Το Πάθος και η Ανάσταση του Χριστού

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Το Πάσχα και η Ανάσταση του Χριστού
Advertisements

Μάθημα 10. Οι κατακόμβες: τόπος καταφυγής και μνήμης
Ο Τριαδικός Θεός Οι γιορτές της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος
2. Ο Ισραηλιτικός κόσμος στα χρόνια του Χριστού
Η παρουσΙα του Θεού στην ανθρωπινη ιστορια
ΝΗΣΤΕΙΑ.
ΠΑΥΛΟΣ Β. Ε 2  Το Άγιο Όρος ή επισήμως Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους είναι μια « Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία » εντός των ελλαδικών συνόρων με δικό της διοικητικό.
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Οι μέρες της εβδομάδας Πάμε!. Δευτέρ α Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκ ευή Σάββατ ο Κυριακ ή.
Αρχιτεκτονική Μέσης Βυζαντινής περιόδου
Γιατί μελετούμε την Αγία γραφή;
ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΑΣΧΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ ΛΙΑΠΑΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ - ΤΑΞΗ Γ
ΟΙ ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Κεφ. 8. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΕΝΑΝΘΡΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
Μετάνοια - Εξομολόγηση
Ισαβέλλα Παπαδοπούλου ΄Β3
ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
5. Η Βασιλεία του Θεού: Όραμα αλλιώτικης ζωής ή ουτοπία;
Μονή Κύκκου.
Τα Πάθη και η Ανάσταση του Κυρίου Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.
ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΕΝΤΣΙΚΙΩΤΗΣ.
Πάσχα μέγα, Πάσχα των πιστών
ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΤΘΑΙΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
«Από τα Πάθη ………………………… στην Ανάσταση»
‘ Για την αγάπη σου εγώ ανέβηκα εις τον Σταυρό..
ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ Το Σάββατο του Λαζάρου γιορτάζουμε την ανάσταση του Λαζάρου. Καθώς ο Χριστός ετοιμαζόταν για το ταξίδι του στα Ιεροσόλυμα έμαθε ότι.
26. ‘ Ευλογημένος ο ερχόμενος’
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ.
ΜονH της ΧΩραΣ Βυζαντινά Μονοπάτια.
Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΙΧΝΊΔΙΑ
Η ΕΠΙΓΕΙΑ ΖΩΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΗΜΩΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.
1 Εργασία της Γ’ Τάξης για τη Μεγάλη Εβδομάδα Επιμέλεια Εβελίνα π. (Γ2).Κατερίνα Γ. (Γ2)
5.Μέρη του ναού Κυρίως ναός-Νάρθηκας-Αύλειος χώρος.
Συγκέντρωση υλικού- επιμέλεια: Καλλιόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου
ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ Οι Εβδομήντα μεταφράζουν την εβραϊκή λέξη berith στα ελληνικά διαθήκη Απαντάται στις εκφράσεις.
Τάματα ονομάζουμε τις υποσχέσεις ή τις ευχές που κάνουμε στο Θεό. Μερικοί κάνουν τάματα για να ευχαριστήσουν το Θεό για κάτι που τους έδωσε, ενώ άλλοι.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑΟΣ;. Ο Θεός, που έκανε τον κόσμο και όλα όσα υπάρχουν μέσα σ΄ αυτόν, αυτός που είναι ο Κύριος του ουρανού και της γης, ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΕΙ ΣΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥΣ.
Τριώδιο.
Τα φυτά της Αγίας Γραφής
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΒΑΘΜΟΙ ΙΕΡΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΣΚΕΥΗ
Η ιστορία της Εκκλησίας και η μελέτη της
ΤΑ ΕΠΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ Π.Γ.Ε.Σ.Σ. Β2 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΟΜΑΔΑ: CaptainΑκης
Η ετυμολογία της λέξης «Εκκλησία»
ΟΙ ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ Παρασκευή Πυρπιρή A2 ΠΓΕΣΣ Κλασσική Μουσική
8. Χριστούγεννα, η γιορτή της ενανθρώπησης του Θεού
Ο ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
Εικόνες του Θείου Πάθους
5. Η Βασιλεία του Θεού: Όραμα αλλιώτικης ζωής ή ουτοπία;
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (Κ.Α) Ετήσιο Πρόγραμμα Τάξης A΄1
Ο ΙΗΣΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ
Έτος: Τμήμα: Β’2 Μαρασλίδου Δανάη Μαρία
Αγία Σαλώμη η Μυροφόρος
Οδηγίες Χρησιμοποίησε τις παρακάτω εικόνες, με όποια σειρά κρίνεις, για να φτιάξεις μία παρουσίαση σχετική με το Πάσχα. Πάνω βάλε τίτλο, δεξιά την εικόνα.
ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
Ι.Μ. ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
Θρησκευτικά Γ Γυμνασίου
Εικονογραφικοί κύκλοι
Μεγάλη Δευτέρα Η ζωή του Πάγκαλου Ιωσήφ (προτυπώνει το Χριστό - να είμαστε σώφρονες και αγνοί στο σώμα και τη ψυχή). Το περιστατικό με την άκαρπη.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (Κ.Α) Ετήσιο Πρόγραμμα Τάξης Β΄2
Τί γιορτάζουμε ;. Το Σάββατο αυτό είναι αφιερωμένο στην νεκρανάσταση του Λαζάρου, το θαύμα που έκανε ο Ιησούς λίγο πριν αναστηθεί ο ίδιος εκ νεκρών. Σε.
5. Η Βασιλεία του Θεού: Όραμα αλλιώτικης ζωής ή ουτοπία;
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ Θεοφάνεια σημαίνει Φανέρωση το ῦ Θεο ῦ, ἀ πό τίς λέξεις Θεός + φαίνομαι.
ΟΙ ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ 1. Παραβολή σημαίνει την σύγκριση, την παροιμία, την παραβολή, την σοφία. Είναι η μετάφραση της εβραϊκής λ. mashal. 2. Ο.
15. Η Αγία Σοφία, ένα αριστούργημα της αρχιτεκτονικής
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το Πάθος και η Ανάσταση του Χριστού Μάθημα 10 Το Πάθος και η Ανάσταση του Χριστού

α) Οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας α) Οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας Τη Μεγάλη Δευτέρα κυριαρχούν δύο γεγονότα: η ζωή του πάγκαλου (πανέμορφου στο σώμα και στην ψυχή) Ιωσήφ και το περιστατικό με την άκαρπη συκιά (Ματθ. 21,18-22). Ο Ιωσήφ προεικονίζει το Χριστό και η συκιά συμβολίζει τη συναγωγή των Εβραίων, που ήταν άκαρπη από καλά έργα. Τάφος στη Ναζαρέτ Το σώμα του Ιησού το τοποθέτησαν σε τάφο λαξευμένο σε βράχο και κύλησαν μπροστά του ένα μεγάλο λίθο. Υπάρχουν πολλοί τάφοι του Α΄ αι. μ.Χ. που ανακαλύφθηκαν στην Ιερουσαλήμ και αλλού στην περιοχή. Αυτός εδώ βρέθηκε στη Ναζαρέτ.

Έλληνας μοναχός, προσεύχεται γονυπετής στον Τάφο του Χριστού Τη Μ. Τρίτη θυμόμαστε δύο παραβολές: των δέκα παρθένων και των ταλάντων. Έλληνας μοναχός, προσεύχεται γονυπετής στον Τάφο του Χριστού

Το Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, στο κέντρο του Ναού της Αναστάσεως Η Μ. Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα, που κατάλαβε ότι ο Ιησούς ήταν ο Θεός και μετανιωμένη για τα λάθη της άλειψε τα πόδια του με πολύτιμο μύρο. ενώ τα έβρεχε με τα δάκρυά της (Λουκ. 7, 47). Το Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, στο κέντρο του Ναού της Αναστάσεως

Τη Μ. Πέμπτη γιορτάζουμε: τον ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των πο- διών των μαθητών από το Διδάσκαλο τους, το Μυστικό Δείπνο (την παρά- δοση της Θείας Ευχαριστίας), την προσευχή του Κυρίου στον Πατέρα του και την προδοσία του Ιούδα. Η επιβλητική τελετή του Νιπτήρα, στην αυλή του Ναού της Αναστάσεως, κατά τη Μεγάλη Πέμπτη.

Ναός της Αναστάσεως Το Κουβούκλιο που καλύπτει τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού στο κέντρο του Ναού. Κατασκευάστηκε το 1810 από τον Μυτιληνιό αρχιτέκτονα Κομνηνό

φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού μας. Την Μ. Παρασκευή έχουμε την κορύφωσή του δράματος : τα άγια και σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού μας. Ναός της Αναστάσεως Γραμμικό σχέδιο με το Κουβούκλιο που καλύπτει τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού στο κέντρο του Ναού, κατά την Οθωμανική εποχή

Το Μ. Σάββατο γιορτάζουμε την ταφή του Κυρίου και την κάθοδο του στον Άδη, όπου κήρυξε σ' όλους τους νεκρούς. Σώθηκαν όσοι πίστεψαν σ'αυτόν. Ανάμεσά τους ο Αδάμ και η Εύα. Ναός της Αναστάσεως Τα παρεκκλήσια, που αναφέρονται σε στιγμιότυπα των Παθών του Κυρίου. Χρονολογούνται από τους χρόνους του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Μονομάχου, 11ος αιώνας.

Όλα τα αποδέχεται με τη θέλησή του ο αναμάρτητος (Χριστός), για β) Το βαθύτερο νόημα της Σταύρωσης του Κυρίου Όλα τα αποδέχεται με τη θέλησή του ο αναμάρτητος (Χριστός), για να δωρίσει σ' όλους την ανάσταση από τους νεκρούς. Ναός της Αναστάσεως

γ) Συμμετοχή του πιστού στο Πάθος του Χριστού Συμπόρευση ή συμμετοχή στο Χριστό σημαίνει εσωτερικό καθαρισμό από κάθε αταίριαστη σκέψη και επιθυμία. Ναός της Αναστάσεως Ο εσωτερικός νεκρικός θάλαμος του Παναγίου Τάφου του Χριστού, όπως διαμορφώθηκε κατά το 19ο αι. Αρχικά ο Τάφος ήταν σκαλιστός στο φυσικό βράχο και αποτελούνταν από τον προθάλαμο και τον εσωτερικό θάλαμο της ταφής.

Ναός της Αναστάσεως Το εσωτερικό του ιδιάζοντος «Καθολικού των Ορθοδόξων».

Επίσης οι σχετικοί ύμνοι μας υπενθυμίζουν τούτο: ο Κύριος δεν ήρθε στον κόσμο για να υπηρετηθεί αλλά για να υπηρετήσει, γι' αυτό κι ο χριστιανός καλείται ν' αρνηθεί τον εγωισμό του και να θέσει τον εαυτό του στην υπηρεσία των συνανθρώπων του. Ναός της Αναστάσεως Ο εξωτερικός θάλαμος του Παναγίου Τάφου του Χριστού με τμήμα του "Αποκυλισθέντος Λίθου"

Ιερουσαλήμ Το "προσκύνημα" της Αγίας Ελένης στο Ναό της Αναστάσεως

Ιερουσαλήμ Η πρόσοψη του Ναού της Αναστάσεως