ΧΙΛΗ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΟΡΟΣΕΙΡΕΣ ΚΑΙ ΚΟΡΥΦΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΒΟΓΑ.
Advertisements

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ίσως να μην υπάρχουν άλλες λέξεις που να χρησιμοποιήθηκαν με τόσο άστοχο και ανεύθυνο τρόπο, όσο οι λέξεις και . Γιατί.
Ιφιγένεια Ηλιαδου! ΣΤ΄2 1 Πρότυπο Δημοτικό Σχολείο Θεσ/νικης
ΦιλανδIα Μαρία Ιωσήφ.
Παιχνίδια με τις γεωγραφικές συντεταγμένες
Οι Ίνκας Φίλιππος Παλαιολόγος.
1. Ο Ελληνορωμαϊκός κόσμος την εποχή του Χριστού στη γη Ισραήλ
Ένα ταξίδι από τις Άνδεις στον Αμαζόνιο
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΩΚΕΑΝΙΑ Εργασια Γεωγραφιας Α Γυμνασιο
Η ΧΑΒΑΗ Η Χαβάη αποτελεί ηφαιστειογενές νησιωτικό σύμπλεγμα, το οποίο συνεχίζει να αυξάνει σε έκταση λόγω της συνεχιζόμενης ροής λάβας, ειδικότερα από.
Γ1.2 Η κατανομή των ανθρώπων στη Γη
ΚΟΡΥΦΕΣ!!!! ΟΙ ΚΟΡΥΦΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ Είναι ΟΙ ΕΞΗΣ: ΕΒΕΡΕΣΤ
Βουνά όλου του κόσμου Χρήστος Μ. Στ’ Τάξη
ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ Η Νέα Γουινέα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του κόσμου και βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό, βόρεια της Αυστραλίας. Το νησί έχει έκταση 786,000.
Ιταλία Η Ιταλική Δημοκρατία ή Ιταλία είναι χώρα της νότιας Ευρώπης, αποτελούμενη από μία χερσόνησο σε σχήμα μπότας και δύο μεγάλα νησιά στη Μεσόγειο θάλασσα:
Σκηνή 1 Μέγεθος πλάνου 30cm*50cm Χρόνος 00:00:12 Εικόνα Ήχος 00:00:09 Πλάνο 1 Εμφανίζονται ο Juan και η Juanita, πίσω τους εμφανίζεται στον πίνακα ο χάρτης.
Μεγάλοι Ευρωπαίοι Θαλασσοπόροι
Χαβάη Τα νησιά Χαβάη βρίσκονται στον Ειρηνικό, έχουν πληθυσμό και πρωτεύουσά τους τη Χονολουλού με κατοίκους.
ΜAΔΡΙΤΗ Από τον Γιώργο Μασγανά.
ΕΡΗΜΟΙ Έλενα Μαρίνου Α3.
ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ:
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ
Πεδιάδες, βοσκοτόπια, έρημοι του πλανήτη
ΕΙΡΙΝΙΚΟΣ ΩΚΕΑΝΟΣ.
Παγκόσμιος Χάρτης.
Βόρεια Αμερική.
Αυτόχθονες λαοί Μαίρη Καλφοπούλου.
Ο όρος ήπειρος αναφέρεται στις μεγάλες περιοχές ξηράς που περιστοιχίζονται από ωκεανούς, στις οποίες διαιρείται γεωγραφικά ένας πλανήτης όπως η Γη.
ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Αυτόχθονες πληθυσμοί Μενεξιά Στ1..
ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ Βαγγέλης - Ορέστης.
Αμερική.
ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ Πέτρος ΣΤ’1 P[y.
ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΛΑΟΙ ΦΛΟΡΙΑΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.
Β 4.4 Τα πλεονεκτήματα της ζωής στα βουνά
Οι κάτοικοι και τα κράτη της Αφρικής Βόρεια Αφρική Δημιουργία: Ζάρκος Δημήτριος Μίσσιου Γεωργία
Λίγα από το παρελθόν της Ευρώπης…. Πριν από χρόνια περίπου η Ευρώπη περνάει την τελευταία παγετώδη περίοδο. Οι παγετωνικές λίμνες (Φινλανδία, Ρωσία)
Σονίλα Τζεχαλίου Άνδεις. ΜΑΘΗΜΑ: ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ ΤΜΗΜΑ A3 Σχολικό έτος: Καθηγητής: Κατσοπρινάκης Σταύρος.
Λουξεμβούργο Γεωγράφος : Σιούτη Χριστίνα Δημοσιογράφος : Σαλτερής Νίκος Ιστορικός : Σιαμάνης Λευτέρης.
5 ΠΟΤΑΜΙΑ Βασίλης Α. Ιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Τάξη Στ
ΙΝΔΙΑΝΙΚΕΣ ΦΥΛΕΣ.
Οι δυο μεγαλύτεροι ποταμοί της Γης
Το ομόσπονδο κρατίδιο (Laender) της Βόρειας Ρηνανίας -Βεστφαλίας
Το ομόσπονδο κρατίδιο (Laender) της Βόρειας Ρηνανίας -Βεστφαλίας
Άννα Παρασκευή Αυτόχθονες λαοί.
ΒΙΕΤΝΑΜ.
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ.
Η ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Γεια σασ παιδια σημερα θα δειτε για τουσ ωκεανουσ και τισ θαλασσεσ
Αυτόχθονες Λαοί Τσερόκι
Ατομική Εργασία στο μάθημα της Γεωγραφίας
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ Η ΑΛΛΙΩΣ…Suomi.
Η περιοχή του Ρουρ στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Με περίπου 5,3 εκατομμύρια πληθυσμό είναι η πέμπτη κατά σειρά περισσότερο πυκνοκατοικημένη.
ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΛΑΟΙ Χριστίνα Φανή.
ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ
Οι κάτοικοι της Β. Αμερικής
Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ.
1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΤΟΥΜΑΝΗΣ ΤΜΗΜΑ Α4 ΣΧ. ΕΤΟΣ
2α. Από τις Γεωγραφικές Ανακαλύψεις στο Διαφωτισμό
Εργασία Γ΄ τριμήνου Γεωγραφίας
Μύθοι και Επιστήμη.
Finland ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ Ε.Μ, Τ.Κ, Ζ.Σ, Τ.Γ, Ζ.Γ.
Κολομβία Η Κολομβία είναι χώρα που βρίσκεται στην βορειοδυτική γωνία της Λατινικής Αμερικής, με έκταση τ.χλμ. και πληθυσμό κατοίκους.
Το Νησί του Πάσχα.
Ο βαρύς χειμώνας αποκλείει τις ορεινές περιοχές αρκετά συχνά
Δημοτικό Σχολείο Αγίων Τριμιθιάς Χρίστος Τομάζος Στ΄2
Τα προϊόντα του Νέου Κόσμου
Ο αποικισμός της Αμερικής από τους Ευρωπαίους
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΧΙΛΗ

