορθοδοξίας. Στην Ελλάδα γιορτάζεται η ανάσταση του Χρηστού μετά από την Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών. Υπάρχουν ωστόσο κάποια πράγματα που προηγούνται του Πάσχα.

29 Το βάψιμο των αυγών από τις νοικοκυρές

30 Τα παραδοσιακά τσουρέκια καθώς και τα κουλουράκια.

31 Το τσούγκρισμα των αυγών.

32 Η περιφορά του επιταφίου την Μεγάλη Πέμπτη.

33 Τέλος, οι λαμπάδες που μεταφέρουν το Άγιο Φως από την εκκλησία στο σπίτι.


Κατέβασμα ppt "Χριστουγεννιάτικα έθιμα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google