Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Θρησκευτικά Γ Γυμνασίου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Θρησκευτικά Γ Γυμνασίου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Θρησκευτικά Γ Γυμνασίου
Το τραπέζι της Ευχαριστίας Τμήμα: Γ1 Μαθήτριες: Αμπασχαρούν Μαριάμ Δρακουλάκου Γωγώ Ζώτου Ελισσάβετ Καρυώτη Βέρα Κατσαμπάνη Αντριάνα Πρωτονοταρίου Ελένη Υπεύθυνος καθηγητής: Γ. Καπετανάκης

2 Σχολιασμός κειμένου Πηγές
Περιεχόμενα: Σχολιασμός κειμένου Πηγές

3 Σχολιασμός κειμένου: Στο κείμενο «Το τραπέζι της Ευχαριστίας: Ενσωμάτωση με τον Χριστό και απελευθέρωση από το κακό», το οποίο αποτελεί έναν κατηχητικό λόγο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, εκδηλώνεται η γενικότερη στάση που έχει ο Θεός απέναντι στους πιστούς του.

4 Είναι σε όλους μας γνωστό από τα διδάγματα της Αγίας Γραφής, ότι ο Θεός είναι ο Πατέρας όλων των ανθρώπων, ο Πλάστης και ο Δημιουργός μας. Έτσι ως Πατέρας εκδηλώνει διαρκώς την αγάπη του προς τα παιδιά του, μέσω των πράξεών του. Στο κείμενο αυτό, παρουσιάζεται αυτή η πατρική, προστατευτική αλλά και καταδεκτική αντιμετώπιση των πιστών Του.

5 Ο Θεός δεν επιθυμεί και δεν επιδιώκει την τιμωρία των πιστών Του
Ο Θεός δεν επιθυμεί και δεν επιδιώκει την τιμωρία των πιστών Του. Αντιθέτως, τους συγχωρεί και αναιρεί τις αμαρτίες τους αν εκείνοι έχουν μετανοήσει και θέλουν να αλλάξουν. Εκτιμά ακόμη και τις αγαθές και καλές προθέσεις των ανθρώπων, ασχέτως από την αδυναμία τους να τις πραγματοποιήσουν, καθώς ως άνθρωποι είμαστε αδύναμοι και συχνά κάνουμε λάθη. Ο Θεός δεν ζητά να είμαστε αλάνθαστοι, απλά να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και να επιθυμούμε να τα διορθωθούμε. Αν συμβεί αυτό, τότε θα υπάρχει πάντα θέση στο τραπέζι του για όλους τους πιστούς που το εφάρμοσαν και παρέμειναν πιστοί και αγνοί.

6 Οι πιστοί Του μπορεί να είναι «αργοπορημένοι», δηλαδή να μην μετάνιωσαν εγκαίρως για τις πράξεις τους ή να μην κατανόησαν την διδασκαλία και τον λόγο του Κυρίου όταν θα έπρεπε, όμως αυτό δεν τους απαγορεύει να είναι κοντά Του άμα το θελήσουν, διότι ο Κύριος δείχνει κατανόηση και αποδοχή στην ατελή φύση των ανθρώπων. Ο σκοπός δεν είναι να αποκλειστούν οι άνθρωποι από την ζωή κοντά Του - επίγεια και μετά θάνατον- και γι’ αυτό δεν τους στερεί την θέση τους δίπλα Του. Διατίθεται να τους καλωσορίσει, έστω και «αργοπορημένοι».

7 Αυτή η στάση του Θεού εκδηλώνεται με τα τραπέζια Ευχαριστίας, στα οποία οι χριστιανοί βρίσκονται εκεί όπου τους αρμόζει ανάλογα με την συμπεριφορά τους. Κάθε τραπέζι Ευχαριστίας συμβολίζει και την νίκη του Χριστού, της αιώνιας ζωής και επομένως του Θεού επί του Διαβόλου- επί του Άδη σύμφωνα με το κείμενο. Στην Αγία Τράπεζα δεν υπάρχει χώρος για θρήνους, στενοχώριες και συμφορές, καθώς υπερισχύει η χαρά της αθανασίας και της απαλλαγμένης από δαίμονες και βάσανα ζωής. Αφού κέρδισε η ζωή αντί του θανάτου, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και συλλογισμού των δεινών που μάστιζαν τους ανθρώπους.

8 Ως τελευταίες όμως σκέψεις αξίζει να αναρωτηθούμε το εξής:
Αφού ο Θεός αποδέχεται όλους τους θνητούς και το δείχνει μέσω των τραπεζιών Ευχαριστίας με τα οποία συμβολίζεται όπως ήδη αναφέραμε η νίκη του Καλού έναντι του Κακού, τότε στην Δευτέρα Παρουσία γιατί θα αποκλειστούν όσοι πιστοί δεν θα έχουν την ευκαιρία να μετανοήσουν για τα αμαρτήματά τους και να διεκδικήσουν αυτήν την θέση κοντά στον Θεό; Επειδή, σίγουρα, κάποιοι από αυτούς που θα είναι «αργοπορημένοι» αλλά πραγματικά μετανοιωμένοι και καλοί άνθρωποι, λόγω του όρου αυτού δεν θα μπορούν να συγχωρεθούν και να έχουν την αιώνια ζωή που θα επιθυμούσαν. Αν ο Θεός θέλει να δώσει δεύτερες ή και περισσότερες ευκαιρίες στους πιστούς Του να αλλάξουν και να βελτιωθούν, τότε γιατί τους στερεί την μεγαλύτερη ευκαιρία απ’ όλες τις προηγούμενες, για να το επιτύχουν;

9 Κείμενα Γ Γυμνασίου Θεματική Ενότητα 5
Πηγές: Κείμενα Γ Γυμνασίου Θεματική Ενότητα 5

10 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Θρησκευτικά Γ Γυμνασίου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google