ΧΙΛΗ Η σημαία της Χιλής Το εθνόσημο της Χιλής

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ Η Χιλή είναι χώρα της Νότιας Αμερικής που καταλαμβάνει μια στενή παραλιακή λωρίδα μεταξύ των Άνδεων και του Ειρηνικού Ωκεανού. Συνορεύει ανατολικά με την Αργεντινή, βορειοανατολικά με τη Βολιβία και βόρεια με το Περού. Η έκτασή της είναι 756.950 τετρ. χλμ. και ο πληθυσμός της ανέρχεται σε 16.601.707 κατοίκους. Η πρωτεύουσα είναι το Σαντιάγο.Μεγάλες πόλεις είναι το Βαλπαραΐσο, η Αντοφαγάστα και το Κονσεπσιόν.

. ΚΛΙΜΑ Η χώρα επειδή εκτείνεται σε αρκετά μεγάλο γεωγραφικό πλάτος, καλύπτει σημαντικό φάσμα κλιματολογικών συνθηκών που προσφέρουν στη χώρα ποικιλομορφία. Στα βόρεια, στην έρημο Ατακάμα, όπου δεσπόζουν περιοχές άφθονες σε ορυκτό πλούτο, το κλίμα είναι ξηρό. Στις κεντρικές περιοχές, που είναι συγκεντρωμένο το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της χώρας, επικρατεί μεσογειακό κλίμα. Αντιθέτως, στο νότο, που χαρακτηρίζεται από πυκνές δασικές εκτάσεις με λίμνες, φιόρδ, ηφαίστεια, ακρωτήρια και μικρά νησιά, η υγρασία είναι έντονη με συνεχείς βροχοπτώσεις.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ . Έχουν υποστηριχθεί διάφορες θεωρίες για την προέλευση του ονόματος «Χιλή» (Chile - προφέρεται Τσίλε). Σύμφωνα με μία προσέγγιση του 18ου αιώνα, οι Ίνκας ονόμαζαν την κοιλάδα της Ακονγκάουα «Τσίλι», ως παράφραση του ονόματος «Τίλι» ενός αρχηγού ιθαγενών Ινδιάνων, ο οποίος κυριαρχούσε στην περιοχή την εποχή του εποικισμού από τους Ίνκας (15ος αιώνας) Μία άλλη θεωρία αποδίδει το όνομα στην ομοιότητα της κοιλάδας Ακονγκάουα, στα κεντρικά της χώρας, με την κοιλάδα Κάσμα του Περού, όπου υπήρχε μία περιοχή και ένας οικισμός με το όνομα «Τσίλι» Άλλες θεωρίες υποστηρίζουν ότι το όνομα της χώρας προέρχεται από την ιθαγενή λέξη των ινδιάνων Μαπούτσε «Τσίλι», που σήμαινε πιθανότατα «εκεί που τελειώνει η γη»ή «το βαθύτερο σημείο της γης» ή «γλάρος». Μία τελευταία εκδοχή αποδίδει το όνομα στην ηχητική απόδοση ενός κελαηδίσματος πουλιού. Οι Ισπανοί κατακτητές γνώρισαν την ονομασία Χιλή (Τσίλε) από τους Ίνκας.

ΙΣΤΟΡΙΑ Πριν από περίπου 10.000 χρόνια ιθαγενείς Ινδιάνοι κατοίκησαν στις περιοχές της χώρας.. Οι Ίνκας επεκτάθηκαν στο βόρειο τμήμα της σημερινής Χιλής για σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς απωθήθηκαν από τους ιθαγενείς πληθυσμούς των ινδιάνων Μαπούτσε Η κύρια μάχη μεταξύ τους πραγματοποιήθηκε, στα τέλη του 15ου αιώνα, στον ποταμό Μάουλε, και μετά από τριήμερη σύγκρουση, τα νότια όρια της αυτοκρατορίας των Ίνκας παρέμειναν σε αυτό τον ποταμό.Ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε στη χώρα υπήρξε πιθανότατα ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, το 1520.Οι επόμενοι Ευρωπαίοι που έφτασαν στη Χιλή ήταν Ισπανοί εξερευνητές που ήρθαν σε αναζήτηση χρυσού. Οι Ισπανοί ήρθαν σε επαφή με εκατοντάδες χιλιάδες ιθαγενών ινδιάνων από διαφορετικούς πολιτισμούς στις περιοχές της σημερινής Χιλής. Η κατάκτηση της Χιλής ξεκίνησε το 1540 με βασικό πρωταγωνιστή τον Πέδρο ντε Βαλδίβια, , ο οποίος και ίδρυσε τη σημερινή πρωτεύουσα Σαντιάγο, στις 12 Φεβρουαρίου 1541. Απεικόνιση σύρραξης μεταξύ δυνάμεων Μαπούτσε ( και Ίνκας.

ΙΣΤΟΡΙΑ Το 1810 η Χιλή ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη χώρα και το 1818 αποτίναξε πλήρως την ισπανική επικυριαρχία. Την περίοδο 1879-1883 συγκρούστηκε και επικράτησε στον Πόλεμο του Ειρηνικού, ενάντιων του Περού και της Βολιβίας. Κατά τον 20ο αιώνα, η χώρα γνώρισε ολοκληρωτικό καθεστώς για δεκαεπτά συνεχή έτη (1973-1990). Σήμερα, ο εκδημοκρατισμός της χώρας έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε η Χιλή θεωρείται παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Σαντιαγκο

ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΙ Η απογραφή του 1907 κατέγραψε 101.118 Αραουκανούς ινδιάνους (3,1% του πληθυσμού), με βάση τη χρήση της τοπικής γλώσσας και κουλτούρας τους, ανεξάρτητα από τη φυλετική τους προέλευση. Η απογραφή του 2002 κατέγραψε μόνο εκείνους τους πληθυσμούς που χρησιμοποιούν την ιδιαίτερη γλώσσα τους ως αυτόχθονες, με αποτέλεσμα το 4,6% (692.192) να χαρακτηριστεί έτσι. Από αυτούς το 87,3% αυτοπροσδιορίστηκε ως Μαπούτσε

ΓΛΩΣΣΑ Ισπανικά Τα ισπανικά της Χιλής έχουν ιδιαίτερη προφορά και δεν μοιάζουν με αυτά των γειτονικών χωρών της Νότιας Αμερικής,. Η προφορά διαφέρει πολύ λίγο μεταξύ βορρά και νότου, ενώ μικρές διαφορές εντοπίζονται στην προφορά ανάλογα με την κοινωνική τάξη των ομιλητών ή με το αν ζει σε πόλεις ή στην ύπαιθρο. Στη νότια Χιλή, λόγω της ιστορίας και της πληθυσμιακής σύνθεσης, ομιλούνται τα γερμανικά και τα κροατικά επίσης. Η αγγλική γλώσσα, καθώς και η διδασκαλία και μάθησή της, είναι επίσης διαδεδομένη. Ιθαγενείς γλώσσες Οι τοπικές ιθαγενείς γλώσσες της Χιλής είναι αρκετές, όπως τα Μαπουντούγκουν, τα Κετσούα και τα Ράπα Νούι. Μετά την ισπανική κατάκτηση, τα ισπανικά καθιερώθηκαν ως κύρια γλώσσα και οι τοπικές γλώσσες αποτέλεσαν μειοψηφία.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Τα κύρια αξιοθέατα για τους επισκέπτες είναι περιοχές φυσικής ομορφιάς στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Το Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα είναι ιδιαίτερα αγαπημένος προορισμός για την αρχιτεκτονική των Ίνκας, τις λίμνες των υψίπεδων και την Κοιλάδα του Φεγγαριού. Στο Πούτρε, επίσης στη βόρεια Χιλή, βρίσκεται η λίμνη Τσουνγκαρά, όπως και τα ηφαίστεια Παρινακότα και Πομεράπε. Επίσης, σε όλο το μήκος των κεντρικών Άνδεων υπάρχουν χιονοδρομικά κέντρα με διεθνή φήμη, όπως το Πορτίγιο και το Βάλε Νεβάντο. Στη νότια Χιλή, οι κύριοι τουριστικοί προορισμοί είναι το αρχιπέλαγος της Τσιλοέ και η χιλιανή Παταγονία, που περιλαμβάνει το Εθνικό Πάρκο Λαγκούνα Σαν Ραφαέλ με τους πολυάριθμους παγετώνες του, και το Εθνικό Πάρκο Τόρες ντελ Πάινε. Επίσης, το λιμάνι του ‎Βαλπαραΐσο με τη μοναδική του αρχιτεκτονική είναι σημαντικός προορισμός. Διεθνούς φήμης είναι τέλος και το Νησί του Πάσχα στον Ειρηνικό ωκεανό.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ www.wikipedia.org.com www.tovima.gr www.kathimerini.gr Παρουσίαση από Α. Ε